Till huvudinnehåll

Länsstyrelsen i Gotlands län - en myndighetsanalys

2009:10
Publicerad: 2009-05-20

Det finns svagheter i den interna styrningen och kontrollen vid Länsstyrelsen i Gotlands län. Den ansträngda ekonomin och det omställningsarbete som följde av regeringens beslut att från och med år 2008 avbryta en av myndighetens två försöksverksamheter har påtagligt påverkat verksamheten, inte minst vad gäller ledningens strategiska arbete. Trots det förefaller Länsstyrelsen fullgöra sina kärnuppgifter – antingen på egen hand eller med hjälp av andra länsstyrelser.

Statskontoret har på regeringens uppdrag gjort en myndighetsanalys av Länsstyrelsen i Gotlands län. En viktig del har varit att beskriva hur Länsstyrelsen fullgör sitt uppdrag samt hur interna och externa faktorer, som är särskilt viktiga för verksamheten, påverkar möjligheterna för detta. Exempelvis frågor om att internt organisera, styra och följa upp verksamheten. Det gäller också frågor om verksamhetens sårbarhet, t.ex. kompetens och ekonomi, vilka blir högst påtagliga för en liten länsstyrelse som den på Gotland.

Precis som andra länsstyrelser har Länsstyrelsen i Gotlands län ett komplext uppdrag med ett stort antal uppgifter, många finansiärer och kravställare samt ett stort antal brukare eller intressenter. Samtidigt har Länsstyrelsen i Gotlands län ett delvis annorlunda uppdrag och andra förutsättningar för sin verksamhet jämfört med övriga. En sådan skillnad är att Länsstyrelsen på försök sedan 1998 även svarar för uppgifter inom skogspolitiken. Fram till och med 2007 omfattade försöket även uppgifter inom arbetsmarknadspolitiken. Försöksverksamheten utgjorde närmare hälften av den totala verksamheten år 2007 och ungefär en fjärdedel år 2008. Men det finns också många verksamheter vid Länsstyrelsen i Gotlands län som är väldigt små. Länsstyrelsen försöker på olika sätt hantera den kompetensmässigt sårbara verksamheten. Ett exempel på detta är att anlita andra länsstyrelser för att utföra vissa uppgifter.

Statskontoret konstaterar att det finns en påtaglig oro inför vad som ska hända med Länsstyrelsen i Gotlands län framöver. Oron har sin grund i otillräckliga ekonomiska resurser, men också de många utredningar som allmänt berör länsstyrelsernas uppgifter och organisation. För Länsstyrelsen är regeringens kommande ställningstagande utifrån utredningen om skogspolitikens genomförande på Gotland av stor vikt. Statskontoret ser här ett behov av en mer ingående analys av vilken betydelse det får för myndighetens möjligheter att klara sitt uppdrag och sin ekonomi om skogsuppdraget skulle upphöra.