Vad vet vi om felaktiga utbetalningar och hur kan vi minska riskerna för sådana problem?
Allt oftare kan vi läsa om hur de offentliga stöd- och bidragssystemen utnyttjas på ett felaktigt sätt. Oavsett om felet är avsiktligt eller inte så innebär en felaktig utbetalning att skattemedel inte används på ett korrekt sätt. De felaktiga utbetalningarna kan ske till såväl enskilda som till företag och andra organisationer.
2024-02-21, kl 09:30 - 11:00
Kunskapen om hur myndigheter och andra organisationer arbetar för att säkerställa korrekta utbetalningar av statliga stöd till företag och organisationer är begränsad. Statskontoret har därför haft i uppdrag att kartlägga och analysera myndigheters arbete med korrekta utbetalningar till företag och andra juridiska personer. Ekonomistyrningsverket har sedan tidigare ett instruktionsenligt uppdrag att samordna arbetet med att säkerställa korrekta utbetalningar från välfärdssystemen.
Statskontoret bjuder nu in till ett seminarium där vi tar ett brett grepp i frågan om felaktiga utbetalningar. Thomas Ringbom (Statskontoret) och Johanna Mattsson (Ekonomistyrningsverket) redovisar inledningsvis sina uppdrag och kunskaper på området. I ett efterföljande panelsamtal medverkar bl.a. Johanna Skinnari (Brottsförebyggande rådet), Sara Persson (Ekobrottsmyndigheten) och Per Eleblad (Utbetalningsmyndigheten).
Vid seminariet kommer bl.a. åhörarna få ta del av den kunskap som finns när det gäller omfattningen av felaktiga utbetalningar. Presentatörerna och paneldeltagarna kommer också att diskutera vad vi vet om de utbetalande myndigheternas arbete för att förhindra felaktiga utbetalningar. Vi kommer även att lyfta frågan om vad myndigheterna och regeringen kan göra för att minska problemen med felaktiga utbetalningar.
Tid
Onsdagen den 21 februari, kl. 9.30–11.30. Kaffe serveras från kl. 9.00.
Plats
Westmanska palatset, Holländargatan 17, Stockholm. Det finns även möjlighet att delta digitalt.
Målgrupp
Målgrupp för seminariet är chefer och anställda i offentlig förvaltning.
Anmälan
Anmäl dig senast den 14 februari i anmälningsformuläret för seminariet.
Om du har frågor kan du kontakta oss på seminarier@statskontoret.se