Till huvudinnehåll

Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2017

Inledning

Statskontorets uppdrag

Regeringen beslutade den 13 december 2017 att ge Statskontoret i uppdrag att årligen från och med 2018 till och med 2020 översiktligt redovisa och analysera utvecklingen av statens styrning av kommuner och landsting och deras verksamheter. Uppdraget omfattar all statlig styrning, det vill säga både obligatoriska och frivilliga verksamheter, samt styrning som sker som en följd av EU-medlemskapet.

Statskontoret har i uppdrag att översiktligt redovisa följande:

  • Nya eller väsentligt förändrade lagar och förordningar, med betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter och funktionssätt, samt i vilken utsträckning grunden för regleringen härrör från EU,
  • Omfattning och nivån på generella bidrag inom utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner,
  • Riktade statsbidrag med uppgift om antal, storlek, fördelning efter utgiftsområde, bidragstyp (till exempel stimulansmedel, kostnadsersättning och bidrag som endast vänder sig till kommuner och landsting respektive även till andra aktörer), start- och slutår eller om bidraget är permanent samt typ av fördelningsnyckel (till exempel per capita eller annan typ av fördelning)
  • Nya eller förändrade bemyndiganden att meddela föreskrifter riktade mot kommunsektorn,
  • Vilka statliga myndigheter som utövar styrning över verksamheter i kommuner och landsting och vilken roll dessa myndigheter har (till exempel tillsynsmyndigheter eller stödjande myndigheter),
  • Nya eller väsentligt förändrade myndighetsföreskrifter, allmänna råd och liknande styr- och stödåtgärder, samt pågående utvecklingsarbete hos myndigheterna avseende sin styrning av kommuner och landsting,
  • Ny eller väsentligt förändrad annan statlig styrning, till exempel genom överenskommelser, handlingsplaner, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument,
  • Utredningar, större utvärderingar, tillsyns- eller uppföljningsrapporter, som tar upp principiella aspekter om statens styrning eller dess konsekvenser, och
  • Lagrådets och riksdagens yttranden rörande principiellt viktiga frågor som rör statens styrning eller kommunalt självstyre, till exempel avseende proportionalitetsprincipen.

Denna rapport är den första redovisningen som lämnas till regeringen (Finansdepartementet). [1]

Syfte och tolkning av uppdraget

Kommunala verksamheter påverkas ofta av styrning från flera håll, men kommunerna och landstingen måste hantera styrningen samlat vid resursfördelning, kompetensförsörjning och eventuella anpassningar av organisationen. Dessutom varierar förutsättningarna för kommunerna och landstingen att hantera den statliga styrningen, bland annat beroende på kommunernas och landstingens olika storlek. Samtidigt finns det relativt få analyser och studier av olika styrmedel ur ett tvärsektoriellt perspektiv.[2]

Syftet med denna rapport är därför att ge regeringen ett samlat underlag om utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting. Vi tolkar uppdraget som att vi så långt det är möjligt och relevant kvantitativt ska beskriva utvecklingen för olika styrmedel som påverkar de verksamheter som kommuner och landsting ansvarar för.

Rapporten är uppdelad i tre delar:

  • Riksdagens och regeringens styrning av kommuner och landsting
  • Statliga myndigheters styrning av kommuner och landsting och deras roller
  • Utredningar och yttranden om statens styrning av kommuner och landsting

Redovisningen omfattar i huvudsak nya och väsentliga förändringar under 2017. Vi redovisar även uppgifter för tidigare år i den utsträckning vi har tillgång till sådana uppgifter.

Genomförande och avgränsningar

Vi besvarar uppdragets frågor med hjälp av en kombination av metoder (tabell 1.1).

Tabell 1.1 Uppdragsfrågor och metodval

Redovisning

Uppdragsfrågor

Metod

Riksdagens och
regeringens
styrning av
kommuner och
landsting (kap. 2)

Lagar och förordningar

Kartläggning (dokumentstudier)
genomförd av Sweco Society AB på
uppdrag av Statskontoret.

Generella bidrag

Uppgifter från ESV över transfereringar
från staten till kommunsektorn efter
utgiftsområde och anslag som det har
utbetalats medel från.

Riktade statsbidrag

Samma som ovan och även enkät till
myndigheter samt en genomgång av
lagar/förordningar/särskilda
regeringsbeslut och ev. andra dokument
som reglerar och redogör för nya och
väsentligt förändrade statsbidrag.

Annan statlig styrning
(överenskommelser, nationella
samordnare,
inriktningsdokument m.m.)

Dokumentstudier (underlag från SKL,
tidigare rapporter från Statskontoret,
egen sökning i kommittéberättelser, på
regeringens och SKL:s webbplatser m.m.)

Myndigheternas
styrning (kap. 3)

Myndigheter som utövar
styrning och vilken roll dessa har

Enkät till myndigheter.

Bemyndiganden att meddela
föreskrifter

Enkät till myndigheter.

Myndighetsföreskrifter,
allmänna råd och liknande
stödåtgärder, samt pågående
utvecklingsarbete

Enkät till myndigheter.

Utredningar och
yttranden om
statens styrning
(kap. 4)

Utredningar m.m.

Enkät till myndigheter och
dokumentstudier (egen sökning i
kommittéberättelser, på regeringens och
SKL:s webbplatser, m.m.).

Lagrådets och riksdagens
yttranden

Kartläggning (dokumentstudier)
genomförd av Sweco Society AB på
uppdrag av Statskontoret.

Vi har skickat ut en enkät till 155 myndigheter för att få en samlad bild av myndigheternas styrning av kommuner och landsting. Vi har inte skickat enkäten till de myndigheter som har ett övergripande ansvar för frågor som omfattar samhället i mer vid bemärkelse, till exempel domstolarna. Svarsfrekvensen var 78 procent.

Vi baserar vår beskrivning av de finansiella styrmedlen, alltså de generella och riktade statsbidragen, huvudsakligen på uppgifter från Ekonomistyrningsverket (ESV), på enkäten till myndigheterna samt på information i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) cirkulär om budgetpropositionerna. Vi väljer att inte redovisa det totala antalet riktade statsbidrag eftersom tillförlitligheten i dessa uppgifter är låg. Det beror bland annat på att vi inte fått in ett komplett underlag. Detta skulle kräva en fördjupad utredning och har inte rymts inom ramen för detta års rapportering.

Sweco Society AB har på uppdrag av Statskontoret bistått med underlag till två delfrågor i uppdraget. Frågorna handlar dels om lagar och förordningar, dels om Lagrådets och riksdagens yttranden.

I övriga delar bygger redovisningen på dokumentstudier och Statskontorets bearbetning av uppgifter från olika aktörer.

I bilaga 2 redogör vi närmare för våra metodval och avgränsningar.

Kommande redovisningar

Denna rapport utgör den första redovisningen i ett årligt återkommande uppdrag. När vi har tagit fram denna första redovisning har vi gjort värdefulla erfarenheter av möjligheter och begränsningar hos olika typer av materialinsamlingsmetoder. En samlad och kvantitativ uppföljning av vissa styrmedel förutsätter även flera avgränsningar och bedömningar. Statskontoret avser därför att fortsätta utveckla redovisningens innehåll och utformning till kommande redovisningstillfällen, baserat på de erfarenheter vi gjort vid materialinsamlingen hittills. Detta gäller i synnerhet redovisningen av statsbidrag.

Projektgruppen

Rapporten har utarbetats av en projektgrupp bestående av Staffan Brantingson, Charlotte Despres (projektledare), Hannes Jakobsson och Sara Sundgren.

Riksdagens och regeringens styrning av kommuner och landsting

Riksdagens och regeringens styrning i huvuddrag:

  • Vi har identifierat 12 nya lagar och förordningar och 17 ändringar i befintliga regleringar som började gälla 2017 och som har betydande påverkan på kommuner och landsting. Flera av dessa rör utbildningsområdet.
  • Även 3 av de 6 nya statsbidragen och 5 av de 17 väsentligt förändrade statsbidragen till kommuner och landsting under 2017 gäller utbildningsområdet.
  • Riktade statsbidrag och kostnadsersättningar har betalats ut inom främst fyra utgiftsområden under 2017. De riktade statsbidragen till kommunerna inom utbildningsområdet har ökat med nära 30 procent jämfört med 2016.
  • Förekomsten av annan styrning, det vill säga överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument, visar på olika utveckling under senare år. På senare år har regeringen till exempel utsett färre nationella samordnare jämfört med tidigare samtidigt som man har beslutat om fler nationella inriktningsdokument. Generellt sett förekommer annan styrning oftast inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Detta kapitel redogör för hur riksdagens och regeringens styrning av kommuner och landsting har utvecklats under 2017. Vi inleder med att översiktligt redovisa nya och väsentligt förändrade lagar och förordningar med betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter och funktionssätt. Därefter redovisar vi översiktligt utbetalda statsbidrag samt nya och väsentligt förändrade riktade statsbidrag och kostnadsersättningar. Vi avslutar med att redogöra för annan ny eller väsentligt förändrad statlig styrning från regeringen, till exempel nya överenskommelser, nationella handlingsplaner och nationella samordnare.

Lagar och förordningar med betydande påverkan på kommunsektorn

Under 2017 har riksdagen och regeringen beslutat om cirka 50 nya lagar och förordningar, och cirka 140 förändringar i befintliga lagar och förordningar. I detta avsnitt redogör vi för vilka av dessa som påverkar kommuner och landsting.[3]

Nya och förändrade lagar och förordningar främst inom utbildningsområdet

Under 2017 har 12 nya lagar och förordningar börjat gälla som har betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter och funktionssätt (tabell 2.1).[4] Fem av dessa gäller Utbildningsdepartementets område.

Endast de tre nya lagarna på upphandlingsområdet har sin grund i reglering från Europeiska unionen (EU). Dessa lagar påverkar kommuner och landsting i egenskap av inköpare och berör samtliga verksamhetsområden där upphandling sker.

Tabell 2.1 Nya lagar och förordningar med betydande påverkan på kommuner och landsting som börjat gälla under 2017

Lag/förordning

Departement

Regleringen och hur den påverkar
kommun/landsting

Lag (2017:572) om försöks
verksamhet med bransch
skolor (tillfällig lag)

Utbildning

En huvudman för utbildning på ett yrkespro
gram inom gymnasieskolan eller för kommunal
vuxenutbildning får sluta avtal med en
branschskola.

Lag (2017:527) om studie
startsstöd

Utbildning

Ett nytt studiestöd införs som komplement till
studiemedelssystemet. Stödet kan användas av
kommunerna som ett redskap i arbetet med
att verka för att vuxna deltar i utbildning.

Förordning (2017:532) om
studiestartsstöd

Utbildning

Reglerar detaljerna för det nya studiestödet
(se ovan).

Förordning (2016:937) om
statsbidrag för regional
yrkesinriktad vuxenutbildning

Utbildning

Ett nytt statsbidrag för yrkesinriktad vuxen
utbildning införs, med villkoret att minst tre
kommuner samverkar.

Förordning (2017:175) om
försöksverksamhet med betyg
från årskurs 4 i grundskolan,
grundsärskolan och same
skolan och från årskurs 5 i
specialskolan

Utbildning

Bestämmelser om försöksverksamhet fr.o.m.
läsåret 2017/18 och som längst t.o.m. juni
2021.

Lag (2016:1145) om offentlig
upphandling

Finans

De nya lagarna genomför tre EU-direktiv inom
upphandlingsområdet och ersätter tidigare
lagar. Flera bestämmelser i de nya lagarna
syftar till att förenkla upphandling och göra
förfarandet mer flexibelt.

Lag (2016:1146) om
upphandling inom
försörjningssektorerna

Finans

Se ovan.

Lag (2016:1147) om
upphandling av koncessioner

Finans

Se ovan.

Förordning (2017:193) om
statlig ersättning för
asylsökande m.fl.

Justitie

Nya bestämmelser för ersättning till kommu
nerna för ensamkommande barn.

Förordning (2016:881) om
statligt investeringsstöd för
hyresbostäder och bostäder
för studerande

Näring

Stöd till bostadsbyggen i områden med
bostadsbrist, eller för bostäder till studerande.

Stöd kan också ges för att lösa brist på
bostäder av en viss typ i kommuner som
saknar befolkningstillväxt.

Lag (2017:209) om
hälsoundersökning av barn
och unga som vårdas utanför
det egna hemmet

Social

Ny skyldighet för kommuner och landsting att
erbjuda hälsoundersökning i anslutning till
samhällsvård.

Museilag (2017:563)

Kultur

Lagen befäster museernas självständiga
ställning och lyfter fram att de ska vara
fria kunskapsinstitutioner med uppdrag att
vidga och fördjupa det offentliga samtalet.

Källa: dokumentstudier (bl.a. Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2016/17, halvårsskiftet 2017 och årsskiftet 2017/18).

Under 2017 har vidare 17 förändringar gjorts i befintliga lagar och förordningar som har betydande påverkan på kommuner och landsting (tabell 2.2).[5] 7 av dessa ändringar gäller utbildningsområdet. Flera förändringar har även skett i lagar och förordningar inom områden som Social- respektive Näringsdepartementet ansvarar för.

Tabell 2.2 Väsentligt förändrade lagar och förordningar under 2017 med betydande påverkan på kommuner och landsting

Lag/förordning

Departement

Regleringen och hur den påverkar
kommun/landsting

Lagen (2010:630) om
regionalt utvecklingsansvar
i vissa län

Finans

Större kommunalt inflytande i det regionala
utvecklingsarbetet.

Lag om ändring i hälso- och
sjukvårdslagen (1982:763)
och lag om ändring i social
tjänstlagen (2001:453)

Social

Avgiftsfri öppenvård för personer som är 85 år
eller äldre (kommuner får inte minska
minimibeloppet med anledning av att den
enskilde omfattas av avgiftsfriheten).

Lag om ändring i tandvårds
lagen (1985:125) och lag om
ändring i lagen (2008:145) om
statligt tandvårdsstöd

Social

Avgiftsfri tandvård för personer till och med
det år då de fyller 21 år (i stället för 19 år).

Lag om ändring i lagen
(2002:160) om läkemedels
förmåner m.m.

Social

Kostnadsfria preventivmedel för personer
under 21 år.

Förordning om ändring i
förordningen (2008:193) om
statligt tandvårdsstöd

Social

Förhöjt allmänt tandvårdsbidrag (för personer
mellan 65 och 74 år).

Ändringar i 3 lagar[6]
(kompletteringar av den
tillfälliga lagen för uppehålls
tillstånd rörande studier på
gymnasienivå)

Justitie

Ändringar som gäller bl.a. möjlighet till
uppehållstillstånd för studier på gymnasial
nivå. Ändringarna påverkar kostnaderna för
utbildningsplatser och antalet unga som har
rätt till studiehjälp/försörjningsstöd.

Plan- och bygglagen
(2010:900) och lagen
(2009:47) om vissa kommu-
nala befogenheter

Näring

Verktyg för kommunerna att återföra värde-
ökningar som uppstår p.g.a. statens eller ett
landstings investering i transportinfrastruktur.

Plan- och bygglagen
(2010:900)

Näring

Förenkling av kommunernas prövning av
tidsbegränsade bygglov för bostäder.

Plan- och bygglagen
(2010:900) och Plan- och
byggförordningen (2011:338)

Näring

Ändringar för ett mer effektivt detaljplane-
arbete: en kommun ska kunna begära ett
planeringsbesked från länsstyrelsen och fler
åtgärder undantas från bygglovskravet.

Skollagen (2010:800) och för
ordningen (2011:1108) om
vuxenutbildning

Utbildning

Skyldighet för skolhuvudmännen att i vissa
situationer erbjuda elever i grundskolan
undervisning under skollov (tidigare frivilligt).

Skollagen (2010:800)

Utbildning

En utökad rätt att delta i kommunal vuxen
utbildning (komvux) på gymnasial nivå införs.

Skollagen (2010:800)

Utbildning

Frivillig försöksverksamhet med betyg fr.o.m.
årskurs 4.

Förordningen (2015:504) om
statsbidrag för utbildning som
kombineras med traineejobb

Utbildning

Ett nytt statsbidrag till en kommun för utbild
ning som motsvarar komvux på gymnasial
nivå. Utbildningen ska rikta sig till personer
som har en tidsbegränsad anställning inom
äldreomsorgen eller hälso- och sjukvården.

