Till huvudinnehåll

Den interna kulturens betydelse för myndigheters resultat

Vi bjuder nu in till ett seminarium för att sprida kunskap om hur den interna organisationskulturen påverkar hur myndigheterna arbetar och vilken betydelse det i sin tur har för hur de fullföljer sitt uppdrag. Vid seminariet kommer vi att belysa de utmaningar som myndigheter upplever när de arbetar med frågor om intern organisationskultur. Vi kommer även att diskutera hur myndigheter kan arbeta för att stärka den interna kulturen.

2024-05-22, kl 09:30 - 11:00

För att myndigheterna ska kunna uppnå goda resultat behöver de arbeta med att få till stånd en god förvaltningskultur. Det innebär bland annat att myndigheterna behöver ha ett tydligt och strukturerat arbete för hur de ska efterleva olika regelverk. Men det behövs också en intern organisationskultur som gör att reglerna följs i praktiken. Denna kultur avser de ”osynliga” delarna av en verksamhet, främst de värderingar som råder inom en organisation. Brister i kulturen kan få konsekvenser för myndigheters möjligheter att klara sitt uppdrag. 

Statskontoret publicerar den 22 maj en studie om den interna organisationskulturen hos myndigheter och hur den påverkar myndigheternas förutsättningar för att uppnå goda resultat. Ett syfte med studien har varit att undersöka den interna organisationskulturens betydelse för hur väl myndigheter levererar utifrån sitt uppdrag och kraven på god förvaltning. Studien ger också praktiska exempel på hur myndigheter kan utveckla sin organisationskultur. 

Seminariet inleds med att Nejra Wiklund (Statskontoret) presenterar slutsatserna från rapporten. Därefter ger Louise Bringselius (Handelshögskolan i Stockholm) en presentation om sin forskning kring kultur, styrning och ledarskap inom offentlig sektor. Presentationerna följs av ett panelsamtal. I panelen medverkar Eino Örnfeldt (generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet), Petra Mårselius (överintendent vid Forum för levande historia) och Ulrika Grönquist (samordningschef vid Statens fastighetsverk).

Välkommen!


Tid och plats

Onsdagen den 22 maj, kl. 09.30–11.00. Kaffe serveras från kl. 09.00.

Westmanska palatset, Holländargatan 17, Stockholm.

Det finns även möjlighet att delta digitalt.

Målgrupp

Målgrupp för seminariet är chefer och anställda i offentlig förvaltning.

Anmälan

Anmäl dig senast den 15 maj i anmälningsformuläret för seminariet.

Om du har frågor kan du kontakta oss på seminarier@statskontoret.se