Myndigheten för en effektiv statsförvaltning
Meny

Min tid som praktikant på Statskontoret

Statskontoret tar emot 3- 4 studenter på praktik varje termin. Studenterna får praktisk erfarenhet av kvalificerat utredningsarbete och en inblick i svensk statsförvaltning. De läser programutbildningar med statsvetenskap eller nationalekonomi som huvudämne.

Sanna Åkesoon För mig var Statskontoret förstahandsalternativet när det gäller praktik och därför var det roligt att det blev så, säger Sanna Åkesson. Sanna har i och med praktiken avslutat sin master i samhällsvetenskap med statsvetenskaplig inriktning vid Lunds universitet.

Jag har trivts så himla bra här med såväl arbetskamrater som arbetsuppgifter. Extra roligt är förstås att jag också får fortsätta jobba extra i sommar med EVIS-projektets slutrapport.

Egentligen var det aldrig planerat att hon skulle hamna på Statskontoret. Det framgår när hon berättar om sina tidigare tankar om yrkesval. Då var siktet inställt på att bli gymnasielärare men ett av ämnena var extra intressant; statskunskap.

Det var så roligt så jag kunde helt enkelt inte låta bli att fortsätta med statskunskapen istället. Och då var ju siktet inställt på att doktorera, ler Sanna. Så småningom började jag fundera på att koppla på arbetsmarknaden och i den vevan såg jag en annons i DN där Statskontoret sökte utredare. Det låter intressant, tänkte jag, och så var fröet sått. Intresset för Statskontoret ackumulerades och när möjligheten att söka praktikplats yppade sig slog hon till. Och blev antagen.

Jag hamnade i ett projekt med Jan Boström och Maria Karanta och det har varit jättebra. Jag känner att jag fått ta mer och mer ansvar, jag har fått skriva och verkligen känt mig som en fullvärdig medarbetare i projektarbetet. Kort sagt känner jag att jag kunnat bidra till arbetet.