Sammanfattning av På rätt väg? Uppföljning av Trafikverket och Transportstyrelsen
Under 2009 och 2010 genomfördes flera organisatoriska förändringar bland myndigheterna på transportområdet. Med utgångspunkt i förändringarna har Statskontoret på regeringens uppdrag följt upp Transportstyrelsens och Trafikverkets verksamheter. I denna rapport behandlar Statskontoret de fördjupningsfrågor som redovisades i vår delrapport 2014:33.
Transportstyrelsen
Transportstyrelsen bildades bland annat för att förbättra förutsättningarna för trafikslagsövergripande lärande och likformighet mellan trafikslagen i myndighetsutövningen. Myndigheten har också ett krav på sig om att ha enkla och effektiva regelverk. Statskontoret har följt upp hur Transportstyrelsen har arbetat för detta samt studerat myndighetens marknadsövervakning.
Verksamheterna utvecklas åt rätt håll men det finns flera brister
Statskontoret bedömer att Transportstyrelsen genom successiva förändringar av arbetssätt och organisering har arbetat för att uppfylla kraven om enkla regelverk, trafikslagsövergripande lärande och likformighet mellan trafikslag. De verksamheter vi har studerat utvecklas överlag åt rätt håll. Samtidigt visar uppföljningen att det finns brister och utmaningar för Transportstyrelsen att hantera.
Myndighetens styrelse och ledning har tagit flera initiativ som rör regelförenkling och ändamålsenliga regler på transportområdet. Samtidigt riktar transportbranschen kritik mot att Transportstyrelsen i praktiken detaljreglerar och överreglerar. Statskontoret anser att ledningen inte fullt ut har lyckats styra verksamheten så att den ligger i linje med myndighetens egen strategi och mål för detta.
Viktigt med en fungerande tillsyn över Trafikverket
Uppföljningen visar att det funnits brister i Transportstyrelsens tillsyn på järnvägsområdet och i tillsynen av Trafikverket. En väl fungerande och oberoende tillsyn är grundläggande för att upprätthålla säkerheten på transportområdet. Det är också viktigt för att Transportstyrelsens trovärdighet som reglerare inte ska ifrågasättas.
De sanktionsmöjligheter som finns i Transportstyrelens tillsyn över Trafikverket och andra statliga myndigheter kan i enskilda situationer vara för trubbiga. Detta medför en risk för att sanktioner inte kan utfärdas fullt ut. Vi föreslår att regeringen ger Transportstyrelsen eller någon annan utförare i uppdrag att analysera om dagens sanktioner är ändamålsenliga och vid behov lämna förslag till åtgärder.
Transportstyrelsen behöver utveckla marknadsövervakningen
Marknadsövervakning på transportområdet handlar enligt Statskontoret om att förbättra transportmarknadernas funktionssätt genom att följa och analysera hur de fungerar, identifiera problem och föreslå åtgärder. Transportstyrelsen har sedan myndigheten inrättades varit sökande i hur den ska tolka och bedriva marknadsövervakningen. Statskontoret anser att myndigheten behöver utveckla övervakningen och föreslår att den initierar en intern översyn av verksamheten. Vi rekommenderar också Transportstyrelsen att fördjupa samrådet med Konkurrensverket för att förbättra arbetssättet i marknadsövervakningen.
Regeringen bör förtydliga styrningen av marknadsövervakningen
Regeringen har inte varit tillräckligt tydlig i styrningen av marknadsövervakningen. Statskontoret föreslår att regeringen förtydligar uppgiften och förväntningarna på myndighetens insatser. Regeringen bör bland annat klargöra att övervakningen avser hela transportområdet samt förtydliga kravet i regleringsbrevet på att Transportstyrelsen ska utveckla insatserna på området.
Statskontoret anser att det är svårt att bedöma vilka resultat marknadsövervakningen har fått på transportmarknaderna. Vi föreslår därför att regeringen ger Transportstyrelsen i uppdrag att utveckla uppföljningen av övervakningens resultat.
