Till huvudinnehåll

Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2022

Sammanfattning

Statskontoret har på regeringens uppdrag kartlagt statens styrning av kommuner och regioner under 2022. Kartläggningen omfattar styrning från riksdagen, från regeringen och från statliga myndigheter. Syftet med kartläggningen är att ge regeringen ett underlag som beskriver hur omfattande den statliga styrningen är och hur den har utvecklats. Vi redogör för detta utifrån ett antal styrmedel som påverkar kommunsektorn. Kommunsektorn är den gemensamma beteckningen på kommuner och regioner.

Vi har identifierat 36 nya eller ändrade regleringar som tydligt påverkar kommunsektorn

Vår kartläggning visar att 36 nya eller väsentligt ändrade lagar och förordningar har börjat att gälla under 2022 som vi bedömer påverkar kommuner eller regioner på ett betydande sätt.

Liksom under tidigare år handlar de nya och ändrade regleringarna framför allt om att staten har ökat kraven på kommunsektorn eller ökat kommunsektorns skyldigheter. Men vi ser också exempel på nya eller ändrade regleringar som syftar till att göra det enklare för kommuner och regioner eller till att utöka deras möjligheter.

Staten har betalat ut ungefär 286 miljarder kronor i statsbidrag till kommunsektorn under 2022

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut lite mindre än 286 miljarder kronor i statsbidrag till kommunsektorn under 2022. Staten har betalat ut mindre medel till kommunsektorn under 2022 än under 2021. En anledning till det är att medlen som staten har betalat ut med anledning av coronapandemin är mindre 2022. I ett längre perspektiv har de utbetalda medlen till kommunsektorn ökat. Staten betalade till exempel under 2012 ut drygt 135 miljarder kronor till kommunsektorn, vilket motsvarade ungefär 17 procent av de totala utgifterna i statsbudgeten. Under 2022 står de utbetalda medlen till kommunsektorn för nästan en fjärdedel av utgifterna i statsbudgeten.

Under 2022 har regeringen infört 16 nya statsbidrag till kommunsektorn, samtidigt som 11 bidrag har upphört att gälla. Flest nya statsbidrag har tillkommit inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg. Samtidigt har också flest statsbidrag upphört inom samma område.

Vår kartläggning visar att det under 2022 fanns 182 riktade statsbidrag och 26 kostnadsersättningar som går till kommunsektorn. Antalet riktade statsbidrag har legat på ungefär samma nivå sedan 2020.

Fler nya styrsignaler under 2022 än under 2021

Vår kartläggning visar att staten totalt sett införde fler nya styrsignaler 2022 än den gjorde under 2021. Det beror till stor del på att staten under 2022 har tillsatt betydligt fler statliga utredningar som rör statens styrning av kommuner och regioner jämfört med 2021. Om vi bortser från ökningen av tillsatta utredningar så är antalet nya styrsignaler ungefär lika många som under 2021.

Tabell 1. Antal nya och väsentligt ändrade styrsignaler 2020–2022.

Styrmedel

2020

2021

2022

Nya lagar och förordningar

17

16

17

Ändrade lagar och förordningar

25

19

19

Nya statsbidrag

29

22

16

Väsentligt ändrade statsbidrag

34

44

46

Nya regeringsuppdrag till myndigheter

175

153

158

Nya överenskommelser

4

3

1

Nya nationella samordnare

5

0

1

Nya inriktningsdokument

5

4

8

Nya statliga utredningar

39

30

53

Totalt

333

291

319

Anmärkning: En tabell med antal styrsignaler exklusive styrning till följd av coronapandemin finns i bilaga 9.

Den statliga styrningen som beror på coronapandemin har minskat under 2022. Vi har identifierat knappt 20 åtgärder som staten under 2022 har genomfört som beror på pandemin. Under 2021 var antalet drygt 60. Men antalet utredningar som regeringen har tillsatt med anledning av pandemin har ökat. För flera av dessa är pandemin en av anledningarna till att regeringen har tillsatt utredningen, men en annan anledning är det förändrade omvärldsläget och ett ökat fokus på krisberedskap.

Utvecklingen följer till stor del tidigare års mönster

Även om antalet styrsignaler har ökat så följer utvecklingen av den statliga styrningen i stora delar tidigare års styrmönster. De flesta av de nya och förändrade styrsignalerna riktar sig mot områdena hälso- och sjukvård, social omsorg och utbildning. Det gäller för nästan samtliga av de styrmedel som ingår i vår kartläggning. Men samtidigt har staten styrt kommuner och regioner inom nästan alla politikområden. Så har det sett ut även under tidigare år.

Uppdrag och genomförande

Statskontoret har på regeringens uppdrag kartlagt hur staten styr kommuner och regioner. Denna rapport är vår sjätte redovisning och gäller styrningen under 2022. Syftet med Statskontorets kartläggning är att den ska fungera som ett underlag för regeringen för att den ska kunna följa hur statens styrning av kommuner och regioner förändras.

I det här kapitlet beskriver vi bakgrunden till uppdraget, hur vi har tolkat uppdraget och vilka indikatorer vi ska redovisa. Vi redogör också för hur vi har genomfört uppdraget.

Statens styrning och det kommunala självstyret

Den svenska förvaltningsmodellen kännetecknas av ett starkt kommunalt självstyre. Samtidigt är det riksdagen, regeringen, statliga myndigheter och EU som sätter ramarna för kommunala verksamheter genom exempelvis lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter. Kommuner och regioner påverkas därmed av styrning från flera håll. Staten styr också inom olika politikområden och sektorer, vilket innebär att olika departement inom Regeringskansliet hanterar olika delar av styrningen.

Statskontoret har i tidigare rapporter konstaterat att statens styrning av kommunsektorn ökat i omfattning och detaljeringsgrad.[1] För att ge kommunsektorn bättre förutsättningar att bedriva en effektiv verksamhet har regeringen sagt att den vill förbättra styrningen av kommuner och regioner.[2] Regeringen har tidigare, bland annat inom ramen för tillitsreformen, konstaterat att den vill att de styrsignaler som kommunsektorn får ska vara tydliga och innehålla så lite detaljreglering som möjligt. I stället för detaljstyrning vill regeringen styra strategiskt. Styrningen ska vara anpassad till kommunsektorns verksamhet och den ska bygga på tillit och en helhetssyn på de kommunala verksamheterna.

Hur vi har tolkat uppdraget

Syftet med denna rapport är att ge regeringen ett underlag som visar hur den statliga styrningen av kommuner och regioner har förändrats under 2022. Vi tolkar uppdraget som att vi så långt det är möjligt ska beskriva hur omfattande både den nya styrning som tillkommit under 2022 har varit, och den styrning som väsentligt förändrats under 2022 har varit. Vi gör detta genom att kartlägga olika styrmedel som påverkar de verksamheter som kommuner och regioner ansvarar för. I vår kartläggning har vi sorterat dessa styrmedel under följande kategorier:

  • lagar och förordningar
  • statsbidrag
  • överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument
  • regeringsuppdrag till myndigheter
  • myndigheternas styrning
  • tillsatta utredningar.

De olika kategorierna hänger ibland ihop, vilket innebär att en och samma styrsignal kan ingå i flera olika kategorier. Till exempel kan ett nytt nationellt inriktningsdokument innehålla en åtgärd i form av ett nytt statsbidrag som regleras av en ny förordning.

Skillnader i Statskontorets redovisningar

Statskontoret har sedan 2017 översiktligt redovisat och analyserat hur statens styrning av kommunsektorn förändras.[3] Statskontorets nuvarande uppdrag att översiktligt redovisa och analysera hur statens styrning av kommunsektorn förändras under perioden 2020–2023 skiljer sig delvis från Statskontorets redovisning för perioden 2017–2019. Sedan 2020 kartlägger vi tillsatta statliga offentliga utredningar i stället för publicerade betänkanden som rör statens styrning av kommuner och regioner. Vi redovisar sedan 2020 också hur mycket medel staten betalar ut till kommunsektorn inom ramen för respektive statsbidrag. Samtidigt har vi slutat att kartlägga riksdagens och Lagrådets yttranden.

Vi beskriver utvecklingen med hjälp av tolv indikatorer

Vi använder tolv indikatorer för att redovisa hur statens styrning av kommuner och regioner har förändrats (tabell 2). Vi har sorterat indikatorerna utifrån vilken kategori av styrmedel de gäller. För att undersöka hur styrningen har förändrats har vi bland annat studerat olika slags dokument, till exempel regleringsbrev, samt bearbetat uppgifter från flera aktörer. I bilaga 2 beskriver vi våra metodval och avgränsningar mer utförligt.

Tabell 2. Styrmedel, indikatorer och metodval.

Indikator

Metod och material

Lagar och förordningar

Nya och väsentligt ändrade lagar och
förordningar med betydande påverkan på
kommunsektorns verksamheter och
funktionssätt, samt i vilken utsträckning
grunden för regleringen härrör från EU.

Dokumentstudier med utgångspunkt i
Regeringskansliets publikation "Viktigare
lagar och förordningar".

Statsbidrag

Den andel av statsbudgetens utgifter som
utgörs av statsbidrag till kommuner och
regioner.

Egna beräkningar utifrån
Ekonomistyrningsverkets (ESV) uppgifter om
utfallet för statens budget 2022 och ESV:s
uppgifter om utbetalda medel till
kommunsektorn under 2022.

Nivån på utbetalda generella bidrag, riktade
statsbidrag och kostnadsersättningar till
kommuner och regioner.

Egna beräkningar utifrån ESV:s uppgifter om
utbetalda medel till kommunsektorn under
2022.

Andel av kommunernas och regionernas
intäkter som utgörs av statsbidrag.*

Uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB)
och räkenskapssammandraget för 2021, som
bygger på uppgifter ur kommunernas och
regionernas bokslut.

Nya eller väsentligt förändrade statsbidrag
samt statsbidrag som upphört.

Genomgång av budgetpropositionerna. Vi har
även hämtat information från myndigheters
webbplatser, regleringsbrev och regeringens
webbplats.

Det totala antalet riktade statsbidrag och
kostnadsersättningar till kommunsektorn, med
uppgifter om fördelning efter utgiftsområde,
storlek och eventuellt slutår, samt
användningsområden för de riktade
statsbidragen och eventuella villkor kopplade
till dessa bidrag.

Genomgång av regleringsbreven för 2022
utifrån vår statsbidragsförteckning. Vi har även
hämtat information från myndigheters
webbplatser. Uppgifter om de riktade
statsbidragens användningsområden och
eventuella villkor bygger på de dokument som
reglerar respektive statsbidrag (förordning,
överenskommelse eller regeringsbeslut).

Överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument

Nya eller väsentligt förändrade
överenskommelser, nationella samordnare och
inriktningsdokument.

Sökning med hjälp av nyckelord i
budgetpropositionen samt på regeringens och
Sveriges Kommuner och Regioners webbplats.

Regeringsuppdrag till myndigheter

Regeringsbeslut om uppdrag till statliga
myndigheter som direkt påverkar kommuner
och regioner.

Genomgång av samtliga regeringsuppdrag
genom särskilda beslut från 2022 utifrån
ärendeförteckningarna för regeringens
sammanträden. Genomgång av uppdrag i
regleringsbreven till ett urval av myndigheter.

Myndigheternas styrning

Nya eller förändrade bemyndiganden att
meddela föreskrifter som är riktade mot
kommunsektorn.

Enkät till ett urval myndigheter.

Vilka statliga myndigheter som styr
verksamheter i kommuner och regioner och
vilka styrmedel dessa myndigheter använder.

Statskontorets enkät till ett urval myndigheter
2020. Frågor via mejl till myndigheter som har
inrättats under 2022.

Nya eller väsentligt förändrade
myndighetsföreskrifter, allmänna råd och stöd
och vägledningar, samt utvecklingsarbete som
myndigheterna genomför och som gäller hur
de styr kommunsektorn.

Enkät till ett urval myndigheter.

Tillsatta utredningar

Tillsatta statliga offentliga utredningar som rör
statens styrning av kommuner och regioner.

Genomgång av samtliga kommittédirektiv från
2022 och ärendeförteckningarna för
regeringens sammanträden.

*För denna indikator redovisar vi utvecklingen under 2021 eftersom det inte finns tillgängliga uppgifter för 2022.

Anmärkning: Genomgången av kommittédirektiv är gjord utifrån www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv.

Vi redovisar åtgärder som staten har genomfört med anledning av coronapandemin

För åren 2020 och 2021 har vi redovisat vilka åtgärder som staten har genomfört med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19 (hädanefter benämnt coronapandemin eller pandemin) och som påverkar kommuner och regioner. Våra redovisningar visar att coronapandemin har haft en stor påverkan på kommuner och regioner, inte minst i deras roller som ansvariga för vård och omsorg. Från och med 1 april 2022 är sjukdomen inte längre klassad som allmän- och samhällsfarlig av Folkhälsomyndigheten. Men vi kommer även i årets rapport redovisa vilka åtgärder som staten har genomfört med anledning av pandemin. Skälen till det är dels att pandemin fortfarande pågick i början av året och att den därför har påverkat styrningen, dels för att vi på ett tydligare sätt ska kunna jämföra styrningen i år med de två föregående åren.

Vi tolkar det som att styrningen beror på pandemin om regeringen i beslutsunderlag eller i andra officiella dokument, som till exempel pressmeddelanden, har uttryckt att pandemin är en anledning till åtgärden. Denna kartläggning gör vi för följande styrmedel:

  • lagar och förordningar
  • statsbidrag
  • överenskommelser
  • nationella samordnare
  • inriktningsdokument
  • regeringsuppdrag till myndigheter
  • tillsatta statliga utredningar.

Vi jämför med tidigare år när det är möjligt och relevant

Vårt uppdrag är att ta fram ett underlag som beskriver hur den statliga styrningen av kommuner och regioner har förändrats under 2022. När vi redovisar hur styrningen har förändrats under 2022 jämför vi med hur styrningen sett ut tidigare år, när det är möjligt och relevant. Men det går inte att dra några långtgående slutsatser genom att bara jämföra hur antalet styrsignaler skiljer sig mellan olika år. Till exempel har regeringens styrning av kommuner och regioner under 2020, 2021 och 2022 påverkats av coronapandemin.

Förteckningen över samtliga statsbidrag kommer publiceras senast den 30 juni

Statskontoret ska också redovisa en förteckning över samtliga statsbidrag som går till kommunsektorn. Förteckningen ska bland annat innehålla uppgifter om hur mycket medel som staten betalat ut till kommunsektorn inom ramen för respektive statsbidrag, vilket som är det sista året som respektive statsbidrag betalas ut, och en fördelningsnyckel som beskriver hur respektive bidrag ska fördelas. Vi kommer publicera den förteckningen genom att komplettera denna rapport med ytterligare en bilaga senast den 30 juni 2023.

Vi uppdaterar förteckningen varje år genom att lägga till nya statsbidrag som vi har identifierat, ta bort statsbidrag som har upphört, och uppdatera uppgifterna om de statsbidrag som finns kvar sedan tidigare år. Vi hämtar uppgifter om hur mycket medel som staten har betalat ut inom ramen för respektive bidrag dels från Ekonomistyrningsverkets (ESV) uppgifter om hur mycket medel som har betalats ut till kommunsektorn under 2022, dels genom kompletterande information från myndigheter som betalar ut bidrag.

Projektgruppen och kvalitetssäkring

Rapporten har utarbetats av en projektgrupp som har bestått av Marcus Koch (projektledare), Karl Holzwart Kristiansson och Eero Carroll. Rapporten har kvalitetssäkrats enligt Statskontorets interna rutiner.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Regeringskansliet (Finansdepartementet) har fått möjlighet att faktagranska ett utkast på rapporten.

Rapportens disposition

I kapitel 2 beskriver vi hur riksdagen och regeringen styr kommuner och regioner med hjälp av lagar och förordningar.

I kapitel 3 beskriver vi riksdagens och regeringens styrning genom statsbidrag till kommunsektorn.

I kapitel 4 beskriver vi regeringens styrning med överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument.

I kapitel 5 beskriver vi regeringens styrning genom regeringsuppdrag till myndigheter.

I kapitel 6 beskriver vi myndigheternas styrning av kommuner och regioner.

I kapitel 7 beskriver vi vilka statliga offentliga utredningar som rör statens styrning av kommuner och regioner som regeringen har tillsatt under 2022.

Regelstyrning av kommuner och regioner

I detta kapitel redogör vi för hur riksdagens och regeringens styrning av kommuner och regioner genom lagar och förordningar har förändrats under 2022. Styrningen genom lagar och förordningar brukar kallas regelstyrning. Regelstyrningen har en stark effekt på kommunsektorn.

Sammanfattande iakttagelser

  • Vi har identifierat 36 nya eller väsentligt ändrade lagar och förordningar som trätt i kraft under 2022 och som vi bedömer påverkar kommuner och regioner på ett betydande sätt.
  • De nya och ändrade lagarna och förordningarna handlar framför allt om ökade krav eller skyldigheter för kommunsektorn. Vi ser också exempel på nya eller ändrade regleringar som syftar till att göra det enklare för kommuner och regioner eller utöka deras möjligheter.
  • Sju av de nya regleringar som har börjat att gälla under 2022 är ett resultat av EU-lagstiftning.
  • Flest nya eller ändrade lagar och förordningar som påverkar kommunsektorn har trätt i kraft inom Utbildnings-, Justitie- och Infrastrukturdepartementets politikområden.
  • Vi har inte identifierat några nya eller ändrade regleringar som har trätt i kraft under 2022 med anledning av coronapandemin.

Vi har identifierat 36 nya eller ändrade regleringar under 2022

Enligt vår kartläggning har 17 nya lagar eller förordningar börjat att gälla under 2022 som vi bedömer påverkar kommuner eller regioner på ett betydande sätt. Vi har också identifierat 19 väsentliga ändringar i befintliga regleringar som vi bedömer får en betydande påverkan på kommunsektorn.[4] Med betydande påverkan menar vi till exempel att regleringen har förändrat kommunsektorns kostnader, uppgifter eller vilka krav staten ställer på kommunsektorn. Det kan exempelvis handla om att staten beslutar om en ny skyldighet inom socialtjänsten eller för skolhuvudmän.

Sex av de nya förordningarna gäller nya riktade statsbidrag till kommunsektorn. Dessa beskriver vi mer ingående i kapitel 3, eftersom de skiljer sig från den övriga regelstyrningen. En sådan skillnad är att det är frivilligt för kommuner och regioner att ta del av dem.

Antalet nya och ändrade regleringar är ett sätt att beskriva hur regelstyrningen utvecklas. Samtidigt är de enskilda ändringarna av olika karaktär och påverkar kommunsektorn på olika sätt och i olika stor utsträckning. Regelstyrning som får en betydande påverkan på kommunsektorn kan innebära både lättnader och ökade krav på kommuner eller regioner. I bilaga 3 finns en sammanställning över samtliga nya eller ändrade regleringar och en kort beskrivning av hur de påverkar kommunsektorn.

De nya och ändrade regleringarna rör flera olika politikområden

Riksdagens och regeringens regelstyrning under 2022 avspeglar bredden i kommunsektorns ansvar. Under 2022 har nya lagar och förordningar som vi bedömer påverkar kommunsektorn trätt i kraft inom åtta departements politikområden. Flera av de nya regleringarna har börjat gälla inom Infrastruktur-, Finans- och Justitiedepartementets områden. Ett exempel är en ny förordning (2022:315) om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa tjänster inom vägtransportområdet. Nya lagar och förordningar har också börjat gälla inom Arbetsmarknads-, Kultur-, Miljö-, Social- och Utrikesdepartementets politikområden.

Flest ändringar inom befintliga regelverk berör Utbildnings- och Justitiedepartementets politikområden. Riksdagen har till exempel under 2022 beslutat om sju ändringar i skollagen som vi bedömer har en betydande påverkan på kommunsektorn. Det har också skett ändringar av regleringar inom Social-, Finans- och Arbetsmarknadsdepartementets politikområden.

Sju nya regleringar härrör från EU

Sju av de nya regleringar som började gälla 2022 och som vi bedömer påverkar kommunsektorn är ett resultat av EU-lagstiftning. Det gäller till exempel lagen (2022:482) om elektronisk kommunikation samt en tillhörande förordning. Den nya lagen ersätter den tidigare lagen om elektronisk kommunikation, och genomför EU:s direktiv om att inrätta en europeisk kodex för elektronisk kommunikation. Enligt regeringens proposition kommer den nya regleringen leda till att kommuner och regioner kan bli skyldiga att låta operatörer sätta upp utrustning för radiokommunikation till exempel vid fasader eller i vissa byggnader.

Inga nya eller ändrade regleringar med anledning av pandemin

Vi har inte identifierat några nya eller ändrade regleringar som riksdagen och regeringen har fattat beslut om på grund av pandemin under 2022. Vi har inte heller hittat några exempel på tillfälliga coronarelaterade regleringar som har förlängts under 2022. Under 2020 och 2021 trädde sammanlagt 14 nya regleringar och 7 ändrade regleringar med betydande påverkan på kommunsektorn i kraft med anledning av pandemin.

Utvecklingen av regelstyrningen följer tidigare års mönster

Vi bedömer att den nya och ändrade regelstyrningen under 2022 följer tidigare års mönster. Liksom tidigare år handlar det framför allt om att staten har ökat kraven eller skyldigheterna för kommunsektorn. Utöver det ser vi också exempel på nya eller ändrade regleringar som syftar till att göra det enklare för kommunerna och regionerna eller utöka deras möjligheter.

Främst ökade krav och skyldigheter för kommunsektorn

Vi bedömer att ungefär hälften av de nya eller ändrade regleringarna som har börjat gälla under 2022 och som vi bedömer har en betydande påverkan på kommunsektorn innebär ökade krav eller skyldigheter. Flera av dessa nya regleringar gäller inom Infrastrukturdepartementets politikområde. Det handlar till exempel om den nya lagen (2022:818) om den offentliga sektorns tillgängliggörande av data. Den nya lagen ställer krav på bland annat kommuner och regioner att göra data tillgänglig i ett format som lämpar sig för vidareutnyttjande, och begränsar till viss del kommunernas och regionernas möjligheter att ta ut avgifter för detta.

Flera av ändringarna innebär också ökade krav eller skyldigheter för kommuner inom skolområdet. Riksdagen har till exempel beslutat om en ändring i skollagen (2010:800) som innebär att huvudmännen blir skyldiga att erbjuda en ny verksamhet inom grundskolan som kallas extra studietid. Ändringen innebär också att den så kallade lovskolan som är reglerad i skollagen utökas med 25 timmar.

Kommunerna har också fått ökade krav inom Justitiedepartementets politikområde. Riksdagen har till exempel beslutat om ändringar i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. och lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. som innebär att Migrationsverket ska få anvisa kommuner att ordna boende för personer som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.

Vi bedömer att fem av de nya eller ändrade regleringarna innebär nya skyldigheter för regionerna. Det handlar till exempel om de ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) och patientlagen (2014:821) som innebär att patienter ska välja vårdcentraler eller liknande vårdenheter genom att lista sig hos den valda utföraren. Ändringarna innebär att regionerna blir skyldiga att erbjuda patienter ett elektroniskt system för listning.

Vissa nya eller förändrade regleringar innebär förenklingar eller att kommunsektorn får utökade möjligheter

Vi ser också exempel på nya eller ändrade regleringar som vi bedömer innebär förenklingar eller att kommunsektorn får utökade möjligheter.

Regeringen har till exempel infört en tillfällig förordning (2022:297) med anledning av kriget i Ukraina. Förordningen innebär att kommunala ankomstboenden för personer som söker asyl eller uppehållstillstånd med tillfälligt skydd inte behöver följa vissa krav i plan- och bygglagen (2010:900) och plan- och byggförordningen (2011:338). Ett annat exempel är att riksdagen har beslutat om ändringar i lagen (2016:1145) om offentlig upphandling. Vi bedömer att ändringarna kan innebära förenklingar för kommuner och regioner, bland annat genom att direktupphandlingsgränsen för sociala tjänster höjs.

Ett exempel som innebär att kommunerna får utökade möjligheter är de ändrade reglerna i bland annat kommunallagen (2017:725). Ändringarna ger kommuner möjlighet att använda sig av automatiserat beslutsfattande inom vissa typer av förvaltningsärenden. Ett annat exempel är en regeländring som ger kommuner möjlighet att besluta om tillträdesförbud till bibliotek och badanläggningar.

Flera nya eller ändrade lagar och förordningar får ekonomiska konsekvenser för kommunsektorn

Ungefär hälften av de nya eller ändrade regleringarna som har börjat gälla under 2022 får ekonomiska konsekvenser för kommunerna eller regionerna. När staten beslutar om att kommunsektorn ska få nya eller utökade skyldigheter så ska den kommunala finansieringsprincipen gälla, det vill säga att staten ska finansiera de kostnader som kommuner och regioner får till följd av sådana ändringar. På motsvarande sätt kan staten minska finansieringen om den fattar beslut som minskar kommunsektorns skyldigheter.

Av de nya och ändrade regleringar som vi bedömer påverkar kommunsektorn bedömer regeringen att femton kommer att medföra ökade kostnader för kommunsektorn. Vår kartläggning visar att regeringen kompenserar nio av dessa genom finansieringsprincipen. Ett exempel är de ökade krav som ställs på kommunernas socialnämnder till följd av de lagändringar som syftar till att stärka principen om barnets bästa för barn som vårdas enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Kommunerna kompenseras totalt med ungefär nio miljoner kronor per år för de ökade kraven på att följa upp barns situation efter att deras vård enligt LVU har upphört.[5]

För två av de andra sex nya och ändrade regleringarna som regeringen bedömer innebär ökade kostnader kompenseras kommunsektorn på andra sätt. Ett exempel är de ökade kostnader på grund av att lärare enligt en ändring i skollagen ska sätta betyg på ett nytt sätt. Enligt regeringen kommer kommunerna i det fallet ersättas med ett sökbart statsbidrag.[6] För de återstående fyra av de nya eller ändrade regleringar som regeringen bedömer innebär ökade kostnader får kommunsektorn ingen kompensation. Det beror bland annat på att regeringen bedömer att kostnaderna bara ökar marginellt, eller på att ändringarna inte är direkt riktade mot kommunsektorn.

Regeringen bedömer därutöver att en regeländring innebär minskade kostnader för kommunsektorn, och att en innebär att kommunsektorns intäkter kommer att öka. Till följd av ändringar i det föräldraskapsrättsliga regelverket bedömer regeringen att socialnämnderna i färre fall kommer behöva utreda föräldraskap. Mot bakgrund av det föreslår regeringen att kommunernas finansiering minskas med 26 miljoner kronor 2022, och därefter med sex miljoner kronor per år.[7]

Regelstyrningen riktar sig främst till kommunsektorns verksamheter

Staten kan med hjälp av lagar och förordningar styra kommunsektorn på olika nivåer. Regelstyrningen kan bland annat rikta sig till kommunerna och regionerna som organisationer, till verksamheterna de ansvarar för, eller direkt till personalen som arbetar i verksamheterna.

Vi bedömer att de nya eller ändrade regleringarna under 2022 framför allt riktar sig till de verksamheter som kommunsektorn ansvarar för. Ett exempel är en ändring i socialtjänstlagen (2001:453) som innebär att kommunerna får krav på sig att erbjuda personer som har hemtjänst en fast omsorgskontakt.

Vi ser också några exempel på att staten styr kommunernas och regionernas organisationer som helhet. Det gäller till exempel den tidigare nämnda lagen (2022:818) om den offentliga sektorns tillgängliggörande av data. Därutöver ser vi ett exempel på regelstyrning som riktar sig direkt mot personalen i kommunsektorns verksamheter. Det handlar om den tidigare nämnda ändringen i skollagen som innebär att lärare ska sätta betyg på ett nytt sätt.

Även under 2020 och 2021 var regelstyrningen främst inriktad på de verksamheter som kommunsektorn ansvarar för.

Statsbidrag till kommuner och regioner

I detta kapitel redovisar vi hur riksdagens och regeringens styrning genom statsbidrag till kommunsektorn har förändrats under 2022. Det är frivilligt för kommuner och regioner att ansöka om de flesta statsbidrag. Men trots det har denna styrning i praktiken en stark styreffekt jämfört med andra styrmedel.

Sammanfattande iakttgelser

  • Staten har betalat ut ungefär 286 miljarder kronor i bidrag till kommunsektorn under 2022. Det är mindre än vad staten betalade ut till kommunsektorn under 2021. Men om vi bortser från de medel som är tillskott med anledning av pandemin har staten betalat ut mer medel till kommunsektorn än under tidigare år.
  • Vi har identifierat och bedömt att det under 2022 fanns 182 riktade statsbidrag och 26 kostnadsersättningar till kommunsektorn. Antalet riktade statsbidrag har legat på en jämn nivå sedan 2020. De flesta riktade statsbidrag finns inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg samt utbildning.
  • Vår kartläggning visar att 16 nya statsbidrag riktade till kommunsektorn har tillkommit under 2022. Dessutom har 11 bidrag upphört, och 46 bidrag har förändrats väsentligt.
  • Flest nya statsbidrag har tillkommit inom hälso- och sjukvård och social omsorgsområdet. Samtidigt har också flest statsbidrag upphört inom samma område.
  • Tre av de bidrag som har upphört under 2022 är sådana som regeringen tidigare har inrättat med anledning av coronapandemin.
  • Vi bedömer att tre statsbidrag har förändrats väsentligt med anledning av pandemin. Därutöver har regeringen minskat bidragsramen för flera statsbidrag som tidigare har inrättats eller utökats med anledning av pandemin.

I avsnitt 3.1 redovisar vi de definitioner av statsbidrag som vi använder i rapporten. I avsnitt 3.2 redovisar vi hur mycket medel som staten har betalat ut till kommuner och regioner. I avsnitt 3.3 redovisar vi uppgifter om samtliga statsbidrag till kommunsektorn. I avsnitt 3.4 redovisar vi antalet nya statsbidrag till kommunsektorn, statsbidrag som har upphört och statsbidrag som är väsentligt förändrade.

Vi kartlägger tre olika typer av statsbidrag

Staten ger generella statsbidrag till kommunsektorn framför allt via det kommunalekonomiska utjämningssystemet. De tillför också riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn. Vi har använt oss av följande definitioner av de olika typerna av bidrag:

Generella statsbidrag får kommunerna och regionerna själva bestämma över när det gäller vilka insatser och verksamheter som de ska använda pengarna till. Staten har då inga krav på hur kommunerna eller regionerna använder bidragen eller på någon viss prestation. Generella statsbidrag syftar till att skapa likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommuner respektive regioner. Dessa bidrag är framför allt medel som betalas ut och fördelas genom det kommunalekonomiska utjämningssystemet.

Riktade statsbidrag är frivilliga för kommuner och regioner att ansöka om eller ta emot. Om de tar del av medlen måste de använda dem till en viss insats eller ett visst ändamål. De riktade statsbidragen har olika syften, men generellt ska de stödja bestämda kommunala eller regionala verksamheter.

Kostnadsersättningar är ersättningar för specifika kostnader som kommuner eller regioner har på grund av att staten har beslutat att kommunerna eller regionerna är skyldiga att utföra eller tillhandahålla något, till exempel en viss tjänst. Men till skillnad från de riktade statsbidragen är kommunerna och regionerna skyldiga att utföra detta, oavsett om de får någon ersättning för det eller inte.

Staten har betalat ut ungefär 286 miljarder kronor till kommunsektorn under 2022

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut lite mindre än 286 miljarder kronor till kommunsektorn under 2022.[8] Vi bedömer att staten har betalat ut minst 26 miljarder kronor av dessa medel med anledning av coronapandemin.[9]

Staten har betalat ut mindre medel till kommunsektorn 2022 än under 2021, vilket till viss del beror på att staten 2022 har betalat ut mindre medel som har att göra med coronapandemin än 2021. Om vi bortser från de medel som staten har betalat ut på grund av coronapandemin under de senaste åren, så har staten under 2022 betalat ut mer medel till kommunsektorn än under tidigare år.

Figur . Utbetalda statsbidrag till kommunsektorn 2010–2022 (miljarder kronor).

Linjediagram som visar utbetalda statsbidrag till kommuner och regioner för år 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022. Mellan år 2019 – 2022 redovisas två linjer, den övre (blåa) gäller likt tidigare alla statsbidrag till kommunsektorn. Den undre (gröna) är statsbidragen exklusive medel som betalats ut till följd av coronapandemin. År 2010 var den utbetalda summan nästan 130 miljarder kronor, år 2022 nästan 286 miljarder kronor.

Anmärkning: Figuren gäller alla typer av statsbidrag till kommuner och regioner. I statsbidragen ingår inga medel som staten betalar ut direkt till fristående huvudmän eller andra privata utförare. Utbetalningarna under ett visst år kan också gälla bidrag för andra år.

Källa: Uppgifter från ESV:s realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar samt egna beräkningar.