Förordningen (2015:42) om
statsbidrag för handledare i
läs- och skrivutveckling

Utbildning

Utökat statsbidrag för handledare inom
Läslyftet (utvidgad satsning till förskolan)

Ändring i 9 förordningar[7]

Utbildning

Förstärker och tydliggör skolans uppdrag att
bidra till att elever utvecklar sin digitala
kompetens.

Ändringar i 4 lagar och 7
förordningar[8]

Social, Finans,
Utbildning,
Arbetsmarknad

Följdändringar med anledning av nytt studie
startsstöd. Kommunerna ska kunna använda
stödet som ett redskap i arbetet med att
verka för att vuxna deltar i utbildning.

Förordningen (2010:1122) om
statlig ersättning för insatser
för vissa utlänningar och för
ordningen (1990:927) om
statlig ersättning för flykting
mottagande m.m.

Arbetsmarknad

Ett nytt system för ersättning för mottagandet
av ensamkommande barn och unga (tillämp
ningen av regelverket blir enklare och ersätt
ningarna från Migrationsverket till kommu
nerna kan göras snabbare).

Källa: Dokumentstudier (bl.a. Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2016/17, halvårsskiftet 2017 och årsskiftet 2017/18).

Vissa av ändringarna innebär att kommuners och landstings skyldigheter utvidgas något. Till exempel blir skolhuvudmännen skyldiga att i vissa situationer erbjuda elever i grundskolan undervisning under skollov, vilket tidigare varit frivilligt. En annan ändring avser ett större kommunalt inflytande i det regionala utvecklingsarbetet.

Men vissa av ändringarna innebär förenklingar för kommunerna, till exempel förenkling av kommunernas prövning av tidsbegränsade bygglov för bostäder.

Statsbidragen till kommuner och landsting

Riksdag och regering använder i stor utsträckning statsbidrag i sin styrning av kommuner och landsting. Vi har delat in statsbidragen till kommuner och landsting i tre olika kategorier: generella statsbidrag, riktade (specialdestinerade) statsbidrag och kostnadsersättningar. Hur dessa kategorier definieras och vilka bidrag som ingår i respektive kategori varierar i olika sammanhang. Antalet och storleken på statsbidragen kan därmed skilja sig åt i olika sammanställningar.[9] Vi kommer därför inleda avsnittet med att beskriva de definitioner som Statskontoret utgår ifrån i denna redovisning.

Statskontorets definitioner och redovisning av olika kategorier av statsbidrag

Generella statsbidrag är ett bidrag till kommuner eller landsting utan krav på särskilt användningsområde eller viss prestation.[10] Även om det kan finnas villkor som ska vara uppfyllda för att få del av ett generellt bidrag får kommunerna och landstingen fritt disponera de erhållna medlen.

Riktade statsbidrag är ett bidrag till kommuner eller landsting som är frivilligt att ansöka om eller ta del av och som är avsett för en viss insats, ett visst ändamål eller för att stimulera utveckling i en bestämd verksamhet. När flera bidrag lyder under samma statsbidragsförordning räknar vi det som ett riktat statsbidrag.

Kostnadsersättningar är ersättningar för specifika kostnader som kommuner eller landsting har med anledning av en statligt beslutad skyldighet att utföra eller tillhandahålla något som exempelvis en tjänst.[11]

Vår ambition är att så långt som möjligt skilja på riktade statsbidrag och kostnadsersättningar i vår redovisning.[12] I de mer detaljerade redovisningarna per utgiftsområde redovisas dock dessa kategorier samlat.

Utbetalda statsbidrag till kommuner och landsting sedan 2015

Totalt har statsbidragen till kommunerna ökat från 105 miljarder kronor 2015 till 144 miljarder kronor 2017. Statsbidragen till landstingen har också ökat under samma period, men inte lika mycket. De har ökat från 63 till 69 miljarder (tabell 2.3).

Ökningen av statsbidragen till kommunerna förklaras främst av utbetalda kostnadsersättningar för asylsökande. Även de riktade statsbidragen till kommunerna har ökat på grund av att flera nya statsbidrag har införts. Tillsammans utgjorde kostnadsersättningar och riktade statsbidrag nära hälften av samtliga utbetalda statsbidrag till kommunerna under 2016 och 2017.

För landstingen har nivån på utbetalda kostnadsersättningar och riktade statsbidrag varit förhållandevis oförändrad under perioden 2015–2017.

Tabell 2.3 Utbetalda statsbidrag till kommuner respektive landsting 2015–2017 per kategori av statsbidrag (i miljarder kronor) och andel av totalsumman (i procent) inom parentes.

Mottagare

Kategori av statsbidrag

2015

2016

2017

Kommunerna

Kostnadsersättningar

14 (13)

33 (26)

40 (28)

varav ersättningar inom
migrationsområdet

5

21

25

varav ersättningar inom
integrationsområdet

9

12

15

Riktade

15 (14)

22 (18)

25 (17)

Generella

75 (72)

70 (56)

78 (54)

varav kommunal
ekonomisk och LSS-
utjämning

66

68

71

varav byggbonusen

2

2

Totalsumma

105 (100)

125 (100)

144 (100)

Landstingen

Kostnadsersättningar

28 (45)

27 (42)

30 (43)

varav bidrag för
läkemedelsförmåner

24

22

26

Riktade

8 (13)

12 (18)

10 (15)

Generella

27 (42)

26 (40)

29 (42)

varav kommunal
ekonomisk utjämning

25

26

28

Totalsumma

63 (100)

64 (100)

69 (100)

Anmärkning: I bilaga 2 redovisas utförligt vilka anslag och utgiftsområden i statens budget som summan av respektive kategori av statsbidrag baseras på. De redovisade beloppen omfattar medel som är avsedda för såväl konsumtion som investeringar i kommunerna och landstingen. I beloppen ingår inga medel till andra aktörer, exempelvis fristående skolhuvudmän, privata vårdgivare eller kommunala organisationer såsom allmännyttiga bostadsföretag. Utbetalningarna ett visst år kan också gälla ersättningar och bidrag för andra år. Det gäller framför allt ersättningar inom migrationsområdet och i viss mån bidraget för läkemedelsförmånerna. Det kan också förekomma transfereringar som inte bör räknas som statsbidrag, men vi bedömer att de endast utgör en marginell del av totalsumman. Siffrorna i tabellen är avrundade.

Källa: Uppgifter från Ekonomistyrningsverkets realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar till kommuner och landsting samt egna beräkningar.

Storleken på de generella bidragen till såväl kommunerna som landstingen varierar en del mellan åren, vilket framför allt beror på att regeringen har infört tillfälliga stöd.[13] Därtill infördes 2016 ett nytt stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande (byggbonusen).

Riktade statsbidrag och kostnadsersättningar fördelade per utgiftsområde

Riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommuner och landsting har utbetalats inom i stort sett samtliga utgiftsområden under 2017 (tabell 2.4). Merparten av bidragen är dock koncentrerade till fyra utgiftsområden.

Cirka 84 procent av statsbidragen till kommunerna har betalats ut inom tre områden: Migration (39 procent), Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering (23 procent) och Utbildningsväsendet (22 procent). För landstingen gick 76 procent av de utbetalda statsbidragen 2017 till ett område (Hälsovård, sjukvård och social omsorg).

Tabell 2.4 Utbetalda kostnadsersättningar och riktade statsbidrag till kommunerna respektive landstingen inom olika utgiftsområden 2017 samt procentuell förändring 2016—2017

Kommuner

Landsting

Utgiftsområde

Miljoner
kronor 2017

Procentuell
förändring
2016–2017

Miljoner
kronor 2017

Procentuell
förändring
2016–2017

1. Rikets styrelse

63

-12

56

66

4. Rättsväsendet

4

116

5. Internationell samverkan

1

-2

1

-42

6. Försvar och samhällets krisberedskap

472

32

21

99

7. Internationellt bistånd

1

-23

0,4

8. Migration

25 166

21

2 107

-34

9. Hälsovård, sjukvård och social
omsorg

2 963

4

30 796

6

10. Ekonomisk trygghet vid
sjukdom och
funktionsnedsättning

37

-4

1 399

-17

13. Jämställdhet och nyanlända
invandrares etablering

15 038

25

270

73

14. Arbetsmarknad och arbetsliv

4 194

19

289

17

16. Utbildning och
universitetsforskning

14 531

29

2 617

5

17. Kultur, medier, trossamfund
och fritid

374

0

1 147

11

18. Samhällsplanering,
bostadsförsörjning och byggande
samt konsumentpolitik

100

87

0,1

19. Regional tillväxt

163

47

178

83

20. Allmän miljö och naturvård

673

13

9

-60

21. Energi

197

28

6

-60

22. Kommunikation

1 236

-53

1 343

71

23. Areella näringar, landsbygd
och livsmedel

92

-1

1

220

24. Näringsliv

80

4

47

10

Totalsumma

65 384

19

40 287

4

Anmärkning: Kostnadsersättningar och riktade statsbidrag är de utbetalda medlen från anslag inom utgiftsområdena 1 till 24 i statens budget exklusive anslaget för stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande inom utgiftsområde 18 (Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande). De redovisade beloppen omfattar medel som är avsedda för både konsumtion och investeringar. I beloppen ingår inga medel till andra aktörer som fristående skolhuvudmän, privata vårdgivare eller kommunala organisationer som allmännyttiga bostadsföretag. Utbetalningarna ett visst år kan också gälla ersättningar och bidrag för andra år. Det gäller framför allt ersättningar inom migrationsområdet och i viss mån bidraget för läkemedelsförmånerna. Det kan också förekomma transfereringar som inte bör räknas som statsbidrag, men vi bedömer att de endast utgör en marginell del av totalsumman. Inom utgiftsområdet Rättsväsendet har det inte betalats ut några medel till landstingen 2016 och 2017. Inom utgiftsområdena Internationellt bistånd och Samhällsplanering har det inte betalats ut några medel till landstingen 2016. Siffrorna i tabellen är avrundade.

Källa: Uppgifter från Ekonomistyrningsverkets realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar till kommuner och landsting samt egna beräkningar.

Riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till utbildning, migration och integration har ökat med 20–30 procent

Inom de tre utgiftsområden som omfattar mest pengar har de utbetalda statsbidragen till kommunerna ökat relativt mycket mellan 2016 och 2017. Inom utbildningsområdet har riktade statsbidrag ökat med 29 procent (tabell 2.4).[14]

Inom områdena migration och integration har de utbetalda statsbidragen till kommunerna ökat med 21 respektive 25 procent mellan 2016 och 2017. För migrationsområdet förklaras en stor del av ökningen av att Migrationsverket har betalat ut ersättningar till kommunerna för utgifter som gäller för tidigare år.[15] Om vi kopplar utbetalningarna till de åren de egentligen gäller för (det vill säga periodiserar beloppen) har ersättningarna till kommunerna i stället minskat kraftigt mellan 2016 och 2017. När det gäller integrationsområdet har kommunerna fått ersättning för fler nyanlända med uppehållstillstånd 2017 jämfört med 2016.[16]

Riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till sjukvården har ökat med 6 procent

De utbetalda statsbidragen till landstingen som riktas till hälso- och sjukvården ökade med 6 procent mellan 2016 och 2017 (tabell 2.4). Detta förklaras i stor utsträckning av att utbetalningarna från bidraget för läkemedelsförmånerna (som vi bedömer som en kostnadsersättning) ökade med 3,5 miljarder kronor till 25,6 miljarder kronor.[17] Samtidigt betalades knappt 1 miljard kronor ut under 2016 från anslaget bidrag för samordning och tillgänglighet, medan det inte har betalats ut några statsbidrag alls från detta anslag under 2017.

Nya, upphörda och väsentligt förändrade riktade statsbidrag och kostnadsersättningar under 2017

Vi har identifierat och bedömt 6 nya och 17 väsentligt förändrade statsbidrag under 2017.[18] Relativt många av dessa avser riktade statsbidrag inom utbildningsområdet. Därtill har 2 bidrag upphört.

Sex nya statsbidrag

Tre av sex nya statsbidrag finns inom utbildningsområdet (tabell 2.5).[19] De övriga tre finns inom integrations- och migrationsområdet.

Vi bedömer också att fem av de nya bidragen är riktade statsbidrag och att ett är kostnadsersättning.

Tabell 2.5 Nya riktade statsbidrag och kostnadsersättningar 2017

Namn

Utgifts
område

Kategori
av stats
bidrag

Målgrupp

Tidsbe
gränsat

Medel
2017
(Mkr)

Fördelnings-
nyckel

Tillfälligt stöd
till kommuner
för ensam
kommande
unga asyl
sökande m.fl.

8.
Migration

Kostnads-
ersättning

Kommuner

Ja

390

Enligt bilaga i
Migrations
verkets regle
ringsbrev.

Statsbidrag till
verksamheter
för asylsökande
m.fl.
(2016:1364)

13. Jäm
ställdhet
och ny
anlända
invandra-
res.etab-
lering

Riktat
stats
bidrag

Främst
organisationer
, i viss mån
kommuner och
kommunal-
förbund

Nej

135
(minst 25
till lokala
förening-
ar)

Kommuner
får söka
medel till
uppgifter som
de inte är
skyldiga att
utföra.

Statsbidrag till
kommuner och
landsting för åt
gärder för att
motverka och
minska segrega
tion (2017:848)

13. Jäm
ställdhet
och ny
anlända
invandra
res etab
lering

Riktat
stats
bidrag

Kommuner och
landsting (från
2018 även
ideella
föreningar och
stiftelser)

Nej

41 (53 år
2018)

Kommuner
och landsting
får söka
medel till
uppgifter som
de inte är
skyldiga att
utföra.

Statsbidrag för
introduktions-
program
(2017:622)

16.
Utbildning

Riktat
stats
bidrag

Skolhuvudmän
som har minst
15 elever på ett
IP i gymnasie
skolan

Nej

150 (300
år 2018)

Andel elever
av samtliga
sökande
huvudmäns
elever.

Statsbidrag för
försöksverksam
het med
branschskola
(2017:623)

16.
Utbildning

Riktat
stats
bidrag

Skolhuvudmän
för yrkes-
utbildningar

Ja
(2018–
2023)

0 (10 år
2018)

Kronor per
elev.

Statsbidrag för
ökad jämlikhet i
grundskolan
(2017:818)

16.
Utbildning

Riktat
stats
bidrag

Skolhuvudmän
med sämsta
socioekono
miska förutsätt-
ningar

Nej

500

Elevernas
socioekono-
miska bak
grund och
elevantalet.

Anmärkning: Förordningen 2017:848 om segregation upphävdes april 2018 och samtidigt infördes förordningarna 2018:118 (kommuner och landsting) och 2018:119 (ideella föreningar och stiftelser) om statsbidrag för samma ändamål. Medel från statsbidraget för försöksverksamhet med branschskola börjar fördelas ut först 2018, men förordningen som reglerar bidraget började gälla under 2017. Uppgifterna om medel avser avsatta medel (budgeterade).

Källa: SKL:s cirkulär om budgetpropositionerna, Statskontorets enkät till myndigheterna, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheters webbplatser.

Utöver statsbidragen i tabell 2.5 kan vi också nämna det nya studiestartsstödet för personer som har kort utbildning och som står långt ifrån arbetsmarknaden.[20] Målgruppen för detta bidrag är inte kommunerna, men kommunerna kan använda bidraget inom ramen för deras ansvar att rekrytera personer till studier.

Två statsbidrag har upphört

Samtidigt som det har tillkommit sex nya statsbidrag har två upphört under 2017 (tabell 2.6).

Tabell 2.6 Upphörda riktade statsbidrag och kostnadsersättningar 2017

Namn

Utgiftsområde

Kategori av statsbidrag

Statsbidrag till landsting och vissa
kommuner för insatser mot
hivinfektion (2013:666)

9. Hälsovård, sjukvård och
social omsorg

Riktat statsbidrag

Statlig ersättning för utbildning i
svenska för invandrare som ges till
vissa utlänningar i Migrationsverkets
anläggningsboenden (2014:946)

13. Jämställdhet och
nyanlända invandrares
etablering

Kostnadsersättning

Anmärkning: Även om statsbidragsförordningarna har upphört betalades medel ut för ändamålen under 2017, men i mindre omfattning jämfört med 2016.

