Till huvudinnehåll

En stärkt livsmedelsberedskap i kommuner och regioner

2023:15
Publicerad: 2023-10-03

Statskontoret har haft regeringens uppdrag att analysera kommuners och regioners nuvarande förutsättningar att säkerställa livsmedelsberedskap inom de verksamheter som de har ansvar för, som hälso- och sjukvård, skola, barnomsorg och socialtjänstens verksamheter. Statskontorets övergripande bedömning är att regeringen behöver vidta åtgärder för att stärka livsmedelsberedskapen.

Statens styrning har hittills varit otillräcklig, vilket har lett till stora skillnader över landet. Regeringen och riksdagen bör därför klargöra sina förväntningar på kommuners och regioners livsmedelsberedskap och tydliggöra ansvarsfördelningen mellan olika aktörer. Regeringen och riksdagen bör också bistå med kompetens och ekonomiska resurser för att se till att kommunerna och regionerna har den kapacitet de behöver för att bygga upp beredskapen.

Regeringen bör utforma dimensionerande krav för livsmedelsberedskapen

Statskontoret föreslår att regeringen tar initiativ till att formulera dimensionerande krav på beredskapen i kommuner och regioner. Syftet är att tydliggöra statens förväntningar på kommunernas och regionernas förmåga att försörja sig själva med livsmedel.

De statliga krav som Statskontoret föreslår bör regleras i författning. En författningsreglering är en ingripande styrning av kommuners och regioners verksamhet. Men vi bedömer att det är nödvändigt att öka tydligheten i styrningen för att höja den grundläggande förmågan i sektorn.

Staten bör ta ett större ekonomiskt ansvar för livsmedelsberedskapen

Dimensionerande krav på livsmedelsberedskap i kommuner och regioner innebär att staten höjer sina ambitioner jämfört med tidigare. Statskontoret bedömer därför att finansieringsprincipen bör gälla och att staten bör ersätta kommuner och regioner för kostnaderna.

Statskontoret anser att det finns flera fördelar med att ersättningen till kommuner och regioner går via det generella statsbidraget och styrs genom författning. Vi bedömer att det är bättre än att ersätta och styra genom överenskommelser mellan staten och SKR, som är fallet i dag.

Livsmedelsverket bör få en tydligare stödjande och vägledande roll

Statskontoret bedömer att Livsmedelsverkets ansvar för att stödja kommuner och regioner behöver bli tydligare. Uppgiften att utveckla stöd till kommuner och regioner för att öka förmågan till livsmedelsförsörjning inom de verksamheter de har ansvar för bör regleras i Livsmedelsverkets instruktion. Därmed skapar regeringen också förutsättningar för Livsmedelsverket att bygga upp den kompetens som krävs. Statskontoret anser att uppgiften bör finansieras inom ramen för Livsmedelsverkets förvaltningsanslag och inte som i dag genom projektbidrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Länsstyrelserna bör samordna och följa upp livsmedelsberedskapen

Länsstyrelserna har ett övergripande uppdrag att samordna och stödja beredskapsarbetet i respektive län. Men länsstyrelserna har olika ambitionsnivåer när det gäller arbetet med livsmedelsberedskap. Det leder till att deras stöd till kommunerna och regionerna varierar. Statskontoret bedömer att de dimensionerande kraven för livsmedelsberedskapen i kommuner och regioner som vi föreslår kommer att bidra till att samtliga länsstyrelser prioriterar insatser inom området högre än i dag.

Statskontoret föreslår också att länsstyrelserna följer upp kommunernas och regionernas arbete med att säkerställa en livsmedelsberedskap inom de verksamheter som de har ansvar för. Uppföljningen bör omfatta hur kommuners och regioners livsmedelsberedskap förhåller sig till regeringens krav. Men uppföljningen bör också identifiera brister i beredskapen och vad kommuner respektive regioner behöver utveckla för att uppnå kraven. Denna kunskap om brister och behov av stöd är central för att Livsmedelsverket ska kunna utforma ett stöd till kommuner och regioner som fungerar.