Till huvudinnehåll

En generell rätt till kommunal avtalssamverkan

SOU 2017:77
Publicerad: 2017-07-22

Statskontoret tillstyrker utredningens förslag om att en generell möjlighet till avtalssamverkan förs in i kommunallagen. Statskontoret tillstyrker även att bestämmelser om avtalssamverkan i viss speciallagstiftning upphävs och ersätts av den nya regeln.

Statskontoret avstyrker utredningens förslag om att Upphandlingsmyndigheten får i särskilt uppdrag att lämna stöd till kommuner och landsting om avtalssamverkan, eftersom myndigheten redan har i uppgift att lämna sådant stöd.

En generell möjlighet till avtalssamverkan bör införas i kommunallagen

Statskontoret gör i promemorian Kommunal avtalssamverkan. Behövs ökade möjligheter? (PM 2016:23) bedömningen att en generell rätt till avtalssamverkan skulle ha positiva effekter för kommuner och landsting. Statskontoret pekar även ut verksamhetsområden där möjligheter till samverkan är särskilt angeläget. Utredningens förslag sammanfaller med Statskontorets bedömning, och utredningens underlag stärker bilden ytterligare. Statskontoret bedömer även att utredningens resonemang kring de invändningar mot avtalssamverkan som kan framföras rörande demokratiaspekter, konkurrenspolitiska aspekter och upphandlingsreglerna är rimligt och väl avvägt. Det är dock svårt att uttala sig om i vilken utsträckning avtalssamverkan kommer att öka och hur stor del av problemen i kommunerna med bristande resurser och kompetens som kan lösas genom förslaget.

Utredningen har övervägt om en generell möjlighet till avtalssamverkan bör begränsas till myndighetsutövning, offentliga tjänster eller ett visst geografiskt område. Statskontoret delar utredningens bedömning att sådana begränsningar skulle medföra att förslaget inte skulle innebära tillräckliga förenklingar.

Speciallagstiftning på vissa områden bör ersättas av den föreslagna regeln

Statskontoret bedömer att utredningens resonemang om att den nya generella bestämmelsen i kommunallagen ska gälla på vissa områden och att bestämmelser i speciallagstiftning på andra områden ska behållas är rimligt och väl avvägt. Utredningens förslag framstår som ett ändamålsenligt och flexibelt sätt att begränsa den generella möjligheten till avtalssamverkan, eftersom områden kan undantas från regeln när behov finns. Förslaget innebär även att bestämmelsen i kommunallagen kan hållas enkel.

Upphandlingsmyndigheten bör inte få ett särskilt uppdrag att ge stöd till kommuner och landsting

Statskontoret delar utredningens bedömning att kommunerna kan behöva stöd i rättsliga frågor, och att Upphandlingsmyndigheten är den mest lämpade myndigheten med tanke på myndighetens expertis om upphandlingslagstiftningen. Uppgiften att ge stöd till kommuner och landsting ingår dock redan nu i myndighetens uppgifter och därför bedömer Statskontoret myndigheten inte bör ges något särskilt uppdrag. Statskontoret gör vidare i rapporten Inrättandet av Upphandlingsmyndigheten. Slutrapport (2017:17) bedömningen att Upphandlingsmyndigheten fortfarande befinner sig i en uppbyggnadsfas och att regeringen därför bör vara återhållsam med särskilda regeringsuppdrag eftersom det kan påverka myndighetens verksamhet som helhet på ett negativt sätt. På grund av detta läge är det särskilt angeläget att just nu vara återhållsam med nya särskilda uppdrag till Upphandlingsmyndigheten.