Till huvudinnehåll

Statens upphandling och inköp – ett effektivt styrmedel med risker?

2022-05-23, kl 15:00 - 16:30

Offentlig upphandling syftade ursprungligen till att säkra en sund konkurrens och därmed skapa förutsättningar för myndigheter att använda skattemedel så effektivt som möjligt när de gör affärer. Med tiden har dock upphandling kommit att bli ett viktigt styrmedel för att nå många andra politiska mål, exempelvis inom miljö-, arbetsmarknad och jämställdhetsområdet.

Offentlig upphandling är av stor betydelse för svensk samhällsekonomi. År 2019 uppgick upphandlingen till drygt 800 miljarder kronor. Stora ekonomiska värden riskerar att locka oseriösa aktörer och skapar tillfällen för den som önskar gynna sig själv eller någon annan. Upphandling är ett känt riskområde för korruption och direktupphandlingar kan medföra ytterligare problem.

Är förväntningarna på den offentliga sektorns upphandlingar rimliga? Kan vi använda upphandling för att nå olika politiska mål och samtidigt minska riskerna för korruption? Vad behöver myndigheter tänka på för att göra bättre affärer och samtidigt bidra till att minska riskerna för korruption?

Statskontoret bjuder in till ett seminarium för att diskutera dessa spännande frågor. Vi inleder med att presenterar vår utvärdering av effekterna av de regler för direktupphandling som infördes 2014. Dessutom medverkar företrädare för Upphandlingsmyndigheten, Konkurrensverket, Institutet mot mutor och Företagarna.

Välkomna!

Annelie Roswall Ljunggren

Generaldirektör

Tid och plats: Den 23 maj, kl. 15.00–16.30, kaffe serveras från kl. 14.30. Statskontoret – Torsgatan 11 (plan 4 – via receptionen), Stockholm samt via ZOOM. Vänligen ange i samband med anmälan vilket alternativ du väljer.

Målgrupp: Målgrupp för seminariet är chefer och anställda i statsförvaltningen samt forskare.

Anmälan: Anmäl dig här senast den 18 maj. 

Om du har frågor kan du kontakta oss på seminarier@statskontoret.se