Källa: SKL:s cirkulär om budgetpropositionerna, Statskontorets enkät till myndigheterna, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheters webbplatser.

Flera väsentliga förändringar av statsbidrag har skett

Vi har identifierat 17 väsentligt förändrade statsbidrag. Cirka hälften av dem gäller områdena skola, vård och omsorg (tabell 2.7). Huvuddelen av förändringarna handlar om att bidragsramen har ökat relativt mycket eller att användningsområdet eller målgruppen för bidraget har utvidgats.

Tabell 2.7 Väsentliga förändringar av riktade statsbidrag och kostnadsersättningar 2017

Namn

Utgifts-
område

Kategori av
statsbidrag

Beskrivning av förändringen

Krisberedskap

6. Försvar
och sam
hällets kris
beredskap

Riktat
statsbidrag

Anslaget har utökats för att stärka
kommunernas och landstingens arbete
med det civila försvaret.

Statlig ersättning för
asylsökande m.fl.
(2017:193 som ersatte
den tidigare för
ordningen 2002:1118
med samma namn)

8. Migration

Kostnads-
ersättning

Ersättningarna ska i större utsträckning
baseras på schabloner. Ersättning för
stödinsatser av förebyggande karaktär
enligt socialtjänstlagen upphörde helt
med den nya förordningen. I övrigt har
vissa ersättningsbelopp sänkts medan
andra har höjts.

Stärkt bemanning inom
den sociala barn- och
ungdomsvården

9.
Hälsovård,
sjukvård
och social
omsorg

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Det statliga
tandvårdsstödet
(2008:145)

9.
Hälsovård,
sjukvård
och social
omsorg

Kostnads-
ersättning

Åldersgränsen för stödet har höjts från
20 till 22 år (för 2018 och 2019 ökar
åldersgränsen med ytterligare ett år till
24).

Överenskommelse om
ökad tillgänglighet och
jämlikhet i
förlossningsvården och
förstärka insatser för
kvinnors hälsa

9.
Hälsovård,
sjukvård
och social
omsorg

Riktat
statsbidrag

En tilläggsöverenskommelse har tecknats
som omfattar mer medel 2017 (och
2018) för insatser inom ramen för
överenskommelsen.

Pågående satsning på
psykisk hälsa

9.
Hälsovård,
sjukvård
och social
omsorg

Riktat
statsbidrag

Mer medel riktad till barn- och ungdoms
psykiatrin (BUP) inklusive första linjens
psykiatri i primärvården.

Arbetsmarknads-
politiska program och
insatser

14. Arbets-
marknad
och
arbetsliv

Riktat
statsbidrag

En del av statens kostnader har öron
märkts för kommunerna för att skapa
sommarjobb för vissa ungdomar med
kravet att detta inte påverkar tillkomsten
av redan planerade sommarjobb.

Statsbidrag för
utbildning som
kombineras med
traineejobb eller annat
arbete (2015:504)

16.
Utbildning

Riktat
statsbidrag

Bidraget har utvidgats till att även
omfatta utbildning för tidsbegränsat
anställda inom hälso- och sjukvården
eller äldreomsorgen.

Statsbidrag för
fortbildning i
specialpedagogik
(2015:938)

16.
Utbildning

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Statsbidrag för upp
rustning av skollokaler
och av utemiljöer vid
skolor, förskolor och
fritidshem (2015:552)

16.
Utbildning

Riktat
statsbidrag

Bidraget har utvidgats till att även
omfatta upprustning av utemiljöer vid
skolor, förskolor och fritidshem.

Statsbidrag för hand
ledare i språk-, läs- och
skrivutveckling
(2015:42)

16.
Utbildning

Riktat
statsbidrag

Bidraget har utvidgats till att omfatta
även huvudmän inom förskolan och för
handledare i språkutveckling (inte bara
läs- och skrivutveckling) inom alla
berörda skolformer.

Statsbidrag för regional
yrkesinriktad
vuxenutbildning
(2016:937)

16.
Utbildning

Riktat
statsbidrag

Samtidigt som bidraget infördes har
statsbidragen för yrkesinriktad och viss
teoretisk vuxenutbildning på gymnasial
nivå (2009:43) och för lärlingsutbildning
för vuxna (2010:2016) upphört.

Regionala
tillväxtåtgärder

19. Regional
tillväxt

Riktat
statsbidrag

Bidragsramarna för vissa länsstyrelser
har minskat eftersom landstingen i
berörda län har tagit över ansvaret för
regional utveckling.

Stöd till lokala klimat
investeringar
(2015:517)

20. Allmän
miljö och
naturvård

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Stöd för att utveckla
handlingsplaner och
verktyg för anpassning
till ett förändrat klimat
(klimatanpassning)

20. Allmän
miljö och
naturvård

Riktat
statsbidrag

Målgruppen har utvidgats till att även
gälla kommuner och inte bara
myndigheter.

Stöd till solceller
(2009:689)

21. Energi

Riktat
statsbidrag

Bidragsramen har ökat.

Stöd för att främja
hållbara stadsmiljöer
(2015:579)

22. Kommu
nikation

Riktat
statsbidrag

Stödet har utvidgats till att även omfatta
investeringar i cykelinfrastrukturen.

Anmärkning: Med väsentlig förändring menar vi exempelvis att bidragsramen för bidraget har ökat relativt mycket eller att en befintlig statsbidragsförordning har utvidgats med nya bidrag eller användningsområden.

Källa: SKL:s cirkulär om budgetpropositionerna, Statskontorets enkät till myndigheterna, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheters webbplatser.

Annan styrning från regeringen

Vi redovisar tre olika typer av annan statlig styrning: överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument (där strategier, handlingsplaner och handlingsprogram ingår). Denna typ av styrning är i regel inte direkt tvingande för kommuner och landsting.

Annan styrning vanligast inom hälso- och sjukvårdsområdet

Under 2017 har regeringen beslutat om totalt 23 nya eller väsentligt förändrade styrmedel som rör kommuner och/eller landsting (tabell 2.8). Annan styrning i form av överenskommelser, nationella inriktningsdokument eller nationella samordnare förekommer främst inom hälso- och sjukvårdsområdet. Den vanligaste formen av annan styrning är överenskommelser mellan regeringen och SKL. [21]

Tabell 2.8 Antalet nya eller väsentligt förändrade överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument 2017

Utgiftsområde

Överens
kommelser

Samordnare

Inriktnings-
dokument

1. Rikets styrelse

1

6. Försvar och samhällets krisberedskap

1

9. Hälsovård, sjukvård och social omsorg

10

1

13. Jämställdhet och nyanländas
etablering

1

16. Utbildning

1

1

17. Kultur, medier, trossamfund och fritid

1

18. Samhällsplanering,
bostadsförsörjning och byggande samt
konsumentpolitik

2

22. Kommunikation

1

23. Areella näringar, landsbygd och
livsmedel

1

24. Näringsliv

1

1

Anmärkning: Överenskommelser, nationella samordningsuppdrag och nationella inriktningsdokument som rör kommuner och/eller landsting och som har beslutats under 2017.

Källa: SKL (via e-post 2018-02-20), SKL:s webbplats (egen sökning) och regeringens webbplats (egen sökning).

Två nya överenskommelser

Totalt har regeringen och SKL slutit 13 nya eller väsentligt förändrade överenskommelser under 2017.[22] Men alla utom 2 bygger vidare på tidigare överenskommelser mellan regeringen och SKL. Patientmiljarden[23] och Överenskommelsen om ökad tillgänglighet till barnhälsovård m.m.[24] är de enda helt nya överenskommelserna. Båda började gälla 2018.

Endast en överenskommelse från 2017 saknar helt ekonomiska medel, nämligen Handlingsplan för genomförande av Vision e-hälsa 2025. Det skiljer mycket mellan olika överenskommelser när det gäller hur mycket medel som de omfattar. I vissa fall rör det sig om 3 miljoner kronor, i andra fall om nära eller mer än 1 miljard kronor (eller i enstaka fall över 2 miljarder kronor). Oftast ska det mesta av medlen gå till landsting och regioner. Under 2017 har det också gjorts en tilläggsöverenskommelse om ytterligare medel till överenskommelsen Ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och förstärkta insatser för kvinnors hälsa.[25]

10 av de nya eller förändrade överenskommelserna från 2017 gäller verksamheter inom hälso- och sjukvården.

En ny nationell samordnare 2017

Under 2017 har vi identifierat ett helt nytt uppdrag till en nationell samordnare[26] som har betydelse för kommuner eller landsting, nämligen Bostadsbyggande på statliga fastigheter 2017–2018[27]. Det innebär en förändring jämfört med tidigare år då regeringen har tillsatt flera nationella samordnare per år. Under året har två samordnare fått förändrade uppdrag. Två av de totalt tre nya eller förändrade uppdragen gäller byggande eller exploateringar.[28]

Sju nya nationella inriktningsdokument

I samlingsbegreppet nationella inriktningsdokument[29] kan nationella strategier, handlingsplaner och handlingsprogram ingå.[30] Under 2017 har regeringen eller Regeringskansliet beslutat om 7 handlingsplaner eller strategier som rör kommuner eller landsting. Näringsdepartementet har tagit fram 4 av dem. Flera av dokumenten, även från andra departement, rör digitalisering i någon form.

Olika utveckling för samordnare och inriktningsdokument på senare år

Antalet nya inriktningsdokument som regeringen har beslutat om och som rör kommuner och landsting varierar något mellan olika år (figur 2.1). De senaste två åren har regeringen beslutat om fler inriktningsdokument än tidigare. När det gäller nationella samordnare ökade antalet utsedda samordnare (vars uppdrag har betydelse för kommuner eller landsting) från 2–3 per år mellan 2009–2010 till 4–6 per år mellan 2011–2014, för att sedan minska igen.

Figur 2.1 Antal nya nationella samordnare och inriktningsdokument 2009–2017Stapeldiagram avseende antal nya nationella samordnare och inriktningsdokument 2009–2017. Antalet samordnare har sjunkit stadigt sedan 2014 och ligger 2017 på en styck. Inriktningsdokument  har sjunkit sedan 2016 och ligger 2017 på 7 stycken.

Anmärkning: Nationella samordnare vars uppdrag vi har bedömt har betydelse för kommuner och landsting samt strategier och handlingsplaner som vi har bedömt rör kommuner och landsting.

Källa: Bilaga 6.1 till Konstitutionsutskottets betänkande (2015:16/KU10); Statskontoret (2014), Nationella samordnare. Statlig styrning i otraditionella former; Statskontoret (2018), Strategier och handlingsplaner. Ett sätt för regeringen att styra? Bilaga 1 samt regeringens webbplats (egen sökning).

Flest strategier och handlingsplaner har sedan 2009 tagits fram av Socialdepartementet (19 stycken) och Näringsdepartementet (13 stycken). Även Kulturdepartementet och Miljö- och energidepartementet har tagit fram flera strategier och handlingsplaner inom sina ansvarsområden (6 respektive 4). Det förekommer också nationella inriktningsdokument inom andra områden.[31]

Även samordnare finns inom flera politikområden och departementen använder nationella samordnare i olika hög utsträckning. Nationella samordnare vars uppdrag rör kommuner och landsting är, liksom de nationella inriktningsdokumenten, vanligare inom Näringsdepartementet och Socialdepartementet.[32]

Statliga myndigheters styrning av kommuner och landsting

Myndigheternas styrning i huvuddrag:

  • Ungefär 50 statliga myndigheter anger i vår enkät att de utövar någon form av styrning över verksamheter i kommuner eller landsting.
  • Flest myndigheter styr inom områdena skola, vård och omsorg.
  • Myndigheterna använder en rad olika styrmedel. Omkring 20 myndigheter utövar tvingande styrning, genom att exempelvis utfärda föreskrifter. Ungefär lika många bedriver tillsyn.
  • 30 myndigheter fördelar statsbidrag.
  • Omkring 40 myndigheter använder sig av mjukare styrmedel, exempelvis genom att ta fram olika typer av kunskapsunderlag som riktar sig till kommuner och landsting.
  • 16 myndigheter anger att det har skett vissa förändringar när det gäller deras styrmedel under 2017. Det är främst Statens skolverk, Socialstyrelsen och Naturvårdsverket som är berörda.
  • De flesta förändringarna handlar om nya stöd och vägledningar som myndigheterna har tagit fram, men även nya och väsentligt förändrade föreskrifter och allmänna råd.
  • 14 myndigheter anger att de under 2017 har genomfört någon form av utvecklingsarbete som påverkar styrningen av kommuner eller landsting.

En stor del av statens styrning av kommuner och landsting sker genom statliga myndigheter. Styrningen kan vara tvingande genom föreskrifter och tillsyn. Myndigheterna ger också ofta ut allmänna råd och vägledningar samt ger stöd till kommuner och landsting. I detta kapitel redogör vi för vilka myndigheter som utövar sådan styrning och vilken roll dessa myndigheter har.[33] Vi beskriver även vilka förändringar som har skett under 2017. Vi avslutar kapitlet med att översiktligt redogöra för myndigheternas pågående utvecklingsarbete som gäller deras styrning av kommuner och landsting.

Myndigheter som styr kommuner och landsting

Statskontorets enkät visar att 51 av de tillfrågade statliga myndigheterna utövar någon form av styrning över verksamheter i kommuner eller landsting. [34]

Totalt 46 myndigheter anger att de utövar styrning över verksamheter som kommunerna ansvarar för, och 31 myndigheter anger att de utövar styrning över verksamheter som landstingen ansvarar för.

Flest myndigheter styr inom områdena skola, vård och omsorg

Sett till verksamhetsområden varierar antalet myndigheter som utövar någon form av styrning (tabell 3.1). Flest myndigheter styr inom områdena skola, bibliotek och samhällsorientering (16 myndigheter), hälso- och sjukvård (16 myndigheter) och social omsorg (13 myndigheter). Vissa myndigheters uppdrag gentemot kommuner och landsting är verksamhetsöverskridande. Det innebär att de utövar styrning inom flera verksamhetsområden.

Tabell 3.1 Antal myndigheter som styr med respektive styrmedel inom olika verksamhetsområden

Verksamhetsområden

Bemyndi
gande att
utfärda
före-
skrifter

Tillsyn

Stats-
bidrag

Allmänna
råd

Stöd och
väg-
ledningar

Forsknings-
resultat,
kunskaps-
underlag

Totalt antal
myndig
heter som
styr

Skola, bibliotek
och samhälls
orientering

5

1

7

4

5

10

16

Hälso- och
sjukvård

5

4

9

3

7

11

16

Social omsorg

4

1

3

3

5

9

13

Plan- och
byggfrågor

2

0

2

2

4

6

6

Hälso- och
miljöskydd

6

3

2

4

5

5

7

Renhållning och
avfallshantering

3

2

1

3

2

3

6

Räddningstjänst
och
krisberedskap

4

2

2

2

2

4

7

Kollektivtrafik
och övrig
transportinfra-
struktur

1

1

3

1

2

3

5

Mottagning av
ensamkom
mande barn och
vissa nyanlända

2

0

1

0

3

3

4

Annan
kommunal
verks., t.ex.
kultur, regional
utv. och turism

2

0

4

1

3

3

6

Annat

8

10

12

5

16

19

26

Totalt

23

17

30

15

31

41

50

Källa: Statskontorets enkät.

Anmärkning: I denna tabell ingår inte länsstyrelserna. Totalsiffrorna anger antalet unika myndigheter. I bilaga 4 finns en förteckning över vilka myndigheter som styr med respektive styrmedel.

Myndigheterna använder en rad olika styrmedel

Myndigheterna använder en rad olika styrmedel för att styra kommuner och landsting (tabell 3.1). Vissa myndigheter utövar tvingande styrning, som att utfärda föreskrifter[35] eller utöva tillsyn över verksamheter i kommuner och landsting. I vår enkätundersökning anger 23 respektive 17 myndigheter att de utövar dessa former av styrning. 30 myndigheter anger att de fördelar statsbidrag till kommuner och landsting.

