Till huvudinnehåll

Slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration

SOU 2024:41
Publicerad: 2024-12-23

Statskontoret kommenterar utredningens bedömningar och förslag om regeringens styrning av integrationspolitiken samt hur de statliga myndigheternas uppgifter på området bör organiseras.

Tydligare styrning av myndigheternas ansvar och uppgifter

Statskontoret tillstyrker utredningens förslag att upphäva den generella förordningen (1986:856) om statliga myndigheters ansvar för genomförandet av integrationspolitiken. Statskontoret delar utredningens uppfattning att styrningen blir tydligare och mer verkningsfull om ansvaret och uppgifterna på integrationsområdet i stället anges i instruktionerna för de myndigheter vilkas verksamhet har anknytning till frågorna. Statskontoret tillstyrker också förslaget att peka ut de myndigheter som ska ha ett sektorsansvar för integrationspolitikens huvudområden.

Inrättande av ett integrationsråd

Statskontoret avstyrker förslaget att inrätta ett rådgivande organ (Nationella integrationsrådet) vid Arbetsförmedlingen. I vår kartläggning och analys av myndigheternas särskilda organ instämde vi i tidigare bedömningar om att regeringen bör vara restriktiv med att inrätta särskilda organ.[1] Eftersom det finns flera principiella och praktiska problem med den organisationsformen bör den bara användas när verksamhetens syften inte kan uppnås på annat sätt. Det gäller inte i det aktuella fallet.

 

Eftersom det föreslagna organet inte ska fatta några egna beslut så finns det inget starkt skäl att skilja det från övriga verksamheter vid värdmyndigheten. Det finns heller inget särskilt argument för att sektorsövergripande uppföljningar av integrationspolitikens resultat skulle bli bättre om de utfördes av ett kansli till ett rådgivande organ i stället för att ingå i myndighetens instruktionsenliga uppdrag. Detsamma gäller de föreslagna uppgifterna att bidra till utbyte av kunskap och erfarenheter respektive att bistå regeringen med underlag. För uppgiften att samverka med andra statliga myndigheter finns flera andra former än att inrätta ett rådgivande organ.

Sektorsövergripande strategi

Statskontoret delar utredningens bedömning att en nationell strategi kan vara ett bra sätt att komplettera den formella styrningen av myndigheternas verksamhet på integrationsområdet. Statskontoret har tidigare pekat på att en strategi kan vara till nytta på områden där frågorna är varaktiga och spänner över flera sektorer med många aktörer. Då kan en strategi användas för att förklara och förtydliga komplexa problem, hur olika åtgärder och insatser hänger ihop samt rollerna och ansvaret för olika aktörer och hur de kan samordnas.[2]

 

[1] Statskontoret (2023), Myndigheternas särskilda organ. Vad, hur och varför. Om offentlig sektor 50.

[2] Statskontoret (2018), Strategier och handlingsplaner. Ett sätt för regeringen att styra? Om offentlig sektor 33, Statskontoret (2022), Regeringens styrning i tvärsektoriella frågor. En studie om erfarenheter och utvecklingsmöjligheter. Om offentlig sektor 44.