Till huvudinnehåll

Hur står det till med statsförvaltningens arbete med att tolka och tillämpa EU-lagstiftning?

En vanlig uppfattning i statsförvaltningen är att Sverige tolkar och tillämpar EU-lagstiftning mer strikt och noggrant än andra EU-länder. Samtidigt har Statskontoret i flera rapporter de senaste åren konstaterat att svenska myndigheter har svårt att tolka och tillämpa EU-lagstiftning, trots att mycket resurser läggs på arbetet. Så hur står det till egentligen?

2022-09-05, kl 15:00 - 16:30

På seminariet diskuteras den frågan och vad förvaltningsmyndigheter, domstolar och beslutsfattare kan göra för att stärka sin och statsförvaltningens förmåga att tolka och tillämpa EU-lagstiftning. Handlar det exempelvis om myndigheternas kompetens, regeringens styrning eller utmaningar med EU-lagstiftningens utformning i förhållande till den svenska förvaltningsmodellen? Insatserna är höga, eftersom brister i tolkningen och tillämpningen av EU-lagstiftning riskerar att leda till överträdelseärenden, böter och verksamhet som inte möter medborgares och företags behov.

Seminariet inleds med att Hannes Lenk, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), sammanfattar vad forskningen visar om den svenska statsförvaltningens arbete med att tolka och tillämpa EU-lagstiftning. Därefter följer en diskussion. I panelen deltar:

  • Thomas Bull, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen
  • Anna Wetter Ryde, forskare och ställföreträdande direktör vid Svenska institutet för
    europapolitiska studier (Sieps)
  • Oskar Thorslund, ämnesråd vid Enheten för statlig förvaltning, Regeringskansliet
  • Karl Malm, utredare vid Statskontoret

Målgrupp:
Målgrupp för seminariet är chefer och anställda i offentlig sektor samt forskare. 

Tid och plats:
Måndagen den 5 september, kl. 15.00–16.30
Statskontoret – Torsgatan 11 (plan 4 – via receptionen), Stockholm samt via ZOOM.

Anmäl dig senast den 31 augusti.

Om du har frågor, kontakta oss på seminarier@statskontoret.se