Myndigheterna kombinerar i regel sin tvingande styrning av kommuner och landsting med mjukare styrmedel som allmänna råd, stöd och vägledningar och kunskapsstyrning. 15 myndigheter har enligt Statskontorets enkät själva eller tillsammans med andra tagit fram nu gällande allmänna råd som riktar sig mot verksamheter som kommuner och landsting ansvarar för.[36]

Ungefär 30 myndigheter anger att de själva eller tillsammans med andra tagit fram nu gällande stöd och vägledningar. [37] Till dessa myndigheter hör exempelvis Socialstyrelsen, Boverket, Brottsförebyggande rådet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ungefär 40 myndigheter tar fram eller sprider forskningsresultat eller kunskapsunderlag[38] som riktar sig mot verksamheter som kommuner och/eller landsting ansvarar för. Här rör det sig bland annat om universitet och högskolor men även andra myndigheter.

Vissa myndigheter anger att de använder sig av samtliga styrmedel. Hit hör Boverket, Folkhälsomyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, Läkemedelsverket och Naturvårdsverket.

Även länsstyrelsen använder samtliga styrmedel som ingår i vår enkätundersökning. Länsstyrelserna har en speciell roll eftersom de svarar för den statliga förvaltningen i länet. Det mångsidiga uppdraget spänner över flera verksamhetsområden.

Vissa förändringar vad gäller föreskrifter, allmänna råd och vägledningar

Totalt anger 16 myndigheter i vår enkät att det har skett vissa förändringar när det gäller deras styrmedel gentemot kommuner och landsting under 2017.[39] Det gäller främst Statens skolverk, Socialstyrelsen och Naturvårdsverket.

De flesta förändringarna handlar om att myndigheterna har tagit fram nya stöd och vägledningar. Detta gäller för 13 myndigheter (tabell 3.2). Hit hör tre myndigheter inom hälso- och sjukvårdsområdet (Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen) som har tagit fram nya stöd som gäller olika typer av sjukdoms- och missbruksbehandlingar. I övrigt förekommer de nya stöden och vägledningarna inom olika områden och speglar myndigheternas skilda uppdrag.

Tabell 3.2 Nya och väsentligt förändrade styrmedel under 2017 (antal myndigheter)

Styrmedel

Har utfärdat/
tagit fram nya

Har väsentligt förändrat
i befintliga

Bemyndigande att utfärda
föreskrifter

2

1

Föreskrifter

5

4

Allmänna råd

2

2

Stöd och vägledningar

13

3

Källa: Statskontorets enkät.

Anmärkning: Länsstyrelserna är inte inkluderade i tabellen.

Det har även skett förändringar av myndigheternas föreskrifter under 2017. Två myndigheter (Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd samt Statens skolverk) har fått nya bemyndiganden att utfärda föreskrifter som riktar sig mot kommuner och landsting. Statens skolverk har också fått ett bemyndigande upphävt. Fem myndigheter har angett att de har utfärdat nya föreskrifter under året. Det gäller bland annat Statens skolverk, Socialstyrelsen och Migrationsverket som alla har utfärdat flera nya föreskrifter under året. Fyra myndigheter har även förändrat i befintliga föreskrifter.

Vår enkät visar också att fyra myndigheter har tagit fram nya eller förändrade allmänna råd riktade till kommuner och landsting. Två myndigheter har under 2017 tagit fram nya allmänna råd, och två myndigheter har väsentligt förändrat i befintliga. I Socialstyrelsens fall rör det sig exempelvis om allmänna råd om vårdgivares systematiska patientsäkerhetsarbete och behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter i socialtjänsten.

Myndigheternas utvecklingsarbete

Totalt 14 myndigheter svarar i vår enkät att de har genomfört någon form av utvecklingsarbete under 2017 som väsentligt påverkar styrningen av kommuner och/eller landsting. Länsstyrelserna räknas i detta sammanhang som en myndighet. Med utvecklingsarbete menar vi att myndigheten utvecklar sitt eget arbete med till exempel tillsyn, uppföljning, utbetalning av statsbidrag eller andra styrmedel. Det kan exempelvis handla om organisatoriska förändringar, förändrade arbetssätt eller införande av digitala verktyg.

Utvecklingsarbete bedrivs inom en rad olika områden, som miljö och energi, skola, folkhälsa, livsmedel, kultur och hälso- och sjukvård. Ungefär en tredjedel av myndigheterna har bedrivit utvecklingsarbete som gäller deras tillsynsverksamhet.

Myndigheternas utvecklingsarbete är av varierande karaktär. Relativt många handlar om att utveckla digitala verktyg, flera handlar om metodutveckling eller att utveckla vägledning och service. Det finns också exempel på utvecklingsarbeten som innebär att utvärdera eller kartlägga verksamheten, att omorganisera eller att öka samordning, med mera.

De allra flesta utvecklingsarbeten påverkar kommunerna och omkring en tredjedel påverkar både kommuner och landsting. Bara ett fåtal påverkar endast verksamheten i landsting.

Utredningar och yttranden om statens styrning

Utredningar och yttranden om statens styrning i huvuddrag:

  • Vi har identifierat 55 utredningar, utvärderingar och andra rapporter från 2017 som tar upp principiella aspekter av statens styrning av kommuner och landsting.
  • Flest utredningar har gjorts inom Utbildnings- och Socialdepartementens områden.
  • Omkring en fjärdedel av utredningarna innehåller förslag på nya skyldigheter eller krav på kommuner och landsting.
  • Vi har identifierat 15 yttranden från riksdagen under 2017 som rör principiella aspekter av statens styrning av kommuner och landsting. Av dessa kommer cirka hälften från socialutskottet. 12 av yttrandena innehåller också tillkännagivanden till regeringen.
  • Från Lagrådet har vi identifierat 7 yttranden under 2017 som rör principiella aspekter av statens styrning av kommuner och landsting.

Utredningar som rör statens styrning av kommuner och landsting genomförs av en rad aktörer och i olika former. I detta kapitel redovisar vi översiktligt de utredningar, större utvärderingar, tillsynsrapporter och uppföljningsrapporter som presenterats under 2017 och som tar upp principiella aspekter om statens styrning av kommuner och landsting eller dess konsekvenser. Vi redovisar även Lagrådets och riksdagens yttranden rörande principiellt viktiga frågor som rör statens styrning eller kommunalt självstyre.

Utredningar och rapporter om statens styrning

I vår kartläggning ingår utredningar och rapporter vars förslag har stor påverkan på kommuner och landsting, det vill säga som har stor påverkan på kommunernas och landstingens ekonomiska förutsättningar, planering och/eller arbetssätt.

Flest utredningar inom Utbildning- och Socialdepartementens områden

Vi har identifierat 55 utredningar, utvärderingar och rapporter som tar upp principiella aspekter av statens styrning av kommuner och landsting.[40] Flest utredningar har under 2017 genomförts inom Utbildning- och Socialdepartementens områden. Flera utredningar har även genomförts inom områden som Närings- och Miljö- och energidepartementen ansvarar för.

Omkring en fjärdedel av utredningarna innehåller förslag på nya skyldigheter eller krav på kommuner och landsting. Det kan handla om nya krav på dokumentation (av exempelvis behovet av fler bostäder i kommunerna och ändringar i välfärdens verksamheter).[41] Utredningarna kan föreslå nya åtaganden, till exempel skyldighet för kommuner att erbjuda plats i förskola respektive äldreomsorg på vissa minoritetsspråk.[42] De kan också innehålla förslag som innebär en ambitionshöjning av ett redan existerande kommunalt åtagande, exempelvis förslag om ökade möjligheter till grundläggande behörigheter på yrkesprogram.[43]

Andra utredningar innehåller förslag som riktar sig mot kommuner och landsting men som mer kan ses som rekommendationer, exempelvis förslagen som presenteras i betänkandet från Kommissionen för jämlik hälsa.[44] De kan också innehålla förslag som bygger på frivillighet, till exempel förslagen för att stärka svenska turismen som lanseras i utredningen Sveriges besöksnäring.[45]

Några utredningar presenterar förslag på att utvidga kommunernas befogenheter, exempelvis förslaget att kommuner får inrätta så kallade mellanboenden för äldre.[46] De kan också innehålla förslag som innebär nya möjligheter, till exempel förslaget om avtalssamverkan.[47] Andra utredningar ger förslag som i stället minskar kommunernas befogenheter, till exempel Energimyndighetens och Naturvårdsverkets förslag att ta bort kommunernas bestämmanderätt vid etablering av vindkraft.[48]

Ett tiotal utredningar föreslår förenklingar för kommunsektorn. Här rör förslagen till exempel ett förenklat beslutsfattande vid biståndsprövning[49] och förslag till en förenklad byggprocess[50].

Det förekommer även utredningsförslag på sanktioner och/eller ingripande mot kommunal verksamhet. Här kan vi exempelvis nämna Boverkets förslag till sanktionssystem för fall där byggnadsnämnderna inte håller tidsfristen för förhandsbesked, lov och anmälningsärenden.[51]

Vår sammanställning omfattar även utredningar som för resonemang om ansvarsfördelningen mellan staten och kommunsektorn och den statliga styrningen av kommuner och landsting i mer generella termer. Ett sådant exempel är Utredningen om ökad följsamhet till nationella kunskapsstöd i hälso- och sjukvården.[52] Här kan även nämnas de utredningar som behandlar kommunalekonomiska frågor, exempelvis Landsbygdskommitténs förslag om att anpassa utjämningssystemet till ändrade demografiska förhållanden.[53] Ytterligare ett exempel är Riksrevisionens förslag på en tydligare redovisning av kommunsektorns behov av statsbidrag på längre sikt.[54]

I vårt urval ingår även ett antal utvärderingar av reformer med påverkan på kommuner och landsting, som har presenterats under 2017. Till dessa hör exempelvis Statskontorets och Riksrevisionens granskningar av Lärarlönelyftet och Karriärstegsreformen.[55]

Yttranden som rör statens styrning

I detta avsnitt redovisar vi Lagrådets och riksdagens yttranden som rör principiella aspekter av statens styrning av kommuner och landsting.

Flest yttranden från socialutskottet om valfrihet i välfärden

Vi har identifierat 15 yttranden från riksdagens utskott 2017 rörande principiellt viktiga frågor som rör statens styrning av kommuner och landsting och som kammaren har bifallit (tabell 4.1).[56] Flest yttranden (7 stycken) kommer från socialutskottet. I flera yttranden vill riksdagen se en ökad valfrihet i välfärden, exempelvis möjlighet för personer med personlig assistans att kunna välja utförare och utveckla vårdvalet i den specialiserade öppenvården.

Övriga yttranden är utspridda på olika utskott och tar upp frågor av olika karaktär. Ett exempel är att Konstitutionsutskottet i ett betänkande konstaterar att proportionalitetsprövningen vid inskränkningar av den kommunala självstyrelsen i några lagstiftningsärenden är mindre tydlig eller saknas helt (samtliga propositioner sedan 2011 har granskats).

Tabell 4.1 Yttranden från riksdagens utskott under 2017 som rör principiella aspekter av statens styrning av kommuner och landsting

Utskott

Fråga som behandlas

Tillkännagivande

Arbetsmarknad
(2016/17:AU16 )

Tilläggsdirektiv till Arbetsmarknadsutredningen,
bl.a. om att utreda om kommunernas roll i
arbetsmarknadspolitiken bör förtydligas.

X

Finans (2016/17:FiU26)

Större mångfald av aktörer inom välfärden.

X

Finans (2017/18:FiU8)

Ta bort skrivelsen ”Utvecklingen inom den
kommunala sektorn” och i stället utveckla den
redovisning som redan finns i budgetproposi
tionen.

Försvar (2016/17:FöU5)

Statens möjligheter att skydda försvarsintressen
bör förbättras (ang. kommunernas rätt att
besluta om Nord Stream2 ska få tillgång till
svenska hamnar).

X

Försvar (2016/17:FöU7)

Se över krisberedskapen inom sjukvården.

X

Konstitution
(2016/17:KU17)

Se över utformningen av förtroendeuppdragen
för att fler människor ska engagera sig politiskt.

X

Konstitution
(2016/17:KU30)

Se över hur ersättare i t.ex. kommunala styrelser
utses samt att fullmäktige ska anta ett program
med mål och riktlinjer även för verksamheter i
kommunal regi.

X (2 st.)

Konstitution
(2016/17:KU10)

Granskning av proportionalitetsbedömningen vid
inskränkningar av den kommunala självstyrelsen.

Social (2016/17:SoU6)

Utvecklade modeller för ett ökat samarbete
mellan vården och apoteken.

X

Social (2016/17:SoU8)

Personer med personlig assistans ska kunna välja
utförare.

X

Social (2016/17:SoU10)

Se över patientlagen för att stärka patientens
ställning och utveckla vårdvalet i den specia
liserade öppenvården.

X (2 st.)

Social (2016/17:SoU11)

Generell tillståndsplikt inom socialtjänsten.

X

Social (2016/17:SoU21)

Fortsatt möjlighet att överlämna universitets
sjukhusens vårduppgifter till andra vårdgivare.

Social (2017/18:SoU1)

Samma krav på tillstånd för offentliga utförare
inom socialtjänsten som för privata utförare.

X

Social (2017/18:SoU5)

Samlat helhetsgrepp om funktionshinder
politiken och möjlighet att välja utförare.

X (2 st.)

Källa: Riksdagens webbplats.

Riksdagen kan även lämna tillkännagivanden, det vill säga ett beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt.[57] I 12 av de yttranden som ingår i vår sammanställning har riksdagen lämnat ett tillkännagivande till regeringen som berör kommuner och landsting.[58] Hälften av tillkännagivandena hör till socialutskottets område.[59]

Lagrådets yttranden rör olika områden

Lagrådet har till uppgift att granska viktiga lagförslag innan de behandlas av riksdagen.[60] Vi har identifierat 7 yttranden från Lagrådet rörande principiellt viktiga frågor som rör statens styrning av kommuner och landsting (tabell 4.2). Det handlar exempelvis om yttranden över lagförslag där Lagrådet anser att underlaget för proportionalitetsbedömningen är otillräckligt (ändringar i fråga om kommunplacering av ensamkommande barn), lagstiftning som inte är utformad i enlighet med vad som avses (undantag från vissa bestämmelser i plan- och bygglagen vid tillströmning av asylsökande) och lagförslag som komplicerar regelverket (kompletteringar av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd rörande studier på gymnasienivå).

Tabell 4.2 Lagrådets yttranden under 2017

Lagförslag (datum för yttrande)

Departement

Lagrådets yttrande

Ändringar i fråga om
kommunplacering av
ensamkommande barn
(2017-11-21)

Justitie

Underlaget för proportionalitetsbedömningen
är otillräckligt (det rör sig om ett betydande
ingrepp i självstyrelsen då en statlig myndighet
tar över beslutanderätten från kommunala
sektorn).

Driftsformer för
universitetssjukhus
(2017-03-14)

Social

Det saknas bestämmelse i lagen om vad som
avses med universitetssjukhus vilket gör att
bemyndigandet för regeringen blir vidsträckt.
Bestämmelsen bör utformas i enlighet med vad
som är den avsedda innebörden.

Inkorporering av FN:s
konvention om barnets
rättigheter (2017-09-06)

Social

En inkorporering av barnkonventionen för med
sig problem, t.ex. kommer det uppstå frågor om
hur konventionens bestämmelser förhåller sig
till andra bestämmelser. Det är bekymmersamt
att lägga ansvaret för tolkning på rättstillämp
ningen med tanke på att det inte bara är rätts
liga instanser utan alla statliga och kommunala
befattningshavare som handlägger ärenden om
barn som ska tillämpa bestämmelserna.

Miljöbedömningar
(2017-05-17)

Miljö- och energi

Det bör göras en mer generell översyn av
sambandet mellan miljöprövnings
bestämmelserna i miljöbalken och de olika
sektorslagarna (t.ex. plan- och bygglagen).
Kopplingen mellan de parallella regelverken är
svår att överblicka, och det är svårt att bedöma
konsekvenserna.

Rätt att fullfölja introduk

tionsprogram i gymnasie
skolan efter flytt till
annan kommun
(2017-05-02)

Utbildning

Det saknas redovisade skäl till varför fristående
gymnasieskolor ska uteslutas från regleringen.

Undantag från vissa
bestämmelser i plan- och
bygglagen vid till
strömning av asylsökande.
(2017-03-02)

Näring

Bemyndigandet är alltför generellt utformat,
det innebär avsteg från demokratiska processer
som PBL utgår från och konsekvenserna går inte
att bedöma eftersom de hänger ihop med hur
regeringen utformar föreskrifterna. Det finns
inga planer för närvarande på att meddela före
skrifter och regeringen har inte för avsikt att
utnyttja bemyndigandet fullt ut. Lagen bör ut
formas i enlighet med vad som avses.

