Betänkande av Utredningen för ett enklare och ändamålsenligt bilstöd
Statskontoret lämnar synpunkter utifrån vår kompetens om styrning och organisering av offentlig verksamhet. I detta fall lämnar vi synpunkter på följande av utredningens förslag: - Trafikverket övertar administrationen av bilstöd - Färre bidrag inom bilstöd - En enklare bidragskonstruktion - Fler funktionskontroller i syfte att öka rättssäkerheten - Bilstöd för barnstol
Goda förutsättningar för effektiv handläggning när ansvar samlas hos en aktör
Statskontoret tillstyrker utredningens förslag om att handläggningen av bilstöd överförs från Försäkringskassan till Trafikverket. I vår rapport Regeringens styrning i tvärsektoriella frågor – En studie om erfarenheter och utvecklingsmöjligheter konstaterade vi att det kan vara resurskrävande när myndigheter ska samverka med varandra. Enligt nuvarande regler handläggs bilstödet av Försäkringskassan, men där Trafikverket konsulteras i frågor som exempelvis rör trafiksäkerhet. Att en myndighet administrerar bilstödet bör kunna leda till att handläggningen blir mer effektiv vilket är positivt ur ett serviceperspektiv för enskilda.
Färre bidrag kan bidra till en mer effektiv handläggning
Statskontoret tillstyrker utredningens förslag om att bilstödet ska omfattas av färre bidrag jämfört med nuvarande regelverk. Statskontoret har i rapporten Effektiv ärendehandläggning i staten - En studie av hur statliga myndigheter kan arbeta för att effektivisera sin ärendehandläggning (2022) identifierat att utformningen av lagstiftning och förordningar har stor betydelse för effektiviteten i myndigheters ärendeprocesser. Ett komplext regelverk gör det svårare för den handläggande myndigheten att bedriva en effektiv och snabb ärendehandläggning. Utredningens förslag att bilstödet ska omfattas av färre bidrag tyder på att regelverket blir mindre komplext vilket vi bedömer kan bidra till en snabb och effektiv handläggning.
Rimligt att utgå från den lägsta utgiften – men viktigt att följa utvecklingen
Statskontoret tillstyrker utredningens förslag om en enklare bidragskonstruktion. Enligt förslaget ska bilstöd bestämmas med utgångspunkt i vad som bedöms vara den lägsta utgiften för inköp och anpassning med hänsyn till personens funktionsnedsättning. Bilstöd ska bedömas utan särskilt fokus på originalmonterade anordningar. Utredningen föreslår också en ökning av bilstödsbeloppet. Vi bedömer att det är rimligt, utifrån principen att hushålla med statliga medel, att man utgår från den lägsta utgiften för inköp och anpassning i relation till personens funktionsnedsättning. Höjningen av bilstödsbeloppet kan ses som positivt utifrån ett serviceperspektiv för den enskilde. Vi anser dock att det är angeläget att regeringen följer utvecklingen av försäkringsutgifterna för bilstöd.
Fler funktionskontroller kan öka trafiksäkerheten - men kan också vara resurskrävande
Statskontoret tillstyrker utredningens förslag om att Trafikverket får möjlighet att genomföra en funktionskontroll innan bilstödet betalas ut och att myndigheten får möjlighet att utföra fler funktionskontroller. Vi bedömer att en funktionskontroll vid omfattande anpassningar av bilen innan bilstödet betalas ut kan öka förutsebarheten för enskilda och ger staten ökad kontroll över försäkringsutgifterna. Möjligheten för Trafikverket att genomföra upprepade funktionskontroller bedömer vi ökar sannolikheten att fordonet är trafiksäkert. Det finns dock en risk att Trafikverkets kostnader för handläggningen ökar om fler funktionskontroller genomförs. Vi baserar denna bedömning på det som framkom i vår rapport Effektiv ärendehandläggning i staten - En studie av hur statliga myndigheter kan arbeta för att effektivisera sin ärendehandläggning (2022). I rapporten konstaterade vi att fysiska besök i handläggningsprocessen kan vara resurskrävande.
Bilstöd för barnstol är positivt ur ett barnrättsperspektiv
Statskontoret tillstyrker utredningens förslag om att bilstöd ska kunna beviljas till en specialanpassad bilbarnstol. Att barn med en funktionsnedsättning får samma förutsättningar som barn utan en funktionsnedsättning när det gäller trafiksäkerhet bedömer vi vara positivt ur ett barnrättsperspektiv.