Till huvudinnehåll

När planeringen möter verkligheten – Försvarsmaktens interna ledning, styrning och uppföljning

2018:27
Publicerad: 2018-12-14

Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att analysera och bedöma om de ekonomiska underlag som Försvarsmakten lämnar till regeringen är ändamålsenliga för budgetprocessen.

Statskontoret bedömer att de ekonomiska underlag som Försvarsmakten har lämnat till regeringen inte har varit ändamålsenliga för regeringens ekonomiska styrning, planering och uppföljning. Underlagen har inte varit tillräckligt tydliga när det gäller myndighetens ekonomiska tillstånd och behov. 

Vi bedömer att riksdagen, regeringen och Försvarsmakten har fört in risker och osäkerheter i planeringen. Försvarsmakten behöver därför varje år hantera en planering som överskrider myndighetens anslag. Detta har lett till att Försvarsmakten återkommande behöver förskjuta, reducera och ta bort planerade åtgärder och verksamhet. 

Statskontoret anser att det behövs ett sammanhållet förändringsarbete som riktar sig till flera olika delar av systemet för att problemen och bristerna ska gå att lösa. För att åstadkomma varaktig förändring och ge Försvarsmakten långsiktiga planeringsförutsättningar behöver regeringen, Försvarsmakten och Försvarets materielverk utifrån sina roller och uppgifter ta ett gemensamt ansvar för att komma till rätta med de problem och brister som vi har identifierat. I rapporten lämnar vi därför ett antal konkreta förslag till åtgärder för att komma till rätta med bristerna och problemen.