Kompletteringar av den
tillfälliga lagen för
uppehållstillstånd
rörande studier på
gymnasienivå
(2017-02-17)

Justitie

Lagrådet har tidigare framfört att regelverket
blir mycket svårtillgängligt när en tillfällig lag ska
gälla istället för en gällande lag under en be
gränsad tid. Nu kompliceras regelverket ytter
ligare. Det är även mycket svårt att bedöma om
lagen tillgodoser syftet eftersom det inte gjorts
någon analys av t.ex. hur många som kan för
väntas beviljas de föreslagna uppehållstill
stånden.

Källa: Lagrådets webbplats.

Regeringsuppdraget

Metod

I denna bilaga redovisar vi hur Statskontoret har genomfört uppdraget.

Redovisning av statsbidrag till kommuner och landsting

Statskontoret avser att utveckla redovisningen av statsbidragen i kommande rapporter. I årets rapport har vi använt oss av följande underlag för vår beskrivning och redovisning av statsbidragen.

Uppgifter från Ekonomistyrningsverket (ESV)

Vi redovisar nivån på statsbidragen utifrån uppgifter från ESV över utbetalda medel (transfereringar) från staten till kommuner och landsting enligt den realekonomiska fördelningen av statens budget. Uppgifterna från ESV avser lämnade bidrag från myndigheterna till kommuner och landsting för såväl konsumtion (förbrukning av resurser) som investeringar (anskaffande av infrastruktur och materiella tillgångar).

Skillnader mellan Statskontorets och ESV:s redovisning

Vår totalsumma skiljer sig något från den som redovisas i ESV:s publikation Utfallet för statens budget – del av ESV:s underlag till årsredovisning för staten över transfereringar till den kommunala sektorn. Det beror på två saker. För det första ingår inte utbetalda bidrag till kommunala organisationer i vår redovisning, exempelvis kommunala bostadsbolag. Det beror på att vi har avgränsat oss till kommuner och landsting som organisationer.[61] För det andra har vi i vår redovisning inte tagit hänsyn till att staten tar emot vissa bidrag från kommuner och landsting. Merparten av sådana transfereringarna från den kommunala sektorn till staten avser kostnader för assistansersättningarna.

De utbetalda beloppen är inte periodiserade och redovisas i löpande priser

De utbetalda statsbidragen är inte periodiserade, vilket betyder att medel som betalas ut ett visst år kan avse utgifter för andra år. Det gäller främst ersättningar inom migrationsområdet och i viss mån bidraget för läkemedelsförmåner. Vi har inte heller räknat om beloppen till fasta priser eftersom statsbidragen inte brukar räknas upp (indexeras).

Anslagen i statens budget har grupperats till olika kategorier av statsbidrag

De uppgifter som vi har fått från ESV är fördelade på olika anslag inom olika utgiftsområden i statens budget. Vi har grupperat de utbetalda medlen till tre olika kategorier av statsbidrag utifrån de olika anslagen och utgiftsområdena. Dessa tre kategorier är generella statsbidrag, kostnadsersättningar och riktade statsbidrag.

  • Generella statsbidrag: Alla anslag inom utgiftsområde 25 (Allmänna bidrag till kommuner) plus anslaget Stöd till kommuner för ökat bostadsbyggande inom utgiftsområde 18 (Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik).
  • Bidraget för ökat bostadsbyggande (även benämnd byggbonusen) definierar vi som ett generellt statsbidrag. Det beror på att kommunerna fritt får disponera medlen även om det finns villkor som kommunerna måste uppfylla för att kunna ta del av pengarna.

Inom utgiftsområde 25 finns två generella statsbidrag som är permanenta, det ena är bidraget genom den kommunalekonomiska utjämningen och det andra är utjämningsbidrag för kostnader för verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Det har även förekommit att tillfälliga generella statsbidrag betalas ut till kommunerna och landstingen inom detta utgiftsområde.

  • Kostnadsersättningar:
    • Anslaget Åtgärder för nationella minoriteter inom utgiftsområde 1 (Rikets styrelse),
    • anslaget Ersättning för räddningstjänst m.m. inom utgiftsområde 6 (Försvar och samhällets krisberedskap),
    • alla anslag inom utgiftsområde 8 (Migration) som exempelvis anslaget för ersättningar och boendekostnader till kommuner och landsting för asylsökande,
    • anslagen Tandvårdsförmåner[62], Bidrag för läkemedelsförmånerna och Sjukvård i internationella förhållanden inom utgiftsområde 9 (Hälsovård, sjukvård och social omsorg),
    • anslagen Etableringsåtgärder, Kommunersättningar vid flyktingmottagande och Ersättning för insatser för vissa nyanlända invandrare inom utgiftsområde 13 (Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering).
  • Riktade statsbidrag: Alla andra anslag i statens budget som vi inte har nämnt under generella statsbidrag respektive kostnadsersättningar ingår i summan av de riktade statsbidragen.
Uppgifter från SKL med mera

För att få en överblick över nya och väsentligt förändrade statsbidrag 2017 har vi gått igenom SKL:s cirkulär om budgetpropositionen samt vår- och höständringsbudgeten (cirkulärnr.: 16:50, 17:14 och 17:46) där SKL har sammanställt information ur propositionerna som berör deras medlemmar. Vi har också använt vår enkät till myndigheterna för att få uppgifter om vilka nya statsbidrag de fördelade under 2017 och vilka av de statsbidrag som de fördelade som har förändrats väsentligt under samma år. Tillförlitligheten när det gäller antalet statsbidrag som myndigheterna fördelade under 2017 är dock låg, bland annat på grund av att vi inte har fått in ett komplett underlag. Vi väljer därför att inte redovisa antalet statsbidrag i årets rapport.

Utifrån uppgifterna från ESV, SKL:s cirkulär och enkätsvaren har vi gått igenom rättsdokument, regleringsbrev och olika myndigheters webbplatser. Då har vi fått fram ytterligare information om de berörda nya och väsentligt förändrade statsbidragen.

Enkätundersökning till myndigheter

Vi har skickat ut en enkät till 155 myndigheter för att få en samlad bild av myndigheternas styrning av kommuner och landsting. Enkäten har inte skickats till myndigheter som har ett övergripande ansvar för frågor som omfattar samhället i mer vid bemärkelse, till exempel domstolarna. Enkätundersökningen genomfördes under mars–april 2018. Totalt svarade 121 myndigheter på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 78 procent.

Vi kan med hjälp av tillgängliga registeruppgifter jämföra de myndigheter som har svarat på enkäten med de som inte har svarat för att se om de skiljer sig åt i några väsentliga avseenden (tabell 2.1).

Tabell 2.1 Bortfallsanalys

Antal i urval

Svarsfrekvens (%)

Små myndigheter (–99 åa)

43

79

Medel myndigheter (100–499 åa)

59

83

Stora myndigheter (500– åa)

53

72

Universitet

30

60

Länsstyrelser

21

81

Övriga

104

83

Totalt

155

78

Skillnaderna i svarsfrekvens utifrån storleksklass är små. Vi ser en större skillnad när vi jämför olika typer av myndigheter – universiteten har svarat på enkäten i lägre grad. Men sammantaget är dessa skillnader i svarsfrekvens så små att vi inte bedömer att de allvarligt snedvrider resultaten.

Vissa av länsstyrelserna har inte besvarat vår enkät. Vi har därför valt att i de flesta sammanhang behandla länsstyrelsen som en myndighet. Men i vissa tabeller har vi dock också valt att inte inkludera länsstyrelsen eftersom svaren skiljer sig åt i flera avseenden. Statskontoret avser att utveckla denna del av redovisningen i kommande rapporter.

Redovisning av lagar och förordningar

Enligt uppdraget ska Statskontoret redovisa nya eller väsentligt förändrade lagar och förordningar under 2017 med betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter och funktionssätt. En konsult (Sweco Society AB) har genomfört redovisningen i följande steg:

  • Sammanställning av bruttolista över alla de regleringar som trädde i kraft 2017 och som nämns i regeringens publikationer med viktigare lagar och förordningar[63] samt utgiftsområde 25 i budgetpropositionen.
  • Genomgång av de beskrivningar av regleringarna som finns i publikationerna.
  • Bedömning av om lagarna eller förordningarna har en betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter eller funktionssätt eller inte. Bedömningen gjordes mot bakgrund av vilka som är kommunerna och landstingens obligatoriska och frivilliga uppgifter och om förändringarna i regleringarna kan ha stor inverkan på dessa, exempelvis genom att vara kostnadsdrivande eller på andra sätt påverka kommunernas åtaganden.

I urvalet ingår alltså de regleringar som konsulten bedömer har en betydande påverkan på kommuner och landsting. Därmed ingår exempelvis inte nya och förändrade regleringar som endast innebär mindre ändringar och förtydliganden i sak eller frågor av semantisk karaktär. Ett exempel är den nya hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) som har en ny struktur men endast ett mindre antal ändringar i sak och ett fåtal nya bestämmelser i förhållande till den äldre lagen. Kartläggningen omfattar inte heller generella lagar och förordningar som gäller för kommunsektorn på grund av att de är arbetsgivare eller uppgiftslämnare. Det gäller till exempel skatte- och redovisningsregler och regler om arbetsmiljö.

För de regleringar som bedömdes ha en betydande påverkan på kommunsektorn gjordes en sammanställning med följande information:

  • Om regleringen är en ny eller ändrad lag eller förordning
  • Om regleringen härrör från EU
  • Om regleringen påverkar kommuner eller landsting
  • Vilket eller vilka verksamhetsområden som regleringen påverkar
  • En kort beskrivning av regleringen och hur den påverkar kommunerna eller landstingen

Om regleringarna är nya eller ändrade lagar eller förordningar framgick redan i samband med insamlingen. Informationen om regleringen kommer från EU hämtades in genom en sökning i bakomliggande förarbeten, exempelvis proposition och lagrådsremiss. Beskrivningarna av regleringarna och hur de påverkar kommuner eller landsting har hämtats in från regeringens publikationer, propositioner och lagrådsremisser. Utifrån denna information har konsulten angett vilka verksamhetsområden som berörs.

Redovisning av annan statlig styrning

Enligt uppdraget ska Statskontoret redovisa ny eller väsentligt förändrad annan statlig styrning, exempelvis styrning genom överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument. Våra definitioner av dessa begrepp framgår av respektive avsnitt i rapporten. Här beskriver vi vilken eller vilka metoder vi har använt för att få fram underlag om dessa styrmedel.

Överenskommelser

Sammanställningen av överenskommelser som beslutats under 2017 bygger på ett underlag från SKL där de har sammanställt gällande överenskommelser eller överenskommelser under förhandling under december 2017 (e-post från SKL 2017-02-20) och på uppgifter om styrelsebeslut på SKL:s webbplats. Därutöver har vi sökt på avtal och överenskommelser på regeringens webbplats för att få fram uppdaterade uppgifter om vilka överenskommelser som slutits under 2017, för vilken period dessa överenskommelser gäller, om de omfattar medel samt vilket departement som är ansvarigt. I bilaga 3 finns en sammanställning av gällande överenskommelser i december 2017.

Nationella samordnare

Den historiska sammanställningen av nationella samordnare (2009–2015) bygger på bilaga 6.1 till Konstitutionsutskottets betänkande (2015/16:KU10) och på Statskontorets rapport Nationella samordnare. Statlig styrning i otraditionella former? från 2014. Utifrån dessa sammanställningar har vi utifrån titel och sökningar i uppdragen till samordnarna sorterat ut de samordnare vars uppdrag har betydelse för kommuner och landsting. För åren 2016 och 2017 har vi gjort egna sökningar på regeringens webbplats (sökord: samordnare, koordinator, förhandlingsperson) för att hitta nya eller förändrade uppdrag som påverkar kommuner och landsting. I bilaga 3 finns en sammanställning av de nationella samordnare som vi bedömt har uppdrag med betydelse för kommuner och landsting.

Nationella inriktningsdokument

Den historiska sammanställningen av nationella inriktningsdokument (2009–2016) bygger på bilaga 1 i Statskontorets rapport Strategier och handlingsplaner. Ett sätt för regeringen att styra? från 2018. Utifrån denna sammanställning har vi utifrån titel, och vid behov, sökningar i respektive dokument sorterat ut de inriktningsdokument som har betydelse för kommuner och landsting. För 2017 har vi gjort egna sökningar på regeringens webbplats (sökord: handlingsplan, strategi) för att hitta nya eller förändrade nationella inriktningsdokument som rör kommuner och landsting. För att ingå i urvalet ska strategin eller handlingsplanen tydligt ha dokumenterats i en proposition, riksdagsskrivelse, departementspromemoria eller annat dokument som regeringen eller Regeringskansliet har offentliggjort. I urvalet ingår inte sådana övergripande strategier som uttrycker politisk vilja utan att ange specifika åtgärder. I bilaga 3 finns en sammanställning av nationella inriktningsdokument som vi bedömt har betydelse för kommuner och landsting.

Redovisning av utredningar med mera

Enligt uppdraget ska Statskontoret översiktligt redovisa utredningar, större utvärderingar samt tillsyns- och uppföljningsrapporter som tar upp principiella aspekter om statens styrning av kommuner och landsting eller dess konsekvenser. Eftersom det årligen publiceras hundratals rapporter i de kategorier som nämns ovan har vi behövt avgränsa urvalet.

När det gäller de utredningar som initierats av regeringen har vi avgränsat urvalet till de utredningar som publicerats under 2017 och som har skickats på remiss till SKL. Det betyder att eventuella utredningar som tar upp viktiga principiella aspekter på statens styrning men som inte har remitterats faller utanför vårt urval. Sammanställningen blir därmed inte heltäckande. Men vi bedömer ändå att detta urval ändå ger en relativt tillförlitlig bild av relevanta utredningar som publicerats under året.

När det gäller utredningar av olika slag från statliga myndigheter har urvalet bestått av de utredningar som publicerats under 2017 och som skickats på remiss till SKL samt de utredningar som myndigheterna själva tar upp i vår myndighetsenkät. I urvalet ingår även rapporter från Statskontoret (5 rapporter) och Riksrevisionen (7 rapporter) som behandlar relevanta aspekter av statens styrning av kommuner och landsting. I urvalet ingår inte utredningar som behandlar generella bestämmelser, till exempel arbetsgivarfrågor.

Vi har bedömt varje utredning utifrån följande kriterier:

  1. Utredningar vars förslag har stor påverkan på kommuner och landsting (dvs. stor påverkan på kommunernas/landstingens ekonomiska förutsättningar, planering och/eller arbetssätt).
  2. Utredningar som berör finansieringsprincipen/ kommunalt självstyre och/eller proportionalitetsprincipen.

Utredningarna och rapporterna skiljer sig åt och berör ett stort antal frågor och verksamhetsområden. I rapporten beskriver vi översiktligt vilka typer av förslag som finns i utredningarna och som har stor påverkan på kommuner och landsting samt vilka aspekter av statens styrning som lyfts fram. Kategoriseringen har gjorts baserat på utredningarnas sammanfattning och konsekvensbeskrivningar för kommuner och landsting. Samtliga utredningar som ingår i urvalet finns i bilaga 5.

Redovisning av Lagrådets yttranden

En konsult (Sweco Society AB) har sammanställt yttranden från Lagrådet i principiellt viktiga frågor som rör statens styrning av kommuner och landsting. Dessa har samlats in från Lagrådets webbplats där det finns en färdig sammanställning över de yttranden som gjordes under 2017. Yttrandena har lästs igenom översiktligt för att undersöka om de behandlar principiellt viktiga frågor som rör statens styrning eller den kommunala självstyrelsen, till exempel avseende finansieringsprincipen, proportionalitetsprincipen, det kommunala utjämningssystemet eller ansvarsfördelningen mellan stat och kommun. I längre yttranden har Sweco sökt efter nyckelord och läst de stycken som fått sökträffar. De nyckelord som sökts upp är:

  • kommun
  • landsting
  • proportion
  • finansiering
  • utjämning
  • självstyre
  • ansvarsfördelning

Vissa yttranden ingår inte i sammanställningen. De har valts bort från urvalet utifrån följande kriterier:

  • Yttranden som innebär att Lagrådet lämnar förslaget utan erinran
  • Yttranden som endast rör förtydliganden av frågor av semantisk eller terminologisk karaktär, eller frågor om dispositionen av lagen
  • Samma ord som finns med i en principiellt viktig fråga men som nämns i en kontext som inte är relevant för uppdraget (exempelvis när ”proportionalitetsprincip” nämns i straffrättsligt sammanhang och inte i förhållande till kommunsektorn)
  • Yttranden som behandlar lagar som skulle kunna påverka kommuner och landsting men där Lagrådets själva yttrande inte tar upp någon principiellt viktig fråga
  • Yttranden där kommuner och landsting berörs i egenskap av arbetsgivare.

