Sammanfattning av Inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg. Slutrapport
Statskontoret har på regeringens uppdrag utvärderat inrättandet av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO inrättades den 1 juni 2013 och tog då över tillsyn och viss tillståndsprövning från Socialstyrelsen. Myndighetens uppgifter består främst av tillsyn och tillståndsprövning av hälso- och sjukvård och socialtjänst samt verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
IVO:s förändringsarbete i linje med motiven för myndigheten
Statskontoret bedömer sammantaget att IVO:s förändringsarbete ligger i linje med motiven för inrättandet av myndigheten: en tydlig, samordnad och effektiv tillsyn. Statskontorets utvärdering visar också att vård- och omsorgsgivarna ofta vidtar åtgärder efter IVO:s tillsyn.
Litet utrymme för riskbaserad tillsyn
En av utgångspunkterna för inrättandet av IVO var att tillsynen i så hög grad som möjligt skulle vara riskbaserad. Främst på grund av mängden patientklagomål har myndigheten hittills bara kunnat skapa ett marginellt utrymme för riskbaserad tillsyn. Hanteringen av patientklagomålen stod för nästan en tredjedel av IVO:s kostnader 2014. Totalt gick närmare 70 procent av myndighetens resurser till tillsyn som till stor del är författningsreglerad och som varken kan eller ska bedrivas riskbaserat: klagomål, anmälningar enligt lex Maria och lex Sarah samt frekvenstillsyn av boenden för barn och unga.
IVO har utvecklat flera områden som förväntat
Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan IVO inrättades. På denna tid menar Statskontoret att man kan förvänta sig att myndigheten har utarbetat planer för förändringsarbetet som är tids- och resurssatta, har satt igång aktiviteter samt att aktiviteterna har fått ett visst genomslag i den operativa verksamheten. Statskontoret bedömer att IVO har utvecklat verksamheten enligt förväntningarna inom flera områden. Myndigheten har tagit fram en tillsynspolicy, en nationell riskanalys samt utvecklat kunskapsåterföringen till vård- och omsorgsgivare. Det finns dock andra områden som IVO inte utvecklat lika långt.
IVO behöver utveckla intern kommunikation och enhetlighet
Statskontoret bedömer att IVO behöver utveckla den interna kommunikationen för att säkerställa att myndighetens intentioner med förändringsarbetet blir verklighet. Chefer på alla nivåer har här en särskilt viktig roll. Statskontoret bedömer vidare att IVO behöver utveckla sitt arbete med att nå enhetlighet i bedömningar av snarlika tillsynsärenden. Medarbetarna efterfrågar exempelvis mer praxis och vägledning inför bedömning av ärenden.
Handläggningstiderna är fortfarande långa
Antalet pågående ärenden minskade under 2014 för klagomål mot hälso- och sjukvården och socialtjänsten samt anmälningar enligt lex Maria. Fortfarande är vissa av IVO:s handläggningstider dock mycket långa, framförallt för enskildas klagomål på hälso- och sjukvården, men även för tillståndsärenden. De långa handläggningstiderna ger negativa konsekvenser såväl för patienter och brukare som för vård- och omsorgsgivare. Statskontoret konstaterar att IVO:s effektiviseringsarbete hittills inte har minskat handläggningstiderna för klagomålen.
Fortsatt behov av att utveckla ärendehanteringssystemet
IVO tog över ett ärendehanteringssystem från Socialstyrelsen som inte var anpassat till verksamhetens behov. IVO har det senaste året vidtagit flera åtgärder för att förbättra systemet. Nu är det exempelvis möjligt att ta ut aggregerade uppföljningsdata från systemet. Däremot kan myndigheten ännu inte säkerställa kvaliteten i indata och möjligheterna att söka i systemet för att kunna hitta likartade tillsynsärenden hos andra enheter och regionala avdelningar är begränsade. IVO har ännu inte tagit fram en tydlig tids- och resursplan för arbetet med att utveckla ärendehanteringssystem och verktyg för att enkelt kunna styra och följa upp verksamheten.
IVO:s tillståndsprövning står inför stora utmaningar
Ägarprövningsutredningen har lämnat förslag som innebär att fler verksamheter, till exempel privata hemtjänstföretag, kommer att behöva söka tillstånd hos IVO. IVO kommer vidare att behöva annan kompetens än vad myndigheten har i dag för att göra ekonomiska bedömningar av företagen som söker tillstånd. Dessutom pekar Migrationsverkets prognoser på att antalet asylsökande ensamkommande barn kommer att fortsätta ligga på en hög nivå, vilket betyder fler tillståndsansökningar om boenden till IVO.
Långa handläggningstider för tillståndsprövningen tillsammans med ökade externa krav innebär att IVO behöver effektivisera handläggningen. Statskontoret konstaterar att IVO nu har börjat se över tillståndsprövningen, men att en sådan översyn tidigare haft låg prioritet.
Förslag till regeringen och till IVO
För att frigöra utrymme hos IVO för riskbaserad tillsyn föreslår Statskontoret att regeringen genomför Klagomålsutredningens förslag om att vårdgivarna och patientnämnderna ska vara en första linje för patientklagomålen.
Vi föreslår vidare att regeringen minskar kraven på frekvenstillsyn av boenden för barn och unga för att ytterligare frigöra utrymme för riskbaserad tillsyn. IVO har byggt upp en god kunskap om verksamheterna, vilket innebär att myndigheten borde få möjlighet att arbeta mer riskbaserat med tillsynen av dessa boenden.
Statskontoret lämnar också flera förslag till IVO, bland andra att fastställa en tidsplan för utvecklingen av ärendehanteringssystemet och att ge chefsjuristen ett tydligt ansvar för att säkerställa enhetlighet i besluten. Vi föreslår vidare att myndigheten ger hög prioritet till arbetet med att effektivisera tillståndsprövningen.