Trafikverket
Trafikverket bildades bland annat för att förbättra förutsättningarna för en trafikslagsövergripande planering och åstadkomma en förbättrad produktivitet och innovationsgrad i anläggningsbranschen. I samband med bildandet uttrycktes dock farhågor om att myndighetens storlek kunde medföra att den blev svår att styra. Statskontoret har följt upp hur Trafikverket har arbetat för detta.
Bättre förutsättningar för trafikslagsövergripande planering
Statskontoret bedömer att bildandet av Trafikverket och myndighetens sätt att organisera arbetet har underlättat en trafikslagsövergripande planering. Planeringsprocessen har dock blivit mer resurskrävande.
Ett hinder för en trafikslagsövergripande planering som har påtalats i våra intervjuer är att Trafikverket har brist på kompetens inom främst sjö- och luftfartsområdena. Statskontoret föreslår därför att Trafikverket analyserar hur de i sin planeringsverksamhet ska upprätthålla tillräcklig kunskap inom alla trafikslag.
Osäkert vilket som är det bästa sättet att främja produktivitet och innovationsgrad inom anläggningsmarknaden
För att stimulera till ökad produktivitet och innovation inom anläggningsbranschen strävar Trafikverket efter att lägga över ett större åtagande på branschens aktörer. Myndigheten har även samordnat och systematiserat sitt upphandlingsarbete.
Avsaknaden av bra mått på och mätningar av produktivitet och innovationsgrad gör det svårt att avgöra om Trafikverkets åtgärder har lett till ökad produktivitet eller innovation. Statskontoret bedömer dock att det troligen har lett till kostnadsminskningar och att planeringsförutsättningarna på anläggningsmarknaden har blivit bättre.
Statskontoret föreslår att Trafikverket i sitt fortsatta arbete aktivt prövar olika åtgärder och varierar arbetssättet utifrån förutsättningarna inom olika delar av anläggningsmarknaden. Regeringen bör i dialog med Trafikverket verka för en samsyn om myndighetens beställarroll och i vilken utsträckning verksamheten får och bör drivas i egen regi.
Trafikverket – en svår myndighet att styra och organisera
Statskontoret bedömer att Trafikverkets organisation och arbetssätt ligger i linje med de intentioner som uttrycktes i förarbetena när myndigheten bildades. Det finns dock problem i den nuvarande organisationen som bland annat tar sig uttryck i att avståndet mellan den högre ledningen och medarbetarna har blivit långt. Det finns även brister i samordningen mellan verksamhetsområdena som Trafikverket bör åtgärda.
Forskning och statistik på transportområdet
Arbetet med forskning och statistik har lyfts fram som ett område där ansvarsfördelningen mellan myndigheterna på transportområdet inte är tydlig eller ändamålsenlig. Vi har därför analyserat detta närmare.
Forskningsansvaret är ändamålsenligt fördelat men alla myndigheter har inte egna forskningsmedel
Statskontoret anser att ansvarsfördelningen för forskning och innovation mellan myndigheterna på transportområdet är tydlig och ger goda förutsättningar för att forskningen ska få en relevant inriktning och att forskningsresultaten nyttiggörs.
När det gäller sjöfarts- respektive luftfartsforskning finns det öronmärkta medel i Trafikverkets regleringsbrev. Detta leder till en ineffektiv administration. Statskontoret rekommenderar att regeringen utreder möjligheten att i stället tilldela Sjöfartsverket och Luftfartsverket egna forskningsmedel.
Liten risk för dubbelarbete på statistikområdet
Statskontoret bedömer att det inte finns något omotiverat eller omfattande dubbelarbete på transportområdet, varken i datainsamling eller i statistikproduktion. De berörda myndigheterna samordnar arbetet inom ramen för ett så kallat producentråd vilket minskar risken för dubbelarbete.