Sammanfattning av Modeller för fördelning av nyttor och kostnader för digital infrastruktur – exemplet verksamt.se. Slutrapport (PM)
Statskontoret fick den 8 februari 2018 i uppdrag av regeringen att föreslå modeller för att fördela nyttor och kostnader för digital infrastruktur i den offentliga sektorn. Enligt uppdraget ska modellerna därefter tillämpas på verksamt.se. Statskontorets förslag till modeller redovisas i promemorian Modeller för fördelning av nyttor och kostnader för digital infrastruktur (delrapport) från den 28 mars 2018. (*) Den här promemorian är slutrapport för uppdraget. I promemorian redogör Statskontoret för hur förslagen till modeller kan tillämpas på webbplatsen verksamt.se.
Statskontoret har upphandlat Ramböll Management Consulting för att genomföra uppdraget.
Modeller för att fördela nyttor och kostnader
De två modeller som Statskontoret föreslår i delrapporten ska fungera som ett verktyg och en process för att kartlägga, uppskatta och fördela de nyttor och kostnader som följer av att förvalta en förvaltningsgemensam digital funktion. Modellerna föreslår två sätt att finansiera den digitala infrastrukturen: via anslag efter tre varianter (A-B-C), och via en avgift. Gemensamt för båda modellerna är att finansieringslösningarna grundar sig på att de involverade myndigheterna gemensamt analyserar infrastrukturens kostnader och nyttor.
Förslag på hur modellerna kan tillämpas på verksamt.se
Verksamt.se är en del av myndighetssamarbetet ”Starta och driva företag”. Detta samarbete omfattar att samordna, samverka och presentera information och ge service till den som är eller vill bli företagare. Webbplatsen är en gemensam plattform som förvaltas och utvecklas i samverkan mellan flera myndigheter.
Analysen visar att modellen för finansiering via avgifter inte kan fungera för verksamt.se. Det beror på att det inte förekommer några transaktioner som är lämpliga att använda som grund för styckprissättning. Därför fokuserar denna rapport på att beskriva hur modellen för finansiering via anslag kan tillämpas på verksamt.se.
Förslaget på tillämpning innehåller inga beräkningar
Förslaget på hur de relevanta modellerna kan tillämpas innehåller inga beräkningar. Det beror främst på att det saknas underlag som möjliggör beräkningar. Men det beror också på att de föreslagna modellerna förutsätter att de involverade aktörerna själva ska genomföra analys och beräkningar i samverkan och utifrån de ramar som de har beslutat om i samråd.
Tillämpning i tre steg
Det behövs en process i flera steg för att tillämpa modellerna för fördelning av nyttor och förvaltningskostnader för verksamt.se.
- Identifiera aktörer och förutsättningar: I det första steget tar de huvudsakliga kostnads- och nyttobärarna, i dag Tillväxtverket, Bolagsverket, Skatteverket och Arbetsförmedlingen initiativ till detta. Aktörerna har i uppgift att analysera de externa nyttorna. I samverkan med de involverade aktörerna sätts ramarna för den gemensamma nytto- och kostnadsanalysen.
- Kartlägga och värdera nyttor och kostnader: Med utgångspunkt i ESV:s Nyttorealisering 2.0 genomför de involverade aktörerna en uppskattning av nyttor och kostnader för verksamt.se. Nyttorna jämförs då med om verksamt.se eller motsvarande förvaltningsgemensamma digitala funktion inte skulle finnas. Både interna och externa nyttor uppskattas enligt denna metod. En del i arbetet är också att bedöma den samhällsekonomiska nyttan med verksamt.se genom att jämföra nyttorna med kostnaderna.
- Fördela nyttor och kostnader: I det tredje och sista steget fördelas nyttorna mellan extern och intern nytta. De interna nyttorna fördelas i sin tur utifrån vilken myndighet de tillfaller. Fördelningen används som underlag till ett gemensamt förslag för kostnadsfördelning.
Modellen resulterar i ett underlag för att bedöma hur den långsiktiga finansieringen ska utformas
Modellen innebär att de involverade myndigheterna tar fram ett gemensamt underlag som består av:
- en sammanställning av förvaltningskostnaderna för verksamt.se samt en uppskattning av interna och externa nyttor
- en samhällsekonomisk analys av verksamt.se
- en redogörelse för hur nyttorna för funktionen fördelar sig mellan interna och externa aktörer, och särskilt mellan myndigheterna
- ett förslag på långsiktig finansieringslösning utifrån hur nyttorna fördelar sig mellan interna och externa nyttor.
Det krävs ett omfattande arbete för att ta fram det underlag som behövs för att fullt ut tillämpa modellen. Därför behöver behovet av underlaget vägas mot kostnaden som är förknippad med att tillämpa modellen. Det kan t.ex. finnas ett sådant behov om den existerande finansieringsmodellen för verksamheten inte längre bedöms vara funktionell. Statskontoret har inte bedömt ändamålsenligheten i den rådande finansieringen.
Modeller för fördelning av nyttor och kostnader för digital infrastruktur (delrapport), Dnr 2018/40