Till huvudinnehåll

Finansiering av infrastruktur med privat kapital?

SOU 2017:13
Publicerad: 2017-07-26

Utredningen har haft i uppdrag att undersöka vilka alternativ eller modeller som finns för hur privat kapital kan involveras i finansieringen av statlig transportinfrastruktur. I uppdraget har ingått att kommittén ska göra en samlad bedömning av om och i så fall på vilket sätt, i vilken omfattning och för vilken typ av transportinfrastrukturprojekt det kan vara lämpligt att involvera privat kapital.

Statskontoret har inga synpunkter på huvudfrågan om privat kapital ska involveras i transportinfrastruktur, eftersom den typen av samhällsekonomiska bedömningar ligger utanför myndighetens huvudsakliga kompetensområde. Statskontorets remissvar berör utredningens förslag om att inrätta en försöksverksamhet och att inrätta en särskild OPS-funktion. Båda dessa förslag är dock avhängiga ställningstagandet i huvudfrågan.

Utformningen av en eventuell försöksverksamhet

Statskontoret tillstyrker utredningens förslag om att inleda en försöksverksamhet om minst tre OPS-projekt inom transportinfrastrukturområdet. En mindre försöksverksamhet är ett rimligt tillvägagångssätt för att hantera den empiriska osäkerhet som råder kring det totala samhällsekonomiska utfallet vid OPS-lösningar.

Statskontoret tillstyrker förslaget om att försöksprojektet i ett senare skede bör utvärderas i sin helhet för att då ta ställning om det finns skäl att fortsätta med OPS på permanent basis. Försöksverksamheten bör kunna ge ett tillräckligt beslutsunderlag för ett slutgiltigt ställningstagande. Ett eventuellt försöksprojekt bör designas så att en utvärdering kan ta hänsyn till det som utredningen beskriver kring en initial anpassningsperiod till en ny upphandlingsform. Detta kan exempelvis ske genom att projekten inleds med ett visst tidsintervall så att både den statliga och de privata parterna kan utvärdera det initiala arbetet och tillgodogöra sig erfarenheter.

Statskontoret anser även att det är angeläget att regeringen säkerställer att det finns jämförbara utvärderingar av andra upphandlingsformer inom transportinfrastrukturområdet i Sverige. Det är en förutsättning för att en utvärdering av OPS-modellens förtjänster i jämförelse med konkurrerande upphandlingsmodeller ska bli fullgod. Utredningen poängterar att den empiriska osäkerheten kring den samhällsekonomiska effektiviteten i många avseenden är lika stora vid andra upphandlingsformer som för OPS-modeller.

Inrättandet av en speciell OPS-funktion

Statskontoret avstyrker förslaget om att inrätta en speciell OPS-funktion i den form det presenteras i betänkandet. Statskontoret anser att det inte går att ta ställning till förslaget eftersom betänkandet saknar konkreta beskrivningar av en sådan funktions organisering, placering, omfattning och finansiering.