Redovisning av riksdagens yttranden

Betänkanden och utlåtanden har samlats in genom sökningar i riksdagens databas Dokument och Lagar. Sökningarna har avgränsats till dokumenttyp Betänkanden och utlåtanden och tidsperioden 2017-01-01–2017-12-31. De söksträngar som använts är:

  • självstyre
  • finansieringsprincip + kommun
  • proportionalitetsprincip + kommun
  • utjämning + kommun
  • ansvarsfördelning + kommun
  • samt ovanstående söksträngar + landsting

Därefter har de dokument som visat sig beröra principiellt viktiga frågor som rör statens styrning eller den kommunala självstyrelsen sammanställts tillsammans med information om vilken fråga som berörs.

Samma avgränsningar för vad som räknas som principiellt viktiga frågor har tillämpats i insamlingen av både yttranden från Lagrådet, betänkanden och utlåtanden från riksdagen. I urvalet ingår endast de yttranden som riksdagen har bifallit.

Vissa betänkanden och utlåtanden ingår inte sammanställningen. De har valts bort från urvalet utifrån följande kriterier:

  • Den principiellt viktiga fråga som genererat sökträffen nämns endast som ett konstaterande i en bakgrundsbeskrivning av till exempel gällande ordning i Sverige.
  • Sökorden finns med men inte i den kontext som är relevant för uppdraget (till exempel ”proportionalitetsprincipen” nämns i förhållande till EU-nivån).
  • Betänkanden som behandlar frågor som rör kommun- eller landstingsverksamheter men som inte tar upp principiellt viktiga frågor som rör statens styrning av kommuner och landsting.

Överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument

I denna bilaga redogör vi för de överenskommelser (tabell 3.1), nationella samordnare (tabell 3.2) och inriktningsdokument (tabell 3.3) som rör kommuner och landsting.

Tabell 3.1 Överenskommelser per utgiftsområde vid utgången av 2017

Utgiftsområde/överenskommelse

Ny/omförhandlad
under 2017

Ingår
medel?

1. Rikets styrelse

Stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Ja

Ja

6. Försvar och samhällets krisberedskap

Krisberedskap och civilt försvar (överenskommelse mellan SKL
och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

Ja

9. Hälso- och sjukvård

Förbättrad vård för personer med kroniska sjukdomar m.m.

Ja

Vision e-hälsa 2025

Nej

En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och
rehabiliteringsprocess

Ja

Professionsmiljarden. Stöd till bättre resursutnyttjande i hälso-
och sjukvården

Ja

Ja

Handlingsplan för samverkan vid genomförande av vision e-
hälsa 2025

Ja

Nej

Ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och
förstärkta insatser för kvinnors hälsa*

Ja

Ja

Bidrag till landstingen för läkemedelsförmånerna

Ja

Ja

Kortare väntetider i cancervården

Ja

Ja

Stöd till nationella kvalitetsregister

Ja

Ja

Försäkringsmedicinska utredningar

Ja

Ja

Patientmiljarden. Insatser för att förbättra tillgängligheten och
samordningen i hälso- och sjukvården

Ja (ny)

Ja

Insatser inom området psykisk hälsa

Ja

Ja

Ökad tillgång till barnhälsovård m.m.

Ja (ny)

Ja

13. Jämställdhet och nyanländas etablering

Stärka jämställdhetsarbetet inriktning mot män, pojkar och
maskulinitetsfrågor

Ja

Ja

Nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden
(överenskommelse mellan SKL, arbetsmarknadens parter och
Arbetsförmedlingen)

Ja

24. Näringsliv

Enklare företagande med digital förvaltning

Ja

Ja

Stärkt innovationsförmåga i offentlig verksamhet
(överenskommelse mellan SKL och Vinnova)

Nej

Övrigt

Regeringen, SKL och idéburna organisationer inom det sociala
området

Nej

Källa: SKL (via e-post 2018-02-20), SKL:s webbplats (egen sökning) och regeringens webbplats (egen sökning).

Kommentar: Överenskommelser mellan regeringen eller statliga myndigheter och SKL samt i vissa fall någon eller några ytterligare parter. Sammanställningen omfattar gällande överenskommelser i december 2017 och överenskommelser som har ingåtts under 2017 (nya/omförhandlade under 2017). Under Övrigt finns överenskommelser som inte går att koppla direkt till ett enskilt utgiftsområde.

* Under 2017 har även en tilläggsöverenskommelse gjorts.

Tabell 3.2 Nationella samordnare 2009–2017

År/Nationell samordnare

Departement

Organisation

2017*

Bostadsbyggande på statliga fastigheter

N

Kommitté

Ändring av uppdrag till samordnaren för större samlade
exploateringar

N

Regeringskansliet

Tilläggsdirektiv till samordnare för unga som varken arbetar
eller studerar

U

Kommitté

2016**

Initiativet Fossilfritt Sverige

M

Kommitté

Samordnaren för större samlade exploateringar med hållbart
byggande 2016–2017

N

Regeringskansliet

2015

Nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-
medborgare som vistas tillfälligt i Sverige 2015–2016

S

Kommitté

Nationell samordnare för frågor inom området livsvetenskap
(life science) 2015

U

Regeringskansliet

Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar 2015–
2018

U

Kommitté

2014

Samordnare för kommunalt flyktingmottagande 2014

A

Regeringskansliet

Samordnare för området livsvetenskap (life science) 2014

N

Regeringskansliet

Nationell samordnare för att värna demokratin mot
våldsbejakande extremism 2014–2016

Ju

Kommitté

Förhandlingsperson för Sverigebygget 2014–2017

N

Kommitté

Nationell samordnare för den sociala barn- och
ungdomsvården 2014–2017

S

Regeringskansliet

Statlig samordnare för Bromma flygplats 2014–2016

S

Regeringskansliet

2013

Förhandlingsperson för en utbyggnad av tunnelbanan och
ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län/Stockholms
förhandlingen 2013

N

Kommitté

Nationell samordnare för elever med vissa funktions
nedsättningar 2013–2015

S

Kommitté

Nationell samordnare för att stärka den positiva supporter
kulturen och motverka idrottsrelaterad brottslighet 2013–
2014

Ku

Regeringskansliet

Förhandlare med uppdrag att biträda staten i förhandlingar
om ett avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete
om utbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av
hälso- och sjukvården 2013

U

Regeringskansliet

Nationell samordnare för ett effektivare resursutnyttjande
inom hälso- och sjukvården 2013–2015

S

Kommitté

2012

Nationell vårdvalssamordnare 2012–2014

S

Regeringskansliet

En nationell samordnare mot våld i nära relationer 2012–2014

Ju

Kommitté

Ett effektivare arbete för att förebygga våldsbejakande
extremism 2012–2013

Ju

Kommitté

Samordningsfunktion för insatser inom området psykisk ohälsa
2012–2014

S

Regeringskansliet

Samordnare för insatser i samband med gruvnäringens
expansion 2012–2014

N

Regeringskansliet

Förhandlingsperson för en utbyggnad av tunnelbanan och
ökad bostadsbebyggelse i Stockholms län 2013–2014

N

Regeringskansliet

2011

Nationell samordnare för utveckling av de nationella
kvalitetsregistren 2011

S

Regeringskansliet

Nationell äldresamordnare 2011–2014

S

Regeringskansliet

Nationell samordnare för att motverka brottslighet i samband
med idrottsarrangemang 2011–2013

Ku

Kommitté

Hemlöshetssamordnare 2012–2013

S

Regeringskansliet

2010

Nationell samordnare för hemsjukvården 2010–2011

S

Kommitté

Samordnare för reglering av Mälarens vattennivåer 2010–
2011

Regeringskansliet

2009

Regionala varselsamordnare 2008–2010

N

Regeringskansliet

Nationell cancersamordnare 2010–2011

S

Regeringskansliet

Nationell vattensamordnare 2009–2012

M

Regeringskansliet

* Både nya och väsentligt förändrade uppdrag

** För 2016 och samtliga föregående år endast nya uppdrag

Källa: Regeringens webbplats (egen sökning); Bilaga 6.1 till Konstitutionsutskottets betänkande (2015:16/KU10); Statskontoret (2014), Nationella samordnare. Statlig styrning i otraditionella former?

Kommentar: Nationella samordnare vars uppdrag vi bedömt har betydelse för kommuner eller landsting.

Tabell 3.3 Nationella inriktningsdokument 2009–2017

År/inriktningsdokument

Departement

2017

En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

N

Handlingsplan 2 för Smart industri – en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

N

Handlingsplan: Till det fria ordets försvar - åtgärder mot utsatthet för hot och
hat mot journalister, förtroendevalda och konstnärer

Ku

Handlingsplan för samverkan vid genomförande av Vision e-hälsa 2025

S

Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet

U

För ett hållbart digitaliserat Sverige – en digitaliseringsstrategi

N

Nationell strategi för samhällets informations- och cybersäkerhet

N

2016

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken 2016–
2020

S

Handlingsplan 2016–2018 till skydd för barn mot människohandel, exploatering
och sexuella övergrepp

S

Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott

Ku

Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor

S

Nationella upphandlingsstrategin

Fi

Svensk strategi för arbetet mot antibiotikaresistens

S

Sverige helt uppkopplat

N

Strategi för hållbar konsumtion

Fi

2015

En svensk maritim strategi – för människor, jobb och miljö

N

Nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015–2020

N

Nationella läkemedelsstrategin 2016–2018

S

Strategi för unga som varken arbetar eller studerar

U

Åtgärder för att göra samhället mer motståndskraftigt mot våldsbejakande
extremism

Ku

Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården - handlingsplan 2015–2018

S

2014

En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster

M

Nationell strategi för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar 2014–
2017

S

Nationell strategi om våld mot äldre personer inom vård och omsorg

S

Strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning,
könsidentitet eller könsuttryck

Ku

Sveriges tredje nationella handlingsplan för energieffektivisering

M (N)

Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården – handlingsplan 2014–2015

S

2013

Nationell strategi för ett utvecklat föräldrastöd – en vinst för alla

S

Svensk sjöfartsnäring - handlingsplan för förbättrad konkurrenskraft

N

Strategi för att nå miljökvalitetsmålet giftfri miljö och generationsmålet

M

Sveriges mineralstrategi

N

2012

Den nationella innovationsstrategin

N

En samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering 2012–2032

Ku

Handlingsplan för en jämställd regional tillväxt 2012–2014

N

PRIO psykisk ohälsa – plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa
2012–2016

S

Strategi för en god och mer jämlik vård 2012–2016

S

2011

En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011–2016

S

Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism

Ku

It i människans tjänst – en digital agenda för Sverige

N

Regeringens strategi för att uppnå det jämställdhetspolitiska målet

S (U)

Strategi för att stärka barnets rättigheter

S

2010

En förnyad arbetsmiljöpolitik med en nationell handlingsplan 2010–2015

A

En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken

S

Handlingsplan för att förebygga och förhindra att unga blir gifta mot sin vilja

S

Nationell eHälsa – strategin för tillgänglig och säker information inom vård och
omsorg

S

Nationell handlingsplan för energi från förnybara energikällor

M (N)

Samhällets krisberedskap – stärkt samverkan för ökad säkerhet

Ju

2009

Bredbandsstrategi för Sverige

N

Källa: Regeringens webbplats (egen sökning); Statskontoret (2018), Strategier och handlingsplaner. Ett sätt för regeringen att styra? Bilaga 1.

Kommentar: Strategier och handlingsplaner som vi har bedömt rör kommuner eller landsting. Strategin eller handlingsplanen ska tydligt ha dokumenterats i en proposition, riksdagsskrivelse, departementspromemoria eller något annat dokument som regeringen eller Regeringskansliet har offentliggjort.

Myndigheters styrmedel

I denna bilaga redovisar vi vilka myndigheter som enligt vår enkät styr över verksamheter i kommuner och landsting, vilka styrmedel som myndigheterna använder och vilka förändringar som skett under 2017.

Tabell 4.1 Myndigheter som styr över verksamheter i kommuner och landsting, samt förändringar under 2017

Myndighet

Före
skrifter

Tillsyn

Stats
bidrag

Allmänna
råd

Stöd och
vägled
ningar

Forsknings-
resultat/
kunskaps-
underlag

Boverket

x

x

x

x

x (N)

x

Blekinge tekniska
högskola

x

x

x

Brottsförebyggande
rådet

x

x

x

x

E-hälsomyndigheten

x

Folkhälsomyndigheten

x

x

x

x

x (N)

x

Forum för levande historia

x

Försäkringskassan

x

x (N)

x

Försvarshögskolan

x

Göteborgs universitet

x

Havs- och vatten
myndigheten

x

x

x

x

x

x

Inspektionen för vård
och omsorg

x (N)

x

Kommerskollegium

x

x

Konkurrensverket

x

x

x

Konsumentverket

x

x

x

Kriminalvården

x

x

Kungl. biblioteket

x

x

x

x

Lunds universitet

x

x

Lantmäteriet

x

x

x

x

Lotteriinspektion

x

x

Läkemedelsverket

x

x

x

x

x (N)

x

Migrationsverket

x (N)

x

x

Myndigheten för
familjerätt och
föräldraskapsstöd

x (N)

x

x (N)

x

Myndigheten för
samhällsskydd och
beredskap

x

x

x

x (N)

x

Myndigheten för
ungdoms- och
civilsamhällesfrågor

x

x (N)

x

Myndigheten för vård
och omsorgsanalys

x

Naturvårdsverket

x (F)

x

x

x (F)

x (N) (F)

x

Post- och telestyrelsen

x

x (N)

x

Polismyndigheten

x

x

Riksarkivet

x

x

Riksantikvarieämbetet

x

x

x

x

Sameskolstyrelsen

x

Sametinget

x

x

Socialstyrelsen

x (N) (F)
(U)

x

x (N) (F)

x (N) (F)

x

Skogsstyrelsen

x

x

x

Specialpedagogiska
skolmyndigheten

x

x

x

x

x

Statens
energimyndighet

x (F)

x

x

x

Statens geotekniska
institut

x

x

Statens kulturråd

x

x

x

Statens skolinspektion

x

x

Statens skolverk

x (N) (F)
(U)

x

x (N)

x (N)

x

Sveriges
meteorologiska och
hydrologiska institut

x

x (N)

x

Tillväxtverket

x

x

x

Trafikverket

x

x

x

Totalförsvarets
forskningsinstitut

x

Strålsäkerhets
myndigheten

x

x

x

x

x

Upphandlings
myndigheten

x (N) (F)

x

Uppsala universitet

x

x

Transportstyrelsen

x

x

x

x

x

Valmyndigheten

x

x

x

x

Vetenskapsrådet

x

x

Källa: Statskontorets enkät.

Anmärkning: F= förändring under 2017, N= ny under 2017, U= upphävt under 2017. I tabellen ingår inte länsstyrelserna.

Anmärkning: Kolumnen ”Föreskrifter” avser de myndigheter som har bemyndiganden att utfärda föreskrifter. De förändringar som anges med F, N och U i kolumnen anger dock om myndigheten har gjort förändringar i befintliga föreskrifter, utfärdat nya föreskrifter respektive upphört med någon föreskrift under 2017.

Utredningar och rapporter

I denna bilaga redogör vi för vårt urval av utredningar och rapporter som har publicerats under 2017 och som tar upp principiella aspekter om statens styrning av kommuner och landsting eller dess konsekvenser.

Totalt ingår 55 utredningar och rapporter i vår sammanställning (tabell 5.1).

Tabell 5.1 Utredningar och rapporter under 2017 som tar upp principiella aspekter av statens styrning av kommuner och landsting (per departement och typ av utredning)

Departement

Statens offentliga
utredningar (SOU)

Skrivelser/Ds/
PM från RK

Myndighets
utredningar

Totalt

Finans

2

2

2

6

Justitie

1

3

4

Kultur

2

2

4

Miljö- och energi

4

1

2

7

Näring

4

6

10

Social

6

3

3

12

Utbildning

5

1

6

12

Totalt

24

9

22

55

I tabell 5.2 ger vi en kortfattad beskrivning av förslagen som presenteras i utredningarna och dess påverkan på kommuner och landsting.

Tabell 5.2 Utredningar och rapporter under 2017 som tar upp principiella aspekter om statens styrning eller dess konsekvenser

Titel (departement)

Beskrivning av utredningsförslag och hur de påverkar
kommuner och landsting

Ett enhetligt regionalt
utvecklingsansvar, Ds 2017:61 (Fi),
Regionalt utvecklingsansvar i
Stockholm, Kalmar och Blekinge
län, Ds 2017:20 (Fi)

Förslag om att regionalt utvecklingsansvar ska omfatta alla
län (i dag har endast vissa län ansvar).

Konsultation i frågor som rör det
samiska folket, Ds 2017:43 (Ku)

Förslag att kommuner blir skyldiga att konsultera
Sametinget i frågor med särskild betydelse för samerna.

Kultursamverkan för ett Sverige
som håller ihop – framtida inrikt
ning och utvecklingsmöjligheter för
kultursamverkansmodellen, Ds
2017:8 (Ku)

Förslag om den framtida inriktningen och utvecklings
möjligheter för kultursamverkansmodellen. Utgångs
punkten är att minska skillnader i tillgången till kultur i
hela landet och ge utrymme för regionala prioriteringar.

Förutsättningar för vissa särskilda
boendeformer för äldre, Ds 2017:68
(S)

Förslag att kommuner får inrätta s.k. mellanboenden för
äldre (dvs utvidgad befogenhet), och tillståndsplikt för
privata utförare. Statlig tillsyn av IVO.

Om förenklat beslutsfattande och
särskilda boendeformer för äldre,
Ds 2017:12 (S)

Förslag om att förenkla för kommuner att bevilja vissa
insatser åt äldre utan individuell prövning.

Förbättrat genomförande av två
direktiv på avfallsområdet,
M2017/02785R (M)

Förslag på att förtydliga krav på hantering av avfall. Kan
innebära ökad arbetsbelastning för kommuner med krav
på tillsynsbesök.

Vissa förslag om personlig assistans
S2017/06849/FST (S)

Ändringsförslag med bakgrund i regeringens åtgärdspaket
för assistansersättningen (delvis återgång till tidigare
regler i LSS).

Ökade möjligheter till grund
läggande behörigheter på yrkes
program och ett estetiskt ämne i
alla nationella program, PM
Utbildningsdepartementet,
0020U2017/04547/GV (U)

Förslag om grundläggande behörighet på yrkesprogram
men (ambitionshöjning av ett redan existerande
kommunalt åtagande).

Generell rätt till kommunal avtals
samverkan, SOU 2017:77 (Fi)

Förslag om möjlighet till avtalssamverkan (nya möjligheter
för kommuner och landsting).

Kvalitet i välfärden – bättre upp
handling och uppföljning, SOU
2017:38 (Fi)

Förslag om bl.a. ny skyldighet för kommuner och landsting
att anmäla ändringar i verksamhet, och stärkt upphand
lingsstöd för välfärdsområdet till kommuner och huvud
män.

Uppehållstillstånd på grund av
praktiska verkställighetshinder och
preskription, SOU 2017:84 (Ju)

Förslag att förtydliga nuvarande lagstiftning för att skapa
förutsättningar för en enhetlig rättstillämpning.
Kommuner och landsting påverkas av antal uppehålls
tillstånd, men det är oklart hur många som berörs av
förslagen.

Nästa steg? Förslag för en stärkt
minoritetspolitik, SOU 2017:60,
Nästa steg? Del 2 - Förslag för en
stärkt minoritetspolitik, SOU
2017:88 (Ku)

Bl.a. förslag om ny skyldighet för kommuner och landsting
att anta dokumenterade mål och riktlinjer för sitt minori
tetspolitiska arbete, samt skyldighet för kommuner att
erbjuda plats i förskola resp. äldreomsorg på finska,
meänkieli och samiska.

Miljötillsyn och sanktioner – en
tillsyn präglad av ansvar, respekt
och enkelhet, SOU 2017:63 (M)

Förslag om en möjlighet för länsstyrelsen att i samråd med
kommunen besluta om att tillsynen för ett visst objekt
flyttas från en kommun till länsstyrelse. Kommunerna upp
muntras att se över sina taxor och sträva efter att utforma
dem för att nå en högre kostnadstäckningsgrad och så att
de blir mer transparenta.

Vem har ansvaret? SOU 2017:42
(M)

Förslag att kommunerna blir skyldiga att utföra en analys
(risk för ras, översvämning m.m.) i översiktsplanen.

Från värdekedja till värdecykel
Så får Sverige en mer cirkulär
ekonomi, SOU 2017:22 (M)

Förslag om bl.a. ny skyldighet för kommuner att underlätta
insamling och sortering av återanvändbara produkter för
att minska hushållens mängd avfall, samt en ny möjlighet
för kommuner att omfördela mark från t.ex. boende
parkering till bilpoolsparkering.

Kraftsamling för framtidens energi,
SOU 2017:02 (M)

Energikommissionens förslag om mål för förnybar el
produktion (berör flera olika områden av energi- och
elsystemet). Innebär en utökad arbetsbelastning och
ökade kostnader för vissa kommuner.

Ett land att besöka - en samlad
politik för hållbar turism och
växande besöksnäring, SOU
2017:95 (N)

Stort antal förslag för att stärka svenska turismen med
påverkan på kommuner och landsting, men bygger på
frivillighet.

En gemensam bild av bostads
byggnadsbehovet, SOU 2017:73 (N)

Förslag om en ny uppgift för kommunerna att dokumen
tera behovet av fler bostäder i kommunen. Regionerna
föreslås få en samordningsuppgift som i dag åligger läns
styrelsen (dvs. ansvar som tidigare endast varit ålagt
staten blir fördelat mellan stat och kommun).

Detaljplanekravet, SOU 2017:64 (N)

Ändringsförslag angående detaljplanekravet, innebär både
skärpning (lagteknisk karaktär) och lättnad (minskat krav
på detaljplan).

För Sveriges landsbygder – en
sammanhållen politik för arbete,
hållbar tillväxt och välfärd, SOU
2017:1 (N)

Förslag om att anpassa utjämningssystemet till ändrade
demografiska förhållanden samt en översyn av statsbidra
gen för att omvandla specialdestinerade statsbidrag till
generella bidrag till kommunerna. Förslag om paket för
näringslivet i kommuner med extra stora utmaningar.

Nästa steg på vägen mot en mer
jämlik hälsa, SOU 2017:47 (S)

Flera förslag som riktar sig mot kommuner och landsting,
men kan mer ses som rekommendationer.

På lika villkor! Delaktighet,
jämlikhet och effektivitet i
hjälpmedelsförsörjningen, SOU
2017:43 (S)

Förslag om att konkretisera vilka typer av hjälpmedel som
sjukvårdshuvudmännen är skyldiga att tillhandahålla (und
vika detaljreglering och ingrepp i kommunala självstyret).

Kunskapsbaserad och jämlik vård,
SOU 2017:48 (S)

Förslag på att förtydliga ansvarsfördelningen för en mer
övergripande tillitsbaserad styrning, kunskapsstyrning och
mindre detaljerad statlig styrning.

God och nära vård – En gemensam
färdplan och målbild, SOU 2017:53
(S)

Förslag på en förstärkt vårdgaranti.

Läs mig! Nationell kvalitetsplan för
vård och omsorg om äldre, SOU
2017:21 (S)

Nationell kvalitetsplan med flera förslag (nationell utbild
ning, legitimation för undersköterskor, förenklad bistånds
prövning).

Svensk social trygghet i en
globaliserad värld, SOU 2017:5 (S)

Översyn av försäkringsvillkoren i de sociala trygghets
systemen (förändrade villkor för tillgång till trygghets
systemen).

Nationella minoritetsspråk i skolan
– förbättrade förutsättningar till
undervisning och revitalisering,
SOU 2017:91 (U)

Flera förslag om minoritetsspråk i skolan (bl.a. nytt ämne).

Fler nyanlända elever ska uppnå
behörighet till gymnasiet, SOU
2017:54 (U)

Vissa nya krav på kommunerna för att öka nyanländas
förutsättningar att uppnå behörighet (t.ex. individuell
studieplan, modersmålsundervisning för ensamkommande
barn).

Entreprenad, fjärrundervisning och
distansundervisning, SOU 2017:44
(U)

Förslag om ökade möjligheter som är frivilliga, bl.a. möjlig
heter till fjärrundervisning. Regelverk om entreprenad för
tydligas.

EU:s dataskyddsförordning och
utbildningsväsendet, SOU 2017:49 (U)

Förslag på nya bestämmelser för att utbildningsanordnare
ska kunna behandla känsliga personuppgifter (utan att
begära samtycke).

Samling för skolan – nationell
strategi för kunskap och
likvärdighet, SOU 2017:35 (U)

Förslag på samlad strategi för ett robust skolsystem med
utvecklingskraft och stärkt likvärdighet, bl.a. förslag om
statlig reglering av skolchef, ingripande mot kommunal
huvudman, statsbidrag för att förstärka undervisning och
elevhälsa.

Kommunal tillstyrkan av vindkraft,
Energimyndigheten,
M2017/01633/Ee (M)

Utvärdering av ny vägledning vid etablering av vindkraft.
Förslag ta bort bestämmelse om kommunernas bestäm
manderätt.

Stärkt livsmedelskontroll genom
ökad kommunal samverkan,
Statskontoret 2017:9 (M)

Utredning om hur livsmedelskontrollen kan stärkas i kom
muner där kontrollen är otillräcklig eller inte utförs på ett
riskbaserat sätt. Förslag på bl.a. krav på kommuner att ta
tillvara samverkansmöjligheter, skärpt uppföljning av kom
muner, ekonomiskt bidrag till kommuner för att bilda
gemensamma kontrollmyndigheter).

En mer förutsägbar byggprocess,
Förenklad kontroll av serietillver
kade hus, Boverket 2017:23 (N)

Förslag på förenklad process för kontroll av egenskaperna
hos serietillverkade hus mot bakgrund av att kommunerna
tolkar byggreglerna på olika sätt. Två alternativa lösningar
där kommunerna inte längre gör bedömningen.

Förslag till nationell plan för
transportsystemet 2018–2029,
Trafikverket N2017/05430/TIF (N)

Förslag till nationell plan för transportsystemet (påverkar
bl.a. regionala tågtrafiken, kommunal medfinansiering)

Utvärdering av tidsfrister och
förslag till sanktioner, Boverket
2017:4 (N)

Förslag till sanktionssystem (reduktion av avgift) för fall
där byggnadsnämnderna inte håller tidsfristen för
förhandsbesked, lov och anmälningsärenden.

Ny målstyrning för transport
politiken, Trafikanalys
N2017/01927/TS (N)

Uppföljning av transportpolitiska mål, förslag om målstyr
ningen.

Reviderad läroplan för förskolan,
Skolverket 2017:783 (U)

Förslag till reviderad läroplan för förskolan (bl.a. förslag
om att förtydliga förskollärarens ansvar).

Det brottsförebyggande arbetet i
Sverige Nuläge och utvecklings
behov 2018, Brottsförebyggande
rådet (Ju)

Bedömning av brottsförebyggande arbetet och utveck
lingsbehov. Förslag på lag som gör kommunerna skyldiga att
arbeta brottsförebyggande, mer medel och utbildning till
kommuner).

Skolverkets lägesbedömning 2017,
Rapport 455 (U)

Lägesbedömning och rekommendationer (flera utvecklings
områden för skolan, bl.a. strategier för lärarförsörjning,
kvalitet i varje skolform och skolans förmåga att möta
nyanlända elever).

Vägledning för kommunal budget-
och skuldrådgivning. Lagstiftning,
verksamhetsbeskrivning, rekom
mendationer och goda exempel
,
Konsumentverket (2017) (N)

Rekommendationer till kommunal budget och skuldrådgiv
ning (bl.a. tydliggöra förväntningar, öka kvaliteten och minska
skillnader mellan kommuner).

Utvärdering av statsbidrag för
lärarlönelyftet. Delrapport 1
,
Statskontoret 2017:21 (S)

Utvärdering av lärarlönelyftet. Visar på högt deltagande i
satsningen, fördelning till de skickligaste lärarna men sällsynt
med fördelning efter elevernas behov. På sikt kommer
statsbidraget inte att täcka huvudmännens kostnader.
Satsningen har vissa förutsättningar att bidra till målen.

Delat ansvar för fastighetsbildning,
Statskontoret 2017:18 (N)

Utvärdering av organiseringen av fastighetsbildningen, visar
bl.a. att organiseringen är unik och medför risk för
rollkonflikter. De kommunala lantmäterimyndigheterna
fungerar överlag väl. Förslag om att regeringen ska tydliggöra
vilket verksamhetsunderlag och vilken kompetens som krävs
för att en kommun ska få inrätta en lantmäterimyndighet,
samt förslag om de kommunala lantmäterimyndigheternas
ansvar för återrapportering.

Ekonomiska konsekvenser av att
inkorporera barnkonventionen i
svensk lag, Statskontoret 2017:19
(S)

En inkorporering av barnkonventionen i svensk lag förväntas
påverka alla offentliga verksamheter som på olika sätt har
med barn- och ungdomsfrågor att göra. Kommunerna
förväntas stå för närmare tre fjärdedelar av de uppskattade
kostnaderna.

Rapportering av uppdrag till
Utredningen om översyn av
kostnadsutjämningen,
Statskontoret 2017:108 (Fi)

Förslag på att förändra delar av kostnadsutjämningen i det
kommunalekonomiska utjämningssystemet.

Uppföljning av karriärstegs
reformen. Delrapport 3,
Statskontoret 2017:1 (U)

Antalet karriärtjänster nästan uppnådd, men risk för olika
karriärmöjligheter i olika skolformer. Prioritering av svaga
skolor i vissa fall. Rekryteringen utvecklas men grunderna
behöver kommuniceras tydligare. Olika förutsättningar att
utföra uppdragen. Rektorerna är mer positiva än lärarna.
Lönespridningen fortsätter att öka.

Tillämpningen av det finanspoli
tiska ramverket, Riksrevisionen
2017:32 (Fi)

Riksrevisionen efterlyser en tydligare redovisning av finans
politikens avvägning i förhållande till konjunkturläget och
kommunsektorns behov av statsbidrag på längre sikt.

Riktade statsbidrag till skolan –
nationella prioriteringar men lokala
behov
. Riksrevisionen 2017:30 (U)

Riksrevisionen föreslår att de riktade statsbidragen till skolan
sammanfogas till ett enda bidrag som varje huvudman har
möjlighet att använda utifrån lokala förutsättningar och
behov. Nuvarande system bedöms inte vara ändamålsenligt.

Konsekvensanalyser inför migra
tionspolitiska beslut
, Riksrevisionen
2017:25 (Ju)

Konsekvensanalyserna inför regeringens migrationspolitiska
propositioner har haft brister, bl.a. saknas ekonomiska
analyser, trovärdiga skattningar av antalet asylsökande samt
beskrivningar av hur förslagen påverkar människor,
myndigheter, kommuner och landsting.

Överutnyttjande av tandvårds
stödet till följd av överbehandling
,
Riksrevisionen 2017:19 (S)

Det statliga tandvårdsstödet överutnyttjas till följd av över
behandling bland tandläkare. Förbättrade kontroller och
förstärkta sanktioner bör därför övervägas.

Karriärstegsreformen och Lärar
lönelyftet – högre lön men sämre
sammanhållning
, Riksrevisionen
2017:18 (U)

Lärarlönesatsningarna har ökat lärarnas lönenivå men har
också skapat splittringar i lärarkåren. Rekommendation till
regeringen om att bl.a. skapa en gemensam uppsättning
kriterier för att bedöma lärares kvalifikationer som omfattar
båda satsningarna.

Kommunersättningar för migration
och integration – ett ogenomtänkt
system
, Riksrevisionen 2017:10 (Ju)

Statens system för att ersätta kommunerna för kostnader för
mottagandet av asylsökande och nyanlända är dyrt, omodernt
och onödigt krångligt. Riksrevisionen föreslår att systemet
förenklas, förtydligas och att kostnaderna följs upp.

Staten och SKL – en slutrapport om
statens styrning på vårdområdet
,
Riksrevisionen 2017:3 (S)

Det har blivit allt vanligare att regeringen använder intresse
organisationen SKL i den statliga styrningen av vården vilket
bl.a. har lett till minskad insyn och otydlig ansvarsfördelning.
Förslag om att regeringen utvärderar samarbetet med SKL
och förtydligar Socialstyrelsens stödjande uppgift gentemot
landstingen.

Riksdagens tillkännagivanden

I denna bilaga redogör vi för riksdagens tillkännagivanden under 2017 i de betänkanden som berör kommuner och landsting.

Tabell 6.1 Sammanställning av riksdagens tillkännagivanden i de betänkanden som berör kommuner och landsting

Betänkande

Tillkännagivande

2016/17:AU16

Regeringen bör besluta om tilläggsdirektiv för Arbetsmarknadsutredningen
(A 2016:03) om att ta fram förslag om hur de delar av Arbetsförmedlingens
uppdrag som inte innebär myndighetsutövning kan läggas ut på andra ak
törer på arbetsmarknaden samt om hur det statliga åtagandet i övrigt bör
organiseras (med särskilt fokus på myndigheternas och kommunernas roll).

2016/17:FiU26

Regeringen bör snarast återkomma med förslag på hur de tänker arbeta för
att öka mångfalden inom välfärdssektorn.

2016/17:FöU5

Enligt utskottets mening är det angeläget att frågan utan dröjsmål blir före
mål för en bred och genomgripande utredning för att finna generella lös
ningar för de olika situationer där totalförsvarets intressen behöver särskilt
skydd. Frågan brådskar och regeringen bör därför skyndsamt återkomma till
riksdagen med förslag till sådana lösningar. Utskottet anser dessutom att
regeringen skyndsamt bör återkomma till riksdagen med en redovisning av
hur regeringen avser att lösa frågan under tiden fram till dess att förslag om
permanenta lösningar kan presenteras för riksdagen.

2016/17:FöU7

Regeringen bör göra en översyn av de konsekvenser som den resursbrist som
lett till stabsläge vid flera sjukhus de senaste åren skulle få vid en extraordi
när händelse med stor belastning på samhällets vårdresurser.

2016/17:KU17

Regeringen bör återkomma med förslag på hur förtroendeuppdragen ska ut
formas så att fler människor lockas att engagera sig politiskt, hinder mot ny
rekrytering minskar och ungdomar kan få ökade möjligheter att delta i den
demokratiska processen.

2016/17:KU30

Regeringen bör se över ordningen för att utse ersättare i kommunala styrel
ser, nämnder och utskott.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett lagförslag som innebär att
skyldigheten för fullmäktige att anta ett program med mål och riktlinjer för
privata utförare även ska omfatta verksamheter som bedrivs i egen regi.

2016/17:SoU6

Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag om utvecklade
modeller för ett ökat samarbete mellan vården och apoteken.

2016/17:SoU8

Regeringen bör återkomma med förslag som innebär att alla personer med
funktionsnedsättning som har beviljats en insats ska få möjlighet att välja
utförare.

2016/17:SoU10

Regeringen bör ta initiativ till en översyn av patientlagen för att stärka
patientens ställning och återkomma till riksdagen. Regeringen bör
återkomma till riksdagen med förslag om att utveckla vårdvalet i den
specialiserade öppenvården.

2016/17:SoU11

Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär att samma
krav på tillstånd som gäller för enskilda för att yrkesmässigt bedriva verksam
het inom socialtjänsten även ska gälla för offentlig verksamhet.

2017/18:SoU1

Regeringen bör skyndsamt återkomma till riksdagen med förslag som innebär
att samma krav på tillstånd som gäller för enskilda för att yrkesmässigt be
driva verksamhet inom socialtjänsten även ska gälla för offentlig verksamhet
enligt ett tillkännagivande som riksdagen gjorde 2017 (enligt
2016/17:SoU11).

2017/18:SoU5

Det behöver tas ett samlat helhetsgrepp om funktionshinderspolitiken.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag som innebär att alla
personer med funktionsnedsättning som har beviljats en insats ska få möjlig
het att välja utförare enligt ett tillkännagivande som riksdagen gjorde våren
2017 (enligt 2016/17:SoU8).

Fotnoter

  1. I Statskontorets regeringsuppdrag ingår även en fördjupad analys av konsekvenserna av den samlade statliga styrningen. Denna del av uppdraget redovisas i februari 2019.

  2. Statskontoret. (2016). Statens styrning av kommunerna. (2016:24).

  3. I vår redovisning ingår endast de regleringar som vi bedömer har betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter eller funktionssätt, exempelvis genom att vara kostnadsdrivande eller på andra sätt påverka kommunernas åtaganden. I vårt urval ingår därför inte exempelvis nya och förändrade regleringar som endast innebär mindre ändringar och förtydliganden i sak eller frågor av semantisk karaktär. Bilaga 2 beskriver närmare våra definitioner och avgränsningar.

  4. Fyra av de nya förordningarna är kopplade till statsbidrag.

  5. En ändring kan beröra flera förordningar och lagar. Sex av de ändringar som ingår i urvalet gäller ändringar kopplade till statsbidrag.

  6. Lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, utlänningslagen (2005:716) och lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.

  7. Bland annat: Förordningen (SKOLFS 2010:37) om läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, förordningen (SKOLFS 2011:144) om läroplan för gymnasieskolan och förordningen (SKOLFS 2012:101) om läroplan för vuxenutbildningen.

  8. Bland annat Socialförsäkringsbalken (2010:110), studiestödslagen (1999:1395) och förordningen (1996:1100) om aktivitetsstöd.

  9. Storleken på statsbidragen kan också skilja sig beroende på om man använder uppgifter från ESV (utbetalningar) eller räkenskapssammandraget för kommuner och landsting som källa.

  10. Denna kategori utgörs framför allt av medel som betalas ut och fördelas genom det kommunalekonomiska utjämningssystemet och som även omfattar ekonomiska regleringar enligt finansieringsprincipen.

  11. Denna kategori utgörs framför allt av bidraget för läkemedelsförmånerna till landstingen och av ersättningar till kommuner och landsting för migration och integration av asylsökande och nyanlända. Kommunerna och landstingen är exempelvis skyldiga att tillhandahålla bostäder, utbildning, vård och omsorg för denna grupp av individer.

  12. I bilaga 2 redogör vi för vilka anslag och utgiftsområden i statens budget som vi har kopplat till respektive kategori av statsbidrag.

  13. Det tillfälliga stödet som utbetalades 2015 med anledning av flyktingsituationen skulle även täcka kostnader för 2016.

  14. En förklaring till detta är att lärarlönelyftet som infördes vid halvårsskiftet 2016 omfattade mer pengar 2017 (helår).

  15. Dessutom har Migrationsverket under 2017 börjat betala ut ersättningar till kommunerna månadsvis i förskott i stället för kvartalsvis i efterskott.

  16. ESV (2018:32), Utfallet för statens budget, s. 73, 164–165.

  17. Om vi tar hänsyn till att en förskottsutbetalning gjordes 2015 som egentligen gäller 2016 blir ökningen mellan 2016 och 2017 lägre. ESV (2018:32), Utfallet för statens budget, s. 164–165. När vi periodiserar utbetalda bidrag för läkemedelsförmånerna blir den procentuella förändringen för utgiftsområdet som helhet 0,1 procent.

  18. Vi väljer att inte redovisa det totala antalet riktade statsbidrag och kostnadsersättningar eftersom vi bland annat saknar ett komplett underlag.

  19. Med nya statsbidrag menar vi statsbidrag som började gälla under 2017. Överenskommelser som innehåller statsbidrag ser vi endast som nya om det inte har tecknats några liknande överenskommelser för tidigare år.

  20. Lag (2017:527) om studiestartsstöd.

  21. Överenskommelser kan ses som ett ramverk som kombinerar flera styrmedel, till exempel riktade statsbidrag och olika informationsinsatser. Överenskommelser ingås mellan två parter och är inte tvingande. Vanligtvis är det regeringen och SKL som ingår överenskommelser, men det kan även vara myndigheter som ingår överenskommelser med SKL (Statskontoret (2014), Överenskommelser som styrmedel).

  22. Se bilaga 3 för en sammanställning av samtliga nya eller väsentligt förändrade överenskommelser. Med väsentligt förändrade överenskommelser avses här nya överenskommelser som bygger vidare på tidigare överenskommelser.

  23. Regeringsbeslut 2017-12-13, Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om Patientmiljarden – Insatser för att förbättra tillgängligheten och samordningen i hälso- och sjukvården (dnr: S2017/07321/FS).

  24. Regeringsbeslut 2017-12-21, Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om insatser för ökad tillgänglighet i barnhälsovården m.m. 2018 (dnr: 2016/02827/FS; 2017/01420/FS; 2017/07519/FS (delvis)).

  25. Regeringsbeslut 2017-06-15, Godkännande av en tilläggsöverenskommelse om ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och förstärkta insatser för kvinnors hälsa (dnr: S2017/03585/FS).

  26. Det finns ingen enhetlig definition av vad en nationell samordnare är. Statskontoret har tidigare definierat nationell samordnare som en person som är utsedd av regeringen och som verkar utanför myndighetsstrukturerna för att samordna och genomföra regeringens politik. En nationell samordnare organiseras antingen som en funktion i Regeringskansliet eller som en oberoende kommitté. Samordnaren utses av regeringen genom regeringsbeslut, alternativt genom ett regeringskanslibeslut av enskilda statsråd. Nationella samordnare har ett tidsbegränsat mandat (Statskontoret (2014), Nationella samordnare – statlig styrning i otraditionella former?).

  27. Dir. 2017:7.

  28. Se bilaga 3 för en sammanställning över samtliga nationella samordnare som har betydelse för kommuner och/eller landsting.

  29. Nationella inriktningsdokument beslutas av regeringen för att påverka politiska mål och ambitioner inom ett område. Det kan även handla om att regeringen vill ha draghjälp från andra aktörer som regeringen har begränsad eller ingen formell möjlighet att styra över. Nationella inriktningsdokument kan också vara ett sätt att kraftsamla olika aktörer kring en fråga för att på så sätt stärka samordningen (Statskontoret (2016:24), Statens styrning av kommunerna).

  30. Begreppen strategi och handlingsplan saknar formell status och är därmed inte tvingande. Det finns heller inga avgörande skillnader mellan dokument som kallas för strategier eller handlingsplaner (Statskontoret (2018), Strategier och handlingsplaner. Ett sätt för regeringen att styra?). För att räknas med här ska strategin eller handlingsplanen tydligt ha dokumenterats i en proposition, riksdagsskrivelse, departementspromemoria eller något annat dokument som regeringen eller Regeringskansliet har offentliggjort.

  31. Se bilaga 3 för en sammanställning över nationella inriktningsdokument 2009–2017.

  32. Se bilaga 3 för en sammanställning över nationella samordnare 2009–2017.

  33. Statskontorets enkät har inte skickats till myndigheter som har ett övergripande ansvar för frågor som omfattar samhället i mer vid bemärkelse, till exempel domstolarna.

  34. Länsstyrelserna räknas i detta sammanhang som en myndighet. I Statskontorets rapport Statens styrning av kommunerna (2016:24) framgick att ungefär 60 myndigheter styr över verksamheter i kommuner och landsting. Svarsfrekvensen i den enkätundersökningen var något högre än i denna rapport. Se bilaga 2 för närmare beskrivning av vår undersökning.

  35. Ett bemyndigande (en rätt) för en myndighet att utfärda föreskrifter meddelas antingen av riksdagen genom lag eller av regeringen genom förordning. En myndighet är formellt inte skyldig att utfärda föreskrifter, men gör oftast det om de har ett bemyndigande.

  36. Allmänna råd är generella rekommendationer om hur en bindande regel i lag, förordning eller föreskrift ska tillämpas. Ett allmänt råd anger hur någon kan eller bör göra för att uppfylla regeln, till exempel genom en metod eller lösning.

  37. Exempelvis nationella riktlinjer, vägledningar, beslutsstöd, handböcker och rekommendationer.

  38. Exempelvis genom information, utbildningar eller öppna jämförelser.

  39. I bilaga 4 finns en sammanställning över de myndigheter som i vår enkät har meddelat nya och förändrade styrmedel.

  40. I bilaga 2 redogör vi för våra avgränsningar. I bilaga 5 finns en förteckning över samtliga utredningar och rapporter som ingår i vårt urval, samt en kortfattad beskrivning av förslagens påverkan på kommuner och landsting.

  41. SOU 2017:73. En gemensam bild av bostadsbyggnadsbehovet, respektive SOU 2017:38. Kvalitet i välfärden - bättre upphandling och uppföljning.

  42. SOU 2017:60 och SOU 2017:88. Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik, Del 1 respektive Del 2.

  43. Utbildningsdepartementet (2017) Ökade möjligheter till grundläggande behörigheter på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program PM 2017-09-06.

  44. SOU 2017:47. Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa.

  45. SOU 2017:95. Ett land att besöka. En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring.

  46. Ds 2017:68. Förutsättningar för vissa särskilda boendeformer för äldre.

  47. SOU 2017:77. En generell rätt till kommunal avtalssamverkan.

  48. Energimyndigheten (2017-06-19) Kommunal tillstyrkan av vindkraft. (M2017/01633/Ee).

  49. SOU 2017:21. Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer. Del 1.

  50. Boverket (2017:23). En mer förutsägbar byggprocess. Förenklad kontroll av serietillverkade hus.

  51. Boverket (2017:4). Utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner.

  52. SOU 2017:48. Kunskapsbaserad och jämlik vård. Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård.

  53. SOU 2017:1. För Sveriges landsbygder - en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd.

  54. Riksrevisionen Tillämpningen av det finanspolitiska ramverket (RiR 2017:32).

  55. Statskontoret (2017) Utvärdering av statsbidrag för lärarlönelyftet (2017:21), Statskontoret (2017) Uppföljning av karriärstegsreformen. Delrapport 3. (2017:1), Riksrevisionen (2017) Karriärstegsreformen och Lärarlönelyftet – högre lön men sämre sammanhållning (RiR 2017:18).

  56. Innan riksdagen beslutar om en ny lag granskas propositionen och eventuella motförslag av det utskott i riksdagen som har ansvar för frågan. Utskottet ger sin syn på lagförslaget i form av ett utskottsbetänkande eller yttrande.

  57. Tillkännagivanden kan exempelvis användas om riksdagen anser att en viss fråga bör utredas eller att regeringen bör komma med ett förslag. Regeringen är inte rättsligt bunden att tillgodose ett tillkännagivande men enligt konstitutionell praxis är utgångspunkten att göra det.

  58. Några betänkanden innehåller fler än ett tillkännagivande eller samma tillkännagivande som ett annat betänkande innehåller.

  59. Se bilaga 6 för en sammanställning av riksdagens tillkännagivanden 2017 som gäller kommuner och landsting.

  60. Lagrådet ska enligt regeringsformen (8 kap. 21 § 5) yttra sig innan riksdagen beslutar om lag om kommunal beskattning eller lag som innebär åligganden för kommunerna. Detta är en del i skyddet av det kommunala självstyret. I sina yttranden kan Lagrådet kommentera de proportionalitetsbedömningar som har gjorts i samband med förslaget, exempelvis om det underlag som ligger till grund för bedömningen kan anses vara tillräckligt för att motsvara kraven enligt bestämmelsen i regeringsformen.

  61. I vår sammanställning ingår inte heller utbetalda bidrag till fristående skolhuvudmän eller privata vårdgivare.

  62. Det statliga tandvårdsstödet kan ses som en subvention till individer (patienterna). Men vi har tagit med detta stöd eftersom det ska ersätta vårdgivare (både Folktandvården och privata tandläkare som är anslutna till Försäkringskassans elektroniska system) för utförd tandvård enligt lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd.

  63. Regeringskansliet Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2016/17, halvårsskiftet 2017 och årsskiftet 2017/18.