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut drygt 79 miljarder kronor i riktade statsbidrag till kommunsektorn under 2022. Det är ungefär 24 miljarder mindre än vad staten betalade ut i riktade statsbidrag under 2021. Minskningen beror till stor del på att flera av de bidrag som regeringen tidigare har inrättat eller utökat på grund av pandemin i år har minskat i omfattning eller har upphört. I ett längre perspektiv har de utbetalade medlen i riktade statsbidrag ökat. Staten har till exempel betalat ut mer än tre gånger så mycket medel i riktade statsbidrag till kommunsektorn 2022 jämfört med 2015.

Staten har betalat ut mer medel i generella bidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn under 2022 än under 2021. De generella bidragen har ökat från drygt 153 miljarder kronor 2021 till lite mindre än 157 miljarder kronor 2022. Staten har betalat ut drygt 50 miljarder kronor i kostnadsersättningar under 2022. Det är drygt 2 miljarder mer än vad staten betalade ut i kostnadsersättningar under 2021.

Under 2022 har staten även betalat ut drygt 4,5 miljarder kronor i bidrag till kommunala bolag samt lite mindre än 1,5 miljarder kronor i bidrag till organisationer som är nära knutna till kommuner, till exempel SKR.

Statsbidrag till kommunsektorn står för knappt en fjärdedel av statsbudgetens totala utgifter

Statsbidragen till kommuner och regioner står för lite mindre än en fjärdedel av statsbudgetens totala utgifter 2022. Andelen är ungefär 2 procentenheter mindre än den var under 2021. Men i jämförelse med åren dessförinnan har andelen av statens utgifter som statsbidragen till kommuner och regioner står för ökat 2022.

Figur . Andel av statsbudgetens totala utgifter som utgjordes av statsbidrag till kommuner och regioner 2010–2022.

Linjediagram som visar andelen av statsbudgetens totala utgifter som utgjordes av statsbidrag till kommuner och regioner för år 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022. År 2010 var andelen ungefär 17 procent, år 2022 ungefär 24 procent.

Anmärkning: Figuren gäller alla typer av statsbidrag till kommuner och regioner. I statsbidragen ingår även utbetalda medel till kommunala bolag samt ideella föreningar och organisationer som är nära knutna till kommuner, det vill säga organisationer där kommunen finansierar och fastställer verksamheten (t.ex. SKR). Däremot ingår inga medel som staten betalar ut direkt till fristående huvudmän och andra privata utförare. Med statsbudgetens totala utgifter menar vi utgifterna inom utgiftsområde 1 till 27. Vi har inte tagit med kassamässiga korrigeringar, myndigheters in- och utlåning i Riksgäldskontoret eller utgifterna för ålderspensionssystemet vid sidan av statens budget.

Källa: Uppgifter från ESV:s realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar samt uppgifter från ESV om utfallet för statens budget.

Staten har betalat ut ungefär 168 miljarder kronor till kommunerna under 2022

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut lite mindre än 168 miljarder kronor i statsbidrag till kommunerna under 2022. Den största delen av de medel som staten har betalat ut till kommunerna under 2022 är generella bidrag – knappt 113 miljarder kronor. Staten har också betalat ut 11 miljarder kronor i kostnadsersättningar och lite mindre än 44 miljarder kronor i riktade statsbidrag.

Figur . Utbetalda statsbidrag till kommuner 2015–2022 per kategori av statsbidrag
(miljarder kronor).

Stapeldiagram som visar utbetalda statsbidrag till kommuner för år 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022, per kategori av statsbidrag. År 2015 betalades drygt 104 miljarder kronor ut, år 2022 betalades drygt 167 miljarder kronor ut.

Anmärkning: Utbetalningarna under ett visst år kan gälla bidrag för andra år. I bilaga 2 redovisar vi vilka anslag och utgiftsområden i statens budget som vi baserar summan av respektive kategori av statsbidrag på. Bland de riktade statsbidragen ingår omkring tio bidrag som staten betalar ut till kommuner i egenskap av arbetsgivare. Dessa skiljer sig något från övriga riktade statsbidrag, men vi har valt att inkludera dem eftersom det handlar om medel för specifika ändamål och för att det sammantaget rör sig om stora belopp.

Källa: Uppgifter från ESV:s realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar samt egna beräkningar.

Staten har betalat ut något mer medel i generella bidrag och kostnadsersättningar till kommuner under 2022 än under 2021. En anledning till att kostnadsersättningarna har ökat är att staten till följd av kriget i Ukraina har ökat ersättningarna till kommunerna för vissa kostnader kommunerna har för exempelvis asylsökande.

Staten har betalat ut mindre medel i riktade statsbidrag under 2022 än under 2021. En anledning till att de riktade statsbidragen har minskat är att flera bidrag som staten tidigare inrättat med anledning av coronapandemin har minskat i omfattning eller upphört. Men staten har betalat ut mer medel i riktade statsbidrag under 2022 än åren före 2021.

Majoriteten av de riktade statsbidragen till kommunerna, 87 procent, har betalats ut inom följande tre områden:

  • utbildning (54 procent)
  • hälsovård, sjukvård och social omsorg (22 procent)
  • arbetsmarknad (11 procent).

Staten har betalat ut mer än 118 miljarder kronor till regionerna under 2022

Vår kartläggning visar att staten har betalat ut drygt 118 miljarder kronor i statsbidrag till regionerna under 2022. Av dessa är ungefär 44 miljarder generella statsbidrag, 39 miljarder kostnadsersättningar samt 35 miljarder riktade statsbidrag.

Figur . Utbetalda statsbidrag till regioner 2015–2022 per kategori av statsbidrag
(miljarder kronor).

Stapeldiagram som visar utbetalda statsbidrag till regioner för år 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022, per kategori av statsbidrag. År 2015 betalades ungefär 62 miljarder kronor ut, år 2022 betalades drygt 118 miljarder kronor ut.

Anmärkning: Utbetalningarna under ett visst år kan gälla bidrag för andra år. I bilaga 2 redovisar vi vilka anslag och utgiftsområden i statens budget som vi baserar summan av respektive kategori av statsbidrag på. Bland de riktade statsbidragen ingår omkring tio bidrag som staten betalar ut till regioner i egenskap av arbetsgivare. Dessa skiljer sig något från övriga riktade statsbidrag, men vi har valt att inkludera dem eftersom det handlar om medel för specifika ändamål och för att det sammantaget rör sig om stora belopp.

Källa: Uppgifter från ESV:s realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar samt egna beräkningar.

Staten har betalat ut mindre medel till regioner under 2022 än den gjorde 2021. Men jämfört med åren före det har staten betalat ut mer medel under 2022. En stor anledning till att de utbetalade medlen är mindre 2022 än 2021 är att de riktade statsbidragen som staten betalar ut med anledning av coronapandemin har minskat. Ett exempel är att staten under 2022 har betalat ut betydligt mindre medel för testning och smittspårning av, samt vaccinering mot, covid-19 jämfört med 2021. Staten har betalat ut ungefär lika mycket medel i generella bidrag och kostnadsersättningar till regionerna under 2022 som under 2021.

Staten har betalat ut den största delen av både de riktade statsbidragen (87 procent) och kostnadsersättningarna (89 procent) till regionerna inom området hälsovård, sjukvård och social omsorg. Kostnadsersättningarna till regionerna utgörs till största del av bidrag för läkemedelsförmånerna.

Statsbidragen är en viktig inkomstkälla för kommuner och regioner

De generella och riktade statsbidragen samt kostnadsersättningarna utgör tillsammans den näst största inkomstkällan för kommuner och regioner. Den största inkomstkällan är kommunalskatt, som står för ungefär två tredjedelar av intäkterna. Kommunerna finansierar även en del verksamheter via avgifter.

Under 2021 utgjorde statsbidragen lite mindre än en femtedel av kommunernas intäkter. För regionerna utgjorde bidragen drygt en fjärdedel av intäkterna.[10] Under 2020 stod statsbidragen för en större del av både kommunernas och regionernas intäkter än de gjort tidigare. Ökningen berodde till stor del på coronapandemin och andelen av intäkterna som är statsbidrag ökade framför allt för regionerna.[11] Under 2021 låg denna andel kvar på samma nivå för regionerna, medan den minskade något för kommunerna.

Figur . Andel av kommunernas och regionernas intäkter som utgörs av statsbidrag
2015–2021.

Linjediagram som visar andelen av kommunernas och regionernas intäkter som utgörs av statsbidrag för år 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 och 2022. Kommunernas andel redovisas i blått och regionernas i grönt. År 2015 utgjorde statsbidragen ungefär 16 procent av kommunernas intäkter och ungefär 18 procent av regionernas intäkter. År 2022 utgjorde statsbidragen ungefär 19 procent av kommunernas intäkter och ungefär 26 procent av regionernas intäkter.

Anmärkning: I figuren ingår inte momsersättningen eller extraordinära intäkter. Den kommunala fastighetsavgiften räknas inte som ett statsbidrag till kommunerna.

Källa: SCB Räkenskapssammandraget 2015–2021 och egna beräkningar.

Totalt 182 riktade statsbidrag till kommunsektorn

Vår kartläggning visar att det under 2022 fanns 182 riktade statsbidrag och 26 kostnadsersättningar som går till kommuner eller regioner. Det är lika många riktade statsbidrag som 2021 och tre kostnadsersättningar mer än under det året.

Tabell 3. Antal riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommuner och regioner
2018–2022.

-

2018

2019

2020

2021

2022

Antal riktade statsbidrag

186

171

183

182

182

Antal kostnadsersättningar

20

23

23

23

26

Totalt antal bidrag

206

194

206

205

208

Anmärkning: När flera bidrag eller kostnadsersättningar lyder under samma förordning eller annan form av reglering räknar vi det som ett riktat statsbidrag eller en kostnadsersättning. Under 2020 års kartläggning gjordes vissa justeringar som även påverkade uppgifterna om antal bidrag tidigare år. Uppgifterna om antalet bidrag i denna tabell överensstämmer därför inte helt med våra publikationer för åren 2018 och 2019. Under årets kartläggning identifierade vi ett riktat statsbidrag som kom förra året, men som inte fanns med i vår förteckning för 2021. Det innebär att antalet riktade statsbidrag 2021 i den här tabellen inte helt stämmer överens med vår publikation för 2021. Se bilaga 2 för en närmare beskrivning.

Källa: Statskontoret utifrån flera grundkällor och egna beräkningar. Se bilaga 2.

Det finns fortsatt flest statsbidrag inom områdena vård och omsorg samt utbildning

De riktade statsbidragen förekommer inom 18 av de 27 utgiftsområdena. Men de flesta finns inom ett fåtal områden. Knappt hälften av de riktade statsbidragen finns inom de två utgiftsområdena vård och omsorg samt utbildning. Det finns även relativt många (23 stycken) riktade statsbidrag inom utgiftsområdet allmän miljö- och naturvård.

Inom utbildningsområdet har det totala antalet riktade statsbidrag minskat något jämfört med förra året. Inom området allmän miljö- och naturvård har antalet ökat något. Inom vård och omsorgsområdet är antalet oförändrat.

Kostnadsersättningarna finns inom nio utgiftsområden. Även bland dessa bidrag finns det flest inom utgiftsområdena vård och omsorg samt utbildning.

Majoriteten av de riktade statsbidragen går till kommuner

Det finns fler riktade statsbidrag till kommuner än till regioner, 142 respektive 90. Något fler kostnadsersättningar riktar sig till kommunerna än till regionerna. Omkring en fjärdedel av de riktade bidragen och kostnadsersättningarna går till både kommuner och regioner.

Knappt en femtedel av det totala antalet riktade statsbidrag och kostnadsersättningar är sådana som bara ett förutbestämt antal kommuner eller regioner kan ta del av. Flera av dessa bidrag går till enstaka kommuner eller regioner. Ett sådant exempel är ett statsbidrag som betalas ut till Region Stockholm (Karolinska universitetssjukhuset) för att utveckla Svenska Demensregistret, SveDem.

De riktade statsbidragen och kostnadsersättningarna varierar mycket i omfattning

Det är stor skillnad när det gäller hur mycket medel de riktade statsbidragen och kostnadsersättningarna omfattar. De minsta omfattar mindre än 10 miljoner medan de största omfattar miljardbelopp.

Vår kartläggning visar att 79 av de 208 bidragen har en bidragsram på 100 miljoner kronor eller mindre. Drygt en femtedel av det totala antalet bidrag omfattar 30 miljoner kronor eller mindre.

Bland de bidrag där vi har kunnat identifiera exakt hur mycket medel bidraget omfattar finns det 34 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar som omfattar en miljard kronor eller mer. Det är färre än under 2021, när det var 38 bidrag som omfattade en miljard kronor eller mer. Flera av de bidrag som omfattar en miljard kronor eller mer finns inom områdena vård och omsorg samt utbildning. Staten satsar till exempel mycket pengar för att stödja hälso- och sjukvårdens omställning till en god och nära vård och för att öka likvärdigheten i skolan.[12] Flera av bidragen är också sådana som regeringen tidigare har inrättat eller utökat för att hjälpa kommunsektorn att hantera coronapandemin.

De riktade bidragen har olika användningsområden

De riktade statsbidragen har många olika syften. Vissa bidrag har breda användningsområden, medan andra bidrag har en snävare inriktning. Det är också vanligt att bidragen har flera olika användningsområden.

Vi ser inga tydliga skillnader när det gäller vad bidragen ska användas till under 2022 jämfört med tidigare år. Det vanligaste användningsområdet för riktade statsbidrag fortsätter att vara att förstärka kapaciteten eller utveckla arbetssätten i en viss verksamhet. Vi uppskattar att drygt en tredjedel av de riktade statsbidragen får användas helt eller delvis i det syftet. Det gäller till exempel statsbidraget (2021:313) för att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg. Det är även vanligt med bidrag som ska användas till att investera i eller köpa in olika typer av materiella resurser, till exempel lokaler, utrustning, maskiner eller läromedel. För knappt en femtedel av de riktade statsbidragen får hela eller delar av bidraget användas till det. Statsbidraget (2018:495) för rening av avloppsvatten från läkemedelsrester är ett sådant exempel.

Vi bedömer att ungefär 20 riktade statsbidrag får användas för att förbättra bemanningen i verksamheter som kommuner eller regioner ansvarar för. Det gäller till exempel ett nytt prestationsbaserat statsbidrag till regioner för att öka antalet AT-tjänster. Ungefär lika många bidrag får användas för att kompetensutveckla personal. Vi har också identifierat fyra bidrag som får användas till lönesatsningar.

Det finns även flera andra användningsområden. Det handlar exempelvis om bidrag som får användas för att tillhandahålla en tjänst eller service åt en specifik målgrupp, bidrag som får användas för att starta en försöksverksamhet eller bidrag som ska gå till forskning och olika former av kunskapscentrum.

Flera bidrag ställer krav på medfinansiering eller samverkan

För ungefär en fjärdedel av de riktade statsbidragen och kostnadsersättningarna har vi identifierat särskilda villkor som är kopplade till bidraget. Vi kartlägger dels om statsbidragen ställer krav på medfinansiering, det vill säga att den som söker bidraget ska finansiera delar av det som bidraget ska användas till. Vi kartlägger även om statsbidragen ställer krav på att den som får bidraget ska samverka med andra aktörer, till exempel andra kommuner eller regioner. Det är ovanligt att regeringen ställer krav på både medfinansiering och samverkan i ett och samma bidrag.

Något färre än 40 riktade statsbidrag ställer krav på medfinansiering. Flera av dessa bidrag finns inom områdena allmän miljö- och naturvård samt utbildning. Ett exempel är statsbidraget (2020:1202) för gröna och trygga samhällen. Stödet ställer krav på att den som söker står för minst 50 procent av kostnaderna för att planera och genomföra de åtgärder som stödet gäller.

Vi bedömer att det finns 15 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar som ställer krav på samverkan under 2022. Statsbidrag som ställer krav på samverkan finns framför allt inom områdena utbildning samt hälso- och sjukvård. Ett exempel är statsbidraget (1991:931) till särskilda insatser på skolområdet. Insatserna som finansieras av bidraget ska vara samordnade av flera kommuner, och skolhuvudmannen som arrangerar insatsen måste ha en överenskommelse med andra kommuner för att kunna ta del av bidraget.

Fler bidrag har tillkommit än upphört under 2022

Vi har identifierat totalt 13 nya riktade statsbidrag och tre nya kostnadsersättningar under 2022. Vi har också identifierat att elva riktade bidrag har upphört under 2022, och att 46 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar har förändrats väsentligt. I bilaga 4 redovisar vi vilka statsbidrag som är nya, vilka som har upphört, och vilka som har förändrats väsentligt under 2022.

Sedan Statskontoret började kartlägga statens styrning av kommunsektorn 2017 har flera statsbidrag tillkommit, upphört eller förändrats varje år. Antalet nya statsbidrag under 2022 är färre än antalet nya statsbidrag 2020 respektive 2021. Både under 2020 och 2021 införde regeringen flera nya statsbidrag med anledning av coronapandemin. Vi har under 2022 bara identifierat ett nytt statsbidrag som regeringen har infört med anledning av pandemin.

Under 2022 tillkom 13 nya riktade statsbidrag och tre nya kostnadsersättningar

Vår kartläggning visar att regeringen har infört 13 nya riktade statsbidrag och tre nya kostnadsersättningar under 2022. Fem nya riktade statsbidrag har tillkommit inom vård- och omsorgsområdet:

  • 2 miljarder kronor till regioner för att hantera de uppdämda vårdbehoven efter coronapandemin
  • 925 miljoner kronor för ett statsbidrag till regioner för att öka antalet vårdplatser
  • 375 miljoner kronor för ett prestationsbaserat statsbidrag till regioner för att öka antalet AT-tjänster. Medlen för detta bidrag kommer inte betalas ut förrän 2023, men regionerna har behövt ansöka om bidraget under 2022.
  • 30 miljoner kronor till kommuner för att stärka arbetet med att motverka hemlöshet enligt metoden Bostad först
  • 5 miljoner kronor till kommuner för att stärka arbetet med att hjälpa våldsutsatta att ordna stadigvarande boende.

Nya riktade statsbidrag har också tillkommit inom följande utgiftsområden:

  • jämställdhet och nyanlända invandrares etablering
  • allmän miljö- och naturvård
  • rikets styrelse
  • migration
  • samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik
  • allmänna bidrag till kommuner.

De nya kostnadsersättningarna är dels ett tillfälligt stöd till kommuner inom migrationsområdet. Stödet omfattar 500 miljoner kronor och ska ersätta kommunernas kostnader under 2022 och 2023 för mottagandet av personer som har beviljats tillfälligt skydd i Sverige på flykt från Ukraina. Bland de nya kostnadsersättningarna finns också ett tillfälligt stöd på knappt 300 miljoner kronor till kommuner för deras medverkan i 2022 års allmänna val, samt ett stöd på drygt 480 miljoner kronor till kommuner för subventionering av LVU-placeringar.

Under 2022 upphörde elva riktade statsbidrag

Vår kartläggning visar att elva riktade statsbidrag har upphört under 2022. Fem av bidragen som har upphört finns inom vård- och omsorgsområdet. Ett exempel är statsbidraget till kommuner för att införa insatsförlopp vid demenssjukdom. Därutöver har bidrag upphört inom områdena jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, utbildning, samhällsplanering m.m. samt näringsliv.

Tre av de bidrag som har upphört under 2022 är sådana som regeringen tidigare har inrättat med anledning av coronapandemin:

  • Statsbidrag till kommuner för avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter
  • Statsbidrag till kommuner för ökade kostnader i samband med prövning för högre betyg
  • Statligt stöd till hyresvärdar när vissa lokalhyresgäster fått rabatt på hyran.

Statskontoret har tidigare konstaterat att det inte är ovanligt att statsbidrag som upphör ersätts av nya, liknande bidrag.[13] Ett exempel från i år är att ett bidrag för kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet upphörde under 2022. Samtidigt inrättade regeringen under året det tidigare nämnda bidraget till kommuner för att motverka hemlöshet enligt metoden Bostad först.

Under 2022 har 46 statsbidrag förändrats väsentligt

Vår kartläggning visar att 46 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar har förändrats väsentligt under 2022. Regeringen har framför allt förändrat bidrag inom utbildningsområdet samt inom vård- och omsorgsområdet.

Drygt 20 av de förändringar som vi har identifierat handlar om att regeringen har ökat bidragsramen väsentligt.[14] Regeringen har ökat bidragsramen för bidrag inom flera olika områden. Några exempel på bidrag som har ökat mycket i omfattning är det riktade statsbidraget till hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar samt kostnadsersättningarna till kommunerna för asylsökande (2017:193) och för att erbjuda hälso- och sjukvård till asylsökande (1996:1357).

Vi har identifierat 19 riktade statsbidrag och kostnadsersättningar som har minskat väsentligt i omfattning under 2022. Tretton av dessa finns inom vård- och omsorgsområdet samt inom utbildningsområdet. Regeringen har till exempel minskat bidragsramen för statsbidraget för undervisning under skollov (2014:47) och statsbidraget för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid (2014:144). Dessa har minskat eftersom kommunerna har fått ett utökat åtagande när det gäller extra studietid för elever och när det gäller lovskola. I och med det utökade åtagandet ökar kommunernas ersättning från den kommunala utjämningen enligt finansieringsprincipen.[15] Ett annat exempel på ett bidrag som minskat väsentligt i omfattning är kostnadsersättningen för insatser för vissa utlänningar (2010:1122).

Därutöver visar vår kartläggning att regleringarna har förändrats för 15 statsbidrag under 2022. Att regleringen för bidraget förändras väsentligt kan till exempel innebära att kommunerna eller regionerna nu får använda bidraget till nya verksamheter eller målgrupper, eller att regeringen har förändrat villkoren för hur kommunerna eller regionerna ska redovisa hur de har använt bidraget. Flest sådana förändringar har skett inom utbildningsområdet. Ett exempel på en förändring gäller statsbidraget till särskilda insatser på skolområdet (1991:931). En av ändringarna i bidragets förordning innebär att bidraget från och med februari 2022 även får användas för att inrätta eller utveckla anpassade lärmiljöer för elever med särskilda behov.[16]

Under 2022 har regeringen också slagit samman två riktade statsbidrag på skolområdet till ett nytt statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan (2021:848).

Få väsentliga förändringar har skett med anledning av pandemin

Vi bedömer att tre riktade statsbidrag har förändrats väsentligt med anledning av coronapandemin. Regeringen har ökat bidragsramen för den så kallade skolmiljarden till skolhuvudmän, som syftar till att minska de negativa effekterna på elevers kunskapsutveckling och hälsa till följd av coronapandemin. Med anledning av pandemin har regeringen också ökat bidragsramen för statsbidraget (2006:1577) till icke statliga flygplatser, samt förändrat ett villkor i överenskommelsen om genomförande av vaccinering mot covid-19.

Därutöver har regeringen minskat bidragsramen för flera bidrag som tidigare har inrättats eller utökats med anledning av pandemin. Dessa förändringar klassar vi dock inte som åtgärder som regeringen har vidtagit med anledning av pandemin. Regeringen har till exempel minskat bidragsramen väsentligt för:

  • Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19, 2022
  • Överenskommelse om nationell testning och smittspårning för covid-19, 2022
  • Ersättning till regionala kollektivtrafikmyndigheter för minskade biljettintäkter under utbrottet av covid-19 (2020:713)
  • Statsbidrag till regioner och kommuner för att ekonomiskt stödja verksamheter inom hälso- och sjukvård respektive socialtjänst till följd av sjukdomen covid‑19 (2020:193).

Överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument

I detta kapitel redovisar vi hur regeringen under 2022 har styrt kommuner och regioner genom överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument.

Kommuner och regioner är inte tvingade att följa denna typ av styrning, men det är ett verktyg som staten kan använda för att påverka områden som kommunsektorn ansvarar för.

Sammanfattande iakttagelser:

  • Totalt gällde 24 överenskommelser under 2022. Det är en mer än under 2021.
  • För 2022 har regeringen eller en statlig myndighet ingått en ny och tolv omförhandlade överenskommelser. Därutöver har det skett fem tillägg till eller ändringar av befintliga överenskommelser.
  • De flesta av överenskommelserna finns fortfarande inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg.
  • Regeringen har tillsatt en ny nationell samordnare under 2022 som vi bedömer påverkar kommunsektorn. Det är en nationell samordnare för fler platser för verksamhetsförlagd utbildning i sjuksköterskeutbildningen.
  • Regeringen har under 2022 beslutat om nio nya eller väsentligt förändrade nationella inriktningsdokument som vi bedömer påverkar kommuner och regioner.

Mjukare styrformer kompletterar den tvingande styrningen

Regeringen använder överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument bland annat för att sätta fokus på ett visst område eller för att få olika aktörer att samverka kring en fråga. Regeringen får då möjlighet att påverka inriktningen och prioriteringarna inom ett område utan att använda tvingande styrmedel. Överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument omfattar i de flesta fall förslag på konkreta åtgärder eller finansiering, till exempel uppdrag till myndigheter och riktade statsbidrag.

Under 2022 gällde 24 överenskommelser

Totalt fanns det 24 överenskommelser mellan SKR och regeringen eller en statlig myndighet under 2022. Det är en mer än under 2021. Vår kartläggning visar att de flesta av överenskommelserna (13 stycken) fanns inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg. Dessa har träffats mellan regeringen och SKR. Därutöver fanns det tre inom försvars- och krisberedskapsområdet, två var inom utbildningsområdet och området rikets styrelse samt en var inom områdena jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, arbetsmarknad och arbetsliv, kommunikationer samt näringsliv.

Trots att överenskommelser är en typ av styrning som inte är tvingande för kommuner och regioner, så kan de ändå ha en stark styreffekt. I en granskning av överenskommelser inom hälso- och sjukvården visar Riksrevisionen att även om överenskommelserna formellt sett är frivilliga, så är det i praktiken mycket svårt för både regionerna och SKR att ställa sig utanför.[17]

Stora skillnader mellan överenskommelserna

Det är stora skillnader när det gäller hur länge överenskommelserna gäller och hur mycket medel de omfattar. En del överenskommelser omfattar inga medel alls. Inom områdena hälso- och sjukvård och social omsorg innehåller de allra flesta överenskommelser medel i form av riktade statsbidrag. Många överenskommelser är tidsbegränsade och omförhandlas varje år. De ettåriga överenskommelserna omfattar i flera fall miljardbelopp. Ett exempel är Överenskommelse om god och nära vård – en omställning av hälso- och sjukvården med primärvården som nav 2022, som omfattar drygt 6 miljarder kronor.

Ett antal överenskommelser gäller över flera år, i regel 3–5 år. Andra överenskommelser gäller tills vidare. Dessa omfattar i regel mindre pengar eller inga pengar alls. Ett exempel är överenskommelsen Stärkt innovationsförmåga i offentlig verksamhet mellan Vinnova och SKR. Överenskommelsen träffades 2018 och gäller tills vidare, men den omfattar inga medel.

En överenskommelse har tillkommit under 2022

En ny överenskommelse har börjat att gälla under 2022. Det är Överenskommelse om säker digital kommunikation inom offentlig sektor. Den nya överenskommelsen syftar bland annat till att utveckla och förvalta infrastrukturen för säker digital kommunikation inom den offentliga sektorn. Överenskommelsen omfattar 24 miljoner kronor 2022. Samtliga medel inom ramen för överenskommelsen betalas ut till SKR.

Därutöver har regeringen eller en statlig myndighet och SKR omförhandlat tolv överenskommelser. Med omförhandlade överenskommelser menar vi nya överenskommelser som bygger vidare på tidigare överenskommelser. Ett exempel på en sådan överenskommelse är Hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar 2022.

Under 2022 har det skett fem tillägg till eller ändringar av befintliga överenskommelser. Dessa tilläggs- eller ändringsöverenskommelser är överenskommelser som har reviderats under året, till exempel genom att staten skjutit till mer medel eller att villkoren förändras på något sätt. Ett exempel är att regeringen och SKR i april träffade en tilläggsöverenskommelse om ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården. Tilläggsöverenskommelsen syfte är att regionerna ska använda ledig och tillgänglig kapacitet till väntande patienter, oavsett i vilken region kapaciteten finns.[18]

Samtliga överenskommelser som fanns under 2021 fanns även kvar under 2022.

Två ändringar av överenskommelsen om vaccinering mot covid-19

Två av de överenskommelser som gällde under 2022 är sådana som tidigare har tillkommit med anledning av pandemin. Det gäller Överenskommelse om vaccinering mot covid-19 och Överenskommelse om nationell testning och smittspårning för covid-19.

Det har inte tillkommit någon ny överenskommelse med anledning av pandemin under 2022. Men regeringen och SKR har träffat en ändrings- och en tilläggsöverenskommelse när det gäller överenskommelsen om vaccinering mot covid-19. Ändringsöverenskommelsen tillkom i januari 2022, och innehöll en förändrad skrivning med anledning av att Folkhälsomyndigheten förändrade sina rekommendationer för intervallet mellan vaccineringar.[19] Tilläggsöverenskommelsen tillkom i mars med anledning av kriget i Ukraina. Regeringen tillförde i och med den överenskommelsen extra medel för att stödja regionernas arbete med att erbjuda vaccin till ukrainska flyktingar.[20]

En ny nationell samordnare har tillsatts under 2022

En nationell samordnare är en person som är utsedd av regeringen och som verkar utanför myndighetsstrukturerna för att genomföra regeringens politik. Regeringen använder sig av nationella samordnare när det är många aktörer som måste samarbeta för att lösa komplexa problem. Nationella samordnare kan också vara ett flexibelt sätt för regeringen att kraftsamla kring en akut situation. Våra kartläggningar från tidigare år har visat att nationella samordnare har varit vanliga framför allt inom Socialdepartementets och Näringsdepartementets områden.

Under 2022 har regeringen tillsatt en nationell samordnare som vi bedömer påverkar kommunsektorn. Det gäller en nationell samordnare för fler platser för verksamhetsförlagd utbildning i sjuksköterskeutbildningen. Samordnaren ska stödja universitet och högskolor, hälso- och sjukvårdshuvudmän och vårdgivare i arbetet med att erbjuda platser där sjuksköterskestudenter kan genomföra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU).[21]

Under 2021 tillsatte regeringen ingen ny nationell samordnare, och året dessförinnan tillsatte den fem. Vi har i år inte sett några förändringar i uppdragen för de samordnare som tillsatts tidigare.

Strategier, handlingsplaner och handlingsprogram

Nationella inriktningsdokument är ett samlingsnamn för strategier, handlingsplaner och handlingsprogram. Det är dokument där regeringen meddelar vad den vill uppnå inom ett visst område.

Nio nya eller väsentligt förändrade nationella inriktningsdokument har tillkommit under 2022

Vår kartläggning visar att det har tillkommit åtta nya strategier och handlingsplaner som påverkar kommuner och regioner under 2022, och att regeringen väsentligt förändrat en sådan strategi. De nya strategierna och handlingsplanerna är:

  • Nationell strategi för elektrifiering – en trygg, konkurrenskraftig och hållbar elförsörjning för en historisk klimatomställning. Syftet med strategin är att lägga en grund för en omfattande elektrifiering som ska bidra till att Sverige når sina klimatmål. Många av de åtgärder som finns listade i strategin ska genomföras i dialog med kommuner, regioner och elnätsföretag.
  • Strategi för ett starkt biblioteksväsende 2022–2025. Strategin belyser biblioteksväsendets utmaningar och utvecklingsbehov. Det övergripande målet med strategin är att stödja biblioteken inom det allmänna biblioteksväsendet, bland annat genom att öka samverkan mellan olika nivåer inom biblioteksväsendet.
  • Strategi för att motverka hemlöshet 2022–2026. Ett syfte med strategin är att göra inriktningen för regeringens insatser för att minska antalet vuxna och barn som befinner sig i hemlöshet tydligare. Ett annat syfte med strategin är att förebygga att människor blir hemlösa. Inom ramen för strategin finns bland annat flera åtgärder som riktar sig mot socialtjänsten, samt ett statsbidrag till kommunerna för att motverka hemlöshet genom metoden Bostad först.
  • Nationell anhörigstrategi – inom hälso- och sjukvård och omsorg. Strategin ska bland annat hjälpa kommuner och regioner att stärka anhörigperspektivet i vården och omsorgen samt göra stödet till anhöriga mer individanpassat och likvärdigt över hela landet.
  • Nationellt våldsförebyggande program på området mäns våld mot kvinnor. Programmet är en del av regeringens strategi 2017–2026 för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, och innehåller flera åtgärder som påverkar kommuner och regioner. Ett exempel är ett förslag på ett kommande uppdrag till Socialstyrelsen om kompetens- och metodutveckling inom socialtjänst och hälso- och sjukvård.
  • Nationell handlingsplan för att implementera den europeiska barngarantin. Syftet med handlingsplanen är att införa den europeiska barngarantin och på så sätt arbeta för att garantera att barn som behöver det får tillgång till grundläggande samhällstjänster av hög kvalitet. Handlingsplanen riktar sig till bland annat företrädare för kommuner och regioner.
  • Handlingsplan för det statliga genomförandet 2022–2024 av Nationell strategi för hållbar regional utveckling i hela landet 2021–2030. Handlingsplanen innehåller tre utvecklingsområden som påverkar den hållbara regionala utvecklingen i hela landet. I handlingsplanen finns flera förslag på insatser som syftar till att förbättra samverkan mellan myndigheter, kommuner och regioner.
  • Sveriges handlingsplan för plast – en del av den cirkulära ekonomin. Handlingsplanen är en del av den nationella strategin för en cirkulär ekonomi, och innehåller åtgärder som påverkar kommuner. Ett exempel är ett statsbidrag till kommuner för att städa stränder i områden där stora mängder plast flyter i land på havsstränder.

Regeringen har också väsentligt förändrat en strategi under 2022. Det gäller En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar 2022–2025. Regeringen föreslog förra året en ny strategi för åren 2021–2025. Strategin byggde på en tidigare överenskommelse, men omfattade till skillnad från tidigare även bland annat narkotikaklassade föreskrivna och icke-föreskrivna läkemedel. En annan skillnad var att det förbyggande arbetet, som både kommuner och regioner bedriver, hade lyfts fram tydligare än det tidigare gjorts i strategin. Men förslaget röstades ner av riksdagen, och regeringen har därför under 2022 återkommit med en reviderad version där den har försökt förtydliga vilka områden som ska prioriteras samt vilka aktörer som ansvarar för dem.[22]

Regeringens uppdrag till myndigheter

I detta kapitel redovisar vi översiktligt de uppdrag som regeringen har gett till statliga myndigheter under 2022 som vi bedömer påverkar kommuner och regioner. Vi har kartlagt uppdrag som regeringen har gett till myndigheter genom särskilda regeringsbeslut och i myndigheternas regleringsbrev. Regeringen kan påverka kommunsektorn indirekt genom att ge uppdrag till myndigheter.

Sammanfattande iakttagelser:

  • Regeringen har under 2022 gett myndigheter 158 uppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner. Det är ungefär lika många som under 2021 men färre än under 2020.
  • De flesta av uppdragen handlar om att en myndighet ska kartlägga eller analysera en kommunal eller regional verksamhet, eller på olika sätt ska sprida kunskap till kommuner eller regioner.
  • Socialstyrelsen är den myndighet som har fått flest uppdrag som påverkar kommunsektorn. Skolverket och länsstyrelserna är andra myndigheter som har fått många uppdrag. Sammanlagt har 47 olika myndigheter fått uppdrag som påverkar kommuner och regioner.
  • Vi bedömer att sju av uppdragen är åtgärder som regeringen har beslutat om med anledning av coronapandemin. Det är betydligt färre än antalet under både 2020 och 2021.

Vi kartlägger uppdrag som direkt påverkar kommuner och regioner

Regeringens uppdrag till myndigheter har överlag en begränsad styreffekt på kommuner och regioner, och det är ovanligt att enskilda uppdrag i sig får en stor påverkan på kommunsektorn. Däremot kan den samlade effekten av samtliga uppdrag tydligt påverka kommunsektorn. Vi har därför kartlagt uppdrag som vi bedömer på något sätt direkt påverkar på kommuner eller regioner. Vi har kategoriserat de nya uppdragen utifrån på vilket sätt vi bedömer att de i första hand påverkar kommuner och regioner. Vi delar in uppdragen i följande kategorier:

  • kartläggning eller analys av en verksamhet i kommunerna eller regionerna
  • kunskapsspridning – att tillhandahålla kunskapsstöd, utbilda och samordna frågor
  • tillhandahålla operativt eller praktiskt stöd
  • fördela och följa upp statsbidrag
  • ta fram nya föreskrifter eller andra styrande kriterier
  • en kombination av flera åtgärder

Kategorierna är breda, och innehåller insatser som påverkar kommunerna och regionerna i olika grad. Det betyder också att de har olika styreffekt.

Vi bedömer också vilka uppdrag som lägger särskild tonvikt på samordning eller samverkan. Det kan handla om att en myndighet får i uppdrag att samordna de aktörer som är berörda kring en viss fråga, eller att myndigheten ska genomföra uppdraget i samverkan med bland annat kommuner och regioner.

Nästan 160 uppdrag påverkar kommunsektorn

Vi bedömer att 112 av totalt knappt 430 särskilda regeringsuppdrag till myndigheter under 2022 påverkar kommuner och regioner. Vi bedömer även att 46 nya uppdrag i myndigheternas regleringsbrev påverkar kommuner och regioner.[23]

De 158 uppdrag som påverkar kommunsektorn under 2022 är ungefär lika många som under 2021, då vi bedömde att 153 uppdrag påverkade kommuner och regioner. Men det är ett lägre antal än 2020.

I samband med 2020 års kartläggning förändrade vi hur vi bedömer uppdrag. Från och med 2020 tar vi bara med uppdrag som vi bedömer direkt påverkar kommuner och regioner. Det innebär att antalet uppdrag som vi bedömer påverkar kommunsektorn automatiskt blir färre, eftersom vissa typer av uppdrag som vi tog med till och med 2019 nu inte ingår. Det innebär att det inte går att fullt ut jämföra uppgifterna med åren innan det.[24]

Uppdragen som vi bedömer påverkar kommunsektorn finns inom nästan samtliga politikområden. Men över hälften av de nya uppdragen kommer från Socialdepartementet. Totalt är det 47 myndigheter som har fått uppdrag som vi bedömer påverkar kommunsektorn.[25]

Uppdragen handlar oftast om att analysera en verksamhet i kommuner eller regioner eller om att sprida kunskap

De uppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner handlar för det mesta om att en eller flera myndigheter ska kartlägga eller analysera någon verksamhet som bedrivs av kommunerna eller regionerna. Det är sammanlagt 54 uppdrag som hör till den kategorin. Näst vanligast är uppdrag som handlar om att en eller flera myndigheter ska sprida kunskap till kommunsektorn, till exempel genom att tillhandahålla kunskapsstöd eller att samordna olika frågor.

Tabell 4. Antal uppdrag till myndigheter som påverkar kommuner och regioner under 2022, efter uppdragstyp, både särskilda uppdrag och uppdrag i regleringsbrev.

Kategori

Antal uppdrag
totalt

Kartläggning/analys av en kommunal verksamhet

54

Kunskapsspridning (tillhandahålla kunskapsstöd, utbilda och samordna frågor)

43

Tillhandahålla operativt eller praktiskt stöd

21

Fördela och följa upp statsbidrag

6

Ta fram nya föreskrifter eller andra styrande kriterier

3

Kombination av flera

31

Summa totalt

158

Källa: Ärendeförteckningar till regeringssammanträden under 2022 på regeringens webbplats, information om uppdragen på regeringens och myndigheternas webbplatser. Myndigheternas regleringsbrev för 2022, inklusive ändringsbeslut.

I de uppdrag som handlar om att kartlägga eller analysera en kommunal eller regional verksamhet är det vanligt att myndigheterna också ska lämna förslag på åtgärder. Ett exempel är att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att kartlägga familjecentraler och andra liknande verksamheter. I uppdraget ingår att lämna förslag på hur verksamhetsformerna kan stödjas och vidareutvecklas. Det kan exempelvis handla om att det hälsofrämjande och förebyggande arbetet kan stärkas och hur verksamhetsformerna kan bidra till språkutvecklingen hos barn samt på andra sätt kan bidra till att motverka segregation.[26]

Ett annat exempel är Statskontorets uppdrag att följa upp och analysera regeringens kunskapslyft för barnets rättigheter i statliga myndigheter, regioner och kommuner. Statskontoret ska inom ramen för uppdraget bland annat lämna förslag på hur det går att utveckla strukturen för ett långsiktigt kunskapsstöd till statliga myndigheter, kommuner och regioner i frågor som rör barnets rättigheter.[27]

De uppdrag som handlar om kunskapsspridning innebär ofta att en myndighet ska ta fram ett kunskaps- eller informationsmaterial till kommunala eller regionala verksamheter. De kan även handla om att en myndighet ska utbilda personal inom en särskild verksamhet, eller ta fram en vägledning som är riktad till kommuner eller regioner. Regeringen har till exempel gett i uppdrag till Skolverket att ta fram stöd för skolans personal när det gäller deras befogenheter och ansvar att agera i bland annat svåra situationer.[28]

Särskild tonvikt på samordning eller samverkan i 15 uppdrag

Vi har identifierat totalt 15 uppdrag under 2022 där regeringen har lagt särskild tonvikt på att en myndighet ska samordna berörda aktörer inom ett område eller samverka med kommuner och regioner.

Regeringen har till exempel gett i uppdrag till Socialstyrelsen att ta fram underlag för vilka sjukvårdsprodukter som bör omfattas av hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap. Socialstyrelsen ska genomföra uppdraget i samverkan med bland annat kommuner och regioner.[29]

Socialstyrelsen har fått flest uppdrag

Socialstyrelsen är den myndighet som har fått flest regeringsuppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner totalt 60 uppdrag. Så har det även sett ut i tidigare års kartläggningar. De flesta av myndighetens uppdrag handlar om att sprida kunskap. Ett exempel är att myndigheten ska ta fram och sprida kunskapsstöd och genomföra kompetenshöjande insatser om de nationella minoriteternas rättigheter och de nationella minoritetsspråken. Kunskapsstödet och de kompetenshöjande insatserna ska riktas till beslutsfattare och professioner inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och äldreomsorgen.[30] Socialstyrelsen har även fått många uppdrag av utredande karaktär. Ett exempel är att myndigheten har fått i uppdrag att kartlägga och analysera föreskrivningen av antidepressiva läkemedel till äldre.[31]

I likhet med föregående år har även Skolverket och länsstyrelserna fått många uppdrag under 2022 som påverkar kommunsektorn. Skolverket har fått flera olika typer av uppdrag, bland annat utredande, kunskapsspridande och stödjande uppdrag. Även Länsstyrelserna har fått många olika typer av uppdrag, bland annat utredande och stödjande uppdrag.

En skillnad mot föregående år är att Folkhälsomyndigheten har fått färre uppdrag. Under 2022 har myndigheten fått sju uppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner. Det är hälften så många som under 2021.

Regeringen har även gett ett flertal gemensamma uppdrag till myndigheter. Ett exempel är uppdraget till Socialstyrelsen, Migrationsverket och Polismyndigheten att tillsammans genomföra ett utvecklingsarbete avseende problematiken med att ensamkommande barn försvinner.[32]

Tabell 5. Antal särskilda regeringsuppdrag och uppdrag i regleringsbrev som påverkar kommuner och regioner, uppdelat per myndighet.

Myndighet

Antal uppdrag totalt

Socialstyrelsen

60

Skolverket

18

Länsstyrelserna

13

Övriga

67

Summa totalt

158

Källa: Ärendeförteckningar till regeringssammanträden under 2022 på regeringens webbplats, information om uppdragen på regeringens och myndigheternas webbplatser. Myndigheternas regleringsbrev för 2022, inklusive ändringsbeslut.

Betydligt färre pandemirelaterade uppdrag jämfört med de två föregående åren

Vi bedömer att regeringen under 2022 har gett sju uppdrag till myndigheter med anledning av coronapandemin. Det är färre än fem procent av samtliga regeringsuppdrag som vi har bedömt påverkar kommuner och regioner. Antalet är betydligt färre än de två föregående åren. Under 2020 och 2021 gav regeringen sammanlagt 93 uppdrag till myndigheter med anledning av pandemin. Ett exempel på ett uppdrag som regeringen har gett till en myndighet med anledning av pandemin under 2022 är Folkhälsomyndighetens uppdrag om övervakning och studier när det gäller covid-19. Myndigheten ska bland annat bevaka den nationella testningen och ge regionerna stöd avseende vägledning och rekommendationer för testning och smittspårning.[33]

Flera uppdrag handlar om att stärka beredskapsförmågan

Vi ser också flera uppdrag som kan härledas till det förändrade omvärldsläget och där brister som uppenbarades under coronapandemin skulle kunna vara en av anledningarna till uppdraget. Men om regeringen inte skriver att pandemin är en av anledningarna till uppdraget, så kategoriserar vi det inte som ett coronarelaterat uppdrag. Flera uppdrag handlar till exempel om att på olika sätt stärka beredskapsförmågan. Ett exempel är att IVO har fått i uppdrag att genomföra en tillsyn av den katastrofmedicinska beredskapen i regionerna.[34] Ett annat exempel är ett uppdrag till MSB och Försvarsmakten att pröva förmågan när det gäller rapportering under höjd beredskap.[35]

Statliga myndigheters styrning

I detta kapitel redovisar vi hur många statliga myndigheter som styr kommuner och regioner, vilka styrmedel de använder samt hur deras styrning har förändrats under 2022. I bilaga 7 redovisar vi också vilka dessa myndigheter är.

När staten vill påverka kommunsektorn gör den ofta det genom de statliga myndigheterna. Myndigheterna kan till exempel utfärda föreskrifter, utöva tillsyn, eller ta fram stöd och vägledningar som berör kommunala verksamheter. Det är regeringen som bestämmer ramarna för hur myndigheterna styr kommunsektorn och vilka uppgifter som myndigheterna har. Regeringen gör det genom bemyndiganden, instruktioner och regleringsbrev. Men myndigheterna är ofta relativt fria att själva bestämma hur de ska styra inom de givna ramarna.

Sammanfattande iakttagelser:

  • Totalt 40 statliga myndigheter styr kommuner och regioner.
  • Alla kommunala verksamhetsområden påverkas av styrning från flera olika myndigheter.
  • Myndigheterna styr kommunsektorn med både tvingande styrmedel som föreskrifter och tillsyn, samt med mjukare styrmedel som stöd och vägledningar.
  • Under 2022 har 31 myndigheter förändrat sin styrning av kommunsektorn. Det kan till exempel handla om att de har tagit fram nytt stödmaterial eller att de har beslutat om en ny föreskrift.

Det är 40 myndigheter som styr kommuner och regioner

Av de 104 statliga myndigheter som vi frågat svarar 40 att de utövar någon form av styrning över verksamheter i kommuner eller regioner. Det framgår av Statskontorets enkätundersökning hösten 2020.[36] Alla dessa utövar styrning över verksamheter som kommunerna ansvarar för, och 23 av myndigheterna utövar dessutom styrning över verksamheter som regionerna ansvarar för.

I bilaga 7 finns en förteckning över vilka myndigheter som styr med respektive styrmedel, och en förteckning över vilka förändringar i myndigheternas styrning som har skett under 2022.

Alla kommunala verksamhetsområden styrs av flera myndigheter

Kommunala verksamhetsområden hanterar styrning från flera olika myndigheter (tabell 6). Myndigheterna använder sig av olika typer av styrmedel. Det innebär att kommunsektorns verksamheter måste förhålla sig till olika typer av styrsignaler från flera olika håll.

Tabell 6. Antal statliga myndigheter som uppger att de styr kommunsektorn med olika styrmedel 2020.

Verksamhetsområden

Rätt att
utfärda
före-
skrifter

Till
syn

Stats-
bidrag

Allmänna
råd

Stöd &
vägled
ning

Totalt antal
myndigheter
som styr

Skola, bibliotek och
samhällsorientering

5

2

6

3

8

11

Hälso- och sjukvård

6

4

4

4

6

11

Social omsorg

2

2

4

3

7

11

Plan- och byggfrågor

4

2

3

3

6

9

Hälso- och miljöskydd

8

5

4

5

7

11

Renhållning och
avfallshantering

3

4

3

4

5

7

Räddningstjänst och
krisberedskap

4

3

2

3

8

9

Kollektivtrafik och övrig
transportinfrastruktur

3

1

3

1

4

6

Mottagning av
ensamkommande barn
& vissa nyanlända

3

1

2

0

5

5

Regional utveckling

2

0

3

1

3

6

Annat

12

6

10

0

15

20

Totalt (unika
myndigheter)

25

15

20

13

34

40

Anmärkning: I denna tabell har länsstyrelserna tillsammans räknats som en enda myndighet. Många myndigheter utövar flera typer av styrning, ibland inom flera områden. Totalsiffrorna anger antalet unika myndigheter.

Källa: Statskontorets enkät hösten 2020 samt kompletterande uppgifter från Statskontorets enkät våren 2018.

Myndigheterna styr kommunsektorn på olika sätt

Myndigheterna använder en rad olika styrmedel för att styra kommuner och regioner (se bilaga 7). De flesta myndigheter som styr kommuner och regioner har flera uppgifter, och kombinerar tvingande styrning med mjukare styrmedel som exempelvis stöd och vägledningar.

Flera myndigheter utövar tvingande styrning, som att utfärda föreskrifter eller utöva tillsyn över verksamheter i kommuner och regioner. I Statskontorets enkätundersökning från 2020 svarade 25 myndigheter att de utfärdade sådana föreskrifter, och 15 myndigheter att de utövar tillsyn över verksamheter i kommuner och regioner.

Myndigheterna utövar också icke-bindande styrning. Totalt 20 myndigheter svarade i undersökningen 2020 att de fördelar statsbidrag till kommuner och regioner. Något färre myndigheter, 13 stycken, svarade att de gav ut allmänna råd till kommunsektorns verksamheter. Därutöver svarade totalt 34 myndigheter att de ger ut stöd och vägledningar riktade till kommunsektorn. Denna typ av mjukare styrning kan vara exempelvis nationella riktlinjer och handböcker.

Ett fåtal myndigheter använder sig av samtliga styrmedel. Det gäller till exempel Boverket, Havs-och vattenmyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), och Naturvårdsverket. Även vissa länsstyrelser använder sig av alla de styrmedel som ingick i vår enkätundersökning.

Drygt 30 myndigheter uppger att de har förändrat sin styrning av kommunsektorn under 2022

För att undersöka hur myndigheternas styrning av kommunsektorn har förändrats under 2022 har vi skickat ut en enkät till de myndigheter som tidigare har svarat att de på något sätt styr kommuner eller regioner. Totalt svarar 31 myndigheter att de på något sätt har förändrat sin styrning av kommuner och regioner under 2022. Om vi bortser från länsstyrelserna är det 23 myndigheter som svarar att de gjort sådana förändringar.

De flesta av förändringarna handlar om att myndigheterna har tagit fram nya stöd och vägledningar som riktar sig till kommunsektorn. Det gäller för 20 myndigheter (tabell 7). De flesta av myndigheterna har tagit fram flera nya stöd eller vägledningar. Ett exempel på ett nytt stöd som riktar sig till kommunsektorn är Upphandlingsmyndighetens webbstöd om rättsmedel på statsstödsområdet för kommuner och regioner.[37] Ett annat exempel är Naturvårdsverkets vägledning till handläggare på länsstyrelser eller kommuner om flygrestriktioner i skyddade områden.[38]

Tabell 7. Nya och väsentligt förändrade styrmedel under 2022 (antal myndigheter).

Styrmedel

Har utfärdat eller
tagit fram nya

Har väsentligt förändrat i
befintliga

Har upphävt

Föreskrifter

14

7

6

Allmänna råd

5

2

0

Stöd och vägledning

20

12

0

Anmärkning: Länsstyrelserna är inkluderade som enskilda myndigheter i tabellen och texten nedan.
Källa: Statskontorets enkät hösten 2022.

Sammanlagt svarar 14 myndigheter att de har tagit fram nya föreskrifter eller väsentligt förändrat befintliga föreskrifter under 2022. Flera av myndigheterna har utfärdat eller ändrat flera förskrifter. Till exempel har Socialstyrelsen utfärdat fyra nya föreskrifter och ändrat i fem befintliga.

Regeringen har även gett myndigheterna nya bemyndiganden att utfärda föreskrifter under 2022. Totalt uppger sju myndigheter att regeringen gett dem nya bemyndiganden att utfärda föreskrifter under 2022. Ett exempel är MSB som har fått ett nytt bemyndigande att utfärda förskrifter kopplade till förordningen (2022:1395) om statsbidrag till kommuner för förebyggande åtgärder mot naturolyckor.

Socialstyrelsen är den enda myndigheten som svarar att de har fått förändrade bemyndiganden att utfärda föreskrifter under 2022. Ett exempel är bemyndigandet i patientdataförordningen (2008:360) att utfärda föreskrifter som behövs för att verkställa patientdatalagen (2008:355) när det gäller säkerhetsåtgärder vid behandling av personuppgifter.

Dessutom har en myndighet, Skolverket, haft bemyndiganden som upphört under 2022. Det gäller bemyndigandet som Skolverket hade i förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta. Bemyndigandet handlade om att Skolverket kunde utfärda föreskrifter om att nationella prov i skolväsendet inte ska genomföras om det saknas förutsättningar för att uppnå syftet med dem.

Antalet myndigheter som svarar att deras bemyndiganden har förändrats eller upphört är färre i år än det var 2021. Under 2021 förändrades fyra myndigheters bemyndiganden och fyra myndigheters bemyndiganden upphörde.

Sju myndigheter uppger att de har förändrat sin verksamhet på ett sätt som påverkar kommunsektorn

Totalt svarar sju myndigheter i vår enkät att de har genomfört någon form av utvecklingsarbete under 2022 som väsentligt påverkar deras styrning av kommuner eller regioner. Länsstyrelserna tillsammans räknas i det här sammanhanget som en myndighet.

Med utvecklingsarbete menar vi att myndigheten förändrat hur de arbetar med till exempel tillsyn, uppföljning, utbetalning av statsbidrag eller andra styrmedel. Det kan till exempel handla om att de har ändrat arbetssätt, börjat använda nya digitala verktyg, eller på något annat sätt utvecklat de verktyg och metoder som myndigheten redan använder. Exempelvis beskriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att de driver en process för att digitalisera och effektivisera handläggningen av ett statsbidrag som kommuner kan ansöka om för att förebygga åtgärder mot naturolyckor.

Tillsatta utredningar

I detta kapitel beskriver vi översiktligt de statliga utredningar som regeringen har tillsatt under 2022 och som vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner. Att regeringen tillsätter en utredning innebär inte en direkt styrning av kommuner och regioner. Men de förslag som en utredning lämnar kan resultera i en direkt styrning av kommunsektorn, om förslagen förverkligas. Dessutom kan utredningar som behöver hämta in underlag från kommuner och regioner öka kommunsektorns börda att lämna uppgifter till staten.

Sammanfattande iakttagelser:

  • Regeringen har tillsatt 53 utredningar under 2022 som rör statens styrning av kommuner och regioner. Det är betydligt fler än de 30 utredningar som regeringen tillsatte under 2021.
  • Regeringen har tillsatt flest utredningar inom områdena hälso- och sjukvård samt utbildning.
  • Regeringen har tillsatt sju utredningar under 2022 med anledning av coronapandemin.

Regeringen har tillsatt 53 utredningar under 2022 som rör kommunsektorn

Vi har identifierat 53 utredningar som regeringen tillsatte under 2022 som vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner.[39] I kartläggningen ingår nya utredningar, totalt 50 stycken. Men även tilläggsdirektiv i befintliga utredningsuppdrag, 3 stycken, där vi bedömt att regeringen gett en ny styrsignal som rör styrning av kommunsektorn. Det är betydligt fler än 2021, då vi bedömde att 30 av de utredningar som regeringen tillsatte rörde statens styrning av kommunsektorn. Det är också fler än 2020 då antalet var 39 stycken.

Det är ungefär 40 procent av det totala antalet utredningsdirektiv som regeringen har beslutat om under 2022 som rör statens styrning av kommuner och regioner. Det är en större andel än under 2020 och 2021 då andelen utredningar som berörde statens styrning av kommuner och regioner var ungefär en fjärdedel av det totala antalet utredningsdirektiv.

Flest utredningsdirektiv kommer från Socialdepartementet

Det kommer flest direktiv för utredningar som påverkar statens styrning av kommunsektorn från Socialdepartementet. Det kom även flera utredningsdirektiv från Finans-, Justitie- och Utbildningsdepartementet.

Tabell 8. Antal tillsatta utredningar under 2022 som rör statens styrning av kommuner och regioner per departement.

Departement

Antal utredningar

Socialdepartementet

13

Finansdepartementet

10

Justitiedepartementet

8

Utbildningsdepartementet

7

Näringsdepartementet

4

Miljödepartementet

4

Kulturdepartementet

3

Arbetsmarknadsdepartementet

2

Infrastrukturdepartementet

1

Försvarsdepartementet

1

Totalt:

53

Källa: Genomgång av samtliga direktiv från 2022 som publicerats på www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/ och av samtliga ärendeförteckningar för regeringssammanträden under 2022.

Utredningarna har i genomsnitt knappt ett och ett halvt år på sig att genomföra uppdraget. De flesta av de utredningar som vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner ska analysera eller se över en kommunal eller regional verksamhet eller dess regelverk. De flesta av utredningarna ska också lämna förslag på åtgärder.

Utredningarna rör många av de verksamhetsområden som kommuner och regioner ansvarar för

Utredningarna handlar om många av de verksamhetsområden som kommuner och regioner helt eller delvis ansvarar för. Men regeringen har tillsatt flest utredningar inom områdena hälso- och sjukvård samt utbildning. En särskild utredare har till exempel fått i uppdrag att analysera och lämna förslag på ändamålsenliga och samhällsekonomiskt effektiva åtgärder för att åstadkomma en bättre och säkrare informationsförsörjning av hälsodata mellan olika system och aktörer.[40] Ett exempel inom utbildningsområdet är att en särskild utredare ska se över hur i första hand yrkesutbildningen inom komvux kan bli mer effektiv och bättre anpassad efter de behov som finns, både på arbetsmarknaden och hos individer.[41]

Det är också vanligt med utredningar inom områden som bostad och byggnation, offentlig förvaltning och social omsorg. Ett exempel är att regeringen har tillsatt en utredning som ska utreda och ta fram förslag på åtgärder för att öka drivkrafter och möjligheter till egen försörjning för personer som får försörjningsstöd, och bryta långvarigt biståndsmottagande.[42]

Sju utredningar är kopplade till pandemin, men flera beror också på en ökad krisberedskap

Vi bedömer att regeringen har tillsatt sju statliga utredningar under 2022 på grund av coronapandemin som rör statens styrning av kommuner och regioner.

Vi tolkar det som att statens styrning beror på pandemin om regeringen har uttryckt att pandemin är en anledning till åtgärden i ett beslutsunderlag eller i något annat officiellt dokument, som till exempel pressmeddelanden. Vi har tagit med alla utredningar där regeringen nämner pandemin som en anledning till åtgärden.

Ibland är det tydligt att pandemin är en orsak till uppdraget. Ett exempel är en utredning som ska utvärdera arbetet med att förbereda för vaccinering mot covid‑19 i Sverige och med att genomföra vaccineringarna. Syftet med uppdraget är att skapa bättre förutsättningar för att Sverige ska ha en god beredskap inför eventuella kommande pandemier eller epidemier, samt att utveckla och att säkra ändamålsenliga och samhällsekonomiskt effektiva verktyg för detta ändamål.[43]

Ibland det inte lika tydligt att pandemin är en orsak till att regeringen tillsatte utredningen, utan pandemin är snarare en av flera anledningar till att regeringen tillsatt utredningen. Där är den huvudsakliga anledningen i stället det förändrade omvärldsläget och ett ökat fokus på krisberedskap. I vissa kommittédirektiv står det att pandemin har visat att det finns brister som skulle kunna bli problematiska i framtida kris- eller krigssituationer. Ett exempel är utredningen om en ny livsmedelsberedskap, där en särskild utredare ska föreslå en utvecklad inriktning för livsmedelsberedskapen inklusive styrmedel för näringslivets medverkan. Kommittédirektivet ger återuppbyggnaden av det civila försvaret störst utrymme i motiveringen. Men direktivet säger också att coronapandemin har aktualiserat vikten av att säkerställa försörjningsberedskapen, då det i den inledande fasen i pandemin rådde global brist på vissa nödvändiga varor.[44]

Referenser

Naturvårdsverket. (2022). Vägledning om införande av flygrestriktioner i skyddade områden. https://www.naturvardsverket.se/contentassets/388e15fe8ebd4da7b945891c52bd94f8/nv-vagledning-flygrestriktioner-skyddade-omraden.pdf (Hämtad 2023-02-03).

Proposition 2021/2022:1. Budgetpropositionen 2022. Utgiftsområde 16. Utbildning och universitetsforskning.

Proposition 2021/22:1. Budgetpropositionen 2022. Utgiftsområde 25. Allmänna bidrag till kommuner.

Proposition. 2021/22:178. Barnets bästa när vård enligt LVU upphör – lex lilla hjärtat.

Proposition 2021/22:36. Ämnesbetyg – betygen ska bättre spegla elevers kunskaper.

Proposition 2020/21:17. Modernare regler för bekräftelse av föräldraskap, faderskapsundersökningar och för att åstadkomma könsneutral föräldraskapspresumtion.

Regeringen (2022). En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings och tobakspolitiken samt spel om pengar 2022–2025. Regeringens skrivelse 2021/22:213.

Riksrevisionen (2014:20). Överenskommelser mellan regeringen och SKL inom hälso- och sjukvården – frivilligt att delta men svårt att tacka nej.

Statskontoret (2018). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2017.

Statskontoret (2019). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och landsting – en analys.

Statskontoret (2019). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2018.

Statskontoret (2020). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2019.

Statskontoret (2021). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2020.

Statskontoret (2022). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2021.

Upphandlingsmyndigheten (2022). Nytt stöd om rättsmedel på statsstödsområdet. https://www.upphandlingsmyndigheten.se/nyheter/2022/nytt-stod-om-rattsmedel-pa-statsstodsomradet/ (Hämtad 2023-02-06).

Bilaga 1

Regeringsuppdraget

En bild som visar text

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar text, brev

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar text, brev

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar text, brev

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar text, brev

Automatiskt genererad beskrivning

Bilaga 2

Metodbeskrivning

I denna bilaga redovisar vi hur Statskontoret har genomfört uppdraget att översiktligt redovisa den statliga styrningens utveckling under 2022.

Redovisning av lagar och förordningar

Enligt uppdraget ska Statskontoret redovisa nya eller väsentligt ändrade lagar och förordningar under 2022 som har betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter och funktionssätt. Vi har genomfört redovisningen i följande steg:

  1. Statskontoret har sammanställt en bruttolista över alla de regleringar som började att gälla under 2022 och som nämns i regeringens publikationer med viktigare lagar och förordningar[45] samt utgiftsområde 25 i budgetpropositionen för 2022.
  2. Statskontoret har bedömt om lagarna eller förordningarna har en betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter eller funktionssätt. Vi har bedömt detta mot bakgrund av vilka som är kommunernas och regionernas obligatoriska och frivilliga uppgifter och om ändringarna i regleringarna kan ha stor inverkan på dessa uppgifter. Det kan exempelvis vara genom att öka kostnaderna eller på andra sätt påverka kommunernas åtaganden (till exempel att det tillkommer nya krav på en verksamhet eller att kommuner och regioner ska utföra nya uppgifter).

I urvalet ingår inte nya och ändrade regleringar som endast innebär mindre ändringar och förtydliganden i sak, eller frågor av semantisk karaktär. Kartläggningen omfattar inte heller generella lagar och förordningar som gäller för kommunsektorn på grund av att de är arbetsgivare eller uppgiftslämnare. Det gäller till exempel skatte- och redovisningsregler samt regler om arbetsmiljö som gäller alla arbetsgivare på arbetsmarknaden.

För de regleringar som vi bedömer har en betydande påverkan på kommunsektorn har vi sammanställt information om:

  • regleringen är en ny eller ändrad lag eller förordning
  • regleringen härrör från EU
  • vilket departement och område som regleringen rör
  • hur regleringen påverkar kommunerna eller regionerna.

Om regleringarna är nya eller ändrade framgick redan i samband med insamlingen. Vi har hämtat in information om regleringen kommer från EU eller inte genom att söka i bakomliggande förarbeten, exempelvis propositionen och lagrådsremissen. Beskrivningarna av regleringarna och hur de påverkar kommuner eller regioner har vi hämtat från regeringens publikationer, propositioner och lagrådsremisser.

Redovisning av statsbidrag till kommuner och regioner

Enligt uppdraget ska Statskontoret redovisa omfattningen och nivån på generella bidrag inom utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner. Vi ska också redovisa flera uppgifter om samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommuner och regioner: storlek, fördelning efter utgiftsområde, eventuellt slutår, typ av fördelningsnyckel, utbetalda medel på aggregerad nivå och för enskilda bidrag samt användningsområden för de riktade statsbidragen och eventuella villkor kopplade till dessa bidrag. Vi har använt flera källor för att kartlägga detta.

Uppgifter från ESV över nivåerna

Vi redovisar nivån på utbetalda statsbidrag utifrån uppgifter från Ekonomistyrningsverket (ESV) över medel från staten till kommuner och regioner (transfereringar) för såväl konsumtion som investeringar.

Anslagen i statens budget har grupperats till olika kategorier av statsbidrag

De uppgifter som vi har fått från ESV är fördelade på olika anslag inom olika utgiftsområden i statens budget. Vi har grupperat de utbetalda medlen till tre olika kategorier av statsbidrag, utifrån de olika anslagen och utgiftsområdena. Dessa tre kategorier är generella statsbidrag, kostnadsersättningar och riktade statsbidrag.

Generella statsbidrag får kommunerna och regionerna själva bestämma över vad de ska använda pengarna till. Riktade statsbidrag är i stället öronmärkta för vissa insatser eller en viss verksamhet. Det är frivilligt för kommunerna och regionerna att ansöka om eller ta del av de riktade statsbidragen. Kostnadsersättningar kan ses som riktade medel eftersom ersättningarna är för vissa insatser eller en viss verksamhet. Men till skillnad från de riktade statsbidragen är kommunerna och regionerna skyldiga att utföra eller tillhandahålla det som kostnadsersättningarna är till för, oavsett om de får någon ersättning eller inte.

Nedan redovisar vi vilka anslag som ingår i respektive kategori.

Generella statsbidrag: Alla anslag utom ett inom utgiftsområde 25 (Allmänna bidrag till kommuner).[46] Denna kategori utgörs framför allt av medel som betalas ut och fördelas genom det kommunalekonomiska utjämningssystemet (anslag 1:1).

Kostnadsersättningar:

  • anslagen Åtgärder för nationella minoriteter och Allmänna val och demokrati (för statsbidrag till kommunerna för medverkan vid 2022 års allmänna val, anslagspost 004) inom utgiftsområde 1 (Rikets styrelse)
  • anslagen Ersättning för räddningstjänst m.m. och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inom utgiftsområde 6 (Försvar och samhällets krisberedskap)
  • anslaget Ersättningar och bostadskostnader och Tillfälligt stöd till kommuner med anledning av kriget i Ukraina inom utgiftsområde 8 (Migration)
  • anslagen Tandvårdsförmåner[47] (för statligt tandvårdsstöd, anslagspost 001), Bidrag för läkemedelsförmånerna, Bidrag till folkhälsa och sjukvård (för tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, anslagspost 056), Sjukvård i internationella förhållanden, Statens institutionsstyrelse (för subvention av LVU-placeringar m.m., anslagspost 003) och Bidrag till utveckling av social arbete m.m. (för subventionering av familjehemsplaceringar, anslagspost 001) inom utgiftsområde 9 (Hälsovård, sjukvård och social omsorg)
  • anslagen Bidrag för sjukskrivningsprocessen (för försäkringsmedicinska utredningar, anslagspost 009) och Ersättning för höga sjuklönekostnader inom utgiftsområde 10 (Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning)
  • anslagen Etableringsåtgärder (för flyktingguider och familjekontakter, anslagspost 004) och Kommunersättningar vid flyktingmottagande (exklusive medlen för bidrag till kommuner med högt flyktingmottagande, anslagspost 002) inom utgiftsområde 13 (Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering)
  • anslagen Statligt stöd till särskild utbildning i gymnasieskolan, Bidrag till viss verksamhet inom skolväsendet m.m. (för skolgång för barn som vistas i landet utan tillstånd, anslagspost 003) och Ersättningar för klinisk utbildning och forskning inom utgiftsområde 16 (Utbildning och universitetsforskning)
  • anslaget Regionala utvecklingsåtgärder (för finansiering av regionernas förvaltningskostnader för uppgifter om regionalt utvecklingsansvar, anslagspost 025), inom utgiftsområden 19 (Regional utveckling).
  • anslaget Ersättning avseende icke statliga flygplatser (för beredskapsflygplatser, anslagspost 003) inom utgiftsområde 22 (Kommunikationer).[48]

Riktade statsbidrag: Alla andra anslag i statens budget som vi inte har nämnt under generella statsbidrag respektive kostnadsersättningar ingår i summan av de riktade statsbidragen.

Statsbudgetens totala utgifter

I rapporten jämför vi också de utbetalda statsbidragen till kommunerna och regionerna med statsbudgetens totala utgifter. Uppgifter över statsbudgetens totala utgifter har vi fått från ESV. Med statsbudgetens totala utgifter menar vi summan av utgiftsområdena 1–27. Vi har inte tagit med några andra utgifter eftersom vi bara vill ta med utgifter som bygger på att regeringen har gjort en fördelning av vad statens budget ska användas till inom och mellan utgiftsområdena.

Uppgifter från SCB över nivåerna i relation till kommunsektorns intäkter

Vi har använt oss av uppgifter från räkenskapssammandraget vid Statistiska centralbyrån (SCB) för att redovisa hur stor andel av kommunernas och regionernas intäkter som är statsbidrag. Dessa uppgifter finns inte tillgängliga för 2022 när rapporten publiceras och därför kan vi endast redovisa uppgifter för 2021. Uppgifterna i räkenskapssammandraget är bokföringsmässiga, vilket betyder att bidrag och ersättningar redovisas på det år som de har förbrukats. Det kan skilja sig från de uppgifter som vi har hämtat från ESV. De är nämligen kassamässiga, vilket betyder att utbetalningar ett visst år kan vara för bidrag och ersättningar för ett annat åt.

För både kommuner och regioner utgörs de totala intäkterna i denna beräkning av verksamhetens intäkter (där även riktade statsbidrag och kostnadsersättningar ingår), skatteintäkter, finansiella intäkter och generella statsbidrag. De generella statsbidragen beräknas som generella bidrag från staten samt skillnaden mellan bidrag och avgifter i det kommunalekonomiska utjämningssystemet. I kategorin statsbidrag ingår inte bidrag från EU, bidrag för personlig assistans, posten ”övriga bidrag” eller momsersättningen. Vi räknar inte heller den kommunala fastighetsavgiften som statsbidrag i vår redovisning.

Uppgifter om samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar

Kartläggningen utgår från en förteckning över samtliga statsbidrag till kommunsektorn som konsulten EY tog fram på uppdrag av Statskontoret under 2018. Förteckningen bygger i sin tur på utbetalda transfereringar till kommuner och/eller regioner från olika anslagsposter i statens budget 2017. Statskontoret har sedan dess uppdaterat förteckningen med följande uppgifter: statsbidragens bidragsram, statsbidragens slutår, nya statsbidrag, väsentligt förändrade statsbidrag, upphörda statsbidrag, de riktade statsbidragens användningsområden och eventuella villkor kopplade till de riktade statsbidragen.

Uppdatering av statsbidragens bidragsramar

Vi har gått igenom regleringsbreven för 2022 på ESV:s webbplats för berörda anslag eller anslagsposter inom de olika utgiftsområdena i statens budget för att urskilja bidragens bidragsramar.

Uppdatering av statsbidragens slutår

Vi har angett slutår i de fall vi har kunnat utläsa det i budgetpropositionen för 2022 eller 2023, i det officiella dokument (överenskommelse, förordning eller särskilt regeringsuppdrag) som reglerar statsbidraget eller i några fall från information från myndigheters webbplatser.

Nya, upphörda och väsentligt förändrade statsbidrag 2022

Vi har gått igenom budgetpropositionen för 2022, vårändringsbudgeten 2022, höständringsbudgeten 2022 och de extra ändringsbudgetar som regeringen lagt fram under 2022. Vi har också använt svaren från en enkät till ett urval av myndigheter för att få uppgifter om nya och upphörda statsbidrag under 2022. Vi beskriver vår enkät närmare nedan i ett eget delavsnitt. Vi har också fått uppgifter från vår genomgång av regleringsbreven för 2022 på ESV:s webbplats och vår genomgång av samtliga ärendeförteckningar till regeringssammanträdena under 2022 på regeringens webbplats.

Utifrån uppgifterna från ESV, budgetpropositionerna och enkätsvaren har vi gått igenom rättsdokument, regleringsbrev och olika myndigheters webbplatser. Där har vi fått fram ytterligare information om de berörda nya och väsentligt förändrade statsbidragen. Med väsentlig förändring menar vi exempelvis att bidragsramen för bidraget har ökat eller minskat relativt mycket jämfört med året innan eller att en befintlig statsbidragsförordning har utvidgats med nya bidrag eller användningsområden. Som utgångspunkt för vad som är en väsentligt förändrad bidragsram har vi använt oss av tumregeln att bidragen ska ha ökat eller minskat med minst 50 miljoner kronor och 10 procent av bidragsramen.

Uppgifter om de riktade statsbidragens användningsområden

Vi har uppdaterat förra årets kartläggning av de riktade statsbidragens användningsområden genom att kategorisera de bidrag som har tillkommit under 2022 utifrån användningsområde. Uppgifter om bidragens användningsområde bygger på de dokument (förordning, överenskommelse eller regeringsbeslut) som reglerar de riktade statsbidragen.

Vi har använt samma kategorisering som vid förra årets kartläggning. Vi har således kategoriserat bidragen utifrån nio användningsområden:

  1. Bidrag för att förstärka viss kommunal verksamhet eller utveckla arbetssätt i en verksamhet
  2. Lönesatsningar
  3. Kompetensutveckling
  4. Bemanning
  5. Materiella resurser
  6. Bidrag specifika till ett område, men till flera insatser
  7. Ersättning för tillhandahållande av tjänst/service åt en specifik målgrupp
  8. Etablering av ny verksamhet och försöksverksamhet
  9. Kunskapscentrum och forskning

I likhet med tidigare år ger vi endast en grov uppskattning av hur många riktade statsbidrag det finns inom respektive kategori. Detta beror delvis på att det är svårt att dra skarpa gränser mellan olika användningsområden, och även på att många riktade statsbidrag kan användas till flera insatser. Därmed finns det ett visst tolkningsutrymme av hur vissa bidrag ska användas och vilket syfte som de har.

Uppgifter om villkor för de riktade statsbidragen

Vi har kartlagt om det finns särskilda villkor kopplade till de riktade statsbidragen. Det handlar dels om krav på medfinansiering från den som söker bidraget, dels om krav på samverkan med andra aktörer. Uppgifter om eventuella villkor bygger på de dokument (förordning, överenskommelse eller regeringsbeslut) som reglerar de riktade statsbidragen.

Justeringar som påverkar uppgifterna om antal statsbidrag i tidigare publicerade rapporter

Under 2020 års kartläggning gjordes vissa justeringar som även påverkade uppgifterna om antal bidrag 2018 och 2019. Det handlar bland annat om att vissa bidrag som går till kommunsektorn i form av arbetsgivare lades till i förteckningen (dessa bidrag hade funnits även tidigare år), samt om att vissa bidrag togs bort eller kategoriserades om. Det innebär att uppgifterna över antalet riktade statsbidrag och kostnadsersättningar i rapporterna 2020–2022 inte helt stämmer överens med våra publikationer för 2018 och 2019.

I samband med årets kartläggning upptäckte vi att bidraget Medel för sociala insatser i utsatta områden som tillkom 2021 inte fanns med i förra årets rapport. Det innebär att uppgiften om antalet riktade statsbidrag 2021 i årets rapport är en mer än vad vi redovisade i rapporten förra året.

Redovisning av överenskommelser, nationella samordnare och inriktningsdokument

Enligt uppdraget ska Statskontoret även redovisa ny eller väsentligt förändrad styrning genom överenskommelser, nationella samordnare och nationella inriktningsdokument. Våra definitioner av dessa begrepp finns i kapitel 5. Här beskriver vi vilken eller vilka metoder vi har använt för att få fram underlag om dessa styrmedel.

Överenskommelser

Vi har gått igenom överenskommelser på SKR:s webbplats samt sökt på avtal och överenskommelser på regeringens webbplats för att få fram uppdaterade uppgifter om vilka överenskommelser som har slutits under 2022, för vilken period dessa överenskommelser gäller, om de omfattar medel samt vilket departement som är ansvarigt. Därutöver har vi utifrån förra årets förteckning gått igenom vilka tidigare beslutade överenskommelser som även har gällt under 2022.

Nationella samordnare

Vi har gjort egna sökningar på regeringens webbplats och i budgetpropositionen för 2022 (sökord: samordnare, koordinator, förhandlingsperson) för att hitta nya eller förändrade uppdrag som vi bedömer påverkar kommuner och regioner.

Nationella inriktningsdokument

Vi har gjort egna sökningar på regeringens webbplats och i budgetpropositionen för 2022 (sökord: handlingsplan, handlingsprogram, strategi) för att hitta nya nationella inriktningsdokument. För att ingå i vår sammanställning ska strategin eller handlingsplanen innehålla åtgärder som direkt rör kommuner och regioner. Dokumentet ska också ha dokumenterats i en proposition, riksdagsskrivelse, departementspromemoria eller något annat dokument som regeringen eller Regeringskansliet har offentliggjort. I urvalet ingår inte övergripande strategier som uttrycker en politisk vilja utan att nämna specifika åtgärder.

Redovisning av särskilda regeringsuppdrag och nya uppdrag i myndigheternas regleringsbrev

Enligt uppdraget ska vi redovisa regeringsbeslut om uppdrag till statliga myndigheter med betydande påverkan på kommuner och regioner. Uppdrag till myndigheter har överlag en begränsad styreffekt på kommuner och regioner, och det är ovanligt med enskilda uppdrag som i sig har en betydande påverkan på kommunsektorn. Däremot kan den samlade effekten av samtliga uppdrag tydligt påverka kommunsektorn. Vi har därför kartlagt uppdrag som vi bedömer på något sätt påverkar kommuner eller regioner direkt. Det är en förändring jämfört med kartläggningarna före 2020. Före 2020 tog vi i vissa fall med uppdrag som rörde kommuner och regioners uppgifter, utan att uppdraget också innebar en direkt påverkan i form av till exempel uppgiftslämnarbörda eller nya uppgifter. Uppdrag som tidigare har plockats med men som inte har plockats med från och med 2020 och framåt kan exempelvis handla om förstudier eller kartläggningar där kommuner och regioner inte berörs i dagsläget. Detta innebär att antalet uppdrag som vi bedömer påverkar kommunsektorn blir färre. Det innebär också att uppgifterna inte är helt jämförbara med åren före 2020.

Regeringsuppdrag enligt särskilt beslut är uppdrag som myndigheter får utanför sitt regleringsbrev. För att identifiera regeringsuppdrag enligt särskilt beslut har vi utgått från ärendeförteckningar till regeringssammanträdena som normalt hålls varje vecka, och som innehåller information om vilka ärenden som regeringen tänker behandla. Enstaka särskilda regeringsuppdrag återkommer varje år. Sådana uppdrag räknar vi inte som ny styrning och de ingår därför inte i vår kartläggning. Vi har dessutom inte inkluderat ändringar eller förlängningar av redan befintliga uppdrag.

Vi har även identifierat nya uppdrag i myndigheternas regleringsbrev. Vi har utgått från regleringsbreven för de myndigheter som i tidigare enkäter (våren 2016, 2018 eller hösten 2020) svarat att de utövar någon typ av styrning av den kommunala sektorn. I de fall det inte har framgått tydligt vilka uppdrag som är nya för året har vi jämfört regleringsbrevet med regleringsbrevet för året innan. Vi har inte inkluderat uppdrag som är för lika uppdrag från förra året, förutsatt att de inte har ändrats på så vis att det innebär en ny styrsignal riktad mot kommuner eller regioner. Vi har heller inte inkluderat mål och återrapporteringskrav från regleringsbreven.

Vi har också kartlagt antalet uppdrag där regeringen har lagt särskild tonvikt på att en myndighet ska samordna berörda aktörer inom ett område eller samverka med bland annat kommuner och regioner. I antalet ingår inte uppdrag där regeringen lagt särskild tonvikt på att en myndighet ska samverka med SKR (och inte kommuner eller regioner).

Enkätundersökning till myndigheter om deras styrning

För att redovisa förändringar i myndigheternas styrning av kommuner och regioner under 2022 har vi genomfört en enkät. Enkäten skickades ut till de 57 myndigheter som i tidigare enkätutskick (hösten 2020) har svarat att de utövar styrning av kommuner och regioner.[49] Under 2022 har regeringen inrättat två nya myndigheter, Institutet för mänskliga rättigheter och Myndigheten för psykologiskt försvar. De två nyinrättade myndigheterna fick i stället svara på frågor via e-post. Båda dessa myndigheter uppger att de inte utövar någon styrning av kommuner och regioner.

Vi genomförde årets enkätundersökning under november-december 2022. Totalt svarade 50 myndigheter på enkäten, vilket innebär en svarsfrekvens på 88 procent. Vi har med hjälp av tillgängliga registeruppgifter jämfört de myndigheter som har svarat på enkäten med de som inte har svarat för att se om de skiljer sig åt i några väsentliga avseenden (tabell B1).

Tabell B1. Bortfallsanalys.

-

Antal i urval

Svarsfrekvens (%)

Små myndigheter (–99 åa)

8

88

Medelstora myndigheter (100–499 åa)

13

92

Stora myndigheter (500– åa)

18

83

Länsstyrelser

18

89

Totalt

57

88

Anmärkning: Myndigheterna är indelade efter antal årsarbetskrafter (åa).

Skillnaderna i svarsfrekvens utifrån storleksklass och typ av myndighet är små. Vi bedömer att bortfallet inte snedvrider resultaten.

I årets enkät valde vi att inte ännu en gång fråga efter myndigheternas roller, eftersom de rimligtvis inte förändras särskilt mycket mellan enskilda år. För att besvara frågan om vilka myndigheter som styr kommuner och regioner samt deras roller har vi använt resultaten från vår enkät från hösten 2020.

I en del sammanhang behandlar vi länsstyrelserna som en myndighet. Detta beror på att länsstyrelserna i flera fall har liknande roller och uppgifter, men agerar i olika delar av landet.

Redovisning av tillsatta utredningar

Vi har gått igenom samtliga ärendeförteckningar till regeringssammanträdena under 2022 och samtliga direktiv från 2022 som publicerats på www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv för att identifiera tillsatta utredningar som rör statens styrning av kommuner och regioner. Vi har kartlagt både nya utredningar och utredningar som det skett väsentliga förändringar i genom tilläggsdirektiv.

Kort om bedömningen av de olika styrmedlens påverkan på kommunsektorn

En central del av vårt uppdrag är att bedöma ifall olika styrsignaler har en betydande påverkan på kommuner och regioner. Vi har genomfört en sådan bedömning för de flesta av de styrmedel som vi har kartlagt: lagar och förordningar, nationella samordnare och inriktningsdokument, regeringsuppdrag till myndigheter och tillsatta utredningar.

Vi har utgått från flera källor för att bedöma hur styrmedlen påverkar kommunsektorn. Det kan till exempel vara bakomliggande propositioner, lagrådsremisser eller remissvar när det gäller lagar och förordningar, eller information på myndigheternas webbsidor när det gäller regeringsuppdrag till myndigheter.

Därutöver har vi diskuterat bedömningar såväl inom årets projektgrupp som med tidigare års projektgrupper för Statskontorets kartläggning av den statliga styrningen av kommunsektorn. Syftet med dessa diskussioner är att bedömningarna av vad betydande påverkan innebär ska bli så konsekventa som möjligt.

Bilaga 3

Lagar och förordningar

I denna bilaga redogör vi för lagar och förordningar som är nya och har börjat gälla 2022 (tabell B2) och väsentligt ändrade lagar och förordningar som har börjat gälla 2022 (bilaga B3)

Tabell B2. Nya lagar och förordningar med betydande påverkan på kommuner och regioner som har börjat gälla under 2022.

Lag/förordning

Departement

Hur regleringen påverkar
kommunsektorn

Åtgärd till
följd av
pandemin

Förordning (2022:1416)
om statsbidrag till
kommuner för att stärka
arbetet med att hjälpa
våldsutsatta att ordna
stadigvarande boende

Arbetsmarknad

Ett nytt riktat statsbidrag till
kommuner för att långsiktigt stärka
och utveckla deras arbete med att
erbjuda våldsutsatta personer hjälp
med att ordna stadigvarande
boende.

-

Förordning (2022:722)
om statsbidrag för visst
våldsförebyggande arbete

Arbetsmarknad

Ett nytt riktat statsbidrag till bland
annat kommuner och regioner för
att stärka det våldsförebyggande
arbetet.

-

Förordning (2022:297)
om undantag från plan-
och byggregler för
kommunala
ankomstboenden för
vissa utlänningar

Finans

Kommunala ankomstboenden för
personer som avser att ansöka om
asyl eller om uppehållstillstånd
med tillfälligt skydd undantas från
vissa bestämmelser i plan- och
bygglagen (2010:900) och plan- och
byggförordningen (2011:338).

-

Lag (2022:629) om
proportionella val i
kommuner och regioner
(samt ändringar i
kommunallagen
(2017:725) och ett antal
följdändringar)

Finans

En ny lag om proportionella val i
kommuner och regioner införs.
I kommunallagen införs regler som
ger kommuner och regioner
möjlighet att använda sig av
automatiserat beslutsfattande
i vissa typer av ärenden.

-

Fjärrkylelag (2022:332)
och lag (2022:333) om
energimätning i
byggnader,
fjärrkyleförordning
(2022:335) och
förordning (2022:336) om
energimätning i
byggnader (samt
ändringar i
fjärrvärmelagen
(2008:263) och
fjärrvärmeförordningen
(2008:526)

Infrastruktur

Reglerna införs för att fjärrkyle- och
fjärrvärmekunder samt
lägenhetsinnehavare ska kunna
styra och minska sin
energianvändning. För kommuner
tillkommer nya tillsynsuppgifter när
det gäller skyldigheten att läsa av
mätare och
värmekostnadsfördelare.

-

Förordning (2022:107)
om statligt stöd till
regionala elektrifierings
piloter för tunga
transporter

Infrastruktur

Ett nytt riktat statsbidrag till bl.a.
kommuner och kommunala bolag
samt andra aktörer för att bygga
infrastruktur och utveckla regionala
elektrifieringspiloter för tunga
godstransporter på väg.

-

Förordning (2022:225)
om statligt stöd till
produktion av biogas som
uppgraderas till biometan

Infrastruktur

Ett nytt riktat statsbidrag till
företag (bl.a. kommunala bolag)
som producerar biogas.

-

Förordning (2022:315)
om miljökrav vid
upphandling av bilar och
vissa tjänster inom
vägtransportområdet
(samt ändringar i lagen
(2011:846) om miljökrav
vid upphandling av bilar
och vissa kollektivtrafik
tjänster och lagen
(2010:1065) om
kollektivtrafik)

Infrastruktur

Regleringen innebär att de avtal
som tilldelas efter upphandling ska
uppfylla krav på en minsta andel
miljöanpassade fordon. I och med
ändringen får kommuner och
regioner nya skyldigheter när de
upphandlar fordon för verksamhet
som bedrivs i egen regi och vid
upphandling av tjänster.

-

Förordning (2022:585)
om elnätsverksamhet
(samt ändringar i ellagen
(1997:857) med flera
lagar)

Infrastruktur

Regleringen innebär nya krav när
det gäller elnätsverksamhet, bland
annat när det gäller tillåten
verksamhet för elnätsföretag. De
nya kraven väntas leda till ökade
administrativa kostnader för
elnätsföretagen, av vilka en stor del
är kommunägda.

-

Lag (2022:482) om
elektronisk kommunikat
ion och lag (2022:483) om
införande av lagen
(2022:482) om
elektronisk
kommunikation,
förordning (2022:511)
om elektronisk kom
munikation (samt
ändringar i Rättegångs
balken och flera
förordningar)

Infrastruktur

Regleringen innebär bl.a. nya
skyldigheter för kommuner och
regioner att lämna tillträde till
fysisk infrastruktur till operatörer
för installation av trådlösa
accesspunkter.

-

Lag (2022:818) om den
offentliga sektorns
tillgängliggörande av data

Infrastruktur

Den nya lagen ställer krav på den
offentliga sektorn (bl.a. kommuner
och regioner) att tillgängliggöra
data i ett format som lämpar sig för
vidareutnyttjande, exempelvis ett
öppet och maskinläsbart format.

-

Förordning (2021:1046)
om digital bekräftelse av
föräldraskap (samt
ändringar i föräldra
balken, lagen (1958:642)
om blodundersökning
m.m. vid utredning av
faderskap och flera
förordningar

Justitie

Regleringen innebär bl.a. att
föräldraskap i fler fall kommer
presumeras, och att det införs en
möjlighet att digitalt bekräfta ett
föräldraskap utan socialnämndens
medverkan. Detta förväntas leda
till minskade kostnader för
kommunerna.

-

Lag (2021:530) om
informationssamtal,
förordning (2021:534) om
informationssamtal (samt
ändringar i föräldrabalken
med flera lagar)

Justitie

Den nya regleringen innebär att
socialnämnden får krav på sig att
genomföra informationssamtal
med en förälder som överväger att
inleda en vårdnadstvist.

-

Förordning (2022:259)
om statsbidrag till
kommuner för att främja
romsk inkludering

Kultur

Ett nytt riktat statsbidrag till
kommuner för att genomföra
insatser för att främja romsk
inkludering.

-

Förordning (2021:996)
om engångsprodukter,
förordning (2021:998) om
producentansvar för vissa
tobaksvaror och filter,
förordning (2021:999) om
producentansvar för
ballonger, förordning
(2021:1000) om
producentansvar för
våtservetter, förordning
(2021:1001) om
producentansvar för
fiskeredskap och
förordning (2021:1002)
om nedskräpningsavgifter
(samt ändringar i
förordningen (2022:1274)
om producentansvar för
förpackningar med flera
förordningar)

Miljö

Den nya regleringen syftar till en
mer hållbar användning av
engångsplast. Kommuner kommer
bl.a. få ökade intäkter i och med att
producenter ska betala
nedskräpningsavgifter. Regleringen
innebär också att kommunernas
lokala tillsynsansvar ökar.

-

Förordning (2022:1220)
om statsbidrag till
kommuner för att stärka
arbetet med att motverka
hemlöshet

Social

Ett nytt riktat statsbidrag till
kommuner för att stärka arbetet
mot hemlöshet.

-

Lag (2022:1107) om
marknadskontroll av EU-
gödselprodukter (samt
ändringar i flera lagar)

Utrikes

Regleringen innebär bl.a. att
kommuner kan komma att bli
skyldiga att rapportera uppgifter
om utförd produktkontroll till
marknadskontrollmyndigheter.

-

Anmärkning: I vår redovisning ingår endast de regleringar som vi bedömer har en betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter eller funktionssätt, till exempel genom att de kan öka kostnaderna eller på andra sätt påverka kommunernas åtaganden. I vårt urval ingår därmed exempelvis inte nya och förändrade regleringar som endast innebär mindre ändringar, förtydliganden i sak eller frågor av semantisk karaktär. Bilaga 2 beskriver våra definitioner och avgränsningar närmare.

Källa: Dokumentstudier av bland annat Regeringskansliets publikationer Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2021/2022, halvårsskiftet 2022 och årsskiftet 2022/2023.

Tabell B3. Väsentliga förändringar i lagar och förordningar under 2022 med betydande påverkan på kommuner och regioner.

Lag/förordning

Departement

Hur regleringen
påverkar
kommunsektorn

Åtgärd
till
följd av
pandemin

SFS-
nummer

Lag (2021:642) om
Institutet för mänskliga
rättigheter

Arbetsmarknad

Ändringen innebär att
statliga förvaltnings
myndigheter,
kommuner och
regioner på begäran av
Institutet för mänskliga
rättigheter ska lämna
uppgifter om vilka
åtgärder som har
vidtagits i den egna
verksamheten för att
säkerställa de
mänskliga rättigheterna

-

2022:1053

Lagen (2016:1145) om
offentlig upphandling,
lagen (2016:1146) om
upphandling inom
försörjningssektorerna,
lagen (2011:1029) om
upphandling på
försvars- och
säkerhetsområdet och
lagen (2016:1147) om
upphandling av
koncessioner

Finans

Ändringarna syftar till
att förenkla regelverket
för offentliga
upphandlingar under
EU:s tröskelvärden.
Ändringarna innebär
b.la. förenklingar för
kommuner i och med
att direktupphandlings
gränsen för sociala
tjänster höjs.

-

2021:1110–
1113

Lagen (2016:1145) om
offentlig upphandling,
lagen (2016:1146) om
upphandling inom
försörjningssektorerna,
lagen (2011:1029) om
upphandling på
försvars- och
säkerhetsområdet och
lagen (2016:1147) om
upphandling av
koncessioner

Finans

Ändringarna syftar till
att införa en mer
effektiv överprövning
av offentliga
upphandlingar, bl.a.
genom att det införs ett
skyndsamhetskrav vid
mål om överprövning
av offentlig
upphandling.
Ändringarna påverkar
kommuner och
regioner som
upphandlande enheter.

-

2022:778,
2022:779,
2022:781
och
2022:780

Plan- och bygglagen
(2010:900), plan- och
byggförordningen
(2011:338)

Finans

Ändringarna innebär att
certifierat
byggprojekterings
företag införs som en
ny aktör i plan- och
bygglagen. Det innebär
att kommunala
byggnadsnämnders
kontroll vid prövning av
bygglov minskar,
samtidigt som
byggnadsnämnderna
får en ny underrättelse
skyldighet.

-

2022:000
och
2022:000

Lag (1994:137) om
mottagande av
asylsökande m.fl. och
lag (2008:344) om
hälso- och sjukvård åt
asylsökande m.fl.

Justitie

Ändringarna innebär att
Migrationsverket ska få
anvisa en kommun att
ordna boendet för
personer med
uppehållstillstånd med
tillfälligt skydd, och att
kommunerna ges
befogenhet att anordna
boenden för dessa
personer.

-

2022:1006
och
2022:1007

Lagen (2021:34) om
tillträdesförbud till
butik, lagen (1998:620)
om belastningsregister,
Offentlighets och
sekretesslagen
(2009:400) och lagen
(2015:485) om
erkännande och
uppföljning av beslut
om övervaknings
åtgärder inom
Europeiska unionen

Justitie

Ändringarna innebär att
kommuner får möjlig
het att besluta om
tillträdesförbud till
badanläggningar och
bibliotek.

-

2022:406–
409

Skadeståndslagen
(1972:207)

Justitie

Ändringen innebär att
kommuner kan bli
skadeståndsskyldiga vid
överträdelser av
grundläggande fri- och
rättigheter i regerings
formen.

-

2022:000

Utlänningslagen
(2005:716) och i
brottsbalken samt
följdändringar i en lag
och två förordningar

Justitie

I och med ändringarna
får socialnämnderna
möjlighet att ansöka
om uppehållstillstånd
för betänketid i de fall
det finns anledning att
anta att en utlänning
har utsatts för
människohandel eller
människoexploatering.
Tidigare var detta något
som bara förunder
sökningsledaren hade
möjlighet att göra.

-

2022:000

Vallagen (2005:837)

Justitie

Ändringen innebär bl.a.
att kommunernas
valnämnder tar över
ansvaret för att lägga ut
samtliga valsedlar i val-
och röstningslokalerna.

-

2021: 1328

Hälso- och sjukvårds
lagen (2017:30) och
patientlagen (2014:821)

Social

Ändringarna innebär att
vårdcentraler och
liknande vårdenheter
ska väljas genom att
patienten listar sig hos
den valda utföraren.
Regioner får en ny
skyldighet att
tillhandahålla ett
elektroniskt system för
listning.

-

2022:272
och 273

Lagen (1990:52) med
särskilda bestämmelser
om vård av unga och
socialtjänstlagen
(2001:453)

Social

Ändringarna innebär
bl.a. en ny skyldighet
för socialnämnden att
följa upp barn efter det
att tvångsvård enligt
LVU har upphört.

-

2022:664
och
2022:665

Socialtjänstlagen
(2001:453)

Social

Ändringen innebär nya
krav för kommuner i
och med att det införs
krav på att den som har
hemtjänst ska erbjudas
en fast omsorgskontakt.

-

2022:388

Skollagen (2010:800)

Utbildning

Ändringen syftar till att
få fler barn att delta i
förskola. Den innebär
b.la. att varje hem
kommun genom
uppsökande verksam
het ska ta kontakt med
vårdnadshavare till
barn som inte har en
plats i förskolan och
informera om
förskolans syfte och
barnets rätt till förskola.

-

2022:833

Skollagen (2010:800)

Utbildning

Ändringen innebär att
det införs en ny
verksamhet i grund
skolans årskurs 4–9
som kallas för extra
studietid och som är
frivillig för eleverna.
Ändringarna innebär
också att den lovskola
som regleras i skollagen
utökas med 25 timmar.

-

2022:730

Skollagen (2010:800)

Utbildning

Ändringen innebär att
lärare vid betygs
sättning ska göra en
sammantagen
bedömning av elevens
kunskaper i förhållande
till betygskriterierna
och sätta det betyg som
bäst motsvarar elevens
kunskaper.

-

2022:146

Skollagen (2010:800)

Utbildning

I och med ändringen
ges Skolinspektionen
möjlighet att förbjuda
en kommun att driva en
verksamhet vidare om
ett föreläggande att
avhjälpa ett allvarligt
missförhållande inte
har följts.

-

2022:115

Skollagen (2010:800)

Utbildning

Ändringen syftar till att
förbättra skolans arbete
med trygghet och
studiero, till exempel
genom att skärpa
kraven på
huvudmännens
klagomålshantering.

-

2022:940

Skollagen (2010:800)

Utbildning

Ändringen förtydligar
förutsättningar för så
kallade resursskolor,
och förtydligar att
kommuner får driva
egna resursskolor på
grundskolenivå.

-

2022:724

Skollagen (2010:800),
förordningen
(2011:1108) om
vuxenutbildning

Utbildning

Ändringen innebär att
det införs en ny
skyldighet för
kommunerna att
tillhandahålla en
sammanhållen
kommunal vuxen
utbildning för de vuxna
nyanlända som tar del
av insatser inom
etableringsprogrammet
och som på grund av att
de har kort utbildning
inte bedöms kunna
matchas mot arbete
under tiden i
programmet.
Kommunerna ska ta
fram en plan för
utbildningen.

-

2022:109–110

Anmärkning: I vår redovisning ingår endast de regleringar som vi bedömer har en betydande påverkan på kommunsektorns verksamheter eller funktionssätt, till exempel genom att de kan öka kostnaderna eller på andra sätt påverka kommunernas åtaganden. I vårt urval ingår därmed exempelvis inte nya och förändrade regleringar som endast innebär mindre ändringar, förtydliganden i sak eller frågor av semantisk karaktär. Bilaga 2 beskriver våra definitioner och avgränsningar närmare.

Källa: Dokumentstudier av bland annat Regeringskansliets publikationer Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2021/2022, halvårsskiftet 2022 och årsskiftet 2022/2023.

Bilaga 4

Statsbidrag

I denna bilaga redogör vi för:

  • Utbetalda kostnadsersättningar och riktade statsbidrag per utgiftsområde under 2022 (tabell B4 och B5)
  • Antalet kostnadsersättningar och riktade statsbidrag per utgiftsområde (tabell B6)
  • Vilka statsbidrag som är nya (tabell B7), upphörda (tabell B8) och väsentligt förändrade (B9) under 2022.

Tabell B4. Utbetalda kostnadsersättningar till kommuner respektive regioner inom olika utgiftsområden 2022 samt procentuell förändring 2021–2022 (miljoner kronor).

Utgiftsområde

Kommuner

Regioner

Miljoner
kronor
2022

Procentuell
förändring
2021–2022

Miljoner
kronor
2022

Procentuell
förändring
2021–2022

1. Rikets styrelse

371

346

3

-98

6. Försvar och samhällets
krisberedskap

19

69

--

-

8. Migration

2 812

166

889

49

9. Hälsovård, sjukvård och social
omsorg

708

65

34 719

3

10. Ekonomisk trygghet vid sjukdom
och funktionsnedsättning

3 265

-13

979

18

13. Jämställdhet och nyanlända
invandrares etablering

3 560

-15

245

4

16. Utbildning och
universitetsforskning

268

-5

2 065

-22

19. Regional tillväxt

-

-

99

Inga medel
2021

22. Kommunikationer

2

-42

-

-

Anmärkning: Utbetalningarna ett visst år kan också gälla ersättningar och bidrag för andra år. Inom vissa utgiftsområden har det inte betalats ut några kostnadsersättningar till kommuner eller regioner. Siffrorna i tabellen är avrundade.

Källa: Uppgifter från Ekonomistyrningsverkets realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar till kommuner och regioner samt egna beräkningar.

Tabell B5. Utbetalda riktade statsbidrag till kommuner respektive regioner inom olika utgiftsområden 2022 samt procentuell förändring 2021–2022 (miljoner kronor).

Utgiftsområde

Kommuner

Regioner

Miljoner
kronor
2022

Procentuell
förändring
2021–2022

Miljoner
kronor
2022

Procentuell
förändring
2021–2022

1. Rikets styrelse

12

23 308

0,05

795

4. Rättsväsendet

65

201

0,80

100

5. Internationell samverkan

0,25

-13

1

213

6. Försvar och samhällets
krisberedskap

791

60

83

30

7. Internationellt bistånd

1

17

0

0

8. Migration

91

105

64

Inga medel
2021

9. Hälsovård, sjukvård och social
omsorg

9 631

-25

30 700

-36

10. Ekonomisk trygghet vid sjukdom
och funktionsnedsättning

27

19

5

-99

13. Jämställdhet och nyanlända
invandrares etablering

670

5

6

-56

14. Arbetsmarknad och arbetsliv

4 727

-25

348

-9

16. Utbildning och
universitetsforskning

23 486

7

146

-6

17. Kultur, medier, trossamfund och
fritid

626

1

1 520

-3

18. Samhällsplanering,
bostadsförsörjning och byggande

20

776

0

0

19. Regional tillväxt

269

-9

484

15

20. Allmän miljö och naturvård

1 653

16

362

407

21. Energi

151

-4

11

31

22. Kommunikationer

1 215

5

1 426

-73

23. Areella näringar, landsbygd och
livsmedel

122

-21

5

96

24. Näringsliv

82

-43

85

-25

25. Allmänna bidrag till kommuner

258

Inga medel
2021

42

Inga medel
2021

Anmärkning: Utbetalningarna ett visst år kan också gälla ersättningar och bidrag för andra år. Inom vissa utgiftsområden har det inte betalats ut några medel till regioner. Siffrorna i tabellen är avrundade. I beloppen ingår inte medel till andra aktörer som fristående skolhuvudmän, privata vårdgivare, SKR eller kommunala bolag eller organisationer såsom allmännyttiga bostadsföretag. I utbetalda medel inom utgiftsområde 10 och 14 ingår ersättningar som staten betalar ut till kommuner och regioner i form av arbetsgivare. Dessa skiljer sig lite från övriga riktade statsbidrag, men vi har valt att inkludera dem eftersom det handlar om medel för specifika ändamål och för att det sammantaget rör sig om stora belopp.

Källa: Uppgifter från Ekonomistyrningsverkets realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar till kommuner och regioner samt egna beräkningar.

Tabell B6. Antal kostnadsersättningar och riktade statsbidrag till kommuner respektive regioner efter utgiftsområde 2022.

Utgiftsområde

Totalt
antal unika
statsbidrag

Kommuner

Regioner

Kostnads-
ersättningar

Riktade
stats-
bidrag

Kostnads-
ersättningar

Riktade
stats-
bidrag

1. Rikets styrelse

4

2

2

1

-

4. Rättsväsendet

2

-

2

-

1

6. Försvar och
samhällets
krisberedskap

7

2

4

-

2

8. Migration

4

2

1

2

1

9. Hälsovård, sjukvård
och social omsorg

56

3

19

4

36

10. Ekonomisk trygghet
vid sjukdom och
funktionsnedsättning

3

1

1

2

1

13. Jämställdhet och
nyanlända invandrares
etablering

10

1

8

1

5

14. Arbetsmarknad och
arbetsliv

11

-

11

-

9

16. Utbildning och
universitetsforskning

47

5

39

3

2

17. Kultur, medier,
trossamfund och fritid

14

-

9

-

10

18. Samhällsplanering,
bostadsförsörjning och
byggande

3

-

3

-

-

19. Regional tillväxt

4

-

3

1

2

20. Allmän miljö och
naturvård

23

-

23

-

8

21. Energi

3

-

3

-

3

22. Kommunikationer

11

2

8

-

7

23. Areella näringar,
landsbygd och
livsmedel

3

-

3

-

-

24. Näringsliv

2

-

2

-

2

25. Allmänna bidrag till
kommuner och
regioner

1

-

1

-

1

Totalt

208

17

142

14

90

Anmärkning: Kolumnen antal unika bidrag gäller antalet statsbidrag oavsett kategori av statsbidrag och oavsett om målgruppen är kommuner eller regioner. En del bidrag kan rikta sig till både kommuner och regioner. Då redovisar vi statsbidraget både i siffran för kommuner och för regioner. Därför är det totala antalet unika statsbidrag lägre än summan av resterande kolumner. I sammanställningen ingår inga bidrag som bara har betalats ut till SKR.

Källa: Statskontoret utifrån flera grundkällor och egna bearbetningar. Se bilaga 2.

Tabell B7. Nya riktade statsbidrag och kostnadsersättningar 2022.

Namn

Utgifts
område

Kategori av
statsbidrag

Målgrupp

Medel 2022
(mnkr)

Åtgärd till
följd av
pandemin

Statsbidrag för
kommunernas
medverkan vid
2022 års val

1

Kostnadser
sättning

Kommuner

294

-

Statsbidrag till
kommuner för att
främja romsk
inkludering

1

Riktat
statsbidrag

Kommuner

9,5

-

Tillfälligt stöd till
kommuner med
anledning av kriget
i Ukraina

8

Kostnadser
sättning

Kommuner

500

-

Medel till
kommuner för
projekt om
dagverksamhet för
personer med
demenssjukdom

9

Riktat
statsbidrag

Helsingborg,
Dorotea, Tierp
och Forshaga
kommun samt
Stadsdelen
Södermalm i
Stockholms stad

1,5

-

Medel till
regionerna för
hantering av de
uppdämda
vårdbehoven

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

2000

Ja

Prestationsbaserat
statsbidrag till
regioner i syfte att
öka antalet
AT‑tjänster1

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

375

-

Statsbidrag till
kommuner för att
stärka arbetet med
att motverka
hemlöshet enligt
metoden Bostad
först

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

30

-

Statsbidrag till
regioner för att öka
antalet vårdplatser

9

Riktat
statsbidrag

Regioner

925

-

Subventionering av
LVU-placeringar

9

Kostnads-
ersättning

Kommuner

484

-

Statsbidrag för visst
våldsförebyggande
arbete

13

Riktat
statsbidrag

Kommuner,
regioner, ideella
organisationer
och stiftelser

40

-

Statsbidrag till
kommuner för att
stärka arbetet med
att hjälpa vålds
utsatta att ordna
stadigvarande
boende

13

Riktat
statsbidrag

Kommuner

5

-

Ekonomiskt stöd för
innovativa och
hållbara
samhällsbyggnads-
projekt i
Norrbottens och
Västerbottens län

18

Riktat
statsbidrag

Boden,
Gällivare,
Kiruna, Luleå
och Skellefteå
kommun

15

-

Bidrag för
förvaltning och
utveckling av
vandringsleder där
staten inte är
huvudman

20

Riktat
statsbidrag

En offentlig
regional-, lokal
aktör, stiftelse
eller förening i
bred samverkan
som anser sig
kunna anta
rollen som
regional eller
tematisk
ledsamordnare.

1940

-

Statligt stöd till
produktion av
biogas som
uppgraderas till
biometan

20

Riktat
statsbidrag

Företag som
producerar
biogas

450

-

Statligt stöd till
regionala
elektrifierings-
piloter för tunga
transporter

20

Riktat
statsbidrag

Alla utom
privatpersoner

551

-

Tillfälligt stöd till
enskilda kommuner
och regioner

25

Riktat
statsbidrag

Kommuner och
regioner

375

-

1 Medlen för detta bidrag kommer inte betalas ut förrän 2023, men regionerna har behövt ansöka om bidraget under 2022.

Anmärkning: Uppgifterna om medel gäller budgeterade medel i miljoner kronor.

Källa: Budgetpropositionen för 2022, vårändringsbudgeten 2022, höständringsbudgeten 2022 samt de extra ändringsbudgetar som regeringen har lagt fram under 2022, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheternas webbplatser.

Tabell B8. Riktade statsbidrag och kostnadsersättningar som har upphört 2022.

Namn

Utgifts
område

Kategori av
statsbidrag

Målgrupp

Åtgärd till
följd av
pandemin

Avgiftsfria och
smittsäkra
lovaktiviteter

9

Riktat
statsbidrag

Kommuner

Ja

Medel för att
effektivisera vården
i Region Uppsala för
nyanlända

9

Riktat
statsbidrag

Region Uppsala

-

Medel till
kommuner för att
införa insatsförlopp
vid demenssjukdom

9

Riktat
statsbidrag

Umeå kommun, Ekerö
kommun, Falu kommun,
Mörbylånga kommun och
Göteborgs kommun

-

Medel till utveck
lingsprojekt inom
alkohol-, narkotika-,
dopnings- och
tobaksområdet

9

Riktat
statsbidrag

Ideella organisationer,
kommuner, regioner,
länsstyrelser, universitet,
högskolor och FoU-enheter

-

Statsbidrag till
kommunerna för
deras arbete med
akut hemlöshet

9

Riktat
statsbidrag

10 kommuner som har flest
antal akut hemlösa

-

Statsbidrag till
kommuner med
socioekonomiskt
eftersatta områden
(2018:151)

13

Riktat
statsbidrag

32 kommuner med
socioekonomiska utmaningar,
anges i bilaga till förordning

-

Statsbidrag till
kommuner och
regioner för att
minska och
motverka
segregation
(2018:118)

13

Riktat
statsbidrag

Kommuner

-

Statsbidrag för
ökade kostnader i
samband med
prövning för högre
betyg

16

Riktat
statsbidrag

Kommuner

Ja

Investeringsstöd för
hyresbostäder och
bostäder för
studerande
(2016:881)

18

Riktat
statsbidrag

Bl.a. kommunala
bostadsföretag, privat
fastighetsägare,
studentbostadsföretag,
byggföretag eller kooperativ
bostadsförening

-

Stöd till energi-
effektivisering i
flerbostadshus

18

Riktat
statsbidrag

Allmännyttiga bostads
företag, privata bostads
företag, bostadsrätts
föreningar, stiftelser och
kooperativa
bostadsföreningar

-

Statligt stöd när
vissa
lokalhyresgäster
fått rabatt på hyran
(2020:237)

24

Riktat
statsbidrag

Hyresvärdar i vissa branscher

Ja

Anmärkning: Åtgärd till följd av pandemin innebär i denna tabell att bidraget tidigare har inrättats med anledning av pandemin.

Källa: Budgetpropositionen för 2022, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheters webbplatser.

Tabell B9. Väsentliga förändringar av riktade statsbidrag och kostnadsersättningar 2022.

Namn

Utgiftsområde

Kategori av statsbidrag

Målgrupp

Beskrivning av förändringen

Åtgärd till följd av
pandemin

Medel avseende avhoppar
verksamhet

4

Riktat statsbidrag

Organisationer och
kommuner

Bidragsramen har ökat.

-

Statsbidrag till kommuner för
förebyggande åtgärder mot
naturolyckor

6

Riktat statsbidrag

Kommuner

Bidragsramen har ökat.
Regeringen har beslutat om
en ny förordning som
tydliggör sökningsprocessen
och innebär att kommuner nu
också kan söka bidrag för
åtgärder mot erosion.

-

Överenskommelse om
kommunernas arbete med civilt
försvar 2022 (förlängd och
justerad)

6

Riktat statsbidrag

Kommuner

Bidragsramen har ökat.

-

Statlig ersättning för asylsökande
m.fl. (2017:193)

8

Kostnadsersättning

Kommuner och regioner

Bidragsramen har ökat.
Förordningen har ändrats bl.a.
för att reglera kommunernas
ersättning för att de efter
anvisning från Migrations
verket ska ordna boenden åt
asylsökande.

-

Statlig ersättning för hälso- och
sjukvård till asylsökande
(1996:1357)

8

Kostnadsersättning

Regioner och apotek

Bidragsramen har ökat.

-

Europeiska asyl-, migrations- och
integrations-fonden
2021–2027 (respektive
2014–2020)

8

Riktat statsbidrag

Myndigheter, kommuner,
regioner, frivillig
organisationer, den idéburna
sektorn, företag, utbildnings-
och forskningsinstitut samt
arbetstagar- och
arbetsgivarorganisationer

Bidragsramen har ökat.

-

Medel till kommuner och
regioner för tillsyn av tillfälliga
smittskyddsåtgärder på
serveringsställen

9

Kostnadsersättning

Kommuner, regioner och
länsstyrelser

Bidragsramen har minskat.

-

Utvecklingsmedel för arbete mot
våld i nära relationer m.m.

9

Riktat statsbidrag

Kommuner, regioner, ideella
föreningar och stiftelser

Bidragsramen har ökat.

-

Statsbidrag till regioner och
kommuner för att ekonomiskt
stödja verksamheter inom hälso-
och sjukvård respektive
socialtjänst till följd av sjukdomen
covid-19 (2020:193)

9

Riktat statsbidrag

Regioner och kommuner

Bidragsramen har minskat.
Merparten av bidraget
upphörde vid årsskiftet
2021/2022. Under 2022 har
medlen endast gått att
använda för skyndsamma
transporter.

-

Stödja den fortsatta
uppbyggnaden av hälso- och
sjukvårdens arbete med civilt
försvar.

9

Riktat statsbidrag

Regioner och SKR

Bidragsramen har ökat.

-

Uppskjuten och covid-19-
relaterad vård

9

Riktat statsbidrag

Regioner

Bidragsramen har minskat
med 2 miljarder kronor. Dessa
har förts över till det nya
bidraget Medel till regionerna
för hantering av de uppdämda
vårdbehoven.

-

Nationell testning och
smittspårning för covid-19, 2022
(överenskommelse)

9

Riktat statsbidrag

Regioner

Bidragsramen har minskat.

-

Överenskommelse om
genomförande av vaccinering
mot covid-19 2022

9

Riktat statsbidrag

Regioner

Bidragsramen har minskat.
Överenskommelsen för 2022
innehåller ett nytt åtagande
för samtliga regioner i form av
överföring av uppgifter till
E‑hälsomyndigheten om
vaccination av personer som
saknar person- eller
samordningsnummer.

Ja

Sammanhållen, jämlik och säker
vård

9

Riktat statsbidrag

SKR och regioner

Bidragsramen har minskat.

-

Statsbidrag för att främja ett
hållbart arbetsliv inom vård och
omsorg (2021:313)

9

Riktat statsbidrag

Kommuner och regioner
(vård- och
omsorgsverksamhet)

Bidragsramen har ökat.

-

Stöd för att anordna och
tillhandahålla bostäder för äldre
personer (2016:848)

9

Riktat statsbidrag

Kommuner, allmännyttigt
bostadsföretag, privat
fastighetsägare, byggföretag
eller kooperativ
bostadsförening

Bidragsramen har minskat.

-

Äldreomsorgs-lyftet (medel för
att öka kompetensen bland
äldreomsorgens personal)

9

Riktat statsbidrag

Kommuner

Bidragsramen har minskat.

-

Ersättning för höga sjuklöne-
kostnader

10

Kostnadsersättning

Arbetsgivare, både offentliga
och privata

Bidragsramen har minskat.

-

Statlig ersättning för insatser för
vissa utlänningar (2010:1122)

13

Kostnadsersättning

Kommuner, regioner och
kommunal-förbund

Bidragsramen har minskat.

-

Statsbidrag till kommuner och
regioner för att främja hbtqi-
personers situation (2014:1542)

13

Riktat statsbidrag

Kommuner och regioner

Bidragets användningsområde
har utökats och omfattar nu
även insatser som syftar till
att främja fysiska och digitala
mötesplatser för hbtqi-
personer.

-

Medel för sociala insatser i
utsatta områden

13

Riktat statsbidrag

Kommuner som omfattas av
Polisens lägesbild över utsatta
områden

Bidragsramen har ökat.

-

Stöd för nystartsjobb (2018:43)

14

Riktat statsbidrag

Arbetsgivare, både offentliga
och privata

Bidragsramen har ökat.
Förordningen har ändrats,
bl.a. har ersättningen för
personer som deltar i
nystartsjobb höjts.

-

Bidrag till kommunerna för att
skapa jobb och sommarjobb för
ungdomar

14

Riktat statsbidrag

Kommuner

Bidragsramen har minskat och
samtliga medel ska nu gå till
kommuner med utsatta
områden. Förra året var det
här två bidrag (ett för
sommarjobb och ett för jobb).

-

Nationellt socialfondsprogram för
perioden 2021–2027 (respektive
2014–2020)

14

Riktat statsbidrag

Offentliga förvaltningar,
arbetstagar- eller
arbetsgivarorganisationer,
ideella organisationer, företag

Bidragsramen har ökat.

-

Särskilda bidrag för
riksrekryterande gymnasial
utbildning för elever med
funktionshinder

16

Kostnadsersättning

Vissa kommuner och regioner
(Göteborgs, Kristianstads,
Stockholms, Umeås och
Örebros kommuner samt
Region Södermanland)

Bidragsramen har minskat.

-

Statsbidrag för fortbildning av
lärare när det gäller svenska som
andraspråk och kommunal
vuxenutbildning i svenska för
invandrare (2016:709)

16

Riktat statsbidrag

Huvudmän inom skolväsendet
m.fl.

Bidragsramen har minskat.

-

Statsbidrag för fortbildning av
förskollärare (2021:151)

16

Riktat statsbidrag

Kommunala, fristående och
statliga huvudmän för
förskoleklass

Bidragsramen har ökat.

-

Statsbidrag till särskilda insatser
på skolområdet (1991:931)

16

Riktat statsbidrag

Huvudmän inom skolväsendet

Förordningen har ändrats.
Bidragets användningsområde
har utvidgats och SPSM ska
besluta om fördelningen av
medel i så god tid som möjligt
inför det bidragsår som
resurserna avser.

-

Statsbidrag för kartläggning och
validering (2021:744)

16

Riktat statsbidrag

Kommunala huvudmän och
kommunalförbund

Förordningen har ändrats.
Från och med 2022 kan
kommuner, om det finns
särskilda skäl, få statsbidrag
även om de inte genomför
insatserna i samverkan med
andra kommuner.

-

Försöksverksamhet med
datorbaserade nationella prov,
extern bedömning och central
rättning (2017:1106)

16

Riktat statsbidrag

100 utvalda skolor

Förordningen har ändrats.
Delarna kring medbedömning
har utgått och central rättning
har tillkommit.

-

Statsbidrag för vidareutbildning i
form av ett fjärde tekniskt år
(2014:854)

16

Riktat statsbidrag

Huvudmän inom
gymnasieskolan

Bidragsramen har minskat.

-

Statsbidrag för undervisning
under skollov (2014:47)

16

Riktat statsbidrag

Huvudmän för en grundskola,
sameskola, specialskola eller
gymnasieskola

Bidragsramen har minskat.

-

Statsbidrag för hjälp med läxor
eller annat skolarbete utanför
ordinarie undervisningstid
(2014:144)

16

Riktat statsbidrag

Skolhuvudmän och ideella
föreningar/organisationer

Bidragsramen har minskat.
Förordningen har ändrats så
att bidraget inte längre kan gå
till huvudmän för
grundskolan.

-

Skolmiljarden

16

Riktat statsbidrag

Skolhuvudmän

Bidragsramen har ökat.

Ja

Statsbidrag för
personalförstärkning inom
elevhälsan och när det gäller
specialpedagogiska insatser och
för fortbildning (2016:400)

16

Riktat statsbidrag

Huvudmän för
förskoleklassen, grundskolan,
grundsärskolan, specialskolan
och sameskolan

Bidragsramen har ökat.

-

Statsbidrag för kvalitetshöjande
åtgärder inom förskolan
(2021:848)

16

Riktat statsbidrag

Kommuner

Bidragsramen har ökat.
Regeringen har slagit samman
två separata bidrag på
skolområdet till ett. Det gäller
Statsbidrag för
kvalitetssäkrande åtgärder
inom förskolan, fritidshemmet
och annan pedagogisk
verksamhet till kommuner
som tillämpar maxtaxa
(2001:161)
och Statsbidrag för
mindre barngrupper i
förskolan (2015:404)
. I och
med sammanslagningen
kommer socioekonomiska
faktorer viktas högre i
fördelningen av bidraget

-

Statsbidrag för internationell
gymnasial utbildning
(IB‑utbildning)

16

Riktat statsbidrag

Stockholms kommun,
Göteborgs kommun och
Sigtunaskolan Humanistiska
Läroverket

Förordningen har ändrats.
Från och med 2022 ska
huvudmännen redovisa det
faktiska utfallet av utnyttjade
årselevplatser.

-

Statsbidrag till kulturell
verksamhet i skolan (2007:1436)

17

Riktat statsbidrag

Huvudmän inom skolväsendet

Förordningen har ändrats.
Bidraget får inte längre
användas för insatser som
främjar en långsiktig
samverkan mellan skolor och
kulturlivets parter.

-

Finansiering av regionernas
förvaltningskostnader

19

Kostnadsersättning

Regioner och Gotlands
kommun

Bidragsramen har minskat.

-

Europeiska regionala
utvecklingsfonden (2022:1379)

19

Riktat statsbidrag

Kommuner, regioner, företag
m.fl.

Bidragsramen har ökat.

-

Elbusspremie (2016:836)

20

Riktat statsbidrag

Regionala
kollektivtrafikmyndigheter,
kommuner och trafikföretag

Bidragsramen har ökat.
Förordningen har ändrats så
att sökande får 20 istället för
10 procent av bussens
inköpspris. Maxbeloppet på
25 miljoner tas också bort.

-

Stöd för gröna och trygga
samhällen (2020:1202)

20

Riktat statsbidrag

Kommuner, andra
fastighetsägare och
tomträttshavare

Bidragsramen har ökat.

-

Stöd för att främja hållbara
stadsmiljöer (2015:579)

22

Riktat statsbidrag

Kommuner och regioner

Bidragsramen har ökat.

-

Ersättning till regionala
kollektivtrafikmyndigheter för
minskade biljettintäkter under
utbrottet av covid-19 (2020:713)

22

Riktat statsbidrag

Regionala
kollektivtrafikmyndigheter

Bidragsramen har minskat.

-

Statsbidrag till icke statliga
flygplatser (2006:1577)

22

Riktat statsbidrag

Kommuner

Bidragsramen har ökat.

Ja

Statligt stöd för utbyggnad av
bredbandsinfrastruktur
(2020:266)

22

Riktat statsbidrag

Kommuner, företag, m.fl.

Bidragsramen har minskat.
Förordningen har ändrats,
bl.a. har redovisningskraven
för sökande skärpts.

-

Anmärkning: Med väsentlig förändring menar vi exempelvis att bidragsramen för bidraget har förändrats relativt mycket eller att bidragets reglering har förändrats, till exempel att användningsområdet har utökats. Som utgångspunkt för vad som är en väsentligt förändrad bidragsram har vi använt oss av tumregeln att bidragen ska ha förändrats med minst 50 miljoner kronor och 10 procent av bidragsramen.

Anmärkning: Åtgärd till följd av pandemin innebär här att regeringen har förändrat bidraget med anledning av pandemin. Bidrag som tidigare har inrättats eller utökats med anledning av pandemin vars bidragsram i år har minskat räknas inte som en åtgärd till följd av pandemin.

Källa: Budgetpropositionen för 2022, vårändringsbudgeten 2022, höständringsbudgeten 2022 samt de extra ändringsbudgetar som regeringen har lagt fram under 2022, rättsdokument, regleringsbrev samt information från myndigheternas webbplatser.

Bilaga 5

Överenskommelser

I denna bilaga redogör vi för överenskommelser mellan SKR och regeringen eller statliga myndigheter som har gällt under 2022.

Tabell B10. Giltiga överenskommelser 2022 per utgiftsområde.

-

Överenskommelse

Slutår

Ny/Omförhandlad

Ingår
medel?

1

Stärka arbetet med mänskliga rättigheter

2022

-

Ja
(endast
SKR)

1

Överenskommelse mellan regeringen och
SKR om samverkan för en uthållig
demokrati med stärkta förutsättningar
för deltagande och delaktighet

2022

-

Nej

6

Överenskommelse om kommunernas
arbete med civilt försvar

2022

Omförhandlad

Ja

6

Överenskommelse om kommunernas
krisberedskap

2022

-

Ja

6

Överenskommelse om regionernas
arbete med krisberedskap och civilt
försvar

2022

Omförhandlad

Ja

9

En strategi för genomförande av Vision
e‑hälsa 2025 – Nästa steg på vägen

2022

-

Nej

9

Insatser inom området psykisk hälsa och
suicidprevention
(Tilläggsöverenskommelse Insatser inom
området psykisk hälsa och
suicidprevention 2022)

2022

Omförhandlad

Ja

9

Vision e-hälsa 2025

2025

-

Nej

9

Överenskommelse om god och nära vård
- en omställning av hälso- och sjukvården
med primärvården som nav 2022

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om hälso- och
sjukvårdens arbete med civilt försvar
2022 (under året träffades en
tilläggsöverenskommelse mellan
regeringen och SKR)1

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om jämlik och effektiv
cancervård med kortare väntetid 2022

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om
Läkemedelsförmånerna 2022

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om Nationell testning
och smittspårning för covid‑19 2022

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om Sammanhållen,
jämlik och säker vård 2022

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om vaccinering mot
covid-19 2022 (under året träffades en
ändrings- och en
tilläggsöverenskommelse mellan
regeringen och SKR
)2

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om äldreomsorg
teknik, kvalitet och effektivitet med den
äldre i fokus 2022

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om ökad tillgänglighet
i hälso- och sjukvården 2022 (under året
träffades en tilläggsöverenskommelse
mellan regeringen och SKR
)3

2022

Omförhandlad

Ja

9

Överenskommelse om ökad tillgänglighet
och jämlikhet i mödrahälsa- och
förlossningsvården samt förstärka
insatser för kvinnors hälsa
(Tilläggsöverenskommelse om en
personcentrerad, tillgänglig och jämlik
hälso- och sjukvård för graviditet,
förlossning och eftervård 2021–2022,
under året har tilläggsöverenskommelsen
ändrats)4

2022

-

Ja

13

Nyanlända invandrares etablering på
arbetsmarknaden (tre överens
kommelser mellan SKR,
arbetsmarknadens parter och
Arbetsförmedlingen om snabbspår för
lärare och förskollärare, reglerade hälso-
och sjukvårdsyrken samt inom socialt
arbete)

Tillsvidare

-

Nej

14

Nationell överenskommelse om
samverkan mellan Arbetsförmedlingen
och SKR

Tillsvidare

-

Nej

16

Digitaliseringens möjligheter för att
främja kunskapsutveckling och
likvärdighet i skolväsendet

2022

-

Ja
(endast
SKR)

16

Uppdrag fullföljd utbildning

2022

-

Ja
(endast
SKR)

22

Överenskommelse om säker digital
kommunikation i offentlig sektor

2023

Ny

Ja
(endast
SKR)

24

Stärkt innovationsförmåga i offentlig
verksamhet

Tillsvidare

-

Nej

1 Tilläggsöverenskommelsen rör försörjningsberedskap för läkemedel.

2 Ändringsöverenskommelsen innehöll en förändrad skrivning till följd av att Folkhälsomyndigheten ändrat rekommendationen för dosintervall. I och med tilläggsöverenskommelsen tillförde regeringen extra medel för att stödja regionerna i deras arbete med att erbjuda vaccin till ukrainska flyktingar.

3 I och med tilläggsöverenskommelsen tillförde regeringen extra medel till regionerna i syfte att de ska använda ledig och tillgänglig kapacitet till väntande patienter, oavsett i vilken region den kapaciteten finns.

4 Ändringen av tilläggsöverenskommelsen handlar om att SKR ska använda delar av medlen i tilläggsöverenskommelsen till andra ändamål.

Anmärkning: Överenskommelser är de som har slutits mellan regeringen eller statliga myndigheter och SKR samt i vissa fall någon eller några ytterligare parter. Sammanställningen omfattar överenskommelser som har gällt under 2022. Vissa överenskommelser omförhandlas årligen. Slutåret kan därmed komma att skjutas fram.

Källa: SKR:s webbplats (egen sökning) och regeringens webbplats (egen sökning).

Bilaga 6

Regeringsuppdrag till myndigheter

I denna bilaga redovisar vi en förteckning över de särskilda regeringsuppdrag som vi har identifierat och som vi bedömer påverkar kommuner och regioner (tabell B11). Vi redovisar även en förteckning över de nya uppdrag som myndigheterna fått i sina regleringsbrev och som vi bedömer påverkar kommuner och regioner (tabell B12).

Tabell B11. Regeringsuppdrag till statliga myndigheter enligt särskilt beslut under 2022 som vi bedömer påverkar kommuner och regioner.

Rubrik på uppdraget

Myndighet

Typ av uppdrag

Åtgärd till
följd av
pandemin

Uppdrag till Boverket att utreda
behovet av nya definitioner i plan-
och byggregelverket

Boverket

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Boverket om fler
lösningar som främjar en enhetlig
tillämpning av plan- och bygglagen
(2010:900) i en digital miljö

Boverket

Kombination

-

Uppdrag till Boverket om
kunskapsstöd vid samordnad tillsyn

Boverket

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Boverket om
vägledning för planläggning enligt
plan- och bygglagen (2010:900)
intill transportleder för farligt gods

Boverket

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Brottsförebyggande
rådet att utveckla stödet till
kommuner med utsatta områden

Brottsförebyggande
rådet

Operativt stöd

-

Uppdrag till E-hälsomyndigheten
att genomföra en förstudie om hur
ett nationellt vårdsöksystem kan
utvecklas, organiseras och förvaltas

E-hälsomyndigheten

Kombination

-

Uppdrag till E-hälsomyndigheten
att kartlägga, analysera och ge
förslag på hur en nationell
listningstjänst ska kunna inrättas i
statlig regi

E-hälsomyndigheten

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till E-hälsomyndigheten
om förstärkt implementeringsstöd
vid införande av Nationell
läkemedelslista

E-hälsomyndigheten

Operativt stöd


(samordning)

-

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
att kartlägga äldre hbtqi-personers
hälsa och levnadsvillkor

Folkhälsomyndigheten

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
om insatser för främjande av ökad
fysisk aktivitet med särskilt fokus
på barn och unga

Folkhälsomyndigheten

Kombination

-

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
om övervakning och studier
avseende covid-19

Folkhälsomyndigheten

Kombination

Ja

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
och Livsmedelsverket om att
förbättra barns och ungas
livsmedelskonsumtion med särskilt
fokus på socioekonomiska
skillnader

Flera myndigheter

Operativt stöd
(samordning)

-

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
och Socialstyrelsen att genomföra
en kartläggning och analys av
familjecentraler och andra liknande
verksamheter

Flera myndigheter

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Folkhälsomyndigheten
och Socialstyrelsen att på nationell
nivå säkra tillgången till antiviralt
läkemedel mot infektion med ett
visst orthopoxvirus

Flera myndigheter

Operativt stöd

-

Uppdrag till Försäkringskassan och
Inspektionen för vård och omsorg
om förstärkt samarbete kring
kontroll, uppföljning och tillsyn av
tandvårdens aktörer

Flera myndigheter

Operativt stöd

-

Uppdrag till Försäkringskassan och
Socialstyrelsen att stärka kontrollen
över det statliga tandvårdsstödet
genom ökat samarbete och
förbättrad användning av registret
över legitimerad hälso- och
sjukvårdspersonal

Flera myndigheter

Operativt stöd

-

Uppdrag till Försäkringskassan och
Socialstyrelsen att ta fram stöd-
och informationsmaterial om hur
socialförsäkringar påverkas när
barn placeras utanför det egna
hemmet

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Läkemedelsverket och
E-hälsomyndigheten att göra en
förstudie inför framtagandet av en
nationell lägesbild över tillgången
till läkemedel och medicintekniska
produkter

Flera myndigheter

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Läkemedelsverket och
Socialstyrelsen att påbörja ett
långsiktigt arbete med att
skyndsamt stärka öppenvårds
apotekens beredskap gällande
utlämning av läkemedel från
apotek

Flera myndigheter

Kombination

-

Uppdrag till länsstyrelserna,
Naturvårdsverket och Lantmäteriet
att ta fram en digital redovisning av
strandskyddade områden

Flera myndigheter

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Myndigheten för
samhällsskydd och beredskap och
Försvarsmakten att pröva
förmågan avseende rapportering
under höjd beredskap

Flera myndigheter

Kombination
(samordning)

-

Uppdrag till Myndigheten för
samhällsskydd och beredskap,
Socialstyrelsen och
Migrationsverket om medicinska
evakueringar med anledning av
situationen i Ukraina

Flera myndigheter

Kombination

-

Uppdrag till Naturvårdsverket och
länsstyrelserna om samverkan och
vägledning för en effektiv hantering
av statsbidrag och statsstöd för
efterbehandling av förorenade
områden

Flera myndigheter

Kombination

-

Uppdrag till Naturvårdsverket,
Polismyndigheten,
Åklagarmyndigheten,
Kustbevakningen, Tullverket och
länsstyrelserna i Gävleborgs,
Norrbottens, Skåne, Stockholms
och Västra Götalands län om
ytterligare åtgärder mot
brottslighet inom avfallsområde

Flera myndigheter

Kombination

-

Uppdrag till Socialstyrelsen och
Inspektionen för vård och omsorg
att genomföra insatser för att
utveckla hälso- och sjukvårdens
systematiska kvalitets- och
patientsäkerhetsarbete avseende
utredningar och anmälningar som
rör suicid och suicidförsök

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen och
Livsmedelsverket att genomföra en
förstudie för att utveckla det
förebyggande arbetet inom
allergiområdet samt för att främja
en mer jämlik vård inom området

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen,
Migrationsverket och
Polismyndigheten om att stärka
arbetet med att motverka att
ensamkommande barn försvinner

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Statens
energimyndighet och Trafikverket
att ta fram ett handlingsprogram
för laddinfrastruktur och
tankinfrastruktur för vätgas

Flera myndigheter

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Statens
energimyndighet,
Energimarknadsinspektionen,
Affärsverket svenska kraftnät,
Trafikverket, Skatteverket och
Naturvårdsverket att genomföra en
myndighetsgemensam uppföljning
av samhällets elektrifiering

Flera myndigheter

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Skolverket och
Socialstyrelsen att ta fram och
tillgängliggöra en utbildning för
brobyggare med romsk språk- och
kulturkompetens

Flera myndigheter

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Tandvårds- och
läkemedelsförmånsverket,
Läkemedelsverket och
E‑hälsomyndigheten att utforma
ett system med beredskapsapotek

Flera myndigheter

Kombination

-

Uppdrag till Forum för levande
historia att genomföra
kunskapshöjande insatser mot
antisemitism

Forum för levande
historia

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Forum för levande
historia att genomföra
kunskapshöjande insatser om
historiska skeenden som påverkat
de nationella minoriteterna i
Sverige

Forum för levande
historia

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Forum för levande
historia att genomföra
kunskapshöjande insatser om olika
former av rasism

Forum för levande
historia

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Forum för levande
historia att kartlägga kunskapen
om antiziganism i grundskolan och
gymnasiet

Forum för levande
historia

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Inspektionen för vård
och omsorg att genomföra tillsyn
av den katastrofmedicinska
beredskapen i regionerna

Inspektionen för vård
och omsorg

Föreskrifter

-

Uppdrag till Jämställdhets
myndigheten att översätta,
anpassa och utvärdera två
evidensbaserade vålds
förebyggande program 2022–2025

Jämställdhets-
myndigheten

Kombination

-

Uppdrag till Kriminalvården att ta
fram förslag på spridning av
behandlingsprogram för personer
som utövar våld mot närstående

Kriminalvården

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Livsmedelsverket att
vidta åtgärder för att utveckla
samordningen, vägledningen och
stödet avseende den offentliga
kontrollen av kosttillskott

Livsmedelsverket

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Läkemedelsverket att
tillhandahålla Läkemedelsboken

Läkemedelsverket

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Läkemedelsverket om
omvärldsbevakning i fråga om
tillgång på läkemedel och
medicintekniska produkter i syfte
att förebygga och hantera
bristsituationer

Läkemedelsverket

Kartläggning/analys
(samordning)

-

Uppdrag att vidta
energibesparingsåtgärder inom
den statliga förvaltningen

Länsstyrelserna

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till länsstyrelserna att
regelbundet redovisa läget i länen
och samordna
informationsinhämtning med
anledning av den ryska invasionen
av Ukraina

Länsstyrelserna

Kombination
(samordning)

-

Uppdrag till länsstyrelserna att
stödja den regionala
implementeringen av den
nationella folkhälsopolitiken

Länsstyrelserna

Operativt stöd

-

Uppdrag till länsstyrelserna att
stödja kommunerna i arbetet mot
hemlöshet

Länsstyrelserna

Operativt stöd

-

Uppdrag till länsstyrelserna att
stödja kommunerna i deras arbete
med den kommunala hälso- och
sjukvårdens och socialtjänstens
beredskap

Länsstyrelserna

Kombination

-

Uppdrag till Migrationsverket om
en jämnare fördelning av boende
för vissa skyddsbehövande

Migrationsverket

Operativt stöd

-

Uppdrag till Myndigheten för
digital förvaltning att stödja
regeringens arbete med fortsatt
digitalisering av välfärden genom
att identifiera rättsliga hinder

Myndigheten för
digital förvaltning

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Myndigheten för
samhällsskydd och beredskap att
bedöma vilka krav som ska ställas
på skyddade utrymmen samt
genomföra en inventering av
sådana utrymmen

Myndigheten för
samhällsskydd och
beredskap

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Myndigheten för
samhällsskydd och beredskap att
lämna förslag på åtgärder för att
stärka det civila försvaret

Myndigheten för
samhällsskydd och
beredskap

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Myndigheten för
samhällsskydd och beredskap om
dimensionerande
planeringsförutsättningar för
kommunal räddningstjänst under
höjd beredskap

Myndigheten för
samhällsskydd och
beredskap

Operativt stöd

-

Uppdrag till Myndigheten för vård-
och omsorgsanalys om en studie
om effekterna av att differentiera
arbetsuppgifterna inom
hemtjänsten

Myndigheten för
vård- och
omsorgsanalys

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Naturvårdsverket om
ansvar för kommunalt avfall

Naturvårdsverket

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Naturvårdsverket om
producentansvaret för
förpackningar

Naturvårdsverket

Kombination

-

Uppdrag till Post- och telestyrelsen
att främja användning av betrodda
tjänster i kommuner och regioner
samt stärka samverkan inom
betrodda tjänster

Post- och
telestyrelsen

Kombination

-

Uppdrag till Statens beredning för
medicinsk och social utvärdering
att genomföra en förstudie
avseende alternativa metoder till
tvångsåtgärder inom Statens
institutionsstyrelse, den
psykiatriska tvångsvården och den
rättspsykiatriska vården

Statens beredning för
medicinsk och social
utvärdering

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Statistiska centralbyrån
att redovisa registerdata om
integration på nationell, regional
och lokal nivå

Statistiska
centralbyrån

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen
angående vägledning och
uppföljning av reformen En fast
omsorgskontakt i hemtjänsten

Socialstyrelsen

Kombination

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
betala ut statsbidrag till regioner
och kommuner för utökad
verksamhetsförlagd utbildning

Socialstyrelsen

Statsbidrag

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
betala ut statsbidrag till regionerna
för att öka antalet vårdplatser

Socialstyrelsen

Statsbidrag

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att följa
upp anhörigperspektivet och stödet
till anhöriga

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att följa
upp regionernas arbete med
standardiserade vårdförlopp

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
förbereda för förvaltning av
investeringsprogrammet
Sjukvårdens säkerhet i kris och krig

Socialstyrelsen

Operativt stöd

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
fördela medel till regionerna för
hantering av de uppdämda
vårdbehoven

Socialstyrelsen

Kombination

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
fördela och betala ut medel för att
öka antalet allmäntjänstgörings
tjänster

Socialstyrelsen

Statsbidrag

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att
genomföra insatser för att främja,
stödja och följa omställningen till
en god och nära vård för att
förbättra primärvårdens
omhändertagande av psykisk
ohälsa

Socialstyrelsen

Kombination

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
genomföra insatser för en
förbättrad förlossningsvård samt
för kvinnors hälsa

Socialstyrelsen

Kombination
(samordning)

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att göra
en kartläggning och en analys av
förskrivningen av antidepressiva
läkemedel till personer 65 år och
äldre

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
identifiera och sammanställa de
mest kritiska läkemedlen och därtill
tillhörande medicintekniska
produkter inför fredstida kriser,
höjd beredskap och ytterst krig

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
informera om egenberedskap när
det gäller läkemedel och
medicintekniska produkter

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
initiera och samordna
informationsinsatser om
familjehem m.m. för barn och unga

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
kartlägga befintliga skyddade
utrymmen och lokaler avsedda för
hälso- och sjukvården

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
kartlägga äldre hbtqi-personers
vård och omsorg

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
planera och genomföra en nationell
hemlöshetskartläggning

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
samordna arbete mot målen i
regeringens nationella
hemlöshetsstrategi och analysera
hur kommunernas akuta
boendelösningar används

Socialstyrelsen

Kombination

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
samordna det nationella arbetet
med att genomföra EU:s
cancerplan

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning
(samordning)

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
samordna, planera, genomföra och
utvärdera nationella övningar som
stärker beredskapen inom hälso-
och sjukvården

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning
(samordning)

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att se
över nuvarande system med
personligt ombud till vissa personer
med psykiska funktions
nedsättningar

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
strategiskt, långsiktigt och
kontinuerligt följa upp och föra
dialog om hälso- och sjukvårdens
tillgänglighet

Socialstyrelsen

Föreskrifter

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
stärka blodverksamheterna

Socialstyrelsen

Operativt stöd

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
stödja och stärka regionernas
produktions- och kapacitets
planering samt lämna förslag på
målvärden för antalet vårdplatser

Socialstyrelsen

Operativt stöd
(samordning)

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram ett samlat nationellt
kunskapsstöd för förmågan att
hantera ett plötsligt och oväntat
inflöde av patienter

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram ett språkbedömningsstöd för
verksamheter inom äldreomsorgen

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

Ja

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram nyckeltalsberäkningar och
dimensionerande målbilder för
hälso- och sjukvården

Socialstyrelsen

Föreskrifter
(samordning)

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram och sprida kunskapsstöd och
genomföra kompetens-höjande
insatser om de nationella
minoriteternas rättigheter och de
nationella minoritetsspråken

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram stöd för att stärka
anhörigperspektivet inom hälso-
och sjukvård och omsorg

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram stöd till kommunerna för ett
mer individanpassat och likvärdigt
stöd till anhöriga

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram stödmaterial om
sammanhållen vård- och
omsorgsdokumentation

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram underlag för vilka
sjukvårdsprodukter som bör
omfattas av hälso- och sjukvårdens
försörjningsberedskap

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys
(samordning)

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att ta
fram, utveckla och sprida
kunskapsstöd för att förebygga och
motverka rasism inom hälso- och
sjukvården

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
utlysa medel till kommuner för att
stärka arbetet att motverka
hemlöshet

Socialstyrelsen

Statsbidrag

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
utreda möjligheterna för ett
införande av NAT-tester för
screening av blodgivare i Sverige

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
utveckla och presentera statistik
avseende hälso- och
sjukvårdspersonal verksam inom
primärvården

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning
(samordning)

-

Uppdrag till Socialstyrelsen att
ytterligare stärka beredskaps
arbetet med anledning av det
försämrade säkerhetsläget

Socialstyrelsen

Kombination

-

Uppdrag till Socialstyrelsen om
stöd för tillämpningen av lagen
med särskilda bestämmelser om
vård av unga – LVU

Socialstyrelsen

Kunskapsspridning

-

Uppdrag till Socialstyrelsen om
vårdkontakter i LSS-boende med
anledning av sjukdomen covid-19

Socialstyrelsen

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Skolverket om ett
nationellt professionsprogram

Skolverket

Kunskapsspridning

Ja

Uppdrag till Skolverket om
regionala planeringsunderlag

Skolverket

Kombination

-

Uppdrag till Statskontoret att
analysera kommunal samverkan

Statskontoret

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Statskontoret att
analysera och förbättra
förutsättningarna för att motverka
korruption inom kommuner och
regioner

Statskontoret

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Statskontoret att följa
upp och analysera kunskapslyftet
för barnets rättigheter

Statskontoret

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Statskontoret att följa
upp och analysera vissa insatser
inom området mänskliga
rättigheter

Statskontoret

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Statskontoret att
föreslå åtgärder för en stärkt
livsmedelsberedskap hos
kommuner och regioner

Statskontoret

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Statskontoret att
utreda arbetet för att minska och
motverka segregation

Statskontoret

Kartläggning/analys

 -

Uppdrag till Statskontoret att
utvärdera insatser och åtgärder för
ökad kvalitet och likvärdighet

Statskontoret

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Tandvårds- och
läkemedelsförmånsverket att ta
fram hälsoekonomiska
bedömningar av läkemedel som
kan användas vid covid-19 samt vid
andra särskilda omständigheter

Tandvård- och läke
medelsförmånsverket

Kartläggning/analys

 -

Uppdrag till Tillväxtverket att
fördela medel till kommersiell
service i gles- och landsbygder

Tillväxtverket

Statsbidrag

Ja

Uppdrag till Tillväxtverket m.fl. att
inrätta och medverka i ett
nationellt analysnätverk för hållbar
regional utveckling i hela landet
2022–2030

Tillväxtverket

Kartläggning/analys
(samordning)

 -

Uppdrag till Totalförsvarets
forskningsinstitut att genomföra en
studie avseende utländskt ägande
och investeringar inom hälso- och
sjukvården och omsorgen

Totalförsvarets
forskningsinstitut
(FOI)

Kartläggning/analys

Uppdrag till Trafikanalys att belysa
tillståndsgivningen för färdtjänst

Trafikanalys

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till Trafikverket att utreda
hur väghållarens handläggning av
ärenden om undantag från kraven
på mått, längd och vikt kan
underlättas och förenklas

Trafikverket

Kartläggning/analys

-

Uppdrag till
Upphandlingsmyndigheten om
cirkulär och fossilfri upphandling

Upphandlings
myndigheten

Kunskapsspridning

 -

Anmärkning: I kolumnen Typ av uppdrag har vi angett på vilket sätt uppdraget i första hand påverkar kommuner eller regioner. Vi har markerat med parentes i de fall regeringen i uppdragsbeskrivningen lägger tydligt fokus på att myndigheten ska samordna berörda aktörer kring en viss fråga eller att uppdraget ska genomföras i samverkan med bland annat kommuner eller regioner.

Källa: Information om regeringsuppdrag på regeringens webbplats utifrån ärendeförteckningarna från regeringens sammanträden.

Tabell B12. Uppdrag i myndigheternas regleringsbrev 2022 som vi bedömer påverkar kommuner och regioner.

Uppdraget i korthet

Myndighet

Typ av
uppdrag

Åtgärd
till
följd av
pandemin

Ska samverkan med kommuner och
Delegationen för unga och nyanlända
till arbete

Arbetsförmedlingen

Kartläggning/
analys

-

Undersöka hur barnens rättigheter
kan säkerställas i myndigheters,
regioners och kommuners arbete vid
en samhällskris

Barnombuds
mannen

Kartläggning/
analys
(samordning)

Ja

Ska ta fram förteckning över
kommuner med stora utmaningar
vad gäller socioekonomisk
segregation

Delegationen mot
segregation
(DELMOS)

Kartläggning/
analys

-

Utvecklat och förstärkt samarbete
med Kriminalvården samt med
kommuner och regioner

Flera myndigheter

Operativt
stöd

-

Ta fram kunskapssammanställningar
inom områdena elevhälsa och stöd
som kan bidra till att förbättra
huvudmäns, rektorers och lärares
möjligheter att välja effektiva
insatser i syfte att elever ska nå
utbildningens mål.

Flera myndigheter

Kunskaps-
spridning

-

Kompetensutveckling i
grundsärskolan, gymnasiesärskolan
och komvux som särskild utbildning

Flera myndigheter

Kunskaps-
spridning

-

Stödmaterial för utredning av en
elevs behov av särskilt stöd

Flera myndigheter

Operativt
stöd

-

Ändring uppdrag stärkt och utvecklat
arbete med sexuell och reproduktiv
hälsa och rättigheter (SRHR)

Folkhälso
myndigheten

Operativt
stöd

-

Genomföra fördjupad studie om
delaktighet och deltagande i den
lokala demokratin, samt genomföra
aktiviteter för kunskapsspridning och
erfarenhetsutbyte

Jämställdhets
myndigheten

Kunskaps-
spridning

-

Ska vid uppföljningen av
byggnadsnämndernas tillsynsarbete
enligt 8 kap. 14 § plan- och
byggförordningen (2011:338)
redovisa goda exempel på
nämndernas tillsynsplaner. Samt
redovisa hur byggnadsnämnderna
har arbetat med att ta fram
tillsynsplaner och hur nämnderna
arbetar med att följa upp och
utvärdera dessa.

Länsstyrelserna

Kartläggning/
analys

-

Ska vid uppföljningen av
byggnadsnämndernas tillämpning av
plan- och bygglagen (2010:900)
redovisa och analysera hur
kommunerna använder möjligheten
att begära planeringsbesked av
länsstyrelsen.

Länsstyrelserna

Kartläggning/
analys

-

Stödja kommuner och regioner när
det gäller deras utökade ansvar för
missbruk av spel om pengar enligt de
ändringar i socialtjänstlagen
(2001:453) och hälso- och
sjukvårdslagen (2017:30).

Länsstyrelserna

Operativt
stöd

-

Stödja kommunerna i deras arbete
med att förebygga och motverka
avhysningar utifrån de
framgångsfaktorer som
Socialstyrelsen identifierat i
rapporten Motverka och förebygga
hemlöshet

Länsstyrelserna

Operativt
stöd

-

Anvisning av personer med tillfälligt
skydd till kommuner

Migrationsverket

Operativt
stöd

-

Ska ta fram ett kunskapsstöd för
kommunernas arbete med insatsen
biträde av kontaktperson enligt lagen
(1993:387) om stöd och service till
vissa funktionshindrade.

Myndigheten för delaktighet

Kunskaps-
spridning

-

Bistå Socialstyrelsen med
kunskapsunderlag inom kommunal
sjukvård. Samt ta in synpunkter från
berörda aktörer.

Statens beredning
för medicinsk och
social utvärdering

Kartläggning/
analys

-

Reviderat uppdrag att ta fram
kunskapsunderlag om insatser inom
det brottsförebyggande området
som socialtjänsten kan använda i
arbetet med barn och unga som
fastnat i antisociala och kriminella
beteenden.

Statens beredning
för medicinsk och
social utvärdering

Kunskaps-
spridning

-

Uppdrag att följa läget inom hälso-
och sjukvården avseende covid-19

Socialstyrelsen

Kombination
(samordning)

Ja

Uppdrag om förändringar avseende
personer som beviljats ledsagning
enligt LSS och SOL

Socialstyrelsen

Kartläggning/
analys

-

Ändring av pågående uppdrag
rörande statligt ansvar för
försörjningsberedskapen inom hälso-
och sjukvårdsområdet

Socialstyrelsen

Kartläggning/
analys

-

Analysera behov för en fast
läkarkontakt

Socialstyrelsen

Kartläggning/
analys

-

Ska vidta insatser för att stimulera
och stärka det nationella arbetet
med att utveckla en personcentrerad
vård och omsorg för personer med
komplex psykiatrisk problematik

Socialstyrelsen

Kombination

-

Ska ta fram ett kunskapsstöd för hur
den dagliga verksamheten enligt LSS
kan utformas så att de som står
längst från arbetsmarknaden får
ökade möjligheter till såväl att
förvärva och bibehålla sina förmågor
utifrån sina egna förutsättningar som
delaktighet i samhället

Socialstyrelsen

Kunskaps-
spridning

-

Ska ta fram nationella riktlinjer för
ätstörningsvården och ett digitalt
kunskapsstöd riktat till professionen
samt stödja genomförandet av
riktlinjernas implementering i hälso-
och sjukvården

Socialstyrelsen

Kunskaps-
spridning

-

Ska ta fram ett kunskapsmaterial som
behandlar teambaserat arbetssätt i
arbete med äldre personer som har
sammansatta behov i enlighet med
förslaget från den nationella
samordnaren.

Socialstyrelsen

Kunskaps-
spridning

-

Uppdrag att ta fram
rekommendationer avseende
metoden självvald inläggning inför
införande och förvaltning av
metoden

Socialstyrelsen

Kunskaps-
spridning

-

Uppföljning och utvärdering av
ekonomiskt stöd till äldreomsorgen

Socialstyrelsen

Statsbidrag

-

Uppdrag att komplettera nyckeltal
och indikatorer för måluppfyllelse i
kommunal verksamhet.

Socialstyrelsen

Kombination

-

Kompetensutvecklingsinsatser inom
ramen för alternativ och
kompletterande kommunikation.

Specialpedagogiska
skolmyndigheten

Kunskaps-
spridning

-

Analys av effektiviteten och
ändamålsenligheten av
elbusspremien.

Statens
energimyndighet

Kartläggning/
analys

-

Ska genomföra en granskning av
kommunal sfi.

Statens
skolinspektion

Kartläggning/
analys

-

Skolinspektionen ska i enlighet med
vad som anges i propositionen
Tydligare krav på fristående
förskolor, skolor och fritidshem med
konfessionell inriktning
(prop. 2021/22:157) utarbeta ett
stödmaterial för kommunernas ägar-
och ledningsprövning.

Statens
skolinspektion

Operativt
stöd

-

Kartläggning av utbildnings
bakgrunden bland personer som
arbetar som kurator i skolväsendet.

Skolverket

Kartläggning/
analys

-

Kartläggning av elevhälsa och stöd till
elever inom komvux.

Skolverket

Kartläggning/
analys

-

Ska genomföra insatser för att möta
ett ökat behov av ukrainsktalande
och rysktalande personer i
skolväsendet. Till exempel vidta
åtgärder för att attrahera personer
med relevanta språkkunskaper till att
arbeta i skolväsendet.

Skolverket

Kombination

-

Ska informera och ge stöd till
kommunerna avseende
kombinationsutbildningar mellan
kommunal vuxenutbildning i svenska
för invandrare (sfi) eller svenska som
andraspråk inom kommunal
vuxenutbildning (komvux).

Skolverket

Kombination

-

Ska göra en översyn av och revidera
de obligatoriska bedömningsstöden i
årskurs 1 i ämnena svenska, svenska
som andraspråk och matematik för
grundsärskolan så att de i större
utsträckning bidrar till att identifiera
elever i behov av extra anpassningar
respektive särskilt stöd.

Skolverket

Kombination

-

Utforma stöd till kommunerna för
genomförande av inledande
kartläggning av presumtiva elevers
kunnande och validering inklusive
fördjupad kartläggning av kunnande
för elever i komvux.

Skolverket

Kombination

-

Stöd och insatser med anledning av
den ryska invasionen av Ukraina.

Skolverket

Kombination

-

Ska fortsatt stärka det systematiska
arbetet mot hedersrelaterat våld och
förtryck inom skolväsendet. Ska
genomföra kunskapshöjande insatser
och ta fram stöd för olika
personalgrupper inom skolan och
förskolan, t.ex. rektorer, lärare och
elevhälsan.

Skolverket

Kombination

-

Nationell samordning av
undervisning i nationella
minoritetsspråk.

Skolverket

Kunskaps-
spridning

-

Trygghet och studiero. Ska ta fram
stöd för skolans personal när det
gäller deras befogenhet och ansvar
att agera i bl.a. svåra situationer.

Skolverket

Kunskaps-
spridning

-

Ska sprida sitt befintliga material om
narkotika i skolan samt informera om
hur materialet kan användas för att
förebygga användning av narkotika.

Skolverket

Kunskaps-
spridning

-

Ska föreslå en nationell
digitaliseringsstrategi för
skolväsendet för 2023–2027.
Strategin ska bidra till ökad
måluppfyllelse och likvärdighet samt
beakta digitaliseringens möjligheter
och utmaningar för utveckling av
undervisningen i förhållande till
barns och elevers ålder och
kunskaper.

Skolverket

Operativt
stöd

-

Ska bistå regionerna och Gotlands
kommun med processtöd i arbetet
med smart specialisering samt sprida
kunskaper och erfarenheter från
arbetet när regionerna och Gotlands
kommun så efterfrågar.

Tillväxtverket

Kunskaps-
spridning

-

Erfarenhetsrapport från 2022 års val.
Ska bl.a. innefatta en
enkätundersökning till kommunerna
där deras erfarenheter av
tillämpningen av reformen med
avskärmningar av valsedelsställ ska
ingå. Rapporten ska även innefatta
en väljarundersökning rörande
väljarnas erfarenheter.

Valmyndigheten

Kartläggning/
analys

-

Anmärkning: I kolumnen Typ av uppdrag har vi angett på vilket sätt uppdraget i första hand påverkar kommuner eller regioner. Vi har markerat med parentes i de fall regeringen i uppdragsbeskrivningen lägger tydligt fokus på att myndigheten ska samordna berörda aktörer kring en viss fråga eller att uppdraget ska genomföras i samverkan med bland annat kommuner eller regioner.

Källa: Myndigheternas regleringsbrev för 2022.

Bilaga 7

Myndigheternas styrning

I denna bilaga redogör vi för:

  • Vilka myndigheter som uppger att de styr över verksamheter i kommuner och regioner och vilka styrmedel de använder i enkät från hösten 2020 (tabell B13).
  • Vilka förändringar som myndigheterna uppger har skett under 2022 i deras styrning (tabell B14).

Tabell B13. Myndigheter som uppger att de styr över verksamheter i kommuner och regioner 2020.

Myndighet 

Före-
skrifter 

Tillsyn 

Stats-
bidrag 

Allmänna
råd 

Stöd och
väg-
ledningar 

Boverket 

x

x

x

x

x

Brottsförebyggande
rådet 

x

x

Delegationen mot
segregation 

x

Folkhälsomyndigheten 

x

x

x

x

x

Försvarshögskolan 

x

Försäkringskassan 

x

x

Havs- och vatten-
myndigheten 

x

x

X

x

x

Inspektionen för vård
och omsorg 

x

x

Kommerskollegium 

x

Konsumentverket 

x

Kungl. Biblioteket 

x

x

Lantmäteriet 

x

x

x

Livsmedelsverket 

x

x

x

Läkemedelsverket 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i
Blekinge län 

x

x

X

Länsstyrelsen i
Dalarnas län 

x

x

X

X

Länsstyrelsen i
Gotlands län 

x

x

x

Länsstyrelsen i
Gävleborgs län 

x

x

x

x

x

Länsstyrelsen i
Hallands län 

x

x

x

Länsstyrelsen i
Jämtlands län 

x

x

x

Länsstyrelsen i
Kalmar län 

x

x

Länsstyrelsen i
Kronobergs län 

x

x

x

Länsstyrelsen i
Norrbottens län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i
Skåne län 

x

x

x

Länsstyrelsen i
Stockholms län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i
Södermanlands län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i
Uppsala län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i
Värmlands län 

x

x

Länsstyrelsen i
Västernorrlands län 

x

x

x

Länsstyrelsen i
Västmanlands län 

x

x

X

x

X

Länsstyrelsen i
Västra Götalands län 

x

x

x

x

Länsstyrelsen i
Örebro län 

x

x

Migrationsverket 

x

x

x

Myndigheten för
delaktighet 

x

Myndigheten för
digital förvaltning 

x

x

x

Myndigheten för
familjerätt och
föräldraskapsstöd 

x

x

Myndigheten för
samhällsskydd och
beredskap 

x

x

x

x

x

Myndigheten för stöd
till trossamfund 

x

Naturvårdsverket 

x

x

x

x

x

Riksantikvarieämbetet 

x

Riksarkivet 

x

x

Skogsstyrelsen 

x

x

Socialstyrelsen 

x

x

x

x

Specialpedagogiska
skolmyndigheten 

x

x

x

Statens
energimyndighet 

x

x

x

Statens
geotekniska
institut 

x

Statens
jordbruksverk 

x

x

x

Statens kulturråd 

x

x

Statens
skolinspektion 

x

x

x

Skolverket 

x

x

x

x

Strålsäkerhets-
myndigheten 

x

x

x

x

Sveriges
meteorologiska
och hydrologiska
institut 

x

Tillväxtverket 

x

x

Trafikverket 

x

x

x

Transportstyrelsen 

x

x

x

x

Upphandlings-
myndigheten 

x

Valmyndigheten 

x

x

Källa: Statskontorets enkät hösten 2020 samt kompletterande uppgifter från Statskontorets enkät hösten 2018.

Tabell B14. Förändring av myndigheternas styrmedel 2022.

Myndighet

Bemyndi
ganden

Före-
skrifter

Allmänna
råd

Stöd och väg-
ledning

Stats
bidrag

Boverket

N

-

-

N F

-

Brottsförebyggande rådet

-

-

-

N F

-

Försvarshögskolan

-

-

-

-

-

Försäkringskassan

-

-

-

-

-

Havs- och vattenmyndigheten

-

-

-

-

-

Inspektionen för vård och
omsorg

-

N

-

F

-

Institutet för mänskliga
rättigheter

-

-

-

-

-

Kommerskollegium

-

-

-

-

-

Konsumentverket

-

-

-

-

-

Kungl. Biblioteket

-

-

-

N F

N

Lantmäteriet

-

N U

-

N

-

Livsmedelsverket

-

N F U

-

N F

-

Länsstyrelsen i Blekinge län

-

N U

-

-

-

Länsstyrelsen i Dalarnas län

-

N F U

-

-

-

Länsstyrelsen i Gotland

-

-

-

-

N U

Länsstyrelsen i Gävleborgs län

-

-

-

-

-

Länsstyrelsen i Hallands län

-

-

-

-

U

Länsstyrelsen i Jämtlands län

-

-

-

N

N

Länsstyrelsen i Kalmar län

-

-

-

-

-

Länsstyrelsen i Kronobergs
län

-

-

-

-

-

Länsstyrelsen i Norrbottens län

-

-

-

-

-

Länsstyrelsen i Skåne län

-

-

-

N

N U

Länsstyrelsen i Uppsala län

-

-

-

-

-

Länsstyrelsen i Värmlands län

-

-

-

N

U

Länsstyrelsen i
Västernorrlands län

-

N

-

-

-

Länsstyrelsen i Västmanlands
län

-

-

-

-

-

Länsstyrelsen i Västra
Götalands län

-

N F U

-

N F

N

Länsstyrelsen i Örebro län

-

-

-

-

-

Migrationsverket

-

-

-

N F

N

Myndigheten för delaktighet

-

-

-

N

-

Myndigheten för digital förvaltning

N

-

-

N

N

Myndigheten för familjerätt
och föräldraskapsstöd

N

N

N

N

-

Myndigheten för psykologiskt
försvar

-

-

-

-

-

Myndigheten för
samhällsskydd och beredskap

N

N

N

N

-

Myndigheten för stöd till
trossamfund

-

-

-

-

-

Naturvårdsverket

-

N F

-

N F

N

Riksantikvarieämbetet

-

N

N

-

-

Riksarkivet

-

-

-

N

-

Skogsstyrelsen

-

-

-

-

-

Socialstyrelsen

N F

N F U

F

N F

N U

Specialpedagogiska
skolmyndigheten

-

-

-

-

N

Statens geotekniska institut

-

-

-

N

N

Statens jordbruksverk

-

-

-

-

-

Statens kulturråd

-

-

-

-

-

Statens skolinspektion

-

-

-

-

-

Skolverket

N U

N F

N F

N

N U

Strålsäkerhetsmyndigheten

-

-

-

-

-

Sveriges meteorologiska och
hydrologiska institut

-

-

-

F

-

Trafikverket

-

-

-

F

-

Transportstyrelsen

N

N F

N

-

-

Upphandlingsmyndigheten

-

-

-

N

-

Valmyndigheten

-

-

-

F

-

Anmärkning: F= förändring under 2022, N= ny under 2022, U= upphävt/upphört under 2022. Kolumnen ”Bemyndiganden” handlar om myndigheternas bemyndiganden att utfärda föreskrifter.

Källa: Statskontorets enkät till myndigheter hösten 2022.

Bilaga 8

Tillsatta utredningar

I denna bilaga redovisar vi en förteckning över de statliga offentliga utredningar som regeringen har tillsatt under 2022 och som vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner.

Tabell B15. Tillsatta utredningar 2022 vars uppdrag vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner.

Departement

Utredning

Arbetsmarknad

Exitprogram för personer som är utsatta för prostitution

Skydd, stöd och vård för personer som har utsatts för övergrepp vid
produktion eller distribution av pornografi

Finans

Förstärkt byggkontroll för att förhindra allvarliga personskador

Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden

Bättre verktyg för att minska och motverka boendesegregation

En ändamålsenlig kommunalekonomisk utjämning

En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner

Övergångsrestriktioner för att stärka förtroendet för offentlig
verksamhet

En effektivare samordning av administrativa tjänster genom Statens servicecenter

Ökad kunskap om kommuners och regioners kostnader för valfrihetssystem

Effektiv och tillförlitlig kontroll av leverantörer vid tilldelning av
offentliga kontrakt

Motverka social dumpning

Försvar

Kontroll vid överlåtelse och upplåtelse av egendom av väsentlig betydelse för
totalförsvaret

Infrastruktur

Utvecklad reglering och styrning av interoperabilitet vid datadelning
inom den offentliga förvaltningen och från den offentliga förvaltningen
till externa aktörer

Justitie

Förbättrad arbetsmarknadsetablering utrikes födda kvinnor

Uppsägning hyresgäster som begår brott

En översyn av kontaktförbudslagstiftningen

Förbättrade möjligheter att utbyta information med brottsbekämpande
myndigheter

Åtgärder otillåten påverkan korruption

Ett säkrare och mer tillgängligt fastighetsregister

Tilläggsdirektiv till Ett ordnat initialt mottagande av asylsökande (Ju
2021:12)

Åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet

Kultur

En utvecklad öppen fritidsverksamhet för ungdomar

Översyn av kultursamverkansmodellen för kultur i hela landet

Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige

Miljö

Ändamålsenliga undantag från strandskyddet för de areella
näringarna

Stärkta incitament för utbyggd vindkraft

En skärpt miljöstraffrätt och en stärkt miljöbrottsbekämpning

Ökad beredskap för att säkerställa en robust och kontinuerlig leverans av
vattentjänster

Näring

Ett statligt ägt fastighetsbolag för ett starkare och tryggare Sverige

Ökad försörjningsberedskap för varor och tjänster från industrin

En ny livsmedelsberedskap

Stärkt offentlig kontroll för att upptäcka och motverka fusk i den
jordbruksbaserade livsmedelskedjan

Social

Barns möjligheter att klaga och utkräva sina rättigheter enligt
barnkonventionen

En trygg uppväxt utan alkohol, tobak och nikotinprodukter

En svensk narkotikapolitik anpassad till nutidens och framtidens
utmaningar

Översyn av subventionering av speciallivsmedel till barn

Hälsodata som nationellt intresse – en lagstiftning för interoperabilitet

En mer ändamålsenlig och effektiv ordning för de nationella
vaccinationsprogrammen och det nationella vaccinationsregistret

Utvärdering av genomförande av vaccinering mot sjukdomen covid-19

Hälsodata som nationell resurs för framtidens hälso- och sjukvård

Utredning om läkarintygets betydelse i sjukpenningärenden

Tilläggsdirektiv till Läkemedelsstatistikutredningen (S 2021:01)

Stärkt stöd till tandvård för våldsutsatta och ökad kontroll över
tandvårdssektorn

Ungdomskriminalitetsnämnder

Öka drivkrafter och möjligheter till arbete i försörjningsstödet och bryta
långvarigt biståndsmottagande

Utbildning

Säkerheten i skolan ska förbättras

Långsiktig och behovsanpassad yrkesutbildning för vuxna

En skola utan vinstintresse

Fler vägar till arbetslivet

Mer kunskap om barn och elever med funktionsnedsättning i
skolväsendet

Tilläggsdirektiv till Utredningen om ett statligt huvudmannaskap för
skolan (U 2020:07)

Samordnat arbete för fler platser för verksamhetsförlagd utbildning i
sjuksköterskeutbildningen

Källa: Regeringens ärendeförteckningar för 2022 och https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/kommittedirektiv/

Bilaga 9

Samlade styrmedel

Tabell B16. Totalt antal styrsignaler per styrmedel, 2018–2022.

2020

2021

2022

Styrmedel

2018

2019

Exkl. styrning
till följd av
pandemin

Inkl. styrning
till följd av
pandemin

Exkl. styrning
till följd av
pandemin

Inkl. styrning
till följd av
pandemin

Exkl. styrning
till följd av
pandemin

Inkl. styrning
till följd av
pandemin

Nya lagar och förordningar

15

10

5

17

14

16

17

17

Ändrade lagar och
förordningar

22

23

19

25

18

19

19

19

Nya statsbidrag

33

13

14

29

10

22

15

16

Väsentligt ändrade
statsbidrag

31

28

27

34

34

44

43

46

Nya regeringsuppdrag till
myndigheter

91

110

115

175

120

153

151

158

Nya överenskommelser

5

2

3

4

2

3

1

1

Nya nationella samordnare

1

1

4

5

0

0

1

1

Nya inriktningsdokument

16

3

3

5

0

4

8

8

Nya statliga utredningar

.

.

36

39

28

30

46

53

Totalt

214

190

226

333

226

291

301

319

Anmärkning: Statskontoret började att kartlägga antal nya statliga utredningar år 2020. Under årets kartläggning identifierade vi ett riktat statsbidrag som kom förra året, men som inte fanns med i vår förteckning. Det innebär att antalet nya riktade statsbidrag 2021 i den här tabellen inte överensstämmer helt med vår publikation för 2021.

Källa: Statskontoret. (2019). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2018; Statskontoret. (2020) Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2019; Statskontoret (2021). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2020; Statskontoret (2022). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2021 samt Statskontoret, utifrån flera grundkällor och egna bearbetningar. Se bilaga 2.

Bilaga 10

Statsbidragsförteckning

I denna bilaga redovisar vi Statskontorets förteckning över samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn 2022. Vi redogör också för hur vi har gått till väga för att ta fram förteckningen.

Metodbeskrivning

Årets kartläggning utgår från en förteckning över samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn som konsulten EY tog fram på uppdrag av Statskontoret under 2018.[50] Den bygger på uppgifter från Ekonomistyrningsverkets (ESV) realekonomiska fördelning av statens utgifter för transfereringar. Mer specifikt handlar det om ESV:s uppgifter om utbetalda transfereringar till kommuner och/eller regioner från olika anslagsposter i statens budget 2017.

Statskontoret har för åren 2018–2022 lagt till nya statsbidrag som vi har identifierat och tagit bort statsbidrag som har upphört. Enligt vårt uppdrag ska vi redovisa flera uppgifter om samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn: fördelning efter utgiftsområde, storlek, utbetalda medel per bidrag, eventuellt slutår samt typ av fördelningsnyckel. Vi har använt flera källor för att kartlägga detta.

Statsbidragens bidragsramar

Vi har gått igenom regleringsbreven för 2022 för berörda anslag i statens budget för att urskilja hur mycket medel som har avsatts för respektive bidrag (bidragets bidragsram). För en del bidrag är det inte möjligt att urskilja en exakt bidragsram. Det beror på att de medel som regeringen har avsatt i regleringsbrevet i vissa fall även får användas till andra bidrag och/eller ska användas för flera ändamål. Det gäller knappt en tredjedel av bidragen. Vi har markerat dessa bidrag med en asterisk (*) i kolumnen ”Bidragsram 2022”.

Utbetalda medel per bidrag

För att kartlägga hur mycket medel som staten har betalat ut till kommunsektorn inom ramen för respektive bidrag har vi använt flera olika källor. I första hand har vi utgått från uppgifter från ESV över medel (transfereringar) från staten till kommuner och regioner för konsumtion och investeringar. De uppgifter som vi har fått från ESV visar utbetalda medel från olika anslag i statens budget samt utbetalda medel per anslagspost. Mer specifikt handlar det om utbetalda medel under 2022 från respektive anslagspost minus eventuella återbetalningar från kommunsektorn. Uppgifterna innehåller alltså endast medel som staten har betalat ut under 2022. De medel som staten har avsatt för 2022 men som har betalats ut efter årsskiftet ingår inte i vårt underlag. Utbetalningarna under 2022 kan också gälla ersättningar och bidrag för tidigare år.

Det förekommer att det ligger flera statsbidrag till kommunsektorn under en och samma anslagspost. I dessa fall har vi inte kunnat använda uppgifterna från ESV för att identifiera hur mycket medel som staten har betalat ut per bidrag. Vi har då i stället via mejl inhämtat uppgifterna från den myndighet som administrerar bidraget, eller utgått från publicerade uppgifter på myndighetens webbplats.

I utbetalda medel till kommunsektorn har vi valt att inkludera medel till kommuner, regioner, kommun- och regionägda bolag, kommunalförbund samt vissa andra samarbetsorganisationer som hör till kommuner eller regioner (till exempel Regionala cancercentrum). Vi har däremot inte inkluderat medel till SKR eller till stiftelser som har grundats av kommuner eller regioner.

Statsbidragens slutår

För att kartlägga statsbidragens slutår har vi utgått från flera källor. Vi har utgått från budgetpropositionen 2023, dokument som reglerar respektive statsbidrag (till exempel överenskommelser, förordningar eller särskilda regeringsuppdrag) samt information på myndigheters webbplatser. Vi har också utgått från regeringens förteckning över riktade statsbidrag till kommunsektorn i budgetpropositionen 2021 (Bilaga ”Riktade statsbidrag till kommunsektorn”). Om det finns statsbidrag som är tidsbegränsade, utan att det framgår av någon av dessa källor, så syns det inte i vår förteckning. Alla uppgifter om slutår är preliminära, eftersom regeringen kan ändra tidsramen för bidragen.

Övriga uppgifter

Uppgifter om vilken myndighet som administrerar bidraget bygger på vår genomgång av aktuella regleringsbrev samt de dokument som reglerar respektive statsbidrag. Uppgifter om statsbidragens målgrupp och fördelningsnyckel bygger också på de dokument som reglerar respektive statsbidrag, men i vissa fall även på kompletterande information från webbplatsen för den myndighet som administrerar bidraget.

Medskick till läsaren

Underlaget har vissa begränsningar. För vissa av bidragen finns det stora skillnader mellan avsatta och utbetalda medel (se kolumnerna ”Bidragsram 2022” och ”Utbetalt kommunsektorn 2022”). Det behöver inte betyda att medlen inte har gått åt, utan kan bero på att det saknas uppgifter om en exakt bidragsram för bidraget. Vi vill också uppmärksamma läsaren på att vissa av bidragen har fler mottagare än kommuner och/eller regioner (se kolumnen ”Målgrupp(er)”). För dessa bidrag visar en jämförelse mellan bidragsramen och hur mycket medel som har betalats ut till kommunsektorn inte i vilken utsträckning bidraget har utnyttjats. Vi gör av den anledningen inte en aggregerad jämförelse mellan avsatta medel för samtliga statsbidrag och hur mycket medel som har betalats ut. Däremot kan en sådan jämförelse vara meningsfull för enskilda statsbidrag eller utgiftsområden där vi har mer exakta uppgifter om avsatta medel. Inom exempelvis utgiftsområde 9 har vi exakta bidragsramar för samtliga bidrag.

Statskontoret kommer att publicera denna förteckning i Excel-format på https://www.statskontoret.se/publicerat/publikationer/publikationer-2023/utvecklingen-av-den-statliga-styrningen-av-kommuner-och-regioner-2022/.

Tabell B17. Samtliga riktade statsbidrag och kostnadsersättningar till kommunsektorn 2022.

Utgiftsområde

Anslag

Statsbidragets namn

Bidrags-
ram 2022 (mnkr)

Utbetalt kommun-sektorn 2022 (mnkr)

Bidragstyp

Myndighet(er) som administrerar bidraget

Målgrupp(er)

Ev. tidsbegränsat (slutår)

Fördelningsnyckel

1

2:2

Resebidrag för studiebesök hos Sveriges riksdag för studerande på gymnasienivå

985*

3

Riktat statsbidrag

Riksdagsförvaltningen

Gymnasieskolor, gymnasiesärskolor, anordnare av gymnasial vuxenutbildning samt särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå

Investerings-/projektbidrag m.m.

1

6:1

Statsbidrag för kommunernas medverkan vid 2022 års val

294

294

Kostnadsersättning

Skatteverket

Kommuner

Tidsbegränsat (2022)

Grundbelopp och utifrån andel av det totala antalet röstberättigade

1

7:1

Statsbidrag till nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:1299)

94*

80

Kostnadsersättning

Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget

Kommuner och regioner i förvaltningsområden

Grundbelopp. Till kommuner även utifrån antal invånare

1

7:2

Statsbidrag till kommuner för att främja romsk inkludering

10

9

Riktat statsbidrag

Länsstyrelsen i Stockholms län

Kommuner

Tidsbegränsat (2023)

Investerings-/projektbidrag m.m.

4

1:1

Medel avseende avhopparverksamhet

73

58

Riktat statsbidrag

Polismyndigheten

Organisationer och kommuner

Tidsbegränsat (2024)

Investerings-/projektbidrag m.m.

4

1:14

Statsbidrag för förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism (2019:1282)

10

9

Riktat statsbidrag

Brottsförebyggande rådet

Ideella föreningar, stiftelser (inte statliga och kommunala), kommuner och regioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

6

2:2

Statsbidrag till kommuner för förebyggande åtgärder mot naturolyckor

520*

231

Riktat statsbidrag

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kommuner

Investerings-/projektbidrag m.m.

6

2:3

Ersättning för räddningstjänst och vid utflöde av olja och andra skadliga ämnen

38*

13

Kostnadsersättning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kommuner

Kommuner som haft kostnader som överstiger ett av regeringen fastställt belopp eller självrisken

6

2:4

Överenskommelse om regionernas arbete med krisberedskap och civilt försvar 2022 (förlängd och justerad)

85

83

Riktat statsbidrag

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Regioner

Grundbelopp och ersättning per invånare samt ersättning beroende på regionernas militärstrategiska läge

6

2:4

Överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar 2022 (förlängd och justerad)

160

160

Riktat statsbidrag

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kommuner

Bl.a. ersättning per invånarantal och baserat på kommunernas militärstrategiska läge

6

2:4

Stöd till åtgärder som stärker ledningsförmågan i kommuner och regioner

1 475*

51

Riktat statsbidrag

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och länsstyrelserna

Kommuner och regioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

6

2:4

Överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019–2022

359

332

Riktat statsbidrag

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kommuner

Tidsbegränsat (2023)

Olika, bl.a. grundbelopp med förbestämd summa per kommun och ersättning för investeringar utifrån invånarantal

6

2:6

Ersättning till kommunerna för kostnader relaterade till grundutbildning för deltidsanställd räddningstjänstpersonal

35

7

Kostnadsersättning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kommuner

Ersättning per deltagare

8

1:2

Statlig ersättning för asylsökande m.fl. (2017:193)

9 350*

2 312

Kostnadsersättning

Migrationsverket

Kommuner och regioner1

Olika, bl.a. schablonersättningar per elev eller barn

8

1:2

Statlig ersättning för hälso- och sjukvård till asylsökande (1996:1357)

9 350*

889

Kostnadsersättning

Migrationsverket

Regioner och apotek

Oftast schablonersättning per person eller insats

8

1:8

Europeiska asyl-, migrations- och integrationsfonden 2021–2027 (respektive 2014–2020)

408

155

Riktat statsbidrag

Migrationsverket

Myndigheter, kommuner, regioner, frivilligorganisationer, den idéburna sektorn, företag, utbildnings- och forskningsinstitut samt arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer

Tidsbegränsat (2027)

Investerings-/projektbidrag m.m.

8

1:9

Tillfälligt stöd till kommuner med anledning av kriget i Ukraina

500

500

Kostnadsersättning

Migrationsverket

Kommuner

Tidsbegränsat (2022)

Utifrån befolkningsandel

9

1:4

Statligt tandvårdsstöd (2008:145)

7 054

1 619

Kostnadsersättning

Försäkringskassan

Regioner och privata vårdgivare

Per patient och år upp till ett visst belopp

9

1:4

Kompetenscentrum på tandvårdsområdet

8

8

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kompetenscentrum på tandvårdsområdet (regioner)

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:5

Bidrag för läkemedelsförmånerna (överenskommelse)

33 444

32 875

Kostnadsersättning

Kammarkollegiet

Regioner och SKR

Utifrån en kombination av ålder och socioekonomiska förhållanden

9

1:6

Medel till kommuner och regioner för tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

75

45

Kostnadsersättning

Kammarkollegiet

Kommuner, regioner och länsstyrelser

Tidsbegränsat (2022)

Förutbestämt belopp per kommun och region utifrån antalet serveringsställen med minst en anställd

9

1:6

Utbildningar för nyanlända och asylsökande med erfarenhet av arbete inom hälso- och sjukvård eller utländsk vårdutbildning

4

2

Riktat statsbidrag

Länsstyrelsen i Stockholm

Privata och offentliga aktörer som anordnar utbildningar i svenska språket samt annan teoretisk och praktisk vårdutbildning för nyanlända och asylsökande med erfarenhet av arbete inom hälso- och sjukvård eller utländsk vårdutbildning.

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:6

Medel för utvecklingsprojekt för tidig upptäckt av cancer

5

5

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Region Västerbotten

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:6

Bidrag för verksamhet vid Rett Center

9

9

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Region Jämtland Härjedalen/Rett center

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:6

Medel till norra sjukvårdsregionen för insatser rörande samordnad utveckling för god och nära vård i glesbygdsperspektiv

12

12

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Norra sjukvårdsregionförbundet (Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen och Region Västernorrland)

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:6

Statsbidrag för verksamhet i regionala cancercentrum (2019:7)

75

74

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regionala cancercentrum (de regioner som avser att samverka inom respektive regionalt cancercentrum)

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:6

Statsbidrag till regioner och kommuner för att ekonomiskt stödja verksamheter inom hälso- och sjukvård respektive socialtjänst till följd av sjukdomen covid-19 (2020:193)

173

39

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner och kommuner

Tidsbegränsat (2022)2

Ersättning för merkostnader efter ansökan

9

1:6

Medel till regioner för att omförhandla avtal med privata utförare som fått ökade bemanningskostnader

210

195

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Regioner

Tidsbegränsat (2022)

Förutbestämt belopp per region utifrån befolkningsmängd

9

1:6

Prestationsbaserat statsbidrag till regioner i syfte att öka antalet AT-tjänster

375

03

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner

Olika, bl.a. utifrån ökning i antal AT-tjänster

9

1:6

Jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider 2022 (överenskommelse)

545

495

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet och SKR

Regioner, SKR, Regionala cancercentrum och Regionala cancercentrum i samverkan

Främst utifrån befolkningsandel

9

1:6

Stödja den fortsatta uppbyggnaden av hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar.

705

670

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Regioner och SKR

Tidsbegränsad (2025)

Olika, bl.a. utifrån befolkningsandel

9

1:6

Statsbidrag till regioner för att öka antalet vårdplatser

925

923

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner

Tidsbegränsat (2024)

Utifrån befolkningsstorlek

9

1:6

Ökad tillgänglighet och jämlikhet i mödrahälso- och förlossningsvården samt förstärkta insatser för kvinnors hälsa (överenskommelse)

1 436

1 482

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Regioner och SKR

Förutbestämt belopp per region utifrån befolkningsmängd

9

1:6

Medel till regionerna för hantering av de uppdämda vårdbehoven

2 000

2 000

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner

Utifrån befolkningsandel

9

1:6

Uppskjuten och covid-19-relaterad vård

4 000

4 000

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Regioner

Tidsbegränsat (2022)

Förutbestämda belopp per region, baserade på befolkningsmängd

9

1:6

God och nära vård 2022 - En omställning av hälso- och sjukvården med primärvården som nav (överenskommelse)

6 373

6 320

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet och Socialstyrelsen

Regioner, kommuner via regionala samverkans- och stödstrukturerna, SKR

Olika, främst utifrån befolkningsandel

9

1:6

Nationell testning och smittspårning för covid-19, 2022 (överenskommelse)4

6 901

5 745

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet och Folkhälsomyndigheten

Regioner (och kommuner via regioner)

Tidsbegränsat (2022)

Utifrån befolkningsmängd, antal utförda test och antal tillfrisknandebevis

9

1:6

Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19 2022

7 620

4 157

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet och Folkhälsomyndigheten

Regioner och SKR

Tidsbegränsat (2023)

Olika, bl.a utifrån befolkningsmängd och antal genomförda vaccinationer

9

1:6,
1:8

Sammanhållen, jämlik och säker vård

284

173

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

SKR och regioner

Utifrån förutbestämda användningsområden

9

1:6,
4:5

Statsbidrag för att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg (2021:313)

1 300

946

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner och regioner (vård- och omsorgsverksamhet)

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:7

Ersättning för sjukvård i internationella förhållanden (2013:513)

511

224

Kostnadsersättning

Försäkringskassan

Regioner

För utförd vård utomlands

9

1:8

Medel för att bedriva ett projekt som syftar till att öka dokumentation, identifiering och kunskap om tortyr och därmed utveckla vården till tortyroffer inom hälso- och sjukvården i Region Skåne

1

1

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Region Skåne

Tidsbegränsat (2022)

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:8

Medel till Kunskapsnätverket för samers hälsa5

2

2

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Region Västerbotten

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:8

Medel till Region Stockholm för ett system för internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (KBT)

5

5

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Region Stockholm

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:8

Insatser inom området psykisk hälsa (överenskommelse)

1 635

1 026

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet och SKR

Regioner, kommuner och SKR

Främst utifrån befolkningsandel

9

1:8

Statsbidrag till telefon- och webbaserade stödinsatser inom områdena alkohol, tobak och spel

15

15

Riktat statsbidrag

Folkhälsomyndigheten

Region Stockholm (Stockholms läns sjukvårdsområde)

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:8,
1:6

Statsbidrag för utveckling av den prehospitala akutsjukvården för patienter med psykisk ohälsa

48

46

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

1:11,1:6

Ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården 2022 (överenskommelse)

3 003

2 991

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Regioner och SKR

Bl.a. prestation och befolkningsstorlek

9

4:2

Statsbidrag till samordning av regionernas arbete med utrustning för elektronisk kommunikation (2014:299)

1

1

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

4:2

Statsbidrag till utrustning för elektronisk kommunikation (2014:298)

19

19

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner

Bl.a. befolkningsandel

9

4:2

Statsbidrag till tolktjänst

74

74

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner och Gotlands kommun

Utifrån tolkcentralernas redovisade totalkostnader

9

4:2

Medel till regionerna för rådgivning och annat stöd inom LSS-området

95

95

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner eller motsvarande

Befolkningsandel

9

4:2

Statsbidrag till kommuner som bedriver verksamhet med personligt ombud för vissa personer med psykiska funktionsnedsättningar (2013:522)

132

128

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Utifrån antalet årsanställningar som personligt ombud

9

4:2

Stöd för habiliteringsersättning (daglig verksamhet)

350

320

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Förutbestämt belopp per kommun utifrån antalet deltagare

9

4:5

Medel till kommuner för projekt om dagverksamhet för personer med demenssjukdom

2

2

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet/Svenskt Demenscentrum

Helsingborg, Dorotea, Tierp och Forshaga kommun samt Stadsdelen Södermalm i Stockholms stad

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

4:5

Medel för att utveckla Svenska Demensregistret

3

3

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Karolinska Universitetssjukhuset

Förutbestämt belopp

9

4:5

Medel för arbetet med BPSD-registret under 2022

3

3

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Skåne universitetssjukhus

Förutbestämt belopp

9

4:5

Arbetet med Swedish National Study on Ageing and Care (SNAC)

17

7

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Förutbestämda verksamheter, bl.a. Region Skåne

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

4:5

Forskning inom äldreområdet

36

34

Riktat statsbidrag

Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte)

Regioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

4:5

Statsbidrag till kommunerna för att öka specialistundersköterskekompetens inom vård och omsorg om äldre samt vård och omsorg om personer med demenssjukdom

47

45

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Förutbestämt belopp per kommun utifrån andel av befolkning som är 80 år eller äldre

9

4:5

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner om äldreomsorg – teknik, kvalitet och effektivitet med den äldre i fokus

200

181

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Kommuner och SKR

Tidsbegränsat (2022)

Olika, främst förbestämt belopp per kommun utifrån antalet invånare som är 80 år eller äldre

9

4:5

Statsbidrag för utökad läkarkompetens i äldreomsorgen

300

299

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Regioner

Förutbestämda belopp per region baserat på andel personer som är 80 år eller äldre

9

4:5

Medel för att motverka ensamhet bland äldre och för ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom

610

609

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Förutbestämt belopp per kommun

9

4:5

Stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer (2016:848)

991

187

Riktat statsbidrag

Boverket och länsstyrelserna

Kommuner, allmännyttigt bostadsföretag, privat fastighetsägare, byggföretag eller kooperativ bostadsförening

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

4:5

Prestationsbaserat statsbidrag till kommuner i syfte att utöka bemanningen av sjuksköterskor på särskilda boenden

1 000

997

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Tidsbegränsat (2023)

Olika, bl.a utifrån förbättringar i antal sjuksköterskor

9

4:5

Äldreomsorgslyftet (medel för att öka kompetensen bland äldreomsorgens personal)

1 700

-956

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Tidsbegränsat (2023)

Förutbestämt belopp per kommun baserat på antal/andel personer som är 70 år eller äldre

9

4:5

Prestationsbaserade medel i syfte att minska andelen timanställningar inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre

2 000

1 997

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Tidsbegränsat (2023)

Utifrån minskad andel timanställda i kommunal vård och omsorg.

9

4:5

Säkerställa en god vård och omsorg av äldre personer

4 000

3 946

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Förutbestämda belopp per kommun

9

4:6

Subventionering av LVU-placeringar

484

422

Kostnadsersättning

Statens institutionsstyrelse

Kommuner

Subvention av vårdavgift som kommuner erlägger

9

4:7

Statsbidrag för subventioner av familjehemsplaceringar

250

241

Kostnadsersättning

Socialstyrelsen

Kommuner

Tidsbegränsat (2023)

Olika, bl.a. kostnader

9

4:7

Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD) 2014–2020 (2014:1374)

1

<1

Riktat statsbidrag

Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige (ESF-rådet)

Offentliga aktörer, ideella organisationer

Tidsbegränsat (2022)7

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

4:7

Statsbidrag till kommuner för att stärka arbetet med att motverka hemlöshet enligt metoden Bostad först

30

24

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Tidsbegränsat (2026)

Investerings-/projektbidrag m.m.

9

UO 9: 4:7,
UO 13 3:1

Utvecklingsmedel för arbete mot våld i nära relationer m.m.

186

164

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner, regioner, ideella föreningar och stiftelser

Tidsbegränsat (2022)

Grundbelopp och antalet invånare

10

1:6

Försäkringsmedicinska utredningar (2018:1633)

244

198

Kostnadsersättning

Försäkringskassan

Regioner

Ersättning för kostnader för försäkringsmedicinska utredningar som Försäkringskassan begärt

10

1:6

Bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd för återgång i arbete (2014:67)

150

28

Riktat statsbidrag

Försäkringskassan

Arbetsgivare, både offentliga och privata

Bidrag för hälften av kostnaderna upp till ett visst maxbelopp per år

10

1:7

Ersättning för höga sjuklönekostnader

13 207

4 046

Kostnadsersättning

Försäkringskassan

Arbetsgivare, både offentliga och privata

Ersättning för sjuklönekostnader enligt olika procentsatser beroende på hur höga kostnader arbetsgivaren haft

13

1:1

Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. (2016:1364)

68

5

Riktat statsbidrag

Länsstyrelserna

Organisationer (ideella föreningar), kommuner och kommunalförbund

Investerings-/projektbidrag m.m.

13

1:1,
1:2

Statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar (2010:1122)

4 312

3 805

Kostnadsersättning

Migrationsverket och länsstyrelserna

Kommuner, regioner och kommunalförbund8

Ersättningar för olika ändamål

13

1:2

Bidrag till kommuner med högt flyktingmottagande

200

200

Riktat statsbidrag

Migrationsverket

58 kommuner som under de senaste åren har haft ett högt mottagande av nyanlända i relation till den egna befolkningen

Förutbestämt belopp per kommun

13

2:2

Statsbidrag till kommuner och regioner för att främja hbtqi-personers situation (2014:1542)

5

4

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner och regioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

13

3:1

Statsbidrag till kommuner för att stärka arbetet med att hjälpa våldsutsatta att ordna stadigvarande boende

5

2

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner

Tidsbegränsat (2025)

Investerings-/projektbidrag m.m.

13

3:1

Utvecklingsmedel förebyggande insatser mäns våld mot kvinnor

15

<1

Riktat statsbidrag

Länsstyrelserna

Bl.a. kommuner, myndigheter och ideella organisationer

Investerings-/projektbidrag m.m.

13

3:1

Medel för att stödja kommuner och regioner att utveckla arbetet för jämställdhet och kvinnofrid9

25

12

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet och SKR

SKR samt regionala stöd och samverkansstrukturer

Tidsbegränsad (2023)

Investerings-/projektbidrag m.m.

13

3:1

Statsbidrag för visst våldsförebyggande arbete

40

010

Riktat statsbidrag

Jämställdhetsmyndigheten

Kommuner, regioner, ideella organisationer och stiftelser

Investerings-/projektbidrag m.m.

13

3:1

Medel för att fortsätta driva stopptelefonen PrevenTell

5

5

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet/Karolinska Institutet

Karolinska Universitetssjukhuset

Investerings-/projektbidrag m.m.

13

4:1

Medel för sociala insatser i utsatta områden

467

412

Riktat statsbidrag

Socialstyrelsen

Kommuner som omfattas av Polisens lägesbild över utsatta områden

Tidsbegränsat (2023)

Olika, bl.a. utifrån förekomst av utsatta områden, riskområden, särskilt utsatta områden och befolkningsstorlek

14

1:3

Statsbidrag till kommuner för främjande av lokala överenskommelser om viss samverkan om unga och nyanlända (2015:502)

20

19

Riktat statsbidrag

DUA

Kommuner

Tidsbegränsat (2022)

Investerings-/projektbidrag m.m.

14

1:3

Bidrag till kommunerna för att skapa jobb och sommarjobb för ungdomar

100

77

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Kommuner

Förutbestämt belopp bl.a. baserat på antalet ungdomar med låg socioekonomisk status

14

1:3

Arbetsmarknadspolitiska program (2000:634)

9 064*

3

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Bl.a. offentliga och privata arbetsgivare

Olika, bl.a. investerings-/projektbidrag m.m.

14

1:3

Ersättning enligt jobb- och utvecklingsgarantin (2007:414)

9 064*

35

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Offentliga eller privata aktörer som anordnar arbetsträning

Per anvisningsdag och deltagare eller per närvarodag

14

1:3

Ersättning enligt jobbgaranti för ungdomar (2007:813)

9 064*

3

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Offentliga eller privata aktörer som anordnar arbetsträning samt kommuner (för t.ex. studie- och yrkesvägledning)

Bl.a. per anvisningsdag och person

14

1:3

Etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2017:820)

9 064*

3

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Offentliga eller privata aktörer som anordnar arbetsträning

Per anvisningsdag och deltagare eller per närvarodag

14

1:3

Särskilt anställningsstöd (2018:42)

9 064*

1 900

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Arbetsgivare som uppfyller vissa krav

Olika, bl.a. ersättning för vissa lönekostnader

14

1:3,
1:13

Stöd för yrkesintroduktionsanställningar (2013:1157)

9 082*

<1

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Arbetsgivare, både offentliga och privata

Olika, bl.a. ersättning för arbetsgivaravgift

14

1:4

Särskilda insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga (2017:462)

14 058*

2 572

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Arbetsgivare, både offentliga och privata

Olika, bl.a. ersättning för vissa lönekostnader

14

1:7,
1:6

Nationellt socialfondsprogram för perioden 2021–2027 (respektive 2014–2020)

2 771

467

Riktat statsbidrag

Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige (ESF-rådet)

Offentliga förvaltningar, arbetstagar- eller arbetsgivarorganisationer, ideella organisationer, företag

Tidsbegränsat (2027)

Investerings-/projektbidrag m.m.

14

1:13

Stöd för nystartsjobb (2018:43)

5 320

703

Riktat statsbidrag

Arbetsförmedlingen

Arbetsgivare, både offentliga och privata

Olika, bl.a. ersättning för vissa lönekostnader

16

1:4

Bidrag för samisk integrering i grundskolan

58*

3

Riktat statsbidrag

Sameskolstyrelsen

Huvudmän för grundskola eller utbildning som motsvarar grundskolan och som har samiska elever

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:5

Försöksverksamhet med datorbaserade nationella prov, extern bedömning och central rättning (2017:1106)

14

11

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

100 utvalda skolor

Tidsbegränsat (2023)

Fast belopp per deltagande skolenhet

16

1:5

Statsbidrag för science center

26

3

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Teknik- och naturvetenskapscentrum/Science center

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:5

Statsbidrag för försöksverksamhet med branschskola (2017:623)

29

7

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Skolhuvudmän som har överlämnat undervisning på entreprenad till en branschskola

Tidsbegränsat (2023)

Per elev

16

1:5

Statsbidrag för fortbildning i specialpedagogik

67

34

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän för förskola, förskoleklass, grundskola, gymnasieskolan, sameskola, kommunal vuxenutbildning samt huvudman för utbildning som motsvarar grundskoleutbildning vid särskilt ungdomshem

Tidsbegränsat (2023)

Schablonbelopp per lärare som deltar

16

1:5

Statsbidrag för vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år (2014:854)

69*

35

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän inom gymnasieskolan

Utifrån antalet elevplatser och redovisad kostnadsprognos

16

1:5

Statsbidrag för undervisning under skollov (2014:47)

150

105

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän för en grundskola, sameskola, specialskola eller gymnasieskola

Utifrån merkostnader för att anordna lovskola

16

1:5

Insatser för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända elever och vid behov elever med annat modersmål än svenska och samverkan för bästa skola

284

125

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän inom skolväsendet som ingått överenskommelse med Skolverket

Tidsbegränsat (2025)

Projektbidrag till skolenheter med låga kunskapsresultat eller hög andel elever som inte fullföljer sina studier

16

1:5

Statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie undervisningstid (2014:144)

348

282

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Skolhuvudmän och ideella föreningar/organisationer

Maxbelopp per elev

16

1:5

Statsbidrag för bättre språkutveckling i förskolan (2019:558)

350

344

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Kommuner

Tidsbegränsat (2022)

Minimibelopp och bl.a. utifrån antalet barn mellan tre och fem år som är folkbokförda i kommunen

16

1:5

Statsbidrag för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i socioekonomiskt utsatta områden

420

391

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Vissa socioekonomiskt utsatta huvudmän/skolenheter

Utifrån elevantal vid socioekonomiskt utsatta skolenheter

16

1:5

Statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning och lärlingsliknande utbildning inom introduktionsprogram (2011:947)

482

238

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän inom skolväsendet och arbetsgivare

Per elev och termin

16

1:5

Statsbidrag för anställning av lärarassistenter (2019:551)

500*

381

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän för förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan

Elevantal

16

1:5

Skolmiljarden

1 400

1 400

Riktat statsbidrag11

Statens skolverk

Skolhuvudmän

Tidsbegränsat (2022)

Utifrån antal barn och unga i kommunen

16

1:5
1:10

Statsbidrag för personalförstärkning inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser och för fortbildning (2016:400)

626*

425

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän för förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan

Tidsbegränsat (2023)12

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

UO 16 1:5
UO 24 1:5

Statsbidrag för entreprenörskap i skolan och för upphandling av tjänster för att stödja entreprenörskap inom skolväsendet (2011:192)

25

13

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän inom skolväsendet och organisationer

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:6

Statsbidrag för omvårdnad i särskilt boende för rörelsehindrade

71

60

Kostnadsersättning

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Huvudmän för de fyra riksgymnasierna i Umeå, Kristianstad, Stockholm och Göteborg

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:6

Särskilda bidrag för riksrekryterande gymnasial utbildning för elever med funktionshinder

189

166

Kostnadsersättning

Statens skolverk

Vissa kommuner och regioner (Göteborgs, Kristianstads, Stockholms, Umeås och Örebros kommuner samt Region Södermanland)

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:7

Statsbidrag för omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds (2012:994)

79

73

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Kommuner

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:7

Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet (2001:160)

2 095

2 095

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Kommuner

Utifrån den s.k. standardkostnaden för förskola m.m. i det kommunala utjämningssystemet

16

1:7

Statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan (2021:848)

2 129

2 100

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Kommuner

Utifrån standardkostnader och socioekonomiskt index

16

1:8

Statsbidrag för utbildning för barn som vistas i landet utan tillstånd (2013:361)

50

50

Kostnadsersättning

Statens skolverk

Kommuner

Utifrån ett medelvärde av antalet asylsökande barn

16

1:8

Statsbidrag för vissa barn och ungdomar som inte är folkbokförda i Sverige (2011:538)

152*

80

Kostnadsersättning

Statens skolverk

Kommuner

Per elev utifrån bl.a. riksprislistan

16

1:8

Statsbidrag till kostnader för utbildning i Sverige för utlandssvenska elever (2015:736)

152*

<1

Kostnadsersättning

Statens skolverk

Skolhuvudmän för elever i årskurs 7–9 i grundskolan och grundsärskolan, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, IB-utbildning på gymnasieskolan

Per elev utifrån bl.a. riksprislistan

16

1:8

Särskilt verksamhetsstöd till vissa utbildningar (t.ex. dansarutbildningar)

28

28

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Utvalda kommuner/enskilda huvudmän

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:8

Statsbidrag för internationell gymnasial utbildning (IB-utbildning)

152*

4

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Stockholms kommun, Göteborgs kommun och Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket

Belopp per årselevplats till enskilda på förhand bestämda huvudmän

16

1:8

Statsbidrag till avgifter till International Baccalaureate Office (1993:795)

152*

2

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Kommunala och fristående huvudmän för gymnasieskola som anordnar IB-program

Bl.a. för kostnader för avgiften för examen per elev

16

1:8

Statsbidrag till kommun, region eller enskild huvudman för elever från nordiska länder

152*

17

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Kommunala och fristående huvudmän för gymnasieskolan och vuxenutbildning på gymnasial nivå

Per elev utifrån bl.a. kurs och riksprislistan

16

1:9

Statsbidrag för distansundervisning

112*

11

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Stockholms stad (Sofia distans)

Per elev

16

1:10

Statsbidrag för praktiknära forskning och utveckling

25

5

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Skolhuvudmän och skolhuvudmän som har överlämnat undervisning på entreprenad

Statsbidraget beräknas på en schablonlön

16

1:10

Statsbidrag för handledare i språk-, läs- och skrivutveckling (2015:42)

25*

7

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän inom förskolan, förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Schablonbelopp per handledare

16

1:10

Statsbidrag för behörighetsgivande utbildning för lärare i yrkesämnen (2013:60)

60

47

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, den kommunala vuxenutbildningen och den särskilda utbildningen för vuxna

Tidsbegränsat (2023)12

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:10

Statsbidrag för fortbildning av lärare när det gäller svenska som andraspråk och kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (2016:709)

95

18

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän inom skolväsendet m.fl.

Tidsbegränsat (2023)12

Utifrån en årslön

16

1:10

Statsbidrag för fortbildning av lärare (2007:222)

103*

14

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän inom skolväsendet (förutom förskola och fritidshem), svensk utlandsskola och särskilt ungdomshem

Tidsbegränsat (2023)12

Belopp per högskolepoäng

16

1:10

Statsbidrag för fortbildning av förskollärare (2021:151)

190*

18

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Kommunala, fristående och statliga huvudmän för förskoleklass

Tidsbegränsad (2023)12

Statsbidraget beräknas på en schablonlön.

16

1:13

Statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare (2019:1288)

1 852

1 268

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän för förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och kommunal vuxenutbildning

Bidragsram utifrån antal elever

16

1:13

Statsbidrag för höjda löner till lärare och förskollärare (2016:100)

3 000

2 202

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän för förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola, gymnasieskola, och gymnasiesärskola

Per lärare som deltar

16

1:14

Statsbidrag till särskilda insatser på skolområdet (1991:931)

203*

180

Riktat statsbidrag

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Huvudmän inom skolväsendet

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:15

Statsbidrag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling (2018:49)

6 554

5 814

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Huvudmän för förskoleklass och grundskola

Utifrån socioekonomiskt index och elevantal

16

1:17

Statsbidrag för kartläggning och validering (2021:744)

70

53

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Kommunala huvudmän och kommunalförbund

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:17

Statsbidrag för lärcentrum (2017:1303)

90

90

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Samverkande kommunala huvudmän och kommunalförbund för kommunal vuxenutbildning

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

1:17

Statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning (2016:937)

4 458

4 349

Riktat statsbidrag

Statens skolverk

Samverkande kommunala huvudmän för kommunal vuxenutbildning

Olika belopp för olika kurser, belopp per årsstudieplats

16

1:19

Medel för att bedriva utbildning inom yrkeshögskolan

3 848*

796

Riktat statsbidrag

Myndigheten för yrkeshögskolan

Kommuner, regioner eller enskilda fysiska eller juridiska personer

Schablonbelopp utifrån antalet studerande

16

2:66

Ersättningar för klinisk utbildning och forskning, för den verksamhetsförlagda utbildningen av tandläkare (TUA-avtal)

161

75

Kostnadsersättning

Göteborgs universitet och Umeå universitet

Västra Götalandsregionen och Region Västerbotten

Olika, bl.a. ersättning per helårsstudent

16

2:66

Ersättningar för klinisk utbildning och forskning, för den verksamhetsförlagda utbildningen av läkare (ALF-avtal)

2 600

1 980

Kostnadsersättning

Uppsala universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet, Karolinska institutet och Örebro universitet

Region Uppsala, Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Region Västerbotten, Region Östergötland, Region Stockholm och Region Örebro län

Olika, bl.a. ersättning per helårsstudent

16

3:1

Medel för nationell samordning av kliniska studier

50

38

Riktat statsbidrag

Vetenskapsrådet/Kommittén för kliniska studier

Regionala noder i varje sjukvårdsregion (totalt 6 stycken)

Investerings-/projektbidrag m.m.

16

4:1

Statsbidrag för att främja internationella kontakter inom skolans område (2000:523)

21*

3

Riktat statsbidrag

Universitets- och högskolerådet

Huvudmän inom skolväsendet

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

1:2

Statsbidrag till kommuner som bedriver kulturskoleverksamhet (2019:470)

200*

181

Riktat statsbidrag

Statens kulturråd

Kommuner

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

1:2,
1:2,
1:3,
2:2,
4:4,

Statsbidrag till kulturella ändamål (2012:517)

2 258*

33

Riktat statsbidrag

Statens kulturråd

Kulturverksamhet som bedrivs i Sverige

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

1:2,
3:1

Statsbidrag till folkbibliotek (2018:66)

356*

181

Riktat statsbidrag

Statens kulturråd

Kommuner

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

1:3

Statsbidrag till kulturell verksamhet i skolan (2007:1436)

200*

163

Riktat statsbidrag

Statens kulturråd

Huvudmän inom skolväsendet

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

1:5

Stöd till vissa icke-statliga kulturlokaler (1990:573)

10

<1

Riktat statsbidrag

Boverket

Kulturlokaler som ägs och drivs av någon annan än staten

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

1:6

Statsbidrag för konsulentverksamhet i hemslöjd

<1

<1

Riktat statsbidrag

Nämnden för hemslöjdsfrågor

Region Stockholm

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

1:6

Statsbidrag till regional kulturverksamhet (1996:1598)

1 660*

76

Riktat statsbidrag

Statens kulturråd

Förutbestämda regionala och lokala kulturinstitutioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

1:6

Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:2012)

1 660*

1 522

Riktat statsbidrag

Statens kulturråd

Regioner och Gotlands kommun

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

3:1

Statsbidrag till litteratur, kulturtidskrifter och läsfrämjande insatser (2010:1058)

206*

22

Riktat statsbidrag

Statens kulturråd

Kommuner, bibliotek, skolor, ideella föreningar m.fl.

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

4:3

Statsbidrag för främjande av hemslöjd

9

<1

Riktat statsbidrag

Nämnden för hemslöjdsfrågor

Bl.a. regioner, enskilda näringsidkare, organisationer och institutioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

7:1

Bidrag till lönekostnader inom verksamheten Kulturarvs-IT (2003:248)

11

3

Riktat statsbidrag

Riksantikvarieämbetet

Lokal eller regional institution inom musei- eller arkivsektorn

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

7:2

Bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer (2010:1121)

267*

41

Riktat statsbidrag

Riksantikvarieämbetet

Kommuner, stiftelser, bolag och enskilda personer

Investerings-/projektbidrag m.m.

17

14:2

Statsbidrag för viss utbildning som rör tolkning och teckenspråk (2012:140)

60

12

Riktat statsbidrag

Myndigheten för yrkeshögskolan

Folkhögskolor och studieförbund

Utifrån schablonmodell baserad på t.ex. antal platser och språkgrupper

17

14:4

Statsbidrag för särskilt utbildningsstöd (2011:1163)

202*

53

Riktat statsbidrag

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Folkhögskolor, universitet och högskolor

Investerings-/projektbidrag m.m.

18

1:1

Ekonomiskt stöd för innovativa och hållbara samhällsbyggnadsprojekt i Norrbottens och Västerbottens län

15

13

Riktat statsbidrag

Länsstyrelsen i Norrbottens län

Boden, Gällivare, Kiruna, Luleå och Skellefteå kommun

Investerings-/projektbidrag m.m.

18

1:2

Statsbidrag till kommuner med svag bostadsmarknad (2018:111)

13

0

Riktat statsbidrag

Boverket

Kommuner med vissa förutsättningar

Investerings-/projektbidrag m.m.

18

1:3

Statligt bidrag för kommunala hyresgarantier (2007:623)

39

<1

Riktat statsbidrag

Boverket

Kommuner

Fast belopp per lämnad hyresgaranti

19

1:1

Finansiering av regionernas förvaltningskostnader

99

99

Kostnadsersättning

Kammarkollegiet

Regioner och Gotlands kommun

Förutbestämt belopp per region

19

1:1

Statsbidrag till socioekonomiskt eftersatta kommuner (2018:152)

71

71

Riktat statsbidrag

Tillväxtverket

30 utvalda kommuner

Tidsbegränsat (2027)

Investerings-/projektbidrag m.m.

19

1:1

Regionala utvecklingsåtgärder

1 146

345

Riktat statsbidrag

Tillväxtverket och länsstyrelserna

Kommuner, regioner, företag m.fl.

Investerings-/projektbidrag m.m.

19

1:3,
1:4

Europeiska regionala utvecklingsfonden (2022:1379)

2 250

337

Riktat statsbidrag

Tillväxtverket/Programmen

Kommuner, regioner, företag m.fl.

Tidsbegränsat (2027)

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:3

Bidrag för förvaltning och utveckling av vandringsleder där staten inte är huvudman

1 938*

13

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

En offentlig regional-, lokal aktör, stiftelse eller förening i bred samverkan som anser sig kunna anta rollen som regional eller tematisk ledsamordnare.

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:3

Statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt (LONA-bidrag, 2003:598)

1 938*

164

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket och länsstyrelserna

Kommuner

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:4

Statsbidrag till kommuner för att flytta fordonsvrak som skrotas (2021:823)

899*

5

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

Kommuner

Per fordon

20

1:4

Statsbidrag för avhjälpande av föroreningsskador (2004:100)

899*

285

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket och länsstyrelserna

Länsstyrelser (därefter kommun eller till en annan myndighet som är huvudman för avhjälpandet)

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:11

Bidrag till dagvattenutredningar

15

<1

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

Bl.a. kommuner, va-huvudmän, universitet, högskolor, offentliga organisationer eller ideella föreningar

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:11

Statsbidrag till strandstädning (2018:58)

20

19

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

Kommuner (enskilt eller tillsammans) med havsstränder

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:11

Statligt stöd för att minska utsläpp av mikroplaster till vattenmiljön (2018:496)

250*

107

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

Offentliga och privata aktörer som t.ex. kommuner, va-huvudmän och företag (ej privatpersoner)

Tidsbegränsat (2022)

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:11

Statsbidrag för rening av avloppsvatten från läkemedelsrester (2018:495)

250*

37

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

Kommuner, kommunala bolag eller kommunalförbund

Tidsbegränsat (2022)

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:11

Bidrag för förvaltning av havsmiljö (2010:1341)

1 130*

0

Riktat statsbidrag

Havs- och vattenmyndigheten

Myndigheter, kommuner, organisationer, verksamhetsutövare och enskilda

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:11

Statsbidrag till kalkning av sjöar och vattendrag (1982:840)

1 130*

128

Riktat statsbidrag

Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna

Kommuner och regioner13

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:11

Stöd till fiskevården (1998:1343)

1 130*

4

Riktat statsbidrag

Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna

Kommuner, lokala och regionala aktörer

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:11

Statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt (LOVA-bidrag, 2009:381)

1 130*

94

Riktat statsbidrag

Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna

Kommuner eller ideella sammanslutningar

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1.11

Statligt stöd för bättre vattenhushållning (2019:556)

100

44

Riktat statsbidrag

Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna

Bl.a. kommuner och kommunala bolag

Tidsbegränsat (2022)

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1.14

Bidrag till kommuner för skydd av värdefulla naturområden

821*

37

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

Kommuner

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:16

Stöd för installation av laddningspunkter för elfordon (2019:525)

2 659*

7

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

Organisationer, företag, kommuner, regioner, stiftelser och föreningar

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:16

Stöd till klimatinvesteringar (klimatklivet, 2015:517)

2 659*

219

Riktat statsbidrag

Naturvårdsverket

Kommuner, regioner, företag, bostadsrättsföreningar och andra organisationer

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:17

Elbusspremie (2016:836)

1 100

346

Riktat statsbidrag

Statens energimyndighet

Regionala kollektivtrafikmyndigheter, kommuner och trafikföretag

Tidsbegränsat (2023)

Belopp per elbuss

20

1:17

Statligt stöd till vissa miljöfordon (2020:750)

1 440*

2

Riktat statsbidrag

Statens energimyndighet

Företag, kommuner och regioner

Tidsbegränsat (2023)

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:18

Stöd för gröna och trygga samhällen (2020:1202)

200

116

Riktat statsbidrag

Boverket

Kommuner, andra fastighetsägare och tomträttshavare

Tidsbegränsat (2022)

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:20

Bidrag för skredsäkring vid Göta älv (2018:213)

215*

15

Riktat statsbidrag

Statens geotekniska institut

Kommuner (längs Göta älv)

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:23

Stöd för utbyggnad av publika laddstationer för snabbladdning av elfordon (2020:577)

49*

1

Riktat statsbidrag

Trafikverket

Bl.a. näringsidkare, kommuner, kommunala bolag

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:23

Statligt stöd till regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter

551*

20

Riktat statsbidrag

Statens energimyndighet

Alla utom privatpersoner

Investerings-/projektbidrag m.m.

20

1:24

Statligt stöd till produktion av biogas som uppgraderas till biometan

450

7

Riktat statsbidrag

Statens energimyndighet

Företag som producerar biogas

Investerings-/projektbidrag m.m.

21

1:3

Stöd till kommuner, regioner, m.fl. för samordnings- och informationsinsatser om förnybar elproduktion.

25*

4

Riktat statsbidrag

Statens energimyndighet

Bl.a. länsstyrelser, kommuner, kommunala samverkansorgan, regioner samt föreningar

Investerings-/projektbidrag m.m.

21

1:4

Stöd till forsknings- och innovationsprojekt (2008:761)

1 433*

50

Riktat statsbidrag

Statens energimyndighet

Företag, institut, universitet, högskola, kommuner m.fl.

Investerings-/projektbidrag m.m.

21

1:10

Bidrag till kommunal energi- och klimatrådgivning (2016:385)

120

112

Riktat statsbidrag

Statens energimyndighet

Kommuner och regionala energikontor

Utifrån storleken på hushåll, företag och organisationer

22

1:1

Bidrag till Inlandsbanan

176

176

Kostnadsersättning

Trafikverket

Inlandsbanan AB

Investerings-/projektbidrag m.m.

22

1:1

Stöd för att främja hållbara stadsmiljöer (2015:579)

1 450

652

Riktat statsbidrag

Trafikverket

Kommuner och regioner

Tidsbegränsat (2029)

Investerings-/projektbidrag m.m.

22

1:1

Statlig medfinansiering till vissa regionala kollektivtrafikanläggningar m.m. (2009:237)

25 568*

2 002

Riktat statsbidrag

Trafikverket

Kommuner och regionala kollektivtrafikmyndigheter

Investerings-/projektbidrag m.m.

22

1:1,
1:11

Medfinansiering för investeringar enligt storstadsavtalen och västsvenska paketet

27 370*

2 626

Riktat statsbidrag

Trafikverket

Kommuner och regioner som omfattas av avtalen

Investerings-/projektbidrag m.m.

22

1:2

Statsbidrag till enskild väghållning (1989:891)

1 309

0

Riktat statsbidrag

Trafikverket

Väghållare

Investerings-/projektbidrag m.m.

22

1:6

Ersättning för beredskapsflygplatser

50

49

Kostnadsersättning

Trafikverket

Aktör som äger flygplats/er

Investerings-/projektbidrag m.m.

22

1:6

Statsbidrag till icke statliga flygplatser (2006:1577)

169

160

Riktat statsbidrag

Trafikverket

Kommuner

Investerings-/projektbidrag m.m.

22

1:7

Ersättning enligt trafikavtal

1 238*

92

Riktat statsbidrag

Trafikverket

Företag och regionala trafikmyndigheter

Investerings-/projektbidrag m.m.

22

1:18

Ersättning till regionala kollektivtrafikmyndigheter för minskade biljettintäkter under utbrottet av covid-19 (2020:713)

1 000

1 000

Riktat statsbidrag

Trafikverket

Regionala kollektivtrafikmyndigheter

Tidsbegränsat (2022)

Utifrån minskningen av de regionala kollektivtrafikmyndigheternas biljettintäkter

22

2:5

Erbjudande om regionala bredbandskoordinatorer

21

18

Riktat statsbidrag

Post- och telestyrelsen

Regioner eller motsvarande aktör (samverkansorgan och Gotlands kommun)

Tidsbegränsat (2025)

Belopp per aktör

22

2:5

Statligt stöd för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur (2020:266)

1 300

105

Riktat statsbidrag

Post- och telestyrelsen

Kommuner, företag, m.fl.

Investerings-/projektbidrag m.m.

23

1:2

Stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket (2010:1879)

33*

1

Riktat statsbidrag

Skogsstyrelsen

Ägare av skogsmark eller som har markägarens tillstånd

Investerings-/projektbidrag m.m.

23

1:11

Stöd för mjölk till skolelever

167*

44

Riktat statsbidrag

Jordbruksverket

Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor eller deras huvudman

Per barn och skoldag

23

1:17

Statsbidrag till kommuner i glesbygd för att stärka näringslivet

70

69

Riktat statsbidrag

Tillväxtverket

39 kommuner i stödområde A enligt förordningen 1999:1382

Tidsbegränsat (2024)

Belopp per kommun med geografiska och demografiska utmaningar

24

1:2

Statsbidrag för stöd till forskning, utveckling och innovation (2015:208)

3 424*

191

Riktat statsbidrag

Vinnova

Kommuner, regioner, företag och organisationer

Investerings-/projektbidrag m.m.

24

2:3

Regionala exportcentra

12*

<1

Riktat statsbidrag

Tillväxtverket

Bl.a. regioner

Investerings-/projektbidrag m.m.

25

1:4

Tillfälligt stöd till enskilda kommuner och regioner

375

299

Riktat statsbidrag

Kammarkollegiet

Kommuner och regioner

Tidsbegränsat (2024)

Investerings-/projektbidrag m.m.

En asterisk (*) betyder att bidragsramen gäller mer än enbart det aktuella bidraget. Bidragsramen omfattar alltså andra bidrag och/eller ska användas för flera ändamål. ”Mnkr” står för miljoner kronor.

1 Största delen av medlen har betalats ut till kommuner. Andelen som har betalats ut till regioner är mindre än 0,1% av totalbeloppet till kommunsektorn.

2 Bidraget upphörde egentligen 2021, men det gick att få ersättning för kostnader för skyndsamma transporter fram till och med april 2022.

3 Medlen för detta bidrag kommer inte betalas ut förrän 2023, men regionerna har behövt ansöka om bidraget under 2022.

4 Hette tidigare "Ökad nationell testning för covid19, 2021 (överenskommelse)".

5 Hette tidigare "Bidrag för att etablera ett kunskapsnätverk för samers hälsa".

6 Ungefär 1 167 miljoner kronor betalades ut under 2022, ungefär 1 262 miljoner kronor återbetalades under 2022.

7 De sista medlen betalades ut under första kvartalet 2022.

8 Största delen av medlen har betalats ut till kommuner. Andelen som har betalats ut till regioner utgör ungefär 6% av totalbeloppet till kommunsektorn.

9 Hette tidigare "Främja utvecklingen i riktning mot de jämställdhetspolitiska målen med fokus på att förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck."

10 Medlen för detta bidrag kommer inte betalas ut förrän 2023, men kommunerna och regionerna har behövt ansöka om bidraget under 2022.

11 Bidraget betalas ut utan rekvirering. Men eftersom det är specificerat till skolområdet klassas det ändå som riktat här.

12 Blir från och med juli 2023 en del av statsbidraget för fortbildning av lärare och förskollärare (2023:144).

13 Största delen av medlen har betalats ut till kommuner. Andelen som har betalats ut till regioner är mindre än 0,1% av totalbeloppet till kommunsektorn.

Anmärkning: Om flera ersättningar/bidrag lyder under samma förordning räknar vi det som en kostnadsersättning/ett riktat statsbidrag. I sammanställningen ingår inte statsbidrag som endast har betalats ut till SKR. I utbetalda medel till kommunsektorn ingår medel till kommuner, regioner, kommunägda bolag, regionägda bolag, kommunalförbund samt vissa andra samarbetsorganisationer som hör till kommuner eller regioner (exempelvis Regionala cancercentrum). Medel till stiftelser som grundats av kommuner eller regioner ingår inte.

Källa: Statskontoret utifrån flera grundkällor och egna bearbetningar.

Fotnoter

  1. Se t.ex. Statskontoret (2019). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och landsting – en analys.

  2. Prop. 2021/22:1. Budgetpropositionen 2022. Utgiftsområde 25. Allmänna bidrag till kommuner.

  3. Statskontoret (2018). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2017.Statskontoret (2019). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2018.Statskontoret (2020). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2019.Statskontoret (2021). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2020.Statskontoret (2022). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2021.

  4. Med de nya regleringarna följer i flera fall även ändringar i befintliga lagar och förordningar. En ändrad reglering berör ofta flera lagar och förordningar.

  5. Prop. 2021/22:178. Barnets bästa när vård enligt LVU upphör – lex lilla hjärtat.

  6. Prop. 2021/22:36. Ämnesbetyg – betygen ska bättre spegla elevers kunskaper.

  7. Prop. 2020/21:176 Modernare regler för bekräftelse av föräldraskap, faderskapsundersökningar och för att åstadkomma könsneutral föräldraskapspresumtion.

  8. I våra uppgifter ingår endast medel som staten har betalat ut under 2022. De medel som staten har avsatt för 2022 men som har betalats ut efter årsskiftet ingår inte i vårt underlag.

  9. Siffran är en uppskattning och bör tolkas med försiktighet. Drygt tre miljarder kronor av medlen är bidrag som regeringen inrättade under 2021 till äldreomsorgen. Bidragen inrättades dels för att åtgärda brister som har blivit synliga under pandemin, dels för att åtgärda brister som har varit kända under en längre tid. De skiljer sig delvis i karaktär från andra bidrag som regeringen har inrättat för att stödja kommunsektorn under pandemin.

  10. Uppgifterna gäller 2021 eftersom det inte finns tillgängliga uppgifter för 2022 vid rapportens publicering.

  11. Statskontoret (2022). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2021.

  12. Överenskommelsen God och nära vård 2022 – En omställning av hälso- och sjukvården med primärvården som nav & förordning (2018:49) om statsbidrag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling.

  13. Statskontoret (2022). Utvecklingen av den statliga styrningen av kommuner och regioner 2021.

  14. Vi bedömer generellt att bidragsramar som har ökat eller minskat med minst 50 miljoner och 10 procent av bidragsramen har förändrats väsentligt.

  15. Prop. 2021/2022:1. Budgetpropositionen 2022. Utgiftsområde 16. Utbildning och universitetsforskning.

  16. Förordning (2021:1327) om ändring i förordningen (1991:931) om statsbidrag till särskilda insatser på skolområdet.

  17. Riksrevisionen (2014:20). Överenskommelser mellan regeringen och SKL inom hälso- och sjukvården – frivilligt att delta men svårt att tacka nej.

  18. Tilläggsöverenskommelse om ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården 2022.

  19. Genomförande av vaccinering mot covid-19, 2022 – Ändringsöverenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner.

  20. Genomförande av vaccinering mot covid-19, 2022 – Tilläggsöverenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner.

  21. Kommittédirektiv 2022-06-30. Samordnat arbete för fler platser för verksamhetsförlagd utbildning i sjuksköterskeutbildningen.

  22. Regeringen (2022). En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings och tobakspolitiken samt spel om pengar 2022–2025. Regeringens skrivelse 2021/22:213.

  23. En lista över samtliga nya uppdrag som påverkar kommuner och regioner finns i bilaga 6.

  24. Se bilaga 2 för en närmare beskrivning.

  25. Länsstyrelserna tillsammans räknas här som en myndighet.

  26. Regeringsbeslut 2022-06-22. Uppdrag att genomföra en kartläggning och analys av familjecentraler och andra liknande verksamheter.

  27. Regeringsbeslut 2022-06-30. Uppdrag att följa upp och analysera kunskapslyftet för barnets rättigheter.

  28. Regleringsbrev för budgetåret 2022 avseende Skolverket.

  29. Regeringsbeslut 2022-12-01. Uppdrag att ta fram underlag för vilka sjukvårdsprodukter som bör omfattas av hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap.

  30. Regeringsbeslut 2022-03-10. Uppdrag till Socialstyrelsen att ta fram och sprida kunskapsstöd och genomföra kompetenshöjande insatser om de nationella minoriteternas rättigheter och de nationella minoritetsspråken.

  31. Regeringsbeslut 2022-04-28. Uppdrag att göra en kartläggning och en analys av förskrivningen av antidepressiva läkemedel till personer 65 år och äldre.

  32. Regeringsbeslut 2022-07-14. Uppdrag om att stärka arbetet med att motverka att ensamkommande barn försvinner.

  33. Regeringsbeslut 2022-02-22. Uppdrag om övervakning och studier avseende covid-19

  34. Regeringsbeslut 2022-04-28. Uppdrag att genomföra tillsyn av den katastrofmedicinska beredskapen i regionerna

  35. Regeringsbeslut 2022-07-07. Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Försvarsmakten att pröva förmågan avseende rapportering under höjd beredskap

  36. Länsstyrelserna tillsammans är räknade som en myndighet. Vi har också ställt frågor via mejl till två myndigheter som inrättades under 2022. Se bilaga 2 för en närmare beskrivning av vår undersökning.

  37. Upphandlingsmyndigheten. (2022). Nytt stöd om rättsmedel på statsstödsområdet.

  38. Naturvårdsverket. (2022). Vägledning om införande av flygrestriktioner i skyddade områden.

  39. Se bilaga 8 för en lista på samtliga utredningar vars uppdrag vi bedömer rör statens styrning av kommuner och regioner.

  40. Kommittédirektiv 2022:98. Hälsodata som nationellt intresse – en lagstiftning för interoperabilitet.

  41. Kommittédirektiv 2022:48. Långsiktig och behovsanpassad yrkesutbildning för vuxna.

  42. Kommittédirektiv 2022:124. Öka drivkrafter och möjligheter till arbete i försörjningsstödet och bryta långvarigt biståndsmottagande.

  43. Kommittédirektiv 2022:122. Utvärdering av genomförande av vaccinering mot sjukdomen covid-19.

  44. Kommittédirektiv 2022:33. En ny livsmedelsberedskap.

  45. Regeringskansliet Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2021/22, halvårsskiftet 2022 och inför årsskiftet 2022/23.

  46. Anslag 1:4 Tillfälligt stöd till enskilda kommuner och regioner ingår i summan av de riktade statsbidragen.

  47. Det statliga tandvårdsstödet kan ses som en subvention till individer (patienterna). Men vi har tagit med detta stöd eftersom det ska ersätta vårdgivare (både Folktandvården och privata tandläkare som är anslutna till Försäkringskassans elektroniska system) för utförd tandvård enligt lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd.

  48. Det finns några ytterligare kostnadsersättningar enligt vår statsbidragsförteckning, men för dessa har vi ingen uppgift om hur mycket som faktiskt har betalats ut.

  49. Enkäten 2020 skickades ut till 115 myndigheter. I urvalet ingick varken utlandsmyndigheter, domstolar eller AP-fonder.

  50. Statskontoret (2019). Utveckling av den statliga styrningen av kommuner och landsting 2018.