Till huvudinnehåll

Utvärdering av rättsintygsreformen

2018:4
Publicerad: 2018-02-28

Statskontoret har utvärderat rättsintygsreformen som infördes 2006. Huvudsyftet med reformen var att höja kvaliteten på rättsintygen och att stärka rättssäkerheten i rättsprocessen, genom att rättsintyg i högre grad utfärdas av rättsläkare vid Rättsmedicinalverket.

Statskontorets slutsats är att den övervägande majoriteten av rättsintyg under perioden 2007–2016 har utfärdats av Rättsmedicinalverket. Men sedan 2008 har antalet rättsintyg från myndigheten minskat med cirka en tredjedel. Även antalet rättsintyg från offentliga och privata vårdmottagningar har minskat under senare år. Fram till 2017 hade Rättsmedicinalverket tillgång till ett antal särskilt kontrakterade läkare som också utfärdade rättsintyg i myndighetens namn. Under senare år blev dessa läkare allt färre, vilket ledde till färre utfärdade rättsintyg.

Det är framför allt omständigheterna i den enskilda brottsutredningen samt tillgängligheten till rättsmedicinsk kompetens som avgör om polis och åklagare hämtar in rättsintyg och vem de i så fall vänder sig till för intygen. Vår utredning visar att det har blivit allt vanligare att framför allt förundersökningsledare inom Polisen enbart begär patientjournaler, istället för rättsintyg.

Statskontoret lämnar i rapporten ett antal förslag som syftar till att fler rättsintyg av hög kvalitet ska utfärdas